Samsung Series 5 laptop – elég egyetlen böngésző

20110515-samsung-series5-laptop-olcsobbat-hu-01

Új termékvonalon indul el a Samsung, a dél-koreai gyártó ezúttal a Google-lel karöltve vágott bele a Series 5 netbook – bocsánat, hivatalosan nevén ChromeBook – tervezésébe. A relatíve kis teljesítményű gép előnye, hogy rendkívül könnyen hordozható, ráadásul nincsen rá telepítve operációs rendszer – legalábbis a klasszikus értelemben, a laptop lelke ugyanis mindössze egyetlen Chrome böngésző.

Samsung Series 5 laptop - olcsobbat.hu

A Google ChromeOS-nek nevezte el a Chrome operációs rendszerként is használható változatát, a platform teljesen új, a júniusban bemutatkozó Series 5 lesz az egyik első képviselője az ilyen gépeknek. Mi az új felépítés előnye? Egyfelől szinte teljesen biztonságos: a Google többrétegű védelmet és titkosítást épített a Chrome köré, amelyik gyakorlatilag megakadályozza, hogy vírusok kerüljenek a gépre, emellett szinte minden fájlunkat és adatunkat a cég távoli, felhőalapú rendszerében tárolhatjuk. Furcsa lesz megszokni, bizonyos értelemben korlátozva is leszünk, de higgyük el: nincs szükség más operációs rendszerre!

De lássuk magát a gépet! A Series 5 az ultravékony kategóriát képviseli, mindössze 0,79 hüvelyk vékony. A képernyő 12,1 hüvelyk átmérőjű, ez 1280×800 pixel megjelenítésére képes. A Samsung Super Bright kijelzőnek nevezi ezt a modellt, nem tükröződik vissza, minden fényviszonyban szép képet, éles színeket ad, lévén 36 százalékkal világosabb, mint az átlagos megjelenítők. Kényelmes billentyűzet kapott helyet rajta, viszonylag jól elszigetelt gombokkal. Ezt egy hatalmas, kattintható trackpad kíséri.

A gépet egy kétmagos, 1,66 Ghz-es Intel Atom N570 típusú processzor hajtja meg, a talpalávót egy lítium-ion akkumulátor adja, amelyik a gyártó megjelölése szerint 8,5 óráig húzza ki egyetlen feltöltéssel. A konnektivitás terén sem panaszkodhatunk, természetesen van Wi-Fi-adapter, 3G-vevő, két darab USB-port, egy memóriakártya olvasó és VGA-kimenet is. A rendszer akár 10 másodperc alatt feláll kikapcsolt állapotból, ez részben a 16 GB-os SSD-nek is köszönhető. A laptop ezüst és fehér színben lesz elérhető, mint említettük: júniusban.