appletablet pc

Összenyomta az Apple az iPadet, karácsony előtt érkezett az iPad mini!

4 Perc olvasási idő
appletablet pc

Összenyomta az Apple az iPadet, karácsony előtt érkezett az iPad mini!

4 Perc olvasási idő

Az Apple tablet kínálata | Az Apple iPhone sorozata | Apple iPodok: Shuffle-től a Classic-ig
Noha sokan kételkedtek benne, nem hittek a pletykáknak az Apple mégis bejelentette az iPad minit, és milyen jól tette! A héthüvelykes tabletek a virágkorukat érik, a gyártók egymást taposva dobják piacra a kisebb képernyővel szerelt táblagépeket, gondoljunk csak a Nexus 7-re vagy az Amazon Kindle Fire HD-re! Ám míg a riválisok kihasználják a kategóriában rejlő árcsökkentési lehetőséget, az iPad mini éppenséggel viszonylag drága; igaz, aki megfizeti, nem fogja megbánni a vételt. Az első tesztek eredményeiből szemezgettünk.

Összement

Apple iPad mini fekete

Bár a neve is sejteti, az iPad mini legfontosabb változtatása a kisebb méret, a tablet lényegesen összement a korábbi iPadekhez képest, aminek egyenes hozadéka, hogy jóval kényelmesebben tudunk tabletezni, miközben az okostelefonoknál nagyobb képernyő által nyújtott élmény többé-kevésbé megmarad. Az iPad mini alig 0,28 hüvelyk vastag, és 308 gramm tömegű, a héthüvelykes méretkategóriában aligha találunk olyan kütyüt, ami ezen a téren jobban szerepel, cserébe viszont a tablet alapterülete nagyobb valamivel, 7,87 x 5,3 hüvelyk nagyságú.
Külsőre az iPad mini az új iPod Touchra emlékeztet, a sarkok és az élek látványosabban kerekítettek, miközben alumínium hátlap és keret fogja közre a fehér és fekete színben is elérhető készüléket. Jóval laposabb, mint a szintén most bemutatott negyedik generációs iPad – egy később cikkben visszatérünk rá is! –, a fülhallgató helyét a tetején találjuk, míg a hangszórók és a Lightning csatlakozó alul kapott helyet.
Az érintőképernyőt körülölelő káva rendkívül vékony a két oldalt, alul és felül maradt vastag csupán, így az eszköz jobban kézre áll, két hüvelykujjal is kényelmesebben használhatjuk. Noha aggodalomra adhat okot, hogy a tabletet tartva a tenyerünkkel félrenyomunk valamit, állítólag mégsem kell ettől félnünk, mert az iPad tartalomtól függően változtatja az érzékenységét, így míg gépelünk, tíz ujjal is könnyedén megtehetjük, könyvolvasásnál viszont nem tudunk majd „beletenyerelni” a szövegbe.
Nézd meg az Apple iPad mini hivatalos – angol nyelvű bemutatóját:

Nem Retina

A méretzsugorodás jegyében a kijelző 7,9 hüvelykre ment össze, az új megjelenítő 1024×768 pixelt képes megjeleníteni, ami azt jelenti: az iPad mini nem Retina Display, az egy hüvelykre jutó képpontok száma nem olyan magas, mint a legutóbbi Apple-eszközök többségében, sőt a konkurens héthüvelykes tabletek is jobb felbontással rendelkeznek. (Megjegyezzük, bizonyos esetekben a 4:3-as képarány is zavaró lehet.) A képernyő tehát összességében csalódást okozhat, a beszámolók szerint a fényerő és a színek terén is van behoznivalója a gyártónak a mini-fronton, a szövegek viszont élesen jelennek meg, és a játékok, illetve filmek terén sem érzékelhető annyira ez a látványbeli különbség.

Van benne minden

Noha a kategória hátránya, hogy a megfizethetőség miatt a gyártók sok funkciót kihagynak a kütyükből, az iPad minibe minden belekerült, ami a nagyobb iPadben is benne van. Kapunk 4.0-s Bluetooth-vezérlőt, hátsó- és előlapi kamerákat, videókimenetet, van AirPlay-kompatibilitás, és a 3G-, illetve a 802.11 a/b/g/n szabványú Wi-Fi-modemről sem kell lemondanunk. Az iPad mini ráadásul – bár nem bővíthető – különböző méretű háttértárral kerül forgalomba, 16 GB-os, 32 GB-os és 64 GB-os modell is kapható belőle.
Az iPad mini nem kapott új processzort, az iPad 2-ben bemutatkozott, majd az iPhone 4S-ben, az ötödik generációs iPod Touchban és az Apple TV-ben is használt kétmagos A5 központi egység dübörög benne 512 MB RAM társaságában – ismét csak éppen úgy, mint az iPad 2-ben. A tapasztalatok szerint a teljesítmény is megegyezik: bár az iPad mini minden alkalmazással és persze az iOS 6-tal is elbánik, az új iPadhez képest érezhető némi lemaradás a töltési idő tekintetében. Az Apple szerint 10 óráig bírja az iPad mini egyetlen feltöltéssel, 3G-használattal 9 órára módosul az üzemidő.
Noha az iPad mini a sok hasonlóság miatt egy összenyomott iPad 2-nek is nevezhető, azért a felszereltsége megkülönbözteti. A hátsó kamerája 5 megapixeles iSight típus, az előlapi pedig a FaceTime HD modellek közé sorol be; üröm az ürömben, hogy vakut nem kapunk mellé, illetve a HDR és Panorama alkalmazásokról is lemondhatunk. A kütyü emellett megkapta a Smart Covert: az „okosított” fedőlapot külön vásárolhatjuk meg hat különböző színben.

Végszó

Az iPad mininek kétségtelenül vannak hiányosságai, sok tekintetben le van maradva a nagytestvéreihez képest, ugyanakkor kis mérete rendkívül élvezetes használatot biztosít. Jóllehet sokat kér érte az Apple, az almás cég hívői minden bizonnyal jó lóra tesznek, ha beszerzik a változatot. A többiek várjanak 2013-ig, akkor talán megkapjuk a jobb processzorral és képernyővel szerelt modellt!

Ajánlott bejegyzések
applemobiltelefonOnline vásárlássamsungUncategorized

Top mobiltelefonok nyárra már 95.000 forintért

1 Perc olvasási idő
A nyári kalandok és nyaralások eljövetelével nagyobb tárhelyre lenne szükséged, hogy megörökítsd az összes fontos pillanatot? Válogass 64, 128, 256 vagy akár…
3dapplebevitelirodatablet pc

Digitális tervezőnaptárak - kézzel írva

8 Perc olvasási idő
Sokan már novemberben gondoskodnak a jövő évi naptárról, mivel munkaeszközük, s van, aki csak több hónapos határidővel tud dolgozni. Általában a szolgáltatóknak…
canonfényképezőgpsmobiltelefonokosórasporttablet pc

Hurrá, nyaralunk!

6 Perc olvasási idő
    A 21. században élő embereknek már természetes az egyszerre több fronton helytállás fogalma. Minden médiából áramlik a megfelelési kényszer, legyünk…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük