net-banking

Mindent a net-bankingról

3 Perc olvasási idő
net-banking

Mindent a net-bankingról

3 Perc olvasási idő

Könnyen hordozható netbookok | Irodai laptopok | Érintőképernyős okostelefonok
Plasztik vagy készpénz? Ti melyik csoportba tartoztok? Jobb szerettek mindent pénzzel ki és befizetni vagy inkább azok vagytok, akik a laptopjukról intézik a számla kifizetést, hitel törlesztő átutalást és így tovább? Egy ideális világban a net-bankolás mellett szólna minden, de azért mi most megnézzük a pro és kontra érveket emellett a szolgáltatás mellett.
Pro:
Az egyik nagy előnye a net-bank szolgáltatásnak, hogy 24 órában bármikor elérhető. Ha csak este 10-kor van időnk átutalni a szükséges kifizetéseket, nyugodtan megtehetjük. Nem leszünk ezután a bank, a posta és egyéb szolgáltatok nyitvatartási idejéhez kötve.
Szintén nagyon pozitív, hogy a világ bármely pontjáról intézhetjük banki ügyeinket, már ha van megfelelően zárt internet hálózat, amiben megbízunk.
A net-bankolás kifejezetten biztonságos, hiszen általában 2-3-szoros (bank függő) jelszó falakon kell átlépnünk, ahhoz, hogy eljussunk a számlánkig. Ráadásul minden esetben egyszer használatos belépési jelszavakat kapunk a mobilunkra, így jócskán lecsökkentve annak a lehetőségét, hogy valaki egyszerűen belépjen a számlánkra.
Az utalás szintén kényelmes és gyors. A gyakran használt számlaszámokat, neveket, melyekre utalunk, a legtöbb bank rendszere képes megjegyezni, így nem kell folyton a papírokat böngészni a számlák után.
Ha egy banknál több számlánk is van, egyetlen jelszóval, hozzáféréssel kezelhetjük mindet, akár már a lekötéseinket is intézhetjük a neten keresztül.
Ráadásul, ha netalán valaki ki akarna rabolni minket, akkor csak egy darab plasztikot vinne magával, nem pedig az egész havi fizetésünket.

Mindezekből látható, hogy sokak számára, ebben a rohanó világban miért is olyan csábító az online bankolás. Ám megvanak a negatív oldalai is, azok, amiket általában kis betűvel tűntetnek fel a szerződésekben. Lássuk, mik is ezek.
Kontra:
A net-bankos átutalások egyik hátránya, hogy minden esetben fizetnünk kell érte. Fizetünk darabonként az SMS-ekért, amiket a mobilunkra kapunk. Hogy mennyit, az bankonként eltérő. Mégis, akár 200-300 forintunkba is kerülhet egy átutalás. Ráadásul a kezelésnek még éves költsége is van az egyszeri díjak felett.
Ha elrontjuk a belépési kódunkat, akkor a rendszer automatikusan kizár minket védelmi okokból. Ennek persze van pozitív oldala, de a negatív az, hogy csak a bankban lehet új hozzáférési jelszót igényelni. Ez nem csak bosszantó, hanem időigényes tevékenység is lehet.
Sokan vannak azok is, akik nem szeretik annak a gondolatát, hogy a pénzük mozgása és mennyisége, hivatalos és nem hivatalos szervek számára egyaránt könnyen lekövethetővé válik az elektronikus rendszernek köszönhetően.
Ám, ami legtöbbünket mostanában foglalkoztatja, az az új adótörvény tervezet, mely a bankszámlákat szeretné megcsapolni ezúttal. Adóznánk minden átutalás, pénzfelvétel és betétel után, adót fizetnénk akkor is, ha csak a bankkártyánkat használnánk a boltban az állam legújabb tervei szerint.
Nehéz eldönteni, hogy mi az igazán jó megoldás. Hiszen ma már vannak olyan élethelyzetek, amikor kikerülhetetlen a banki átutalás. Jobb lenne visszafelé lépkedni a történelemben, mikor még nem csak plasztikot nem használtunk a fizetésre, de inkább árucsere kereskedelem folyt? Ebben általános ítéletet mondani nem lehet. Mindenki csak maga döntheti el, hogy meddig éri meg neki a kártyahasználat és mennyit veszít azzal, hogy órákig áll sorban a postán vagy éppen más szolgáltatóknál.
Nektek mi erről a véleményetek? Írjátok meg az olcsobbat@blog.hu e-mail címre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük