Túlfeszültség ellen: APC Surge Arrest

20100105-apc-surge-arrest-02

A szünetmentes tápok “kisöccse” egy olyan termékkör, ami legalább ugyanolyan fontos a számítógép védelmében. Nem egy túlfeszültség-csúcs következtében “kidurrant” gépet láttam már – ez ellen véd az APC SurgeArrest Performance PF8VNT3-GR is.

APC SurgeArrest Performance PF8VNT3-GR

Ha az ember fiának otthon nincs olyan gépe, amin valami ultra-fontos adatot tárol, úgy is gondolhatja, felesleges szünetmentes tápot vennie, áramszünet után legfeljebb kicsit morogva áll felújra a rendszer. Ugyanígy gondolkozhatnak a notebook tulajdonosok, mondván, őket “megmenti” a noteszgép akkumulátora. Viszont egyvalamin érdemes még nekik is elgondolkozniuk: az elektromos rendszer cseppet sem tökéletes (máshol sem, de itthon főleg), és nem folyamatos, gyönyörű 230V 50Hz “folyik” a csatlakozókból.

A feszültség néha ingadozik, és bizony sokszor torzul is: nyáron egy-egy villámcsaps, télen az elosztóközpontok hibája miatt, de akár a szomszéd egyik zárlatos háztartási gépe miatt túlfeszültség keletkezik. Ez a feszültség-csúcs általában csupán a másodperc töredék részéig halad át a vezetékeken, de ahhoz elég, hogy az érzékeny számítógépeket, monitorokat, tévéket és egyéb eszközöket túlterhelje, és azok ilyenkor bizony szépen “elfüstölnek”. Sokszor a felhasználó nem is lát mást, csak hogy lefagy a gép, még tán a jellegzetes “amperszagot” sem érzi meg. Nos, az APC SurgeArrest Performance PF8VNT3-GR azon eszközök egyike, amelyek ettől védenek meg: “lecsendesítik” a bejövő túlfeszültség-csúcsokat és így azok a gépek, amelyeket a SurgeArrest-be csatlakoztatunk, biztosan túlélik az ilyesmiből adódó baleseteket. Én már átéltem ilyesmit, béke az akkori gépem poraira… Szóval, érdemes elgondolkodni egy ilyen olcsó de hasznos jószágon.