kertészkedés

A szomszéd kertje zöldebb? Ő biztos öntözi…

3 Perc olvasási idő

Kerti szerszámok | Kert szivattyúk | Építs saját kerti tavat!
Amikor ezer ágra tűz a nap, a növények kókadoznak,  a zöld pázsit színe pedig a zöld helyett a barna és sárga különböző árnyalatait veszi fel, akkor már a kis kerti csap, a locsolókanna és az időnkénti néhány csepp eső kevés ahhoz hogy túlélje a kert a kánikulát. Ilyenkor kell aztán drasztikusabb és lucskosabb módszerekhez folyamodni, melyekkel rendesen át lehet áztatni a talajt és meg lehet menteni a haldokló növényzetet.
Az olcsóbb megoldások hívei egyszerűbb öntőzőberendezések beszerzésébe kezdenek, látunk ilyeneket szépszerivel ha kertvárosi házak közé keveredünk. Kút, slag, rákötve egy leszúrhatő, pörgő-forgó öntözőfej, melyet aztán ha megnyitottuk a csapot magára is lehet hagyni, végzi szépen a dolgát. Időnként persze arrébb kell pakolni, a művelethez meg ilyenkor már jól jön egy gumicsizma, de különösebb bajlódást nem igényel.

A helyzet akkor kezd érdekesebbé válni, ha komplett öntözőrendszer kialakításán gondolkodik az ember, hiszen nem csak hogy zsebbenyúlós, drága a kivitelezés, de számos hibalehetőség is felmerülhet a kialakítás előtt, alatt és után is, kezdve a kókler mesterektől, a „csináld magad Józsi” önjelölt szakemberekig.
Aki ilyen beruházáson agyal, az bizony jól teszi, ha rendesen átrágja a dolgokat ától cettig, merthogy nem csak a kútfúrás, szivattyú vásárlás, kiépítés költsége terheli majd a vállát, de bizony az üzemeltetésé is, mert arról bizony sokan elfeledkeznek, hogy egy ilyen automata rendszer áramot is zabál, ráadásul nem is keveset. Aztán ha mégis úgy dönt a delikvens, hogy hajrá, akkor sincs vége a problémák sorozatának.
A legtöbbször felmerült és leginkább problematikus dolog az automata öntözőrendszerek kiépítése során a kúttal és a mélykúti szivattyúval szokott adódni. Ha a tervezés, a csövek lefektetése flottul is megy, az bizony akármilyen szerkezettel nem működik, aztán pedig az öntözőrendszeres szakember veri a fejét a falba, mert homokol, elfogy a víz, nem áll le a mágnesszelep, eldugul a szűrő és még lehet tovább sorolni.  Érdemes mindenképpen utánajárni a dolognak és olyan szakembert találni, aki néminemű referenciával is rendelkezik, vagy ajánlás útján kutakodni és talán az sem árt, ha mindezt még a kútfúrás és szivattyúvásárlás előtt megtesszük és konzultálunk.
Aztán persze megesik, hogy minden hiba és bonyodalom nélkül ment, a fű viszont mégsem akar zöldellni, dacára az öntözésnek. Természetesen megint nem bennünk, hanem a rendszerben van a hiba, hiszen ha már ilyen modern megoldást választottunk a kertbe, nem árt az sem, ha tudjuk kezelni, az öntözési időt pedig helyesen be tudjuk állítani. Kérjük ebben is szakember, kertész tanácsát, sokat fog tudni segíteni. Egy négyzetméternyi gyepfelületnek nagyjából 3-5 liter csapadékra van szüksége naponta, az ideális értékeket valahogy ehhez a szinthez kell belőni és akkor valószínűleg nem a szomszéd kertje lesz zöldebb, hanem a feje az irigységtől sárgább.
Minél nagyobb a terület, annál jobban megéri elgondolkodni egy öntözőrendszer kiépítésén (persze ha tényleg szép füvet akarunk), azonban ha kisebb kerttel rendelkezünk, akkor inkább maradjunk a macerásabb, azonban jóval olcsóbb megoldásoknál, mint amilyen a locsolócsövekre rácsatlakoztatható öntöző. Esténként pedig akár mi is vehetjük a fáradtságot és slagot ragadva megöntözhetjük a pázsitot, növényeket, mert a kánikulát túl kell élni, nem csak nekünk, nekik is…

Élvezd a kerti kikapcsolódást!

Locsolópisztoly 2 funkciós legjobb ajánlat (további szerszámok kertészkedéshez)
Karfás kerti szék, 5 pozíciós legjobb ajánlat (kertibútorok széles választéka)
Paradiso Toys Hexagon Fa homokozó legjobb ajánlat (még több kerti játék a gyerekeknek)

Ajánlott bejegyzések
kertészkedés

Ép kertben, én élek!

6 Perc olvasási idő
Itt a nyár, szikrázó napsütés, ilyenkor mindenki a szabadba vágyik. A szerencsések saját kertjükbe ülhetnek ki és élvezhetik a szabadságot, gyönyörködhetnek a…
kertészkedés

Száraz, szürke, kopár? Ne már!

3 Perc olvasási idő
A leggyakrabban használt kerti szerszámok | Fák és növények a kertbe | Vetőmagok széles választéka Kinézve az ablakon, időnként még az életkedvünk…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük