greenhulladékmenttességkomposztáló

Szelektíven szebb az élet!

6 Perc olvasási idő
greenhulladékmenttességkomposztáló

Szelektíven szebb az élet!

6 Perc olvasási idő


Sajnos nagy a baj, a Föld energiaforrásait kiaknáztuk és mellette folyamatosan pusztítjuk környezetünket. 30-40 éve még nem tudtuk mit jelenet a globális felmelegedés, később is inkább egy misztikus fogalomnak tűnt, ami a távoli jövőben felmerülő problémaként lebegett előttünk. Majd hallottunk a szelektív hulladékgyűjtésről, a szüleink megtanítottak, hogy ne szemeteljünk, innen-onnan kaptunk némi információt, mit és hogyan kéne, de igazán az új évezred hajnalán kezdett el ezzel foglalkozni az átlagember. Bele sem gondoltunk abba, hogy a nemtörődöm életvitel majd klímaváltozáshoz, elementáris erejű viharokhoz, pusztító földrengésekhez és egyéb katasztrófákhoz vezet. Maximum egy-egy mozifilm láttán dermedtünk le, amikor is végignéztük, hogy pusztul a Föld, más bolygóra vándorol az emberiség, vagy netalán jön a világvége, becsapódik egy meteor és még sorolhatnánk az emlékeinkben megragadó jeleneteket. De mikor kijöttünk a teremből, realizáltuk, hogy ez csak egy film, hiába ábrázolta élethűen a történteket és maximum elméleti síkon töprengtünk rajta.
Amikor a film valósággá válik
Az erdők folyamatos irtásával bolygónk tüdejének ereje fogyatkozik, az orvvadászat és egyéb tényezők is hozzájárultak, hogy az ember saját ellenségévé vált. Sajnos a pénz nagyúr és sokakat kizárólag a profit érdeke vezérel. Azonban a magunk szintjén igenis képesek vagyunk a változtatásra és változásra. Nincs ember, aki ne találkozott volna az amazóniai esőerdő egyre terjedő és mérhetetlen pusztulásának hírével. Nem szeretnék tudományos fejtegetésekbe bonyolódni, csupán leszűrni konklúziót a körülöttünk végbemenő, cseppet sem kedvező, környezetünket érintő káros folyamatokról. Célunk az lenne, hogy mindenki gondolja végig, hogyan tud tenni annak érdekében, hogy környezettudatosabban éljen. Lépésről-lépésre haladva, vigyük véghez ezt az életmódváltást. Sokszor szóba került az egészséges és reformtáplálkozás. Csak elkezdeni nehéz, de ahogy belejövünk, máris jobban átlátjuk a lehetőségeket. És hogy negatív példával éljünk, amikor azt halljuk, hogy jaj, csak egy PET palackot vettem és dobtam ki, ezzel nem ártok senkinek. De igen! Gondoljunk bele, hányan mondják ezt! Sőt, mi több! Nézzük át hétvégén a felhalmozott szemetünket és meglepődünk. A rossz példát pedig megfordíthatjuk, azzal a felvetéssel, hogy mi lenne, ha ma nem vennék útközben innivalót, hanem vinnék magammal egy kulacsot, amelyet újra tudok tölteni? Ugye, hogy mekkora különbség? És itt jön, a csökkentsük ökológiai lábnyomunkat elv. Hiszen, ha nem a kényelmünket tartjuk szem előtt, hanem a jövő generációját, máris megvan a motiváció. Az én, és a mi unokáink is ezen a planétán élnek majd, ha hagyjuk.
Hulladékmentes életmód     
Végre egy jó indok, amire érdemes használni a közösségi portálokat, az ötletcsere. Léteznek különböző csoportok, ahonnan tippeket kaphatunk, hogy csökkentsük a háztartási hulladék mennyiségét. Sokszor megszokásból vásárolunk, a jól bevált termékeket és bele sem gondolunk, hogy akadhat ökobarát alternatíva. Vedd elő a mobiltelefonod és csatlakozz most! Magyar és angol nyelvű oldalakat is szép számmal találunk, ne legyünk rest belépni és informálódni, bizonyos idő elteltével és némi tapasztalat birtokában, majd mi is segítő kezet nyújthatunk az új tagoknak. Amennyiben ódzkodunk a virtuális világtól, rendeljünk meg a témában minden téren kimerítő információt adó szakkönyvet.
Kézfogás
Hanyagold a műanyagot!
Sajnos az üzletláncok többségében vásárolt termékek műanyag csomagolásban érkeznek otthonunkba és csak azon kapjuk magunkat, hogy atyaég, mennyi szemét gyűlik össze, akár néhány nap leforgása alatt. Vagy ha éppen ebédet rendelünk, azt látjuk elfogyasztását követően, mennyi műanyag dobozunk maradt. Eleinte óriási lépés, annak, aki erre nem figyelt oda, hogy szétválogatja a háztartási szemetét, fém, műanyag, papír és üveg külön erre a célra gyártott szemetesbe, vagy nyilvános helyeken elhelyezett külön e célra fenntartott tárolókba. Az üdítős, vizes palackokat elkerülhetjük még, ha nem költünk ásványvízre, hanem beszerzünk egy csapra szerelhető vízszűrőt, vagy egy szintén szűrésre alkalmas kancsót.
