hangszerhardverzene

Zenéljünk PC-n #1 – a MIDI billentyűzet

2 Perc olvasási idő
hangszerhardverzene

Zenéljünk PC-n #1 – a MIDI billentyűzet

2 Perc olvasási idő

Blogolás, web-bizgerálás és egyebek mellett gyakran zenélek a számítógéppel és egyre többen keresnek meg olyan kérdésekkel, hogyan csinálják, mit használjanak. Nos, az Olcsobbat.hu kínálatában is található megannyi zeneszerszám, és ezek között PC-vel használhatóak is, ezért e kis sorozat első részében a MIDI billentyűzetről lesz szó. Példatermékünk pedig a Behringer UMX-49.

Behringer UMX-49 MIDI billentyűzet

Kezdjük azzal, mi NEM a MIDI billentyűzet. Alapesetben nem szintetizátor, bár úgy néz ki, de saját hangjai általában nincsenek és nem képes megszólalni PC nélkül. Akkor meg mire való? Nem másra, mint a PC-s zeneszerkesztő, hangkeltő programok vezérlésére, és ezek hangjainak megszólaltatására.
Képzeljük el a dolgot úgy, hogy egy normál szintetizátorban a billentyűk mögött ott dolgozik egy „agy”, amelyben a hangok, szekvenszer, effektek és egyéb modulok találhatók. Itt viszont ez az agy maga a PC. Megannyi számítógépes program (Cubase, Nuendo, Ableton Live, Sonar, stb.) áll rendelkezésre, hogy egyfajta hangszerparkként és ministúdióként használjuk, ezek alá pedig megszámlálhatatlanul sok hangszer létezik – manapság már a legkomolyabb szintetizátorok hangjait, de akár valósághű gitár, dob vagy akár szimfonikus hangzásokat is összeüthetünk.
A hangszereket egy MIDI nevű szabvánnyal hajtjuk meg – ez tulajdonképpen olyasmi, mint egy számítógépes kotta – megadjuk a hangok magasságát, hosszát, hangerejét és egyebeket, majd a gép ezt hozzárendeli a virtuális hangszerhez, és halljunk csodát, már szól is a gitár, mintha igazin játszanánk.
No, itt jön a képbe a MIDI billentyűzet. A MIDI hangokat ugyanis egérrel is bepötyöghetjük, de ez hosszadalmas és pepecselős munka. Egy ilyen billentyűzettel azonban ugyanúgy bejátszhatjuk a zenét, mintha szintetizátorral tennénk, a különbség csak annyi, hogy ezzel már a ministúdiók hangjait szólaltatjuk meg.
Hogy milyen is egy jó MIDI billentyűzet? A Behringer UMX-61 tökéletes példa erre. A lassacskán elavult MIDI port helyett (amelyek az újabb hangkártyákon már nem is igazán kapnak helyet) saját USB-s csatlakozást használ a géphez egyfajta külön hangkártyaként, így gyors, késleltetésmentes felvételt tesz lehetővé. 49 teljes méretű billentyűvel rendelkezik (ez 4 oktáv), így teljes zongorát még nem tudunk emulálni vele, de szintetizátor-szinten teljesen megfelelő ennyi. Természetesen a billentyűk nyomásérzékenyek, így valósághű játékérzetet kelt majd a használata. Plusz vezérlőkkel nyújthatjuk a hangot, és vezérelhetjük a számítógépes hangkeltés egyes fázisait magáról a billentyűzetről is.
Akinek nem elég a billentyűk száma, közelíthet a zongora-érzéshez a 61 billentyűs Behringer UMX-61-gyel, de a minimalisták a Behringer UMX-25 két oktávjával is beérhetik.

Ajánlott bejegyzések
fesztiválhangszórózene

FesztiválszezON

5 Perc olvasási idő
„…Hajolj bele a hajamba, dúdold bele, hogy la bamba…”- énekli Péterfy Bori & Love Band. Ugyan már a májusi hangulat tovaszállt, de…
applecd-dvdipodmp3 lejátszózene

A legjobb kedélyjavító: a zene az kell

2 Perc olvasási idő
Sokak számára ismerős ez a mondat egyik leghíresebb musicalünkből, de szépsége mellett nagyon is igaz és örökérvényű kijelentés. Zenére mindig szükségünk lesz….
appleasuscd-dvdipodmp3 lejátszóútelválasztózene

Kisorsoltuk az ötödik heti nyerteseinket!

1 Perc olvasási idő
Kedves Játékosunk! Örömmel értesítünk, hogy kisorsoltuk az ötödik heti nyereményeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük