Népszerű aszalógépek | Digitális konyhai mérlegek | Beépíthető sütők
Aszalódj! Persze ne a tűzforró napon szikkadj szárazra és ne is a hűs medencében ázzál mazsolává, inkább próbálkozz vele a konyhában! Ideje szorgos hangya módjára feltölteni az éléskamrát mindenféle finomsággal, hogy ha jönnek a vitaminhiányos téli hónapok, legyen mihez nyúlni! Kitaláltuk neked erre a legjobb módszert!
Vigyázat robban!
Az aszalás az egyik legősibb konzerválási forma, ráadásul igazi vitamin– és energiabombaként funkcionál a téli évszakban, hiszen ez a módszer a legtökéletesebb arra, hogy a gyümölcs cukor és vitamintartalma megmaradjon. Tudjuk, hogy most legalább öten sikítanak fel a monitor előtt e sorokat olvasva, hiszen a közhiedelem szerint ami hőkezelt, abból jobbára a vitaminok is eltűntek, azonban jusson eszünkbe, hogy az aszalás egy speciális készítési forma. A gyümölcsöt szárítjuk, nem főzzük, ergo más eljárásokhoz képest sokkal több hasznos anyag marad meg benne, nem beszélve a cukortartalmáról és a rostanyagokról.
Készítsd otthon!
Manapság már kevesebben próbálkoznak a napon, kosárban történő szárítással, az energiaszámlák miatt pedig már a sütőben való aszalásról is lemondtak az emberek, ha pedig az aszaltgyümölcs árakat megnézik a boltokban elszörnyedve fordítanak hátat az egészséges csemegének. A problémára már évek óta van megoldás, hiszen egy gyümölcsaszaló berendezés megvásárlásával hosszú évekig elláthatjuk a családot szárított finomságokkal, egy kis számolgatás után pedig tisztán látszik, hogy az ára bőven megtérül, akkor meg főleg, ha gyümölcsfák is sorakoznak a tulajdonos udvarában.
Ne pepecselj!
Sokan hiszik, hogy az aszalt gyümölcs készítése nagy előkészületeket, pepecselést igényel, a gyümölcsből meg csak hosszú idő után válik szárított csemege. Azoknak igazuk is van, akik valamelyik ősi kivitelezési módszert választották, akik meg a korral haladva modern eszközökhöz nyúltak, korántsem. Az aszalógépekkel rövid idő alatt juthatunk különleges finomságokhoz, persze így is be kell tartanunk néhány szabályt:
– Csak tökéletes, egészséges terméseket aszaljunk, mielőtt nekilátunk legyünk tisztában azzal, hogy melyik gyümölcsöt mennyi ideig érdemes aszalni, hogy tökéletes állagú csemegét kapjunk.
– Amint elkészültél az aszalással, azonnal vedd ki a gyümölcsöt/zöldséget a gépből, hogy nehogy túlszáradjon.
– Ha a gépben hagyod kihűlni a finomságot, nem csak a túlszáradás fenyegeti, de az is hogy értékes anyagainak egy része kárba vész, ráadásul esztétikailag sem lesz tökéletes: elveszítheti a színét, fényét.
– Az aszalást gyorsítja, ha a keményebb zöldségeket, gyümölcsöket a gépbe helyezés előtt átgőzöljük, bár a mai szerkezetekkel enélkül is tökéletes végeredményt kaphatunk.
Ami az aszaláshoz hasznos lehet:
Tefal VC400330 aszalógép legjobb ajánlat (még több aszalógép)
Beurer KS 25 konyhai mérleg (további digitális konyhai mérlegek)
Moulinex HM412131 HMX konyhai robotgép legjobb ajánlat (népszerű konyhai robotgépek)