Jelentsd a parlagfüvet!

Fiatal nő fehér pitypangot fúj

Kerti szerszámokkal a parlagfű ellen | Vitaminok az immunrendszer erősítésére | Természetes egészségvédelem

Az emberek nagy többsége már a parlagfű nevének hallatára is megborzong, majd heves magyarázásba kezd az allergiát, a gyógymódjait, illetve a végletekig átkozott növény irtását illetően. Aztán szóba kerülnek az önkormányzatok, a politika, a hanyag telektulajdonosok és még sorolhatnánk, mert felelősöket persze minden esetben kell találni. Az gyom ellen folytatott harc nem könnyű, azonban minden évben előjön valami okos ötlet, amivel könnyebbé teszik…

Míg tavaly az önkéntes parlagfűszedéstől, illetve a repülőgépezős, hőtérképezős módszertől volt hangos a sajtó, úgy tűnik idén már elég egy okostelefon is az elhanyagolt, parlagfűvel benőtt területek megtalálásához és jelentéséhez. Aki allergiás az említett növényre minden bizonnyal ódákat fog zengeni a módszerről, még ha az csak egy-egy kisebb terület kitakarítását is segíti elő, hiszen ennyivel is kevesebb, ennyivel is kisebb az esélye a hónapokon átívelő orrfújásnak, szemvakarászásnak.

Piros benzinmotoros fűnyíró

Várhatóan már június 30-tól büntetésre számíthatnak azok, akik lusták ásót, kapát és bozótvágót ragadni, a tulajdonukban lévő területet pedig gondosan megtakarítani a gyomtól, ráadásul az okostelefonok térhódításával és a különböző szoftverek kifejlesztésével mostantól még jobban retteghetnek. Már 2012-ben bevetésre kerül egy olyan okosmobilokhoz készült alkalmazás, mely földrajzi koordinátákat társít a parlagfüves területekről készült fényképek mellé, amiket aztán az illetékes hivataloknak meg lehet küldeni.

A jelenlegi rendszerhez képest mindenképpen egyszerűbb lesz a dolog, hiszen most a bejelentéseket írásban fogadják a körzeti földhivatalok, illetve az önkormányzatok jegyzői. Mindezen túl ha segítő szándékkal jelenteni akarsz, akkor azt a fellelhetőségi hely pontos megnevezésével tedd (ki tudná ezt megmondani egy tarló vagy szántóföld esetében), továbbá ajánlott megadnod a parlagfű magasságát (tessék magatoknál mérőszerszámot hordani), illetőleg a GPS koordinátákat (erre meg már nem is mondunk semmit…). Szóval jól fel kell készülni annak, aki egy parlagfűvel fertőzött területről szólni kíván a hivataloknak.
Mostantól elvileg a fentieken már nem kell görcsölni. Ha kirándulás, vagy túrázás közben parlagfüves területre bukkansz, elég ha letöltöd a mobilodra a parlagfűbejelentő alkalmazást, lefényképezed a gyomot, a rendszer pedig koordinátákat hozzácsapva elküldi az illetékeseknek. Egyszerűnek hangzik ugyan, de azért kíváncsiak leszünk a gyakorlati alkalmazásra is. Valóban ilyen gyorsan fog működni? Tényleg pontosan meg tudja majd adni a terület adatait? Vajon a hivatalok a bejelentést követően intézkedni is fognak? Melyik módszer terheli meg jobban az adófizetők pénztárcáját, ha egyáltalán megterheli? Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre az idő ad majd választ, mindenesetre aki allergiával küzd ne felejtsen el már most gondoskodni a különböző táplálékkiegészítőkről, orrcseppekről és vitaminokról, melyek segíthetik átvészelni az év számukra talán legnehezebb időszakát.

 • mekkelek

  Talán nem véletlenül kapott futó említést, – a gyógyszermaffia ellenségeként, – hogy hatékony gyógynövényről van szó, – amit már az ókorban is ismertek! (Más néven Ambrózia..)

 • mz/x

  Miért is kell irtani a parlagfüvet???

  A parlagfű a gyógyszeripar legnagyobb ellensége!
  Univerzális gyógynövény számos betegségre, még a legelő birkák is tudják.
  Karbantartja a kihasználatlan szántóföld vízháztartását,
  ha beművelik a földet automatikusan eltűnik.

  Ja és melyik parlagfű allergizál???

  Az útszéli és az is csak azért, mert az autók kipufogó gázai lebontják a
  növényről azt a védőburkot ami megakadályozná a pollenek allergizáló hatását!

  A guglival csodás infókhoz lehet jutni :) ))

 • Lengyel
 • BB

  Valóban reflektorfénybe került az elmúlt években a parlagfű gyógyító hatása, azt azonban érdemes megemlíteni, hogy ennek a növénynek is több alfaja létezik, melyek közül csak bizonyos változatoknak van jótékony hatása és ez sem tudományosan bizonyított tény. Továbbá ha egy területet birtokba vesz és elszaporodik, minden más növényt is elnyom, igen, a többi gyógynövényt is (kamilla, cickafarkfű stb.), így ha más miatt nem is, legalább ezért érdemes kordában tartani.
  A blog cikke a hivatalosan elfogadott álláspontot képviseli, ami szerint a parlagfüvet irtani kell, aki pedig nem teszi, jogi következményekkel számolhat. Természetesen ennek tükrében mindenki a saját hite és belátása szerint dönthet továbbra is…

 • M

  Buzditsatok csak az embereket a feljelentesre csa ez megy nektek ! Arrol nem beszeltek hogy mire jo a parlagfu csak nyomassatok az emberekbe a gyogyszereket az kell a nepnek ! Gyogyszer ipar penztarcaja meg dagad ! A termeszet meg adja magat azt meg csak vegjatok le ! Egesznap a TV is csak a gyogyszert reklamozza azt vegyetek ! Hajra Maggyarok !!!!!!