augmented reality

Kiterjesztett valóság: sci-fi a hétköznapokban

3 Perc olvasási idő
augmented reality

Kiterjesztett valóság: sci-fi a hétköznapokban

3 Perc olvasási idő

A legtutibb okostelefonok | WiFi-s táblagépek | Játékkonzolok kedvező áron
Emlékszünk a Terminátor filmekre? Valószínűleg nemcsak nekünk tetszett, mikor a gépek „feliratozva” látták a világot, amire ránéztek, arról információkat tudtak meg – így még Schwarzeneggernek is jutott ruha. Vagy, hogy frissebb példát említsünk, ott a Vasember. A dúsgazdag Tony Stark speciális öltözete a vadászgépekéhez hasonló HUD-dal van ellátva, ami állandó informálja a szuperhőst a páncélzatának állapotáról.

De mondunk jobbat! Ma már ehhez nem kell a jövőből jött robotnak lennünk, milliárdok sem szükségesek hozzá, és a vadászgépekről is lemondhatunk: az úgynevezett kiterjesztett valóság (AR, vagyis augmented reality) valójában meglehetősen hétköznapi dolog, egy átlagos okostelefonnal vagy játékkonzollal is élvezhetjük a technológia nyújtotta apró örömöket.

Mi ez?

kiterjesztett valóság mobiltelefon használatával az utcán

Mit jelent az, hogy kiterjesztett valóság? Augmented reality-nek nevezzük azt a technológiát, amely lehetővé teszi, hogy a szem által is pásztázott valós világot számítógép által generált információkkal bővítsük mikrofonon, kamerán vagy például GPS-en keresztül szerzett információk alapján. Pongyolán meg fogalmazva, egy lépésre vagyunk a virtuális valóságtól, hiszen még nem építettünk fel magunknak a számítógéppel az új környezetet, de az eredetit kibővítettük, ráadásul mindez valós időben és térben működik. Az eredmény: az ember sokkal több információhoz jut, mint egyébként.
Az újdonságnak tucatnyi alkalmazási területe van már most, és még mindig van hova fejlődni. Egyre több fejlesztő kínál olyan alkalmazásokat mobiltelefonokra, amik például a tájékozódást segítik: elég elindítani a programot a készüléken, majd annak a kameráján keresztül pásztázhatjuk a környéket – a rendszer közben folyamatosan információkat lát el bennünket, az épületekről, kiírja az üzletek nyitvatartását, a főbb nevezetességekről is említést tesz.
A sportközvetítésekből is ismerős lehet a technológia, elég csak a focimeccs közbeni visszajátszásoknál mutatott lesvonalra gondolni, de különösen izgalmas célterületet jelenthetnek a videojátékok. Ma már több játékkonzol használja a kiterjesztett valóságot, a Nintendo 3DS és a PlayStation Vita például már gyárilag, míg a PlayStation 3-hoz a PlayStation Eye nevű kamerát kell beszereznünk. Nincs is jobb annál, mikor a virtuális harcosaink a szobánkban küzdenek meg, miközben a virtuális háziállatunk is mindig ott van velünk – igaz, szabad szemmel nem láthatjuk…
A sort emellett hosszan folytathatjuk: egyes autógyárak már a kocsik készítésekor is bevetnek ilyen rendszereket mintegy támogató eszközként, illetve maguk az autók is használják azt többek között navigációra, de kiterjesztett valósággal dolgoznak egyes kórházak, építészek és marketingesek is. A legjobb talán mégis az a tolmácsalkalmazás, ami valós időben fordítja le a neki mutatott idegen nyelvű feliratokat!

Bárki számára hozzáférhető

Hardver tekintetében egyáltalán nem bonyolult: szükség van számítógépre, megjelenítőre, érzékelőkre és beviteli eszközökre. Ma már a technológiához nélkülözhetetlen processzor, kijelző, gyorsulásmérő, GPS, elektronikus iránytű minden hordozható kütyüben van gyakorlatilag, még csak nem is kell csúcsmodellt vennünk! Természetesen a számítási teljesítmény növelésével maga a rendszer is felgyorsul, ha gördülékeny élményért már nyilvánvalóan jobban a pénztárcánkba kell nyúlnunk.
Nektek mik a tapasztalataitok az ilyen alkalmazásokról?

Próbáld ki a kiterjesztett valóságot ezekkel az eszközökkel:

Samsung I9300 Galaxy S III mobiltelefon Samsung I9300 Galaxy S III legjobb ajánlat (okostelefonok minden mennyiségben)
Apple iPad 3 Wi-Fi 4G 64 GB tablet Apple iPad 3 Wi-Fi 4G 64 GB legjobb ajánlat (még több tablet)
Asus Eee PC X101-RED028G netbook Asus Eee PC X101-RED028G legjobb ajánlat (további netbookok)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük