rezsicsökkentés

Rezsicsökkentés mesterfokon

5 Perc olvasási idő

 
Minden változik
A világ változik és mi alkalmazkodunk, ez az élet rendje. De, amit megszoktunk, arról nehéz lemondanunk, kompromisszumokat viszont köthetünk. És eljött ez a nap is, amikor egyik napról a másikra kénytelenek vagyunk megoldást keresni, hogy a megemelt rezsiárakat majd hol tudjuk kispórolni. Bizony, sok háztartásban meg kell húzni a nadrágszíjat, de néhány okos megoldásnak köszönhetően talán nem kell a kényelmünkről lemondani. A baj az, hogy a megszokás következtében sokan kicsit túl kényelmessé és nemtörődömmé váltak, ami a mindennapok energiafelhasználását illeti. Pedig a rezsicsökkentés szó most minden nap arra sarkall bennünket, hogy gondolkozzunk, figyeljünk jobban és találjunk új lehetőségeket, amivel jut is, marad is.
Gazdálkodj okosan! Néhány tipp a spórolásra!
Amikor otthon épp nem tartózkodunk az egyik helyiségben odafigyelünk, hogy ne maradjon égve a lámpa? Ha mosást, vagy mosogatást indítunk el, megvárjuk, hogy tele legyen a gép, vagy csak beteszünk pár holmit és máris indítjuk? Ha épp télen nem vagyunk otthon, visszavesszük a fűtést? Mikor fogat mosunk, elzárjuk közben a csapot, vagy hagyjuk, hadd csobogjon? Elolvassuk a háztartási gépek műszaki leírásait, hogy melyik program mennyit fogyaszt és megéri-e hosszabbat választani, vagy magasabb hőfokot használni? Vagy mikor nem használod, kikapcsolod a tévét, rádiót, kihúzod a töltőd a konnektorból? Ugyanis ezek is mind elektromos áramot fogyasztanak, sokszor még abban az esetben is, ha Stand by módban vannak (az egyes készülékek készenléti üzemmódban történő fogyasztásáról a használati útmutatóban tájékozódhatsz). A rutinosabbakban nem először merülnek fel ezek a kérdések, de valljuk be őszintén, sokszor a mindennapi rutin szerint járunk el és nem mindig gondoljuk át logikusan a dolgokat. A kényszer nagy úr, most minden hasznos tipp jól jön! Vásároljunk fogyasztásmérőt, hogy az egyéni számításokon túl kissé pontosabb képet is kapjunk a tényleges elhasznált energiáról.
Megfontoltan – spórolósan
A műszaki cikkek energiabesorolási jelzéssel ellátott termékek. 2021-től egy sokkal átláthatóbb és tényleges teszteléseken alapuló osztályozási rendszert vezettek be, amelynek köszönhetően könnyebb eldöntenie egy laikusnak is, hogy milyen szempontok alapján válasszon készüléket otthonába. Az A jelzésű a legenergiatakarékosabb, a skálán zöld színezéssel és a G a legkevésbé az, pirossal. Ha új készüléket vásárolunk éppen, jusson eszünkbe, hogy nem csak az ára az, ami egyedüli szempont kell, hogy legyen, ha a hosszú távú spórolás a cél. Az EU szabvány szerinti energiabesorolási adatlapon pedig nem kizárólag az adott termék hatékonysági betűjelét láthatjuk, hanem a fogyasztással kapcsolatos információkat is leellenőrizhetjük. Az adatok éves energiafogyasztást mutatnak, és éves vízfogyasztást is csekkolhatjuk egy mosógép, vagy mosogatógép esetén.
Többet ésszel, mint pénzzel – Mosás gazdaságosan
Az úgynevezett Eco programokat mindig megéri használni, ugyanis ezek gazdaságosabb működéssel bírnak. Az üzemideje ugyan hosszabb, de csak a víz felfűtéséig használ nagyobb energiát a gép, a működése a program elindításától a végéig gazdaságosan megy végbe. A mosógépnél kimondottan lényeges, hány fokon mosunk! Nagyjából kétszer annyi energiát emészt fel a víz felfűtése 60 fokra, mintha csak 40 fokra kellene melegítenie a mosógépnek. Lehet a megszokás miatt, vagy hogy él bennünk az a sztereotípia, hogy csak akkor lesznek makulátlan tisztaságúak a ruháink, ha magas hőfokon mossuk, de ezt igyekezzünk elvetni. Mondunk  egy példát: 1 liter víz 1 fokkal való felfűtése az ~4,2 kJ energiát emészt fel. Egy mosógép egy mosáshoz (öblítést kivéve) nagyjából 5 liter vizet használ/melegít fel.
40°C-os mosás esetén ez:,
4,2*5*20=420kJ, ami 0,12 kWh
ugyanez 60°C-os mosás esetén: 4,2*5*40= 840kJ, ami ~=0,23 kWh
A két energiafogyasztás különbözete: 0,11 kWh, ami 100 mosás esetén már 11 kWh energia megtakarítást jelent. És a megszokás helyett tudatosan gondoljuk át mielőtt elindítjuk a gépet, hogy csak akkor alkalmazzunk magas hőfokot, ha kimondottan szennyes ruhákat szeretnénk tisztítani. Az energiacímkén szereplő éves vízfogyasztás értelmezése is megemlítendő. Az érték 220 mosási ciklusra vonatkozik, a legtakarékosabb Eco üzemmódban. Hasznos még, ha figyelmeztetjük magunkat, hogy csak teli adag ruhával indítsuk be a szerkezetet, így csökkentve a mosások darabszámát. A szűrőket lehetőség szerint minden mosás után takarítsuk, ezáltal is biztosítva a gép optimális működését.
Hűts ésszel!
A hűtőgépet és fagyasztóberendezéseket hűvösebb, árnyékosabb helyre tegyük, hogy ne süsse a nap és lehetőség szerint igyekezzünk a faltól is távolabb elhelyezni. A hűtési hőfokot pedig rendszeresen ellenőrizzük.
Hidegben is melegben, vagy melegben pedig hűvösben?
A legnagyobb problémát számunkra a fűtési szezon jelenti, ami a kiadások emelkedését jelentősen befolyásolja, valamint ugyanilyen fejtörést okozhat a nyári hőségben némi hűvösre szert tenni otthonunkban. Számos tipp látott napvilágot, mióta kirobbant a rezsicsökkentés globális dilemmája. Először is a nyílászárók korszerűsítése, valamint a szigetelés rendszeres minőségi ellenőrzése jelenthet megoldást arra, hogy a fűtési szezonban a felmelegített hő a lakásban is maradjon. Ezen túlmenően nagy a kereslet a villamos energiával működő radiátorokra, konvektorokra, de a kályhák és kandallók színes palettája is előtérbe került. Alternatív megoldásként a napelemek használata is sokakban felsejlett. A klímák vásárlása és beszereltetése előtt is érdemes szakember segítségét kérni, hogy a megfelelő hűtési képességgel bíró változatot válasszuk. A hűtő berendezések (klímák) és a víz melegítésére szolgáló bojlerek rendszeres karbantartása és tisztíttatása is növeli élettartamukat és biztosítja egyenletes működésüket, hogy hosszútávon élvezhessük áldásos hatásukat.
Alacsony fogyasztású, A energiaosztályú hűtőszekrényeinket ITT találod.
Rezsicsökkentéssel a stressz csökkentéséért
Sajnos az elkerülhetetlent nem tudjuk megkerülni, de a lehetőségeinkhez mérten tudunk tenni azért, hogy a legkevésbé viselje meg a családi kasszát az energiaár drágulása.
Vigyázz, kész éééééééééés REZSICSÖKKENTÉS!
 

Ajánlott bejegyzések
e-kereskedelemolcsóbbatrezsicsökkentés

Sajtóközlemény: Az e-kereskedelmi cégek is megszenvedik a válságot

3 Perc olvasási idő
Az online kereskedők harmada legalább 30 százalékos forgalomcsökkenést tapasztalt szeptemberben
rezsicsökkentés

Új rezsiárak hatása a mindennapokra

3 Perc olvasási idő
Sajtóközlemény Budapest, 2022. július 25. A rezsiárak módosítása nyomán többszörösére nőtt a kereslet egyes háztartási berendezések iránt Különösen a kályhák és a…