microsoftnokiatelefonwindows phone 7

Bemutatkoztak az első windowsos Nokia-telefonok

3 Perc olvasási idő
microsoftnokiatelefonwindows phone 7

Bemutatkoztak az első windowsos Nokia-telefonok

3 Perc olvasási idő

Aki kicsit is követi a mobilvilág történéseit, tisztában lehet a Nokia helyzetével: a finn gyártó egykor a legnépszerűbb vállalat volt, neve egybeforrt a minőség és a használhatóság hívószavával, azonban az okostelefonok előretörésével háttérbe szorult, a készülékei hirtelen már nem tűntek olyan jónak. A nagyobb nyereséggel kecsegtető okostelefonok piacán a gyártó folyamatosan teret vesztett, mígnem utolsó mentsvárként nyolc hónappal ezelőtt megállapodott a Microsofttal: a legújabb okostelefonjai már nem Symbian, hanem a Windows Phone 7 operációs rendszerrel érkeznek. A szerdai Nokia World eseményen a Nokia be is mutatta az új készülékeket, s bár nagy meglepetést nem okozott velük, eddig mindegyikük kellően meggyőző.

Nokia Lumia 800 mobiltelefon - olcsobbat.hu

A windowsos széria Lumia névre hallgat a gyártó portfoliójában, ezt eleinte két modell képviseli majd. A nagytestvérnek számító Nokia Lumia 800 talán még ismerős is lehet: ez a készülék szinte teljesen megegyezik a gyártó legutóbbi okostelefonos próbálkozásával, az N9-cel, más kérdés, hogy az operációs rendszer nyilván más, és itt gombok is helyet kaptak a 3,7 hüvelykes AMOLED ClearBlack kijelző (800×480 pixel) alatt, elvégre ez a Microsoft részéről előírás volt. A telefon remekül fest még mindig, akit az N9 a MeeGo oprendszer miatt aggasztott, most megnyugodhat: végre megszületett a tökéletes párosítás! A telefonban 1,4 Ghz-es Qualcomm MSM8255 processzor dübörög, Carl Zeiss optikával szerelt kamerája 8 megapixeles, és kifejezetten alkalmas rossz fénykörülmények közti fotózásra a gyártó szerint. A kötelező 512 MB RAM mellé 16 GB belső memória társul, amit egyébként a tegnap bemutatott készülékekhez hasonlóan 25 GB SkyDrive internetes tárhellyel bővíthetünk.

Nokia Lumia 710 mobiltelefon - olcsobbat.hu

A Lumia 710 külsőre valamivel jobban idézi a korábbi modelleket, de még ezen is a legújabb Windows Phone fut – ami egyébként külön öröm, mert míg a Lumia 800-as az „első igazi Windows Phone telefon”, addig ez utóbbi az első megfizethető készülék, ami olcsón kínál „Lumia-élményt”, és amire jó eséllyel a hazai felhasználók is kapnak majd. Az „olcsóbb-érzést” kelti, hogy a Lumia 710 hátlapja cserélhető (a 800-as eleve három színben, feketében, magentában és ciánkékben érkezik), összesen öt különböző borító közül választhatunk majd. Ugyanolyan 1,4 Ghz-es processzor kapott helyet benne, mint nagytestvérében, tehát teljesítmény tekintetében nem érheti panasz, a Windows Phone 7 ugyanúgy fog futni rajta. A kijelzője csakugyan 3,7 hüvelykes ClearBlack, mindezt látva elmondhatjuk, hogy itt a dizájn a döntő, ha a 710-es tetszik nekünk, harmadával kevesebb pénzért hozzájuthatunk, mint a Lumia 800-hoz.

Érdekességként muszáj szót említenünk a Lumia-telefonokhoz kínált extrákról is, a Microsoft ugyanis egy fokkal nagyobb teret hagyott „szabadon garázdálkodni” a Nokiának, mint más gyártóknak. A nem túl profi Bing Maps helyett használhatjuk a Nokia Drive-ot, ami teljes értékű navigációs eszközzé varázsolja a készülékünket, s akár autóban is használható, a Nokia Music pedig egy csokor szolgáltatást ígér, amivel valódi zeneközpontként üzemeltethetjük a telefonunkat: a MixRadio egy ingyenes zenestreamelő szolgáltatás (így, szép magyarosan), míg a Gigfinderrel bulit kereshetünk, koncertjegyeket vásárolhatunk a saját szájízlésünknek megfelelően. A telefonok mellé a Monster által gyártott Purity HD Stereo Headset is beszerezhető: az ígéretek szerint a kiegészítő prémium kategóriás hangminőséget és kinézetet ígér a Lumia-felhasználóknak.

Nokia Asha mobiltelefonok - olcsobbat.hu

Ha már Nokia, illik szót ejteni a gyártó több újonnan bejelentett, de már nem windowsos telefonjairól is. Az Asha-termékvonalat igazi tömegtelefonoknak szánja a finn vállalat, azaz olyan olcsón hozzáférhető készülékeket akar piacra dobni, ami könnyen használható, de mégis mindenki számára elhozza az internetet – és még az Angry Birds is fut rajtuk. Az Asha 303 2,6 hüvelykes érintőkijelzővel és QWERTY-billentyűzettel rendelkezik, 1 Ghz-es processzora, 3G-vevője van és a felhő alapú Nokia Browsert használja netezéshez – előre telepített Facebook Chat alkalmazás és a Nokia Maps is elérhető rajta. A rá kísértetiesen hasonlító Asha 300-ról lemaradt a QWERTY, de gombok ezen is vannak, ráadásul 5 megapixeles kamerával szerelték fel. Az Asha 200 két SIM-kártyát is képes magába fogadni, akkumulátora pedig 52 óra zenelejátszást biztosít – egyébként QWERTY-billentyűzete van csakúgy, mint testvérének, az Asha 201-nek, amibe viszont már csak egyetlen SIM-kártyát helyezhetünk.

Ajánlott bejegyzések
mobiltelefonnokia

Új Lumiákkal készül karácsonyra a Nokia

3 Perc olvasási idő
A Nokia Lumia sorozat | Nokia okostelefonok | Windows Phone mobilok A Nokia a jövőben is számol a tavaly bemutatott Lumia-sorozattal. A…
mobiltelefonnokia

Nokia 808 PureView mobiltelefon – dobd ki a fényképeződet!

3 Perc olvasási idő
Nokia okostelefonok | Fényképezős mobiltelefonok | MP3-lejátszós mobilok A Nokia mostanában úgy próbálkozik, mint egy kezdő, szárnypróbálgató cég. Ami nem csoda, ha…
játékokkonzoltablet pctelefon

4+1 ajándéktipp húsvétra

2 Perc olvasási idő
Gyerekjátékok széles választéka | Játékkonzolok hozzáférhető áron | Ajándékok a család nőtagjainak A húsvéti bevásárló listán a tojás és a sonka mellett…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük