baba-mama

Bababaj – Gyerekek a kánikulában…

3 Perc olvasási idő
baba-mama

Bababaj – Gyerekek a kánikulában…

3 Perc olvasási idő

Finom bébiitalok | Egészséges bébiételek | Babakozmetikumok
Az ember hajlamos azt hinni, hogy akinek gyermeke van, azt már kívülről fújja a tennivalókat vele kapcsolatban ha esik, ha fúj és akkor is ha kánikula van. A legtöbb szülő persze betéve tudja az alapvető teendőket minden időjárási körülmény esetén, azonban időnként azzal is szembesülnünk kell, hogy nem mindenkinél olyan természetesek ezek a dolgok. Megdöbbentő, avagy sem, az anyukáknak időnként szükségük van egy gyorstalpaló ismétlésre, a rekkenő hőség idején pedig különösen…

Elég csak az anyatej? – Folyadékpótlás

A legapróbbak a legvédtelenebbek, főleg ha még csak sírással tudják a szülő tudtára adni, hogy valami nincs rendben. Az anyukák általában gyermekük minden rezdülését képesek értelmezni, mégis megesik, hogy a 35-36 fokos kánikula idején több csemete is kórházba kerül kiszáradással. A szándékosság helyett persze a tájékozatlanság tehető felelőssé, hiszen a legtöbb szülő azt hiszi, hogy a babák számára az anyatej teljesen elegendő a folyadék pótlására. Normál esetben természetesen a dolog helytálló, azonban manapság olyan extrém melegeket éltünk át, hogy ilyenkor bizony a legkisebbek számára is szükség van a plusz folyadékra. A forralt csapvíz, vagy a speciálisan, babák számára kialakított víz erre a célra a legmegfelelőbb, akár kispohárból itatjuk, akár kiskanállal adjuk. A vélemények megoszlanak, így érdemes kikérni a védőnő, vagy gyermekorvos tanácsát is a kérdésben.

Ha már nagy a baj – A kiszáradás tünetei

Chicco Step Up 1 cumisüveg kisbabák számára

A kiszáradás sokkal gyorsabban felléphet a gyerekeknél és sajnos sokkal komolyabbak  a következményei is mint a mi esetünkben. Nagyon fontos, hogy a szülők minél előbb felismerjék, ha baj van és lehetőleg tegyenek is ellene, főleg ha hányás, hasmenés is fellép. Ha a kisbaba, vagy a gyermek sírásnál szinte alig, vagy egyáltalán nem könnyezik, ha karikás a szeme és a kutacs beesik, ha a több mint hat órán át nincs vizelete, ha pedig van az sötét színű, ha a bőre száraz,  illetve ha kifejezetten fáradékony és letört hangulatú, esetleg szédül, akkor szinte biztos, hogy a kiszáradás közeli állapotban van.  Ilyen esetben, természetesen azon túl hogy azonnal orvoshoz fordulunk, érdemes a gyermeknél mielőbb pótolni valamilyen formában a folyadékot, ha ez már szájon át nem tud megtörténni maradéktalanul, akkor elkerülhetetlen a kórházi, infúziós kezelés.

Előzzük meg!

A kiszáradás megelőzhető, elsősorban megfelelő folyadék utánpótlással, azonban ha hasmenés, hányás és láz is fellép, akkor nehezített terepen lavíroznak a szülők. A nyári melegben minden hamarabb megromlik, de a totyogós babák különösen hajlamosak arra is, hogy mindent a szájukba vegyenek, így könnyebben összeszedhetnek valamilyen fertőzést is és máris nagyobb a baj, mint hittük. Fokozottabban figyeljünk oda arra, hogy gyermekünk mit eszik, iszik és hogy mit vesz a szájába, rendszeresen mossunk kezet mi is és a gyerkőcünknél is gondoskodjunk a megfelelő higiéniáról. A cumisüveget, itatópoharat mindig forrázzuk, fertőtlenítsük ki, mossuk meg alaposan, még akkor is, ha csak előzőleg vizet ivott belőle a gyerkőc, az evőeszközökkel, tányérral is érdemes erre ilyenkor fokozottabban ügyelni.
Figyeljünk oda csemetéinkre, a kánikulában pedig különösen. Azon túl, hogy védjük őket a naptól, odafigyelünk a megfelelő táplálkozásukra, pihenésükre, bizony nyáron még körültekintőbbnek kell lennünk, hiszen ők a legvédtelenebbek. A mi feladatunk számukra menedéket, nyugalmat és odafigyelést biztosítani, gondoskodni zavartalan és békés fejlődésükről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük