Archos 80 G9 tablet PC – ismeretlen nagyképernyős

20110719-archos-80g9-tabletpc-olcsobbat-hu-01

Az Archos neve talán ismeretlennek tűnhet, pedig korábban már mi is foglalkoztunk a cég viszonylag olcsó és erős tablet PC-ivel. A gyártó éppen nemrég mutatta be a legújabb modelljeit, köztük a posztban is tárgyalt 80 G9 típusú gépet: elöljáróban már most elmondhatjuk, hogy a kütyü egészen jól megállhatja majd a helyét a nevesebb riválisok mellett, mind hardver, mind pedig szoftver tekintetében.

Archos 80 G9 tablet PC - olcsobbat.hu

Érdekes módon az Archos nem ment a többiek után, és a manapság divatos NVIDIA Tegra 2 helyett egy kétmagos ARM Cortex-A9 OMAP4 processzort rakott az eszközébe, amely így – állítása szerint legalábbis – 50 százalékkal több nyers számítási erőt képes kipréselni magából. Mindezzel természetesen számtalan lehetőség megnyílik előttünk: kényelmesen tudunk több alkalmazást egyszerre futtatni, és az internetezés is gyorsabbá válik – megint csak a gyártó szerint, de elvileg ezen a téren még az iPad 2-nél is jobb a 80 G9.

Miután az Archos merevlemezekkel is foglalkozik, viszonylag egyedülálló módon nem csak flash meghajtós modell kapható az új tabletjeiből (ez esetben 16 GB tárhellyel kell számolnunk, amit SDHC kártyával bővíthetünk tovább), hanem merevlemezes is, akár 250 GB felhasználható felülettel. Ennek ellenére a készülék nem sokkal nagyobb, mint a konkurens termékek: mindössze 3 milliméterrel vastagabb, és csupán 450 grammot nyom a mérlegen. A tárhelyre pedig szükség van: a G9 8 hüvelykes képernyőjén (létezik 10,1 hüvelykes kiadás is) akár HD filmeket is megnézhetünk.

A tabletjen az Android 3.1-es verziója fut, ez jelenleg a legújabb változata a Google operációs rendszerének. A kifejezetten tabletjekre optimalizált szoftver ismeri a Flasht, az Android Marketen pedig több mint 200 ezer ingyenes, de legalábbis nagyon olcsó alkalmazáshoz, játékhoz férhetünk hozzá. Természetesen a Google kiegészítői sem elhanyagolhatók: a rendszeren megtaláljuk a Google Talkot, a Gmailt, a Mapset és a Navigation bétaváltozatát is. Az internet-hozzáféréshez a 3G-vevőt opcionálisan kérhetjük, a Wi-Fi természetesen alapból megtalálható a tabletben.