Ömlik a szemét!
Ha bekapcsoljuk a televíziót, vagy megnyitjuk az valamely közösségi média felületet, mindenhol azzal szembesülhetünk, hogy a nem lebomló műanyag zacskók állatokat mérgeznek, ölnek meg, ezáltal negatívan befolyásolják az élővilágot. Legtöbbször belegabalyodnak, vagy lenyelik, ami végzetes számukra. Éppen ezért figyeljünk oda, hogy mit fogyasztunk, és milyen borításban vásároljuk meg a szükséges cikkeket. A piacok minderre megfelelő megoldást jelenthetnek, hiszen azon túl, hogy biztosan friss áruhoz jutunk, kérhetjük a csomagolást saját, általunk szállított edénybe, a zöldségnek, gyümölcsnek pedig vihetünk textil táskát, ezáltal megóvjuk magunkat és a környezetet feleslegesen felvásárolt, mesterséges eredetű tasakoktól. Számos formájú, márkájú és színű bevásárló kosár közül is választhatunk, máris jókedvűen indulunk neki ételszerző körutunknak egy vidám darabbal. A lényeg az, hogy mindig legyen kéznél, de ha véletlenül otthon marad, az üzletek többségében lehetőség van anyagból készült szütyőt venni. Ezek a megoldások nagyobb beruházás nélkül megvalósíthatóak, de az alapismeretek elsajátítása és gyakorlatba átültetése nélkülözhetetlen az úgynevezett „zero waste”, vagyis a teljes hulladékmentesség eléréséig.
Járj elöl jó példával!
Nem csak kortársainknak mutathatunk utat, ha változtatunk szemléletünkön, de a jövő generációjának is példával szolgálunk, a környezettudatos hozzáállásunkkal. Megtanulják mit és hogyan vásároljanak, a hulladékot hogy rendszerezzék és már egészen kicsiknek is elmagyarázhatjuk, hogy a műanyag szívószál jópofa, mert színes és mókás belőle szürcsölni az éppen aktuális nedűt, de ártalmas a természetre gyakorolt hatása, hiszen egyszer használatos és elhajítjuk. Törekedjünk arra, hogy ne használjunk szintetikus tárgyakat, inkább válasszunk zöld termékeket, vagyis amelyek természetes úton lebomlanak a talajban. Ezért az előbbi példánál maradva, tegyük le voksunkat a papír alapú változat mellett. Fontos még megoldanunk a lebomló hulladék külön tárolását és erre a célra vásároljunk komposztálót. A háztartási ételmaradék egy része sem a kukában landol majd. Gyermekes családoknak hosszú távon fantasztikus megoldás a mosható pelus is, amely manapság már számos anyuka körében közkedvelt találmány. Ráadásul nagyon praktikus és még menő is, ugyanis azon túl, hogy nem fokozzuk a felesleges eldobandó mennyiséget, még jópofa mintákkal egyediek. A betéteket külön, de akár szettben is beszerezhetjük.
Kezdj bele most!
Nemsokára észreveszed, hogy kisebb odafigyeléssel is, milyen eredményes lehetsz. Ahogy haladunk az úton, egyre több információt szerzünk, végül teljes mértékben öko üzemmódra válthatunk. Ellenőrizzük a befektetett munka megérett gyümölcsét, ami kissé furcsán mutatkozik meg, hiszen ebben az értelemben az maga a szemét, vagyis annak mennyisége. Látványosan csökkenni fog, mi pedig elégedettek lehetünk, hogy teszünk az otthonunkért, vagyis az életünk színhelyét biztosító bolygónkért.

Ajánlott bejegyzések
komposztálóműhelySzerszám

Műhely otthon: Szerszámok a ház körül

4 Perc olvasási idő
Útnak indultak a fecskék Ez az ősz beköszöntének egyik legbiztosabb jele. Rövidülnek a nappalok, s hajnalonta itt-ott már deres a határ. Ideje…
bevitelbillentyűzete-könyvenergiatakarékosgreenhardverhordozhatókiegészítőlenovomonitor

Frappáns billentyűzet kalkulátorral: Genius KB-29e

1 Perc olvasási idő
Irodában vagy otthon dolgozóknál, esetleg matekpéldák fölött görnyedőknél gyakran jön elő a probléma: már megint hová tettem a számológépemet? Az ilyesminek vége,…
energiatakarékosgreenhardverlenovomonitor

Lenovo ThinkVision L174 - a Zöld Monitor

1 Perc olvasási idő
A környezettudatosan előállított termékek a számítástechnika legújabb „divatjának” számítanak – és végre egy tényleg hasznos divat! Valamennyi Lenovo ThinkVision monitor megkapta az…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük