mobiltelefon

Gumicukrot minden okostelefonra!

4 Perc olvasási idő
mobiltelefon

Gumicukrot minden okostelefonra!

4 Perc olvasási idő

Trendi okostelefonok | Androidos táblagépek | Érintőképernyős mobilok
Sokat pletykáltak róla, és végül beigazolódott, jön az Android mobil operációs rendszer legújabb változata, a Jelly Bean – igaz, a korábbi várakozásokkal ellentétben a Gumicukor fedőnevű frissítés nem a legújabb, 5.0-s főverziót takarja, hanem „csak” a 4.1-es kiadást. Az igazi rajongó viszont ennek is örül, a Google félév alatt dobta össze az új változatot, és így sem spórolt az újdonságokkal. Lássuk őket!

Irgalmatlan tempót diktál a vállalat. Ha egy operációs rendszernek több változata, kiadása létezik, előbb-utóbb óhatatlanul szétszakadozik a „mezőny”, a felhasználók, a készülékgyártók nem tudják egységesen követni az új verziókat. Valaki előrébb tart, valaki leragad korábban, mert például ő maga nem tudja telepíteni a frissítéseket, a szolgáltatója vagy a telefonját készítő cég pedig nem biztosít erre lehetőséget. Így történhet meg az, hogy bár a mobiltelefonok és tabletek többségén még mindig nincs 4.0-s Android (Ice Cream Sandwich), a Google folytatja a nyomásgyakorlást.
Persze kár lenne elbagatellizálni a frissítés jelentőségét, a Jelly Bean ugyanis fontos újdonságokkal érkezik, amik előbb-utóbb megkerülhetetlenek lesznek. Az egyik legfontosabb újdonságot Project Butternek („Vaj Projektnek”) hívja a Google, ez minden korábbinál jobb teljesítményt és válaszidőt ígér a fejlesztők szerint. A teljes rendszer 60 másodpercenkénti képkockás sebességgel fut, és bár a korábbi verziókhoz képest ez szabad szemmel alig észrevehető gyorsulást jelent, ha egymás mellé teszünk egy Jelly Beannel és egy Ice Cream Sandwichcsel telepített készüléket, látni fogjuk a különbséget – ezt szemlélteti a mellékelt videó is! Az animációk gördülékenyebbek, és ha a telefonunk processzora kellően erős, minden eddiginél gyorsabban fog reagálni az érintéseinkre, ez többé nem fog múlni a szoftveren.

A Google belenyúlt a nyitóképernyőbe is, mostantól a kezdőoldalon lévő ikonok automatikusan átméretezik magukat attól függően, mennyi szabad hely áll a rendelkezésünkre – nincs szükség többé tologatásra, méricskélésre, ezt az operációs rendszer megteszi helyettünk. Jópofa újdonság, hogy az ikonokat, alkalmazásokat egy pöccintő mozdulattal is leszedhetjük a nyitóképernyőről. Finomodott a kamera alkalmazása is, igaz, ez már az ICS esetében is tökélyre volt fejlesztve. A galériát teljes mértékben integrálták a programba, az újonnan készített fotót egyetlen mozdulattal elhelyezhetjük az albumunkban, miközben a böngészés filmszalag formájában történik. A pöckölés persze itt is megjelenik: itt a képeket törölhetjük így. A képeket és videókat egyébként megoszthatjuk a Google Beammel is, csak legyen olyan készülék a másik oldalon, ami támogatja ezt az opciót!

Android Jelly Bean logó

A Jelly Bean legnagyobb újdonságát kétségtelenül a Google Now és az újraszabott keresési lehetőségek jelentik. Átalakult maga az alkalmazás, megújult a kezelőfelület, ráadásul a kereséseinkre meglepően emberi hangon válaszol a számítógép, így olyan érzésünk lehet, mintha a valódi asszisztensünkkel beszélgetnénk. A dizájn rengeteget merített a szintén nemrégiben megújult Google+ közösségi oldaltól, a keresési eredmények pedig meglehetősen testreszabottak: nagyban függenek a korábbi kereséseinktől, illetve azoktól az adatoktól, amit a Google összegyűjtött, miközben mi a többi szolgáltatását használtuk. A Google Now például arra is képes elvileg, hogy automatikusan megállapítsa: éppen a buszmegállóban vagyunk, így minket most a menetrend érdekel – rendben, itthon ez még nem fog tökéletesen működni, de előbb-utóbb, reméljük, erre is sor kerül!
Természetesen mindez hangvezérléssel is működésre bírható, az Apple-féle Sirihez hasonlóan itt is több-kevesebb sikerrel itt is felismeri a rendszer a kérdésünket, majd megpróbál arra a lehető legjobb módon válaszolni, sőt egyéb funkciókat is elérhetünk a segítségével, így például automatikusan leszervezi a találkozót, és figyelmeztet, hogy induljunk el időben. És ha már itt tartunk, most már offline módban is rögzíthetünk hangot, vagy diktálhatunk a készülékünknek. A térképszolgáltatás is hozzáférhető internet nélkül – igaz, utóbbi esetén az előzetes letöltéssel még mindig bajlódni kell.
És hogy mikortól válik mindez elérhetővé a Te mobilodon és tableteden? Nos, a Google július közepén rajtoltatja a rendszer a mondhatni „saját” és a Samsung Nexus készülékein, utána elvileg fokozatosan várható a terítés a külsős partnerek kütyüin. Néhány hetet, hónapot még érdemes erre rászámolni: mind a telefongyártók, mind a szolgáltatók szűrőjén át kell mennie a rendszernek, mire hivatalosan is elérhetővé válik.

Ajánlott bejegyzések
fejhallgatófényképezőkiegészítőmobiltelefonUncategorized

Nem fér bele mindaz a képbe, amit mondani akarnál?

1 Perc olvasási idő
Egészítsd ki technikai repertoárod egy selfie bottal! Szerezd be Te is az utóbbi idők egyik legnagyobb slágerét, a selfiebotot! Ne bajlódj a…
mobiltelefonUncategorized

Szuper telefonok a forró hónapokban is

1 Perc olvasási idő
Nagy tárhelyet, modern hangzást, kiváló akkumulátorú készüléket keresel, vagy éppen designos telefonra vágysz? Az olcsóbbat.hu-n mindet egy helyen megtalálod! Ha valami igazán…
applemobiltelefonOnline vásárlássamsungUncategorized

Top mobiltelefonok nyárra már 95.000 forintért

1 Perc olvasási idő
A nyári kalandok és nyaralások eljövetelével nagyobb tárhelyre lenne szükséged, hogy megörökítsd az összes fontos pillanatot? Válogass 64, 128, 256 vagy akár…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük