Tökéletlen világban, tökéletes fagyi

Fiatal nő fagyizik

Készíts házi fagyit könnyedén!Turmixgépek a csomómentes keveréshez | Fagyasztószekrények széles választéka

Azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy mindig is kíváncsi voltam arra, hogy a tudósok (főként a britek kiváló kutatói) milyen módszerekkel jutnak ilyen-vagy olyan következtetésekre, kutatási eredményeket milyen oknyomozás, fejtegetés és kísérletek útján állítják össze, hiszen igen sokszor meghökkentő, nevetséges és bugyuta dolgokat vizsgálnak. Hogy a szuperagyú számítógépekkel történő fagylaltelemzés ezek közé tartozik-e, azt döntsétek el ti…

Mostanság elég sokan hódolnak a házilag készített fagylalt élvezetének, közülük pedig szerintem igen kevés ember akad, aki kanalat földhöz vágva, fagyigépet oldalba rúgva azon bosszankodna, hogy a finomság jegesedik (mert hát valljuk be, ez a dolga), vagy éppen az alapanyagként használt joghurt csomósodik be az édességben. Míg minket ezek a dolgok hidegen hagynak, addig az Edinburgh-i Egyetem fizikusai a fejükbe vették, hogy márpedig utána járnak a dolognak, természetesen csakis azért hogy néhány év múlva finomabb fagyit nyalhassunk. A kutatáshoz több kutatóra, egy szuperaggyal rendelkező számítógépre, továbbá ezernyolcszáz processzormagra volt szükség (bármit is jelentsen ez utóbbi).

A tudósok Cray gyártmányú számítógépe igen pontos elemzést képes nyújtani a fagyi állagáról, formájáról, eltarthatóságáról, bár a kutatás során több hasonlót is használtak. Kezdetben egy kétszázezer processzoros szuperketyerét, majd egy tizenhat magos processzorokkal felszerelt Nvidia Tesla tuninggépet alkalmaztak, mely tudományos számításokra is fel van készítve. A teljes körű vizsgálathoz az edinburgh-i tudósok ettől lejjebb nem adhatták, hiszen ha egy laptopon szeretnék ugyanezt elvégezni, ahhoz egy élet munkája is kevés lenne, mire végeznének a számításokkal.

házi fagylalt készítése

Az eredményekről egyelőre még igen kevés az információ, annyi bizonyos hogy a kutatók a fagylaltot gajra vágó és pocsékká tevő tényezőket keresik, illetve azt hogy ezeket hogy lehet kiküszöbölni. Bár mi csak egyszerű mezei emberek vagyunk, sokkal kevesebb pénzből, sokkal kevesebb idő alatt megmondjuk a tutit: fontos a jó alapanyag, a hozzávalók megfelelő arányban való keverése, az alapos és csomómentes vegyítés (történjen ez kanállal, botmixerrel, vagy fagyikészítő géppel), illetve a megfelelő hőfokon való fagyasztás, ami lassú ütemben ugyan, de szilárd halmazállapotúvá varázsolja a készítményt.

Meggyőződésünk, hogy a „tökéletes” elérésére való görcsös törekvés, nem biztos hogy jó útra vezet, ennél fogva a hasonló kutatásokat is szálkaként akadnak fenn a torkunkon. Mi igen is szeretjük ha jégkásás a fagyi, sőt azt is ha néha joghurt csomócskák olvadnak szét a nyelvünkön, mert ilyen a világ. Egy kicsit tökéletlen, de mi így szeretjük.

A finom házi fagyihoz nélkülözhetetlen eszközök:

HAUSER IM-140 fagylaltkészítő HAUSER IM-140 legjobb ajánlat (még több fagylaltkészítő)

Gorenje F 6181 AX fagyasztószekrény Gorenje F 6181 AX legjobb ajánlat (további fagyasztószekrények)

Moulinex HM412131 HMX konyhai robotgép Moulinex HM412131 HMX legjobb ajánlat (konyhai robotgépek nagy választéka)

XML error: Space required at line 2