appleiphonenokiasonyericssontelefonzene

Zenélő telefonok

Nem is volt még olyan régen, amikor mindenki kazettás walkman-nel vagy discman-nel szaladgált. Ezek már annyira kihaltak, hogy kazettásat egyáltalán nem, CD-s walkmant pedig négy darabot találtam összesen.

Az első mp3 lejátszó megjelenése óta – ez volt a Diamond Rio PMP300, 32 megabájttal és párhuzamos (!) porttal 1998-ban – rengeteg fajta mp3-at lejátszó kütyüt dobtak piacra. A legújabbak között van az Apple iPod Shuffle, ami már olyan kicsi, hogy gombok se fértek rá.

A telefongyártók a méretkorlátok leküzdése előtt még kénytelenek voltak külön csatlakoztatható eszközként árulni az mp3 lejátszókat, de ma már rengeteg zenehallgatásra kihegyezett mobil közül válogathatunk.

Sony Ericsson Walkman

Sony Ericsson W350i

A Sony, aki a Walkman brandet végigvitte kazettás magnóin, CD, MiniDisc és mp3 lejátszóin természetesen telefonjaira is ráhúzta azt. A W (mint Walkman) szériás Sony Ericsson modellek kifejezetten a zenehallgatásra mint legfontosabb funkcióra lettek kitalálva. Ezért is van rajtuk külön vezérlőgomb a lejátszáshoz és léptetéshez. A W350i és a W580i 512 MB-os memóriakártyával kapható, a W910i-hez viszont ezt külön kell megvásárolnunk.

Nokia

Nokia 5800

A Nokia soha nem az innovációról volt híres, sokkal inkább a kiforrott megoldások használatáról (és az azokhoz való ragaszkodásról). Ez elég sokáig be is jött nekik, arra azonban még időben rájöttek, hogy a zenelejátszós mobiltelefon piac elég nagy lesz ahhoz, hogy ők is ki akarjanak hasítani egy szeletet.

Ezért született meg az XpressMusic széria, amit kifejezetten zenehallgatásra találtak ki. Az 5310 két gigabájtos kártyával kapható, míg az 5800 – a Nokia első teljes érintőképernyős telefonja – óriási, 3,2 hüvelykes, 640×360 pixeles kijelzővel és nyolc (!) gigabájtos memóriakártyával van felszerelve.

A kifejezetten multimédiára kihegyezett N95 és N85 ugyan memóriakártya nélkül kapható, viszont előlapjukat jobbra csúsztatva előbukkannak a zenevezérlésre szánt gombok.

A Nokia üzleti telefonjai, mint az E75, E71, E66 vagy az E51 is képesek mp3 lejátszásra, sőt az E75 és E71 mellé két gigabájtos memóriakártyát is kapunk.

És persze az Apple iPhone

A mobiltelefon piacon újoncnak számító Apple nem bízott sokat a véletlenre az iPhone-nal, mert bár az alapvető telefon funkciókat sok kritika érte, a benne lévő teljes értékű iPod (aminek képességeit már mindenki ismeri) és a nyolc vagy tizenhat gigabájt memória új kategóriát nyitott a zenelejátszós mobiltelefonok piacán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.