konzol

Nintendo Wii U – újra tarolni készülnek Kiotóban?

4 Perc olvasási idő
konzol

Nintendo Wii U – újra tarolni készülnek Kiotóban?

4 Perc olvasási idő

A legmenőbb konzolok | Kontrollerek minden konzol típushoz | Videójátékok széles választéka
A nagy kérdés: mi járhat a Nintendo fejében? A kiotói konzolgyártó tavaly jelentette be az óriási népszerűségre szert tett Wii utódját, a Wii U-t, azonban a rivális Microsofthoz és Sonyhoz képest feltűnően korán mutatkozott be az új masina. A Nintendo tudatosan előzi meg az új Xboxot és PlayStationt, vagy éppen ellenkezőleg: az idő előtt kifutó Wii miatt akarja tartani a lépést a többiekkel? Akárhogy is, a Wii U mindenképpen formabontó újdonsággal készül levenni a lábáról a játékosokat – megnéztük, mit tud!

Ha valaki figyelemmel követi a játékiparral kapcsolatos híreket, feltűnhetett neki egy furcsaság: noha a Wii U teljesen új konzol, és nincs közvetlenül köze a Wii-hez, a Nintendo mindig az új kontrollerről beszél, magáról a gépről nem igazán. Persze a megoldás nagyon egyszerű, a Wii U ugyanis teljesítményre nem lesz bajnok, nagyjából olyan erős lesz, mint az Xbox 360 vagy a PlayStation 3, viszont az irányítója teljes mértékben egyedi – olyannyira, hogy a konkurensek is fejvesztve próbálják a maguk módján lemásolni azt.

Fehér Nintendo Wii U konzol

A Wii U GamePad elsődleges újdonsága, hogy bár megtalálhatók rajta a szokásos játékos gombok és analóg karok, közöttük egy 16:9-es képarányú 6,2 hüvelykes LCD érintőkijelző terpeszkedik, ami nemcsak a játékok irányítását egészíti ki és teszi élvezetesebbé, de közben rengeteg kiegészítő információt olvashatunk el rajta: látjuk a játék helyszínének térképét, kutathatunk a felszereléseink között és ezen keresztül célozhatunk. A tabletkontroller ráadásul teljes mértékben mozgásérzékeny, reagál a forgatásra, döntésre és rángatásra, szóval nyomokban a Wii élménye is visszaköszön majd. Elől kamera, mikrofon és hangszórók találhatók, sőt az akkumulátorral együtt 500 grammot nyomó eszközbe még NFC chip is került, ami révén tovább növelhető az interaktivitás a külvilággal!
A Wii U fehér és fekete színben lesz kapható, maga az asztali konzol 1,8 x 10,5 x 6,8 hüvelyk nagyságú és másfél kilogramm tömegű. Többmagos IBM Power processzor dübörög benne, ezt AMD Radeon grafikus chip egészíti ki, ami – bár túl sok konkrét adat nem áll rendelkezésünkre – végre lehetővé teszi, hogy a Nintendo játékait is HD-ban játszhassuk a tévénken: ha arra vártál, hogy Super Mario csúcs grafika mellett kacsintson Rád, eljött a Te időd! A Wii U belső memóriája flash alapú, nincs a gépben merevlemez, viszont SD memóriakártyával és külső USB-s meghajtóval bővíthetjük a rendelkezésre álló tárhelyet. A Wii U saját optikai meghajtóval rendelkezik, ami egyúttal képes lesz a Wii lemezeinek olvasására is: ez azt jelenti, hogy a konzolon játszhatunk a korábbi játékainkkal is, igaz, a GameCube címekről már le kell mondanunk.
A dolog szépséghibája, hogy a Wii U tabletkontrolleréből konzolonként csak egy használható, ha többen szeretnénk egy gép előtt ülve játszani, a Wii irányítóihoz kell nyúlnunk, illetve az új Wii U Pro kiegészítőt használhatjuk. Ez utóbbi külalakra feltűnően hasonlít az Xbox 360 kontrolleréhez, de a hardcore játékosok ennek valószínűleg örülnek is: minden felesleges cicoma nélkül játszhatjuk a kedvenc játékainkat, ha csak két analóg karra és gombokra van szükséged, a Wii U Pro lesz a megfelelő választás számodra. A Wii U egyébként a Balance Boarddal is kompatibilis.

A Wii U játékfelhozatala meglehetősen és egyúttal meglepően impozánsnak tűnik, végre a külsős kiadók is komolyan számolnak a platformmal, és ez látszik a kínálaton! A Nintendo a New Super Mario Bros. és a Wii Fit Wii U-s változatával készül többek között, de végre jön a Pikmin harmadik része és egy karaoke játékot is kapunk a SiNG személyében. A Warner Bros. GTA-szerű LEGO-játékot mutatott be, de elérhető lesz a konzolon az Aliens: Colonial Marines, a Ninja Gaiden 3, a Batman: Arkham City, az Assassin’s Creed III, a Mass Effect 3 és a Rayman Legends is.
A Wii U minden korábbinál kiterjedtebb online élménnyel várja a vásárlókat, online üzlet, videós szolgáltatások és videochat is szerepel a palettán többek között. A kontroller segítségével a tévénket is irányíthatjuk, sőt az internetet is böngészhetjük, ha éppen szünetet tartunk játék közben, vagy éppen elakadtunk valahol. Ráadásul a Nintendo a lehető legteljesebb módon gyúr a „családbarát” élményre: a táblakontrollerrel nem feltétlenül kell a tévén játszanunk, hiszen a kütyü saját képernyőjén is megjeleníthetjük a lejátszott tartalmakat, miközben a többiek meccset vagy sorozatot néznek – nincs többé csata a távirányítóért! Mi ez, ha nem a totális harmóniára való törekvés?
A mi kérdésünk pedig az: meg tudja ismételni a Nintendo karácsonykor a Wii sikerét?

Ajánlott bejegyzések
játékokkonzollogitechnintendoplaystationvideojátékxbox

Konzol körkép - hogyan játszunk ma?

6 Perc olvasási idő
Az utóbbi időben ugyan virágkorukat élik a retro konzolok, mi most mégis inkább a mai korszak éllovasait vesszük nagyító alá. Sőt, abból is…
konzolplaystationvideojátékxbox

Konzolháború: Microsoft Xbox One vagy Sony PlayStation 4?

1 Perc olvasási idő
Microsoft konzolok | Sony konzolok | Még több konzol >> Karácsony előtt piacra került mind a két várva-várt konzol. Eljött a generációváltás…
konzolvideojáték

Grand Theft Auto V – a Guinness rekord halmozó

1 Perc olvasási idő
Sony konzolok | Microsoft konzolok | Akció videójátékok Szeptember 17-én jelent meg a Grand Theft Auto V, amely néhány nap alatt szinte…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük