Uncategorized

Házi kedvenc magazin

12 Perc olvasási idő
Uncategorized

Házi kedvenc magazin

12 Perc olvasási idő

Aki barátot talál…

…kincset talál. És aki az állatot szereti, bizony vágyik rá, hogy kedvencét maga mellett tudhassa. Persze nem árt, ha tájékozódik, mielőtt háziállatot választ, mert néhány fajtáról a valóságtól elrugaszkodó városi legendák keringenek, vannak amelyek csak ismerősei életmódjához kiválóak, s vannak, amelyek csupán a természetfilmekben aranyosak. Két fontos dolog van, amelyet vegyen komolyan: felelősségvállalás, megfontolt döntés, hogy álma nehogy rémálommá váljon.

Csak a fotó kedvéért

Kutyák és macskák

Cikkünk elsősorban róluk szól. Gondolja végig, hogy mely fajták jöhetnek szóba, rengeteg információ áll rendelkezésre az egyes fajták életmódjáról, jelleméről. Semmiképp ne alapozzon arra, hogy átnevelhető egy más fajta életmódra, illetve arra sem, hogy majd Ön alkalmazkodik hozzá. Hosszú távon nem fog menni. Döntse el, hogy tenyésztőtől vásárol kölyköt, avagy menhelyről visz haza egy kis árvát. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is. Ha kölyköt vásárol, akkor igyekezzen kiszűrni a szaporítókat, tekintse meg a szülőket és nézze meg az eredeti törzskönyvüket. Ha olyan fajtát választ, amely betegségekre fokozottabban hajlamos, akkor kérjen szűrővizsgálati eredményt is. A legfontosabb: soha ne higgyen a „törzskönyv nélkül olcsóbb” hirdetéseknek.
Ha elárvult állatot vinne haza, akkor igyekezzen az elképzeléseinek megfelelőt keresni, próbáljon a gondozóitól minél többet megtudni az adott állatról. Keverék kutya esetén kérje a menhely állatorvosának véleményét a legvalószínűbb fajtákról, legalább legyen valami támpontja arról, mire számíthat? Mekkora lesz, ha még kölyök? Milyen viselkedésre számíthat? Mennyi és milyen mozgásra, elfoglaltságra lesz szüksége? Lehetőleg ne első látásra döntsön, látogassa meg többször a kiszemelt állatot. Mindenképpen legyen egyhangú döntés, ne kényszerítse családját arra, hogy elfogadjanak egy általuk nem kívánt jövevényt. Senki sem járna jól egy meglepetésszerű helyzettel. A „majd megszokják egymást” komoly konfliktusokat okozhat.

Tények, tévhitek – tudta-e?
– A border collie a legintelligensebbnek tartott fajta. Ha elhanyagolják, akkor az együttélés vele egy igazi elmebajnokság. Ne fáradjon, egy lépéssel mindig Ön előtt lesz a kert átalakításának különleges megoldásaiban.
– „A puli jó házőrző.” Nem igazán. A puli jelzőkutya, nem jó egyedüliként kertben tartani, mert így azt várja el Öntől, hogy jelzésére siessen a helyszínre. Bár valóban kitűnő jelzőkutya, de tanítsa meg neki idejében, mik azok a helyzetek, amelyek cselekvésre érdemesek. Különben hamar kivívja szomszédai haragját, és Ön sem fog jól aludni az örökös, céltalannak tűnő csaholástól.
– A mosómedve nem tartható már házi kedvencként, pár éve már engedély sem adható rá. A sokak által aranyosnak, viccesnek tartott vadállat valójában igen agresszív, kártékony, nehezen tartható faj. Háziasításuk többször kudarcot vallott. Dél-Amerikai rokona, az ormányos medve szintén nem házi kedvencnek való!
– „A komondor igénytelen fajta.” Részben. Az időjárásra nem érzékeny, ez igaz. Manapság egyre többet látni belőlük a városi kutyafuttatókon is, és bizony sokszor a hozzá nem értő kezekbe került példányok a gazda fejére nőnek. A komondor nem játék! Komoly őrző-védő pásztorkutya, ha jó kezekbe kerül, akkor megőrzi a javakat, legyen az a nyáj, vagy a porta, de ha rosszul szocializálja akkor intelligenciája, testi ereje fegyver, amely bármikor elsülhet! Ne válassza csak szépsége és régi magyar múltja miatt.
– „Harci kutya!” Gyakran megbélyegeznek egyes fajtákat ezzel, rossz hírüket keltik, így nem is ismerhetjük meg milyenek is valójában? Az angol bull terrier a már kihalt angol fehér terrier kései leszármazottja, és marhaterelésre használták. Harcra nem alkalmas, inkább csak arénatölteléknek, mindig az áldozat szerepét osztották rá. Alapvetően nem agresszív, sőt bohóc, aki bármikor képes megnevettetni gazdáit. Az argentin dogot sok önkormányzat a veszélyes fajták közé sorolja. Eredetileg puma vadászatára használták, ma leginkább testőr. No de a dobermann is testőr, és a hasonló célú kanári-szigeteki és a cane corso is őrkutya. Utóbbi az egyik legengedelmesebb fajta ebben az osztályban, gondolatviláguk egy ponton azért megegyezik: „mindenki gyanús”. Hogy harci kutya-e? Csak attól függ, hogy erre nevelték-e, mert a saját súlycsoportjában egy spániel, vagy egy tacskó is lehet harci kutya, ha kiaknázzák a bennük mélyen szunnyadó agressziót.

A legtöbb kutya szeret fürödni


– A deguk kiváló társak akár gyerekeknek is. Ez részben igaz és részben nem. 12 év felett ajánljuk gyerekeknek, és csak akkor, ha tud külön helyiséget biztosítani nekik, mert a degu bizony gyakran éjjel is aktív. Fajtárs nélkül pedig könnyen depresszióssá válhat a kisállat, nem elegendő neki az emberi társaság. Ugyanez igaz a vadászgörényekre is, azonban jól fontolja meg, ha vadászgörényt tartana: lakását „görénybiztossá” kell alakítania, mert nem csak a berendezésben, hanem önmagukban is képesek kárt tenni. Ha ezeket betartja, akkor szórakoztató, vagány kis társaság mindkettő.
– A westie nem ölebnek született, nem társasági szórakoztató kutya. Kevesen tudják, de a west highland white terrier kiváló patkányvadász, a rágcsálók rettegnek tőle. Sőt, a borzfélék is meggondolják a csetepatét. Hozzáértésüket rendszeresen megrendezett versenyeken és munkakutya vizsgán is bemutathatják.
„A dalmata gyermekszerető és jó házőrző kutya.” Tévhit. A gyerekeket megőrzi, ez igaz, tolerálja is a csínyeiket valameddig, de nem éppen egy dada típus. Ha együtt nő fel a gyerekekkel (szó szerint), akkor egész jól megvannak, de egyedenként változó a különböző emberekhez való hozzáállása. Lehet, kedves, barátkozó, tartózkodó, de agresszív is. Viszonylag nehezen nevelhető ezért magabiztos kezekbe való a dalmát szépség. Házőrzésre pedig alkalmatlan, inkább csak jelzőkutya.
– „A patkány koszos, agresszív állat.” Egyik sem igaz rá. Inkább tisztaságmániásnak mondható, szeretetéhes rágcsálóféle. Ha társat szeretne, de rendszertelen az életmódja, allergiás a macskaszőrre, akkor nyugodtan tartson patkányt. Intelligenciája meghaladja egy átlagos kutyáét, odaadó szeretetével, rajongásával el fogja bűvölni. Nem rombol, nem teszi tönkre kanapéját, de épp olyan törődést igényel, mint egy kutya.
– A lajkák igen jól bírják a szélsőséges időjárást, legyen hideg, vagy meleg. Bár arcvonásaik erősen emlékeztetnek a farkasokra, valójában igen könnyen tanítható, engedelmes fajták. Azonban ne tévessze össze őket, a kelet-szibériai és a nyugat-szibériai lajka nem csupán színeiben és szőrzetében különbözik. A kelet-szibériai lajka átlagos testsúlya 80-120 kg között alakul, míg nyugat-szibériai társáé megáll legfeljebb 30 kg-nál.
Mire van szüksége az új családtagnak?
Még mielőtt hazavinné a jószágot, szerezze be a legfontosabbakat. Lássuk mik ezek:
Fekhely. Benti kutyánál lehet egy puha pléd, kutyaágy, kinti kutyáknál fontos a széltől, esőtől védett helyen lévő kutyaház, amely legyen szigetelt, várható méretének megfelelő, és igyekezzen úgy elhelyezni, hogy rálásson a bejáratra és a kapura egyaránt. Habár egyes pásztorkutyák szívesen hevernek akár egy hókupac tetején is a téli mínuszokban, de mindenképpen biztosítsa neki kuckóját, ahová visszavonulhat. Néhány fajta kedveli a búvóhelyeket, pl. az angol bull terrier kifejezetten örülni fog egy boxnak a lakásban, amely egyben szállításra is alkalmas. Amennyiben újdonsült barátja a ruhásszekrényében kezdte meg pályafutását, akkor ez egyértelmű jelzés: boxra van szüksége. A macskák többsége odavan a bújózsákokért, kibélelt kosarakért. Ha nem szeretné, hogy kedvenc foteljában tanyázzon, akkor idejében tisztázza vele ezt. Mindenképpen vásároljon, vagy készítsen neki kaparófát is, ha nem szeretné, hogy szobanövényei legyenek az áldozatok.
Élelem. Életkoruknak, fajtájuknak megfelelő, minőségi eledel. Kaphatók fajtatápok is, amelyek abban is különböznek az általános eledelektől, hogy a fajta jellemző betegségeit segítenek megelőzni, amely lehet könnyen emészthető, vesevédő, allergénmentes, stb. Fontos, hogy az állat aktivitásának megfelelőt válassza. Általánosan elmondható, hogy a gabonamentes tápokkal csak jót tesz nekik. A jó táp ismérve a legalább 20% fehérjetartalom, amely semmiképpen se származzon szójából, húslisztből, vágóhídi melléktermékekből. Igénybevett, aktív, sport- vagy munkakutyáknak ajánlott a 24-25%-os fehérjetartalom és energiadús étrend. A túlzásba vitt fehérjebevitel viszont lehet káros is egy meglehetősen nyugodt, vagy kifejezetten lustálkodó életmódot élő kutyánál, mert megterheli veséjüket. Bármilyen táp mellett is dönt, a legfontosabb, hogy sem tartósítószert, sem pedig mesterséges színezéket ne tartalmazzon.

A héjában van a vitamin?


Felszerelések. Etető- és itatótál. A legjobbak a nehezen felborítható kialakítású fémből, vagy porcelánból készültek, itatóból vannak nagy méretű automata változatok. Ezek azért jók, mert állata sosem marad víz nélkül, a legnagyobb forróságban sem kell lesnie az edényt. Léteznek már olyan típusok, amelyek hálózati vízre köthetők.
Póráz és nyakörv. Méretének, testi erejének megfelelő kialakítású, szőrzetéhez igazodó, kényelmes darab. Fejlődési szakaszonként a nyakörv cserélendő, a pórázból vehet eleve olyat, amely a várható testsúlyához igazodik. Közepes-, vagy nagytestű városi kutyáknak pénzkidobás az automata 3, vagy 5 m-es póráz: törvény írja elő a legfeljebb 120 cm-es pórázt. Ezeknek legfeljebb a kutyafuttatókban veheti hasznát, vagy kirándulások alkalmával. Jó, ha tudja, hogy ha erdőbe viszi kutyáját, helyi rendeletenként változó, hogy köteles-e pórázon tartani. Viszont nem zavarhatja kutyája a vadakat, nem üldözheti őket. Nem csupán pénzbirsággal sújtható, de az ebet akár ki is lőhetik érte. Mindenképpen javasolt ilyen helyeken a láthatósági mellény viselete Önnek is és kedvencének is. A legtöbb nyakörvön található fényvisszaverő csík, jelzés. Ezeket részesítse előnyben, esti séták alkalmával nagyobb biztonságban van a kutya.
Szőrzetnek megfelelő fésűkefesampon. Lakásban tartott kedvenceknek séta után javasolt a szőrzet és lábak megtisztítása, ehhez megfelel egy számára fenntartott törölköző, vagy törlőkendő. Ha kinti és benti kutya-macska is lesz egyben, akkor mérje fel a lakást, hová szerelhetne fel egy kisállat ajtót? Nagytestű kutyáknak felszerelt bejáró esetén sem kell aggódnia a biztonság miatt: kapható már olyan ajtó, amely a kutyát egyedileg azonosítja, és csak őt engedi be. Valamint biztonságosan zárhatók, így illetéktelen nem juthat be rajtuk.
Élősködők ellen életkornak, méretnek megfelelő bolhanyakörv, vagy spot on, amely távol tartja a kullancsokat is.
Egészséges életmód a hosszú élet titka
Ez igaz a házi kedvencekre is. Elsősorban a megelőzés fontos, de ha mégis megbetegedne, akkor mielőbb vigye állatorvoshoz. Akut esetekben jön jól igazán, ha az állatorvos a közelben van. Mindig legyen kéznél elérhetősége, jó, ha tudja, hogy a környékén hol található rendelő, sebészeti beavatkozások esetén hová forduljon, illetve életmentő perceket takaríthat meg, ha tudja melyik az ügyeletes állatkórház.
Persze nem feltétlenül történnek rémes dolgok velük, de évente egyszer mindenképpen el kell látogatni a doktorhoz. A kötelező, és az ajánlott védőoltásokért, valamint ilyenkor féreghajtó szert is kapnak, és felmérik általános egészségi állapotukat. Tévhit, hogy a lakásban tartott macskákat nem kell oltatni. Immunrendszerük felkészületlen, ha a cipője talpán visz be valamilyen kórokozót, az súlyosan megbetegítheti macskáját.
Biztosítson a kutyának elegendő mozgást, mert az elhízás is évekkel rövidítheti meg életét. Az élősködőkre fokozottan ügyeljen, nem csak Önnek okoz kellemetlen heteket egy behurcolt bolha, de emellett komoly betegségek forrása is lehet. Ilyen pl. a bolhaekcéma, a szívférgesség, a galandféreg. A kullancs szintén okozhat akár halált is, mindig védekezzen ellenük! Ha kutyája hirtelen elesetté, vizelete sötétebbé válik, láza felszökik, ne késlekedjen! Azonnali hívja állatorvosát és mondja el azt is, hogy kullancs csípte meg. A lehető legrövidebb időn belül elvégzett orvosi beavatkozás megmentheti kutyája életét. A babéziózis nagyon súlyos betegség. Tartson otthon kullancs tesztet, ha biztosra akar menni, ezek azonban csak a Lyme-kór kórokozójának kimutatására vannak felkészítve. Ha a márványos-pettyes Dermacentor kullancsot távolította el, akkor őrizze meg, hívja állatorvosát.
Bármilyen szokatlan változást észlel, pl. sokkal többet iszik a kutya, mint általában, étvágytalan, stb. konzultáljon az állatorvossal, mert betegség húzódhat a háttérben.

Gondos ápolás – igazi remekmű


 
Játszani mindenki szeret!
No de mivel? Rengeteg féle játék létezik kutyáknak és macskáknak is. Megpróbáljuk típusuk szerint csokorba gyűjteni ezeket.
Apport
Labdákapportfák, amelyeket a kutyák szívesen visszahoznak a gazdinak. Már ha visszahozzák. Nem mindegyik fajta alkalmas apportírozásra, ez inkább a vadászkutyák kedvelt sportja. Vizslák, kopók biztosan díjazni fogják a „nyeles” labdákatfrizbit, és a különböző hajítós játékokat. A terrierfélék azonban ritkán válnak apport bajnokká.
Kötelek, gumicsontok, rágcsák
A cérnaszerű szálakból font játékok kiváló fogtisztítók, és vannak kutyák, akiket órákig leköt. Vannak tölthető rágnivalók, amelyek jól jöhetnek, ha az eb hosszabb-rövidebb időre magára marad. Jellemzően a KONG termékei ilyenek: harang formájú elnyűhetetlen rágcsái megtölthetők a hozzá való, megfelelő méretű energiaszegény finomsággal, vagy fogtisztításra is alkalmas csőszerű játékaikba pasztát nyomhat. Biztos lehet benne, addig sem a szék lábát fogja forgácsolni.
Sípolók, plüssök
Sünitől a röfögő disznóig, életnagyságú hápogó vadkacsáig manapság bármit beszerezhet. Ezeket vadászkutyája feltétlenül értékeli, a sípolós plüss, vagy szőrös rágcsálóféléket pedig a kotorékebek fogják nagy odaadással hurcolni, rágni.
Logikai játékok
Szuper agyaknak vásárolhat intelligencia játékokat is, pl. a Doggy BrainDog Activity szinte kifogyhatatlan tárházából. Természetesen a hasukon keresztül ösztönzi gondolkodásra őket, egyszerűbbtől a bonyolultabbig általában ugyanaz a cél: szerezd meg a pocakbavalót! Nina Ottosson gondolt azokra a kedvencekre is, akiknek nem a gondolkodás az erősségük. Tapasztalatból ajánljuk a Dog Pyramid játékát Kőkobaki figuráknak is, a lényege egyszerű: töltse fel 3/4-ig apró szemű eledellel, a kutyának már csak annyi a dolga, hogy a billegő méhkas formát pofozva, rugdosva felszedegesse a kihulló finom falatokat.
Macskáknak
Vinnyogó, felhúzós, elemes? Egér. De van olyan szőrös macskajáték, amely egy zsinórhoz és pálcához van applikálva, így együtt játszhat a gazdival. Általában az ifjabb nemzedék figyelme kelthető fel ezekkel. Világító, csörgő labdák, melyeket előszeretettel kergetnek, gurigatnak. A legtöbb macska idővel megkomolyodik, és legfeljebb a kaparófát használja, vagy naphosszat heverészik. Persze közöttük is vannak kivételek, és olykor eszközeinket tekintik játéknak, ahogyan a vicces videóban elhíresült macska a robotporszívó tetejét taxinak használja.
Azonban minden játék mellé fogadjon meg egy jó tanácsot: ne váltsa ki játékokkal a napi törődést, bármit vásárol is neki, Önt semmi sem helyettesítheti.

Ajánlott bejegyzések
hűtőgépUncategorized

Hűtőd a konyhád lelke, így nem mindegy, milyet választasz otthonra!

1 Perc olvasási idő
Most tervezed álmaid konyháját? Vagy éppen felújítanád a régit? A tökéletes konyha alapvető velejárója egy szuper hűtő, hiszen ételeid és italaid tárolása…
kávéfőzőUncategorized

Élvezd ki a reggeleket egy többfunkciós kávégéppel!

1 Perc olvasási idő
Tudtad, hogy mindennapjaidat nagyban befolyásolja, hogy elfogyasztott kávédat milyen körülmények között és hogyan készíted, illetve fogyasztod el? A kávézás kultúrája mára teljesen…
fejhallgatófényképezőkiegészítőmobiltelefonUncategorized

Nem fér bele mindaz a képbe, amit mondani akarnál?

1 Perc olvasási idő
Egészítsd ki technikai repertoárod egy selfie bottal! Szerezd be Te is az utóbbi idők egyik legnagyobb slágerét, a selfiebotot! Ne bajlódj a…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük