pendrive

Zsebben az adatok? Érdemes még pendrive-ot venni?

3 Perc olvasási idő
pendrive

Zsebben az adatok? Érdemes még pendrive-ot venni?

3 Perc olvasási idő

Pendrive-ok | Külső merevlemezek | Memóriakártyák
Változnak az idők, ennél pedig csak az biztosabb, hogy nő az adatmennyiség, amit gyorsan és megbízhatóan szeretnénk magunkkal cipelni. Azonban míg néhány éve azonnal rávágtuk volna, hogy egy pendrive-nál keresve sem találnánk kényelmesebb megoldást a fájljaink hordozására, ma már nem tudjuk ezt kötözködés nélkül megtenni. A technológia fejlődésével egy sor alternatíva vált elérhetővé, gondoljunk csak a felhőalapú tárolókra, ahol biztonságosan, olcsón tudjuk tárolni az adatainkat, ráadásul azokhoz bármilyen gépről, akár okostelefonokról vagy tabletekről is hozzáférhetünk!

Ezek után érdemes még pendrive-ot venni? Nos, akadhat szituáció, amiért mindenképpen! Két gép között még mindig gyors így átvinni a fájlokat, a szomorú valóság pedig az, hogy sokszor pont akkor nem férünk hozzá az internethez, amikor szükségünk lenne rá, és a fénymásolók egy része sem biztosít számítógépet a vásárlóknak – nem mondhatjuk nekik, hogy azért nincsenek nálunk a kinyomtatandó dokumentumaink, mert egy távoli szerveren tároljuk őket! És még sorolhatnánk: megfelelő vezeték nélküli hálózat híján a médialejátszónkat is ezzel a legegyszerűbb etetni, miközben a pendrive-ok relatíve jól titkosíthatók, és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy ma már nevetségesen olcsón vásárolhatjuk meg őket!
Nem árulunk el nagy titkot, a pendrive-ok nagyszerűsége az egyszerűségükben rejlik: az ilyen adattárolók flash memóriára épülnek, és USB-csatlakozóval szerelik őket, így könnyedén rádughatók a számítógépre, a tévére vagy a játékkonzolra, majd ugyanilyen könnyen eltávolíthatók. A tömegük és a méretük egészen parányi, így nem csak a zsebünkben férnek el, de nyakláncként és kulcstartóként is hordhatók, miközben a flash technológia jóvoltából nem kell aggódni a mozgatásból fakadó meghibásodásoktól – a pendrive-okban nincsen ugyanis mozgóalkatrész, ami tönkremehetne a rázkódástól.

A pendrive-okon akár 256 GB-nyi adatot is eltárolhatunk, és ezzel a méretgazdaságossággal még az online tárhelyek sem versenyezhetnek! Érdemes megjegyezni, hogy a fejlesztések még mindig folynak ezen a területen, a kutatók 2 TB-os pendrive-okat vizionálnak maguk előtt – nem kell ecsetelni, hogy sok felhasználónak még merevlemezből sincsen otthon ilyen méretű. Ezzel együtt a pendrive-ok szívóssága is nő: a mai modellek már 100 ezer írás-olvasás ciklust is kihúznak, ezzel körülbelül tíz évig tudnak tökéletesen működni.
Noha hardver tekintetében a pendrive-ok egyszerűsége egy Duna-parti kavicséval vetekszik, a kínálat rendkívül széles, a gyártók jóformán minden igényre odafigyeltek tervezéskor, így kényünk-kedvünk szerint válogathatunk. Külcsín tekintetében a határ a csillagos ég: több tucatnyi színezés és forma várja a felhasználókat, az egyszerű, de elegáns, alig néhány centis apróságoktól kezdve az ilyen-olyan rajzfilmfigurákat ábrázoló, vicces megoldásokig. Az USB-csatlakozót fedheti műanyagtok, behúzhatjuk mechanikusan, de persze olyan típus is van, amit a végletekig lecsupaszítottak, hogy az még kisebb legyen.
A pendrive-ok számtalan méretben elérhetők, s míg néhány éve egy 128 MB-os típusért is több ezer forintot kellett leszurkolnunk, ma már egy 2 GB-os modell – ami általában a minimumot jelenti – is kevesebbe kerül, mint egy menü a helyi hamburgeresnél! A lényeg, hogy el kell döntenünk, mire használjuk az eszközünket: néhány dokumentumot vinnénk magunkkal, vagy komplett MP3-gyűjteményeket? Bootmeghajtó lesz a kicsikéből vagy a hitelesítő kulcs a vállalatunk számítógépeihez? Akárhogy is, lesz olyan méret, amit árban is megfelelőnek találunk majd. Érdemes odafigyelni, a megfelelő USB-szabványt válasszuk: noha ma már a leggyorsabb, harmadik generációs USB-csatlakozók korát éljük, még mindig sok a 2.0-s pendrive.
Könnyen lehet, hogy napjainkban van jobb alternatíva a pendrive-oknál, ugyanakkor ma már annyira olcsók ezek a kiegészítők, hogy már ezért érdemes beszerezni, ha nincs otthon – higgyétek el, lesz olyan szituáció, mikor hasznát fogjátok venni!

Az adattárolás alapdarabjai:

Kingston 128GB DataTraveler HyperX 3.0 pendrive Kingston 128GB DataTraveler HyperX 3.0 pendrive legjobb ajánlat (további USB 3.0 pendrive-ok)
OCZ Vertex 3 120 GB SSD merevlemez OCZ Vertex 3 120 GB SSD merevlemez legjobb ajánlat (SSD merevlemezek kedvező áron)
Sandisk Secure Digital Extreme 32 GB SD kártya Sandisk Secure Digital Extreme 32 GB SD kártya legjobb ajánlat (még több SD kártya)

Ajánlott bejegyzések
laptoppendrivetelefontv

Pasilesen, avagy Valentin, te Drága!

4 Perc olvasási idő
Finom parfümök Valentin-napra | Népszerű ajándékötletek | Jópofa plüssállatok hölgyeknek Ugye nem kell mondanunk, hogy a szerelmesek ünnepe a nyakunkon és erre…
3dfényképezőhardverházimoziháztartáskiegészítőmédialejátszópendrivesonytv

Kis helyen is biztonságban: Kingston DataTraveler Locker 16 GB

1 Perc olvasási idő
Már önmagában az is elég, hogy egy pendrive 16 gigabájtos, ám a Kingston DataTraveler Locker 16 GB emellett sokkal többet kínál: a…
pendrive

Érdekes Pendriveok

1 Perc olvasási idő
A floppy (és lassan a CD) kihalásával léptek elő az USB csatlakozós pendrive-ok. Az alábbiakban az érdekesebb darabok közül szemezgetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük