Szendvics-sütők ragadásmentes felülettel | Gofrisütők az édesszájúaknak
Addig nem tudtam mit jelent egy konyhában a melegszendvicssütő jelenléte, amíg nem kaptam egyet ajándékba. Magamtól sohasem adtam volna pénzt, egy általam nem sokra becsült szerkezetért, de aztán kényszerűségből ismerkedni kezdtünk, majd én és a kis sütő csakhamar barátok lettünk, majd elválaszthatatlan reggelizőtársak. És hogy miért? Hát nézzük csak…
Keress melegszendvics receptet a laptopodon! >>
A háromezer forinttól tizenkettőezer forintig terjedő árszélességben elég nagy a választék a melegszendvicssütők tekintetében, nekem pedig egy középárfekvéses darab jutott, természetesen a típus minden extrájával, többek között a tapadásmentes bevonattal. Bár fémvillával nem lehet felpiszkálni a kifolyt és roppanósra sült sajtdarabkákat, ezt az kompromisszumot érdemes megkötni, ugyanis ha a szerkezet lehűlt, egy nedves törlőkendővel könnyedén takarítható.
A drágább szerkezetek mellett szól, hogy a szendvicssütés mellett grillező és gofrisütő funkcióval is el vannak látva, továbbá egyes daraboknál a hőfokot is szabályozni lehet, amit az olcsóbb szerkezeteknél csak körülbelüli szemmérték és a tenyerünk hőérzékelése alapján állapíthatunk meg, bár ez utóbbit inkább senkinek sem ajánljuk.
Szinte mindegyik, még a legolcsóbb sütőkön is van kijelzőlámpa, mely az üzemi hőfoknál (értsd: amikor belerakhatod a kenyeret) felvillan és már ezzel is sokkal felhasználóbaráttá válik. Hozzátennénk, hogy akkor sincs baj, ha még a jelzés előtt beletesszük a gondosan összekészített szendvicset, annak elkészültét pedig időnkénti szétnyitással és füleléssel ellenőrízhetjük. Egy idő után már sercegésre, illatra és színre is képesek leszünk megállapítani, ha elkészült a vacsora.
A melegszendvicsért rajongó sorstársaim szerint is, kifejezetten ízlelőbimbó kényeztető egy ilyen szerkezet, ezt pedig csak megerősíteni tudom. A két kenyérszelet közötti töltelék –legyen az hús, kolbász, sajt, vagy ezek vegyesen-, tökéletes harmóniában omlik szét a szájban, a gáz- és villanytűzhelyes szendvicsekhez képest pedig tökéletesen megpárolódnak benne a zöldségek és megpuhul a legszívósabb hagymakarika is.
Addig úgysem tudod meg mennyire finom dolgokat képes kreálni a szendvicssütő egy hétköznapi kenyér, vaj, sajt és felvágott kombóból, amíg ki nem próbálod, mindezek tudatában pedig én is és ízlelőbimbóim is melegen ajánlják, kísérletezésre fel!