memóriakártya

:-) :-D XD

2 Perc olvasási idő
memóriakártya

:-) :-D XD

2 Perc olvasási idő

Tudták Önök, hogy az első smiley már akkor létezett, mikor a számítógépek még alig, vagy közel sem? Már 1857-ben dokumentáltak a Morse-kód leírásában egy olyat, hogy a 73-as szám a „loves and kisses” kifejezést (amit később lecseréltek arra, hogy „best regards”) jelenti. Persze ez még nem igazi smiley volt, inkább a manapság használatos, LOL, WTF, UTFG kifejezésekre hasonlít. A Morse-n kívül aztán voltak más írásos megjelenései az érzelemkifejező „írásjeleknek”, például 1912-ben Ambrose Bierce amerikai újságíró kezdet népszerűsíteni a mosolygó szájra emlékeztető \___/! karaktersorozatot, valamint állítólag az eredetinek titulált 🙂 típusú smiley is látható volt egy 1953-as újsághirdetésben, ami a Lili című mozifilmet népszerűsítette.
A számítástechnikában a 🙂 és a 🙁 megjelenését egy bizonyos Scott Fahlmannak köszönhetjük, aki egy sok helyen idézett 1982-es online üzenőfalon javasolta ezek használatát érzelmek kifejezésére. Azóta persze rengeteg változott az online világ, az eredeti smiley-kat felváltották vagy kiegészítik az orrnélküli :), 🙁 típusú változatok, a grafikus emotikonok illetve sok más, aki szeretne még ezek között böngészni, annak ajánljuk a vonatkozó Wikipedia oldalt, mi is onnan szereztük az információk többségét.
Amire mi most kihegyezzük írásunkat az a mostanság sokak által használt (bár szerkesztőségünk által egyáltalán nem kedvelt) smiley, az XD. Ez állítólag onnan származik, hogy a South Park című rajzfilmsorozatban a szereplők mikor nevetnek hasonlóan X-et alkotva becsukják a szemüket, és szájuk pedig D betű alakú lesz, így oldalra fordítva a fejünket mi is megláthatjuk a nevető South Park figurát ebben a két betűben.
Ehhez kapcsolódik mai viccünk is:
– Melyik a legviccesebb memóriakártya?
– ???
– Az XD.

Olympus

Olympusból a legnagyobb nálunk kapható XD (bár a helyes írásmódja lehet, hogy xD) 2GB-os, ezt legolcsóbban 9600Ft-ért már megkaphatjuk. Van még ezenkívül 1GB-os 6000-ért, 512MB-os 4400-ért és 256 és 128MB-os is 3700 és 5090Ft-ért. Igen, az árak nem mindenhol következetesek, de nyilván a legnagyobbat érdemes venni, ha támogatja a készülék amivel használni szeretnénk. Mindegyik remekül együttműködik az Olympus egyéb készülékeivel.

Fujifilm

Fujiból is 2GB-os a legnagyobb, ezt 8900Ft-ért vehetjük meg, van még 1GB-os 6999Ft-ért, 512MB-os 4752-ért, 256-os 2580-ért. Valószínűleg a gyártó elsősorban a saját fényképezőgépeibe ajánlja őket. Persze mivel maga a kártya szabványának kidolgozója a Fuji és az Olympus volt közösen még 2002-ben, ezért a két cég termékei valószínűleg kompatibilisek egymással.

Többiek

A nagyobb gyártók közül még a Toshiba kínál ilyen típusú kártyákat (2GB – 11 490Ft, 1GB – 6000Ft, 512MB – 4670Ft), meg a SanDisk (2GB – 12 990Ft, 1GB – 7980Ft, 512MB – 4320Ft, 256MB – 4800Ft), és a Transcend gyártmánya is kapható nálunk (512MB – 5040Ft).
Hát ennyi, lehet válogatni. XD

Ajánlott bejegyzések
memóriakártya

Amit a memóriakártyákról tudni kell

5 Perc olvasási idő
MicroSD kártyák |  Memory Stick Pro Duo memóriakártyák | Pendrive-ok többféle méretben Ha már megnéztünk pár digitális fényképezőt a nyárra, ideje, hogy…
fejhallgatóhpkártyaolvasólexarmemóriakártyasonytelefon

Lexar Professional Dual-Slot Reader kártyaolvasó – kettőt eszik

2 Perc olvasási idő
A profi fotósoknak minden másodperc számít, ha a fényképezőgépükről a számítógépre akarják továbbítani a képeiket, de valószínűleg a lelkes amatőrök sem vetnek…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük