háziállatokkiskedvencek

Kis kedvencek szeretetteljes élete

6 Perc olvasási idő
háziállatokkiskedvencek

Kis kedvencek szeretetteljes élete

6 Perc olvasási idő


Előfordult velünk, hogy azon töprengünk, vajon mi a célja földi létünknek, amikor kissé melankolikus hangulat járja át lényünket? Nincs ember, akit ne foglalkoztatott volna valaha e gondolat. Életünk során családunk, barátaink kísérnek bennünket utunkon, s töltik meg szeretettel mindennapjainkat. Társas lények vagyunk, vágyunk arra, hogy megoszthassuk örömünket, bánatunkat a hozzánk közelállókkal, hogy a mindennapok kihívásaival szemben ellenállóbbak lehessünk. Egy mély beszélgetés még a legkiábrándítóbb helyzetekben is mentsvár lehet és megkönnyebbül lelkünk. Az együtt töltött időnél nincs is nagyobb kincs, az átélt közös pillanatok emlékei pedig a borús hétköznapokon is szívmelengetőek. Ha pedig megosztjuk életünket egy kisállattal, még inkább megtudjuk, milyen is az önzetlen szeretet.
Akár több életen át?
Létezik olyan, aki ne látta volna az Egy kutya négy élete című varázslatos filmet? Milyen elgondolkodtató és egyben magával ragadó történet. Egy szőrős szeretetgombóc útját meséli el, több életen keresztül, ugyanis arra keresi a választ mi értelme létezésének, mi az életének a célja. Majd mivel küldetése nem teljesedik ki egyetlen földi léttel, új testben újjászületik, amíg csak rá nem eszmél, mi feladata az életeiben. Megérthetjük, milyen szoros kötelék fűzi embert és négylábú barátját egymáshoz, hogy sorsuk elválaszthatatlanul összeér. Nincs még egy ilyen érdek nélküli, megmagyarázhatatlan kötelék. Akinek még sohasem volt kisállata, az is átérzi ezt a semmihez sem fogható kapcsot és jó érzésekkel tölti el. Azért említem ezt a könyvet, illetve filmet, mert olyan élethűen jeleníti meg az ember és kedvence kapcsolatát, hogy igazán magunkénak érezhetjük a történetet.
Egy élet, felelősség!
Óriási feladat egy élőlényről gondoskodni, az életéért felelősséget vállalni, éppen ezért, ha úgy döntünk, szeretnénk egy hű társat, azt megfontoltan és ne szeszélyből tegyük, divathóbortot követve. A közösségi oldalakon naponta szemtanúi lehetünk, mennyien hagynak el, dobnak ki kisállatot, sőt sokszor lehetünk figyelmesek arra, hogy állatmentők elhagyott, bántalmazott élőlényeken segítenek, mentik meg életüket. Mikor megpillantunk egy kölyök ebet vagy más édes teremtményt, azonnal megdobban szívünk és azt gondoljuk, hogy milyen cuki, jól esik hozzáérni, megsimogatni, de egy kedvencet nem csak megvenni, vagy elvinni kell, törődni kell vele, gondozni, ápolni és óvni őt. A feltételeket is szükséges megteremteni, hogy otthonosan érezzék magukat nálunk. Sokszor hallani, hogy csakis fajtiszta kutyust szeretne valaki vásárolni, mert gyönyörű, egyedi megjelenésűek. Ha mi is így vélekedünk, gondosan járjuk körbe a témát. Egyre többször hallani olyan kereskedőkről, akik nem megfelelő körülmények között szaporítják az állatokat, kizárólag anyagi érdekből, vagyis minimális befektetéssel aranybányaként tekintenek az almokra. Lehet, hogy a „kedvezőbb ár” kecsegtetően hangzik, ugyanakkor támogatjuk vele a feketekereskedelmet, ezzel utat nyitva az illegális tevékenységnek. Nem beszélve arról, hogy sok esetben beteg kicsiket adnak el és mindezt azért, mert van kereslet. Sokszor jóhiszeműen nem látjuk a mögöttes rossz és ártó szándékot.

Fogadj örökbe!
Ha már eldöntöttük, hogy szeretnénk házi kedvencet, menjünk el egy állatmenhelyre és fogadjunk örökbe a telepen családra és meleg otthonra vágyók közül, akikre nem is olyan hosszú idő eltelte után az örök vadászmezők várnak máskülönben. Számos megmozdulást szerveznek az árva kisállatok otthonra találása céljából. A menhelyek nyílt napokat is szerveznek, az interneten keresztül bővebb információkra bukkanhatunk. A kis kóbor nem fajtiszta jószágok sokszorosan meghálálják a kedvességet, szeretetük mérhetetlen és mindennél jobban vágynak egy jó szóra, törődésre.

Az vagy, amit megeszel (amivel megetetsz)!
Mivel az emberek esetében is az lenne a cél, hogy egészségesen, vagyis jó minőségű alapanyagokkal tápláljuk testünket, így a kedvenceink esetében is ez a fő irányvonal. Eddig a kutyusokról, cicusokról esett szó, de lehet kedvencünk hal, vadászgörény, hörcsög, csincsilla, tengerimalac, papagáj, de akár egy madárpók is a teljesség igénye nélkül. Merőben más kinézetű, felépítésű, fajú és táplálkozású állatokról lehet szó, de egy közös ismérvük, hogy szeretnénk a nekik legmegfelelőbb élelmet beszerezni. Éppen ezért, a mérvadó mindig az legyen, hogy kiegyensúlyozott tápanyag és vitamintartalmú táplálékot biztosítsunk számukra. Kezdetben érdemes kikérni szakember véleményét, hogy ne okozzon fejtörést a döntés meghozatala. Később már akár internetről is megrendelhetjük a megfelelő típust. A webshopok ma már minden igény kielégítésére felkészültek és naprakész információkkal szolgálnak a vásárlóknak. Eledelek pontos tartalmát és összetételének leírását is olvashatjuk ezeken az oldalakon. Léteznek lédúsabb konzerves változatok, vagy száraztápok egyaránt. Figyeljünk oda a hús arányára, az ízfokozókra és adalékanyagokra, amelyek akár allergiás reakciókat is kiválthatnak. Minden fajtának megvannak a sajátos igényei, ezekre mindenképpen figyeljünk oda! Rágcsálók és hüllők esetében is kizárólag a részükre készített elemózsiát adjuk.
Otthon édes otthon!
A táplálkozáson kívül, nagyon fontos kérdés, hogy miben éljen a kisállatunk. Ha kutyát szeretnénk, gondoljuk át előzetesen, hogy kis lakásba, kisebb mozgásigényű, kisebb méretű fajta mellett voksoljunk, továbbá, ha nem tartózkodunk otthon egész nap, fontoljuk meg jól döntésünket. Ha kertkapcsolatos házban élünk, akkor szóba jöhet nagyobb testű kedvenc is, de a hideg hónapokban gondoskodnunk kell, hogy legyen egy vackuk, ahova behúzódhatnak, ha nem szeretnénk őket beengedni a meleg szobába. Ha mégis szeretnénk megosztani kéglinket a szívünknek oly kedves barátainkkal, választhatunk benti fekhelyet számukra. Rágcsálóknak, mindenféle itatóval, etetővel, játékokkal berendezett ketrecet válasszunk. Ha nyuszikról van szó, akiknek helyre van szükségük, akár a kertben, vagy teraszon is elhelyezhetjük az őket körülvevő kifutót. A hüllők és kétéltűek számára terráriumot vásároljunk, lehetőleg üvegből készültet, hiszen amellett, hogy esztétikusak, könnyen fertőtleníthetőek is. Berendezéseink beszerzésekor vegyük figyelembe, hogy nagyon fontos megteremteni számukra az eredeti élőhelyük szerinti feltételeket, vagyis a fényt, megfelelő hőmérséklet és a páratartalmat. Ha pedig legalább annyira fontos a dizájn, mint maga a tény, hogy élőlényeket szeretnénk varázsolni az otthonunkba, a legjobb választás egy vízi birodalom megteremtése, ami igazán különleges hangulatot áraszt, telis-tele színes halacskákkal.
Játék az élet!
Leginkább a négylábú szőrpamacsok, vagyis a kutyák és cicák szeretnek játszani, keresik az emberek közelségét. A közös sétákon kívül, otthon is igazi játszóteret kínálhatunk számukra, csak néhány apró dolgot kell beszereznünk. Magának a játéknak a szerepe a kölyök emlősök körében arra szolgál, hogy megismerjék és elsajátítsák a társas viselkedés szabályait. Szeretünk megtanítani parancsszavakat nekik, de éppúgy labdát eldobni és kérni, hogy hozzák vissza. Cicák estében is rengeteg jópofa eszközt találhatunk a piacon, amit kergethetnek, püfölhetnek. Szeretett rágcsálóinknak kiváló ajándék lehet egy hörcsögforgó, garantáltan nem unatkoznak majd.

Állati szeretet
Ha egyszer befogadsz egy kis lényt az életedbe, feltétlen bizalmát a kezedbe adja. Te gondoskodsz róla, ő pedig érdek nélkül szeret, hű társad lesz. Csak akkor kötelezzük el magunkat, ha úgy érezzük, ez nem ideig-óráig tart majd, hanem örök életére.

Ajánlott bejegyzések
háziállatok

Állati meleg…

3 Perc olvasási idő
Játékok kutyusoknak | Szállító boxok házi kedvenceknek | Jutalomfalatok macsekoknak A hőségriadók idején a saját magunk hűsítésén kívül házi kedvenceinkre is gondolni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük