Az otthon melege

Otthon melege

„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinege madárnak…”- cseng fülemben Móra Ferenc: A cinege cipője című verse. Az ősz beköszöntével, valahogy mindig ez a néhány sor jut eszembe és kissé melankolikus hangulat kerít hatalmába. No, nem azért, mert nem tudom értékelni az évszak csodálatos adottságait, csak még lélekben benne vagyunk a nyárban, hirtelen történik a váltás, hiába dolgozunk a legmelegebb hónapokban is, mégis a nyár a vakáció, a kikapcsolódás és lazulás időszaka