pda

Vegyél olcsó PDA-t!

4 Perc olvasási idő
pda

Vegyél olcsó PDA-t!

4 Perc olvasási idő

Egy okostelefonnak van értelme. Egy GPS-nek is. Egy minden földi jóval, képnézegetővel és barátaival ellátott MP3-játszó is jól jöhet. Egy kisebbfajta notebook lesz lassan „a” számítógép. De egy kéziszámítógépért kemény százezreket kiadni? Hááát….

Na de miért?

Igen, lehet netezni, videót szerkeszteni, prezentációkat készíteni és még végtelensok dolgot csinálni egy komoly PDA-n. Csak épp, hadd vágjam itt az arcodba az erős megállapítást: nem fogsz. Egyszer-egyszer jól jön elolvasni a maileket, megnézni a vasúti menetrendet a zsebből előrántott kütyüvel egy hotspot közelében vagy utolsó pillanatban módosítani egy előadáson, de ez, ha csak nem vagy iszonyatmód elfoglalt üzletember vagy igazi vérbeli kocka akinek földöntúli boldogságot okoz 100 Commodore 64-nyi teljesítményt a zsebében hordozni – nos, talán jobb helyekre is elkölthető pénz.

…izé, akkor PDA-t venni teljes hülyeség?

Egy PDA viszont korántsem felesleges dolog, és az olcsóbb modellek újonnan 30-40 ezer, használtan kb. feleződő ára viszont már nagyon is megtérülő befektetés lehet, és hamarosan lemondani se fogsz tudni róla. Hogy mit fogsz velük ténylegesen csinálni?

Naptár és jegyzetek

Bár egy rakat összetűzött papírfecni az igazán hip és egy Moleskine-be firkálva lehet csak igazán felkelteni az artcaféban a szomszéd asztalnál ülő iparművészetis lány (a politikai korrektség jegyében: meg nem értett költőfiú) figyelmét, de azért amikor az ember életének szervezéséről van szó, jobb egy praktikusabban kezelhető eszközhöz fordulni. Minden igényt kielégítő naptárfunkciót pedig már a legolcsóbb PDA-k is tartalmaznak, a számítógéppel való egyszerű szinkronizálást messzemenőkig támogatva. Két pittyentés, és nem fogsz elkésni a legközelebbi meetingről és a bevásárlólistát se kell borítékszéleken a farzsebedbe gyűrni.

Ebookok

Monitoron könyvet olvasni borzalmas. A TFT-k elterjedése óta a fő baj vele nem is az, hogy kisül az ember szeme, mire a Bűn és bűnhődés végére érne, hanem inkább az, hogy egy asztal előtt kell ülni egy alapvetően túl nagy és világos monitor előtt, amin a könyv mellett villog ezernyi figyelemelterelő dolog. Egy PDA-val viszont le lehet kucorodni a babzsákfotelba, lehet hintázni a függőágyon, ki lehet rakni a kávé mellé a reggelihez, kockázatkedvelőknek meg a kádban olvasgatás is gond nélkül megoldott. Nincs könyvszaga, nincsenek ropogós megsárgult oldalak, egy ismeretlen ceruzás széljegyzetei és aláhúzásai, nincs közös könyvtár az asszonnyal, amin majd össze lehet veszni, ha rosszul alakulnának a dolgok – de van tömérdek ingyenes forrás, mint a Magyar Elektronikus Könyvtár vagy a HP e-book gyűjteménye, és akkor még nem is beszéltünk a jogilag kicsit jobban megkérdőjelezhető letöltésekről. És elektronikus könyveket szintén a legolcsóbb PDA-kon is gond nélkül lehet olvasni…

Zene, film

Rendben, az MP3-játszókat manapság fillérekért vesztegetik. De azoknak általában nincs jól kezelhető felhasználói felszíne, és csak a jobbakban lehet a manapság szintúgy fillérekért vesztegetett memóriakártyákkal bővíteni. Egy kétgigás lejátszó 30-40 ezerért magában drága lenne, de ugye a PDA nem csak ennyit tud… (mondjam? mondom. a legminimalistább modelleken túl minden PDA-ban van hangrendszer.) Ha egy kicsit jobb felbontású és erősebb kisgépet választasz, még videókat is le tudsz konvertálni – egy-egy sorozatrész gond nélkül belefér a hetes buszon dugóban zötykölődve.

Na jó. Melyiket?

A legolcsóbb PDA-k terén három racionális választás van manapság:

Palm Z22

Az abszolút minimum. Szines kijelző, 160×160-as felbontás, hang nincs. Könyvet olvasni, jegyzetelni, határidőnaplót vezetni tökéletesen jó. 23-25 ezer Ft-ért igazán deal.

PalmOne Zire 31

A PalmOne hivatalosan már nem nagyon forgalmazza, de a boltokban azért még elő-elő bukkan. Nagyjából a Z22, mielőtt kiszedték volna belőle üzleti okokból a hangrendszert. Az alapfunkciókon túl ez már zenét játszani is tökéletes egy nagyobb memóriakártyával, de videókhoz a 160×160 pixel még iszonyatosan kevés. 40 ezer körüli új ára ma már ezért a tudásért egy kicsit túlzás.

HP iPAQ rz1710

Elhivatott Palm-fanatikusként szomorú szívvel írom le: jelenleg ez a legjobb döntés. A Palm mostanában kicsit lemaradni látszik az operációs rendszerének fejlesztésével, ezért ez a Windows-platformra épülő gép talán jobban kihasználható, emellett a 240×320-as felbontás már megteszi rövidebb filmek nézegetésére is. 35-40 ezer Ft ezért a tudásért viszont már bőven megéri az árát.

Konklúzió

A világért sem beszélnénk le senkit arról, hogy egy szebb, okosabb és ügyesebb gépet vegyen, ha kedve tartja és megteheti – hisz ne legyünk álszentek, mi is abból élünk, hogy szerettek szép, okos és ügyes kütyüket venni. A cél inkább az, hogy rávilágítsunk, hogy nem csak a csillivilli legújabb kéziszámítógépeknek van létjogosultsága. Ha 30 ezret szánunk csak rá, akkor is értelmes beruházás lehet egy PDA.

További olvasnivaló:

Ajánlott bejegyzések
applebevitelbillentyűzetgpshardveriphonemédialejátszópdatelefon

Vezess, Amigo! Navon N470 GPS

1 Perc olvasási idő
Az Olcsobbat.hu legnépszerűbb navigációs berendezése a Navon N470. Vajon minek köszönhető ez a siker? Maga a készülék sem rossz, az iGo Amigo…
acerfullhdgpshardverhdtvlgmédialejátszónetbookpdaplazmatv

Acer Ferrari One - netbook majdnem négy keréken

1 Perc olvasási idő
Ha valaki azt gondolná, a netbookok aranyos, pici, ám épp ezért kissé lassú és butácska eszközök, talán néha igaza lehet. Ám az…
grafikus kártyahardverpdatablet pctelefonviewsonic

Androidos nagyágyú: HTC Desire

1 Perc olvasási idő
A HTC egyre-másra ontja az okostelefonokat, a HTC Desire a feltörekvő gyártó új sztárja, melyen Google Android operációs rendszert találhatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük