kultúraünnep

Kastélyok és várak Európában

7 Perc olvasási idő
kultúraünnep

Kastélyok és várak Európában

7 Perc olvasási idő

Romantikus programot szervezne, de nincs ötlete, vagy csak szakítana a sablonos wellness hétvégékkel? Összefoglalónkban megmutatjuk Európa legszebb kastélyait és várait, ahová igazán érdemes ellátogatni. Nem csak a varázslatos látványért, hanem az utazás öröméért, egy kis tavaszi túrázás kedvéért. Nyűgözze le szíve hölgyét e nem mindennapi úti célok egyikével.

Itt van mindjárt Neuschwanstein

A Budapesttől kb. 750 km-re és úgy 8-9 órányi utazásra lévő kastélyt II. Lajos bajor (mese)király építtette 1869-1889 között. Látványa is mesébe illő, nem csoda hát, hogy kecses tornyaival Walt Disneyt is megihlette: Neuschwansteinről mintázták Csipkerózsika és Hamupipőke kastélyát is. Neuschwanstein Európa talán legtöbbet látogatott kastélya, évente 1,5 millióan kíváncsiak rá, érdemes tehát főszezonon kívül, pl. tavasszal megnézni. Jó hír, hogy a vezetett túrák magyar nyelven is elérhetőek, de mindenképpen jegyet kell váltani, ha belülről is meg szeretné nézni. A jegy online is megvásárolható. Így valamivel többe kerül, cserébe biztosan lesz hely, mivel korlátozott a napi látogatók száma. Motorokkal nem okozott problémát a parkolás, de az autóval érkezőknek igencsak keresgélni kell, ha a legfelső parkolóban szeretnék hagyni autójukat. A kastély gyalogosan festői, patakokkal szabdalt fenyvesen keresztül közelíthető meg, kb. 45 perc alatt. Lehetőség van lovaskocsival is feljutni, igazán romantikus élmény! És persze van buszjárat is, ugyan kevésbé romantikus, de lehet, hogy praktikusabb.
Itt érdemes még megnézni a Hohenschwangau kastélyt, valamint a közelben, az Alpsee mellett található Bajor Királyok Múzeumát. Kedvezőbb áron vásárolhatók meg a kombinált jegyek. Talán a legfontosabb tudnivaló: nem szabad késni! A túrák pontosan indulnak, becsatlakozni nincs lehetőség. A várakozási időt érdemes maximálisan kihasználva kültéri fotózásra fordítani, mivel bent már tilos a fényképezés. Ha szállást keres a könyéken, akkor Füssen romantikus szálláshelyeit ajánljuk.

A Loire-völgy ékköve

A francia kastélyok közül talán a legszebb a reneszánsz Chambordi kastély, melynek első tulajdonosa I. Ferenc volt. Ő ugyan nem sokáig élvezhette, de nem épült hiába a sok viszontagságot átvészelt kastély, s az évi több, mint 700.000 látogató bizonyítja, megtérült a befektetés. A sok tulajdonost megélt
és több átépítésen és restauráláson átesett épületegyüttes ma eredeti formájában pompázik, s a világörökség része. Monumentális dupla lépcsője egyedülálló, melyet állítólag maga Leonardo da Vinci t
ervezett. Az égbe vezető lépcső tetején a fényudvar szintén páratlan és egyben annyira valószerűtlen látvány, hogy az ember már már hajlamos azt hinni, tényleg egy mesébe csöppent.
Gyönyörűen gondozott parkja nem holmi Schönbrunn kisvasúttal, a különleges állat- és növényvilággal bíró nemzeti park majd’ akkora, mint Párizs, és kiválóan alkalmas gyalogtúrázáshoz. Van lehetőség kerékpár és terepjáró bérlésre is, amelyet ki kell használni.
Itt a szállásról sajnos nem tudok nyilatkozni, mivel nekünk aznapra hátra volt még bő 150 km Chinon, azaz Jeanne d’Arc váráig.

Ha meg is kérné a kezét

Tegye egy varázslatos és igazán mesebeli kastélyban. Keresve sem találhatna alkalmasabbat a Moszna kastélynál. A Google a legrövidebb útvonalat 5:45 percre és 526 km-re saccolja Brnon keresztül. Gyorsabb, mint az általunk megtett Galgóc-Pöstyén felé vezető út, azonban kevésbé látványos. A kastély messzebbről nézve akár egy délibáb. Egész addig, míg élőben nem láttam, azt hittem ilyen csak a mesében van. Hát nem.

Érdemes sétára indulni Moszna parkjában, gyönyörűen gondozott környezet, főszezonban pedig rododendronok ontják virágaikat. A kastélyban látogatható a kripta és a 35 m magas torony, ahová egészen hosszú lépcső vezet. Felmenni csak azoknak ajánlom, akik elég edzettek hozzá, mert meredekebb és hosszabb, mint az Esztergomi bazilika lépcsője, inkább az egri Minaretéhez áll közelebb. A kastély egyébként tele van tornyokkal és tornyocskákkal, falai gazdagon díszítettek, több vízköpővel. Alagsorában különleges spa terem került kialakításra, ahol mi más lenne, mint sóbarlang?
A kastély az elmúlt fél évszázad során ideggyógyintézetként szolgált, de ez ma már alig látszik. Néhány éve részleges restauráláson esett át és több részen az eredeti állapot került helyreállításra. A zegzugos földalatti folyosókat leszámítva minden részletében látszik építtetőjének mesés gazdagsága (és itt-ott sajnos a kommunizmus hagyatéka is). A mértéktelenség helyenként inkább levon a látványból, mintsem hozzátenne. Több vezetett túra közül lehet választani, a tornyokat magában foglalóra és a kriptásra talán érdemes befizetni, a többi nem tartogat különösebb érdekességet, főképp, hogy az idegenvezetés csak lengyelül folyt. De talán ez nem akkora baj, mert pl. Neuschwansteinnel ellentétben a Mosznának nincs történelmi jelentősége, egészen fiatal kastély, egykori építtetője bányászból lett nemes ember. 99 torony és 365 szinte egyforma szoba.
Szállást keresni nem szükséges, mivel Moszna kastélyában meg is szállhatunk. Most biztosan az jut eszébe mindenkinek, hogy egy fél örökség az ára, de ilyesmire nem kell számítani. Nagyjából 8-9000 Ft/fő-től már kaphatunk szobát, sőt, a királyi lakosztály is kibérelhető, kb. 50.000 Ft/éj az ára. A kastélyban étterem is helyet kapott, a helyszín adott a romantikus vacsorához.
Mindent összevetve érdemes egy hétvégét eltölteni itt, bár az igazság az, hogy kívülről látványos belülről unalmas. Ha több nap is jut Lengyelországra, akkor a közeli Katowice nyújthat programlehetőséget, vagy ha vállalható egy egész napos kiruccanás, akkor Wieliczkát nem szabad kihagyni.

Európa legnagyobb vára – Prága

A végére pedig egy igazán szép és érdekes vár marad, Prágában. A Guinness Rekordok könyve szerint a világ legnagyobb ősi vára címet is birtokolja, amely igen előkelő. Budapesttől számítva 533 km vár az utazóra, utunk szintén Brnon keresztül vezet. Már Prága önmagában is megér egy hosszú hétvégét, de a várnegyed rengeteg érdekes látnivalót kínál. A vár eredetileg román stílusban épült a IX-XII. századig, azóta jócskán megváltozott az évszázadok alatt, az utolsó „ráncfelvarrást” még Mária Terézia rendelte el. Megújult és bővült is, egységes klasszicista összképet kapott. A bazilika és a székesegyház a vezetett túrák két fő kiindulópontja.

A székesegyházban megnézhetjük a kincstárat is, de ami igazán „megér egy misét” az a vár képtára. További látványosság még a Rosenberg-palota, a Mihulka lőportorony, és nagyon érdekes program a vártörténeti kiállítás, valamint a Paradicsomkert is. A nagy déli toronyban a kilátóból alighanem egész Prágát látni lehet. A kilátón kívül fotózás szempontjából nagyon jó alapul szolgál a vár Arany utcácskája, ezért külön nem kell fizetni, s a várban szintén ingyenesen sétálgathatunk. Magam nagyon kedvelem a gótikus stílust, rengeteg fotót készítettem a Szent György tér árkádjainál a részletgazdag gótikus oszlopokról. Felsorolni itt sajnos nincs elég hely mi mindent láthatunk a Hradzsinban és számolni kell azzal, hogy egy nap nem elég az egészet bejárni. De ez nem is baj, mert aki egyszer Prágában jár, szívesen tér vissza. Vannak különféle vezetett túrák, amelyek több látnivalót foglalnak magukban, de ha önállóan vágnánk neki, a nevezetességekre külön-külön is vásárolhatók belépőjegyek.
A várba feljutni egy meredek lépcsőn lehet és egy másik, még meredekebb lépcsőn. Igazán romantikus, a sok lépcsőt sokáig tart megmászni, és útközben annyi minden történhet! De végül is villamossal is megközelíthető, szinte semmi lépcső és máris a második udvarban találjuk magunkat.

Európa számos pontján – hazánkban is akad még rengeteg kastély és vár, nem mind szép, de történetük annál érdekesebb. Aki szeret visszatérni a múltba, történelem kedvelő és nem riad meg a meredek lépcsőktől (s van, ahol még az sincs, pl. Csókakő, Csák vár), nos, nekik a Kárpát-medencén innen, s túl is akad bőséges választék. Ha pedig határokon belül maradnánk, akkor rengeteg szép kastélyt találunk itthon is. Személyes kedvencem talán nem a legismertebb, s a top 10-be sem került be, de egy utat megér a nádasladányi Nádasdy kastély is. Kastély ügyben szerencsések vagyunk, mert mindegy merre indulunk, biztos, hogy 50 km-en belül lesz egy kastély.
Kellemes kastélytúrát kíván az Olcsóbbat.hu csapata!

Ajánlott bejegyzések
halloweenünnep

Szellemes-jelmezes ünnep

5 Perc olvasási idő
Hazánkban már jó néhány éve egyre nagyobb népszerűségnek örvend halloween ünnepe, amelynek dátuma, október 31-e. Az eredetileg kelta gyökerű hagyomány leginkább Amerikában…
ünnep

Ünnepi díszben

5 Perc olvasási idő
Kisgyermekkorom óta augusztus 20-a valamiféle vízválasztó volt a nyár és az ősz között, holott ténylegesen persze ez nem igaz. Valamiért a tűzijátékkal…
játékokünnep

Játékok régen és most

4 Perc olvasási idő
KEDVENCEINK A RÉGMÚLTBÓL Ünnepek környékén az ember sokkal fogékonyabb a nosztalgikus beszélgetésekre, élményekre. Így vagyunk ezzel mi is, s jelen hírlevelünk szerkesztése…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük