fűtőkészülék

Nem füstöl, falra szerelhető és mégis kandalló, mi az?

3 Perc olvasási idő
fűtőkészülék

Nem füstöl, falra szerelhető és mégis kandalló, mi az?

3 Perc olvasási idő

Hagyományos, elektromos és biokandallók | Hordozható hősugárzók | Népszerű radiátorok
Ti eljátszottatok már a gondolattal, hogy milyen lehet a hosszú téli estéken kandallóban lobogó tűz mellett beszélgetni és közben teát kortyolgatni? Ha még nem, akkor itt az ideje, hiszen nincs is ennél hangulatosabb dolog, ráadásul manapság mindezt könnyen el is érheted!

Tévézz a meleg otthonodban a téli estéken >>


Rengeteg olyan ember van, aki bár kifejezetten szeretne egy kandallót, mégsem valósítja meg az álmát, mert azt hiszi, hogy ez számos macerával jár: kéményt kell építeni, azt engedélyeztetni, szétverni a házat, aztán ha ott áll a fűtőberendezés, fát kell hasogatni, ennek utánpótlásáról rendszeresen gondoskodni és még sorolhatnánk. Egyszerűbb választás az elektromos kandalló, mely hangulatában valóban ámulatba ejtő, viszont mégsem igazi az a tűz és bizony az áramszámlákat is megdobja a dolog, amit kevesen tudnak bevállalni.

Radeco BEY KB-02 biokandalló

Igazi kandallót szeretnél, igazi tűzzel, kémény, áram, és fa nélkül? Akkor a legjobb megoldás egy biokandalló beszerzése, ami mindezt biztosítja számodra. De nézzük csak a száraz tényeket: az ilyen elven működő berendezések kényelmesen és tisztán működtethetők, a tüzeléshez mindössze bioetanolra van szükséged, mely széndioxiddá és vízzé ég el, tehát jóval környezetbarátabb, mint a hagyományos változat. Teljesítménye sem elhanyagolható, ami kb. 3kW-ra tehető. Ez a szám a szakemberek szerint egy 10 kW teljesítményű hagyományos kandallónak felel meg, melyeknél állítólag a hő 70%-a a kéményen keresztül füstbe megy.
Nézd meg a biokandalló használatát bemutató videót:

Ezek az adatok persze szépek, tetszetősek, azonban ha jobban belegondolunk számos kérdés még mindig tisztázatlan maradt: mennyi bioetanollal, mennyi ideig ég? Milyen helyiségekbe és hogy lehet beszerelni? Kell-e engedélyeztetni? Milyen szagokkal kell szembesülni a működtetése során? Logikus kérdések, melyekre a választ mi is kerestük, és most veletek is megosztjuk.
A biokandallók nagy általánosságban egy liter etanollal kb. 1,5-2 óráig égnek, fűtőértékük pedig 27.000 kJ/kg, ezzel szemben a barnaszéné 17.000, a briketté pedig 20.000 kJ/kg.
Az etanollal működő szerkezetek teljesen biztonságosak, beüzemelésükhöz, működtetésükhöz nem szükséges külön engedély beszerzése, mivel sem gázt, sem füstöt nem termelnek. Gyakorlatilag bárhová beszerelhetők, akár a falba, vagy falra is. Természetesen az előbbi művelet némi plusz időt és energiát igényel, míg az utóbbi esetben néhány csavar és egy szerelőkonzol szükségeltetik, illetőleg egy ügyes kezű férfiember.
A működtetés során semmilyen szagot nem bocsátanak ki a biokandallók, hiszen az etanol szagtalanul ég, természetesen ennek feltétele hogy a folyadékot biztos forrásból, kifejezetten a kandallóhoz szerezzük be. A benzinkúton kapható etanol bizonyos százaléka ugyanis benzin, amivel ugyan működtethető a fűtőberendezés, viszont egy idő után olyan érzésünk lehet, hogy egy autópálya kellős közepén, benzingőzben ücsörgünk, ami valljuk be a hangulati értékén jelentősen ront a dolognak…
Titeket feltüzelt? Minket igen. Bár úgy véljük hogy a biokandalló mellett más fűtési módok alkalmazása is ajánlott, látványában és hangulatában mindenképpen első helyezést kapott a ranglistánkon.

Ajánlott bejegyzések
fűtőkészülékhősugárzóősz

Nekünk végképp befűtöttek!

7 Perc olvasási idő
Itt a változékony időjárás, éjjelente és reggelente kimondottan csípős a levegő, ami fűtési szezon kezdetét jelzi. Ez az időszak egyértelműen a költségesebb…
fűtőkészülékhősugárzókályha

Jól befűtünk! – Hősugárzót, na de milyet?

2 Perc olvasási idő
Népszerű hősugárzók | Újra divatban a kályhák! | Elektromos fűtőkészülékek Az ősz szokásához híven idén is tréfát űz velünk és míg nappal…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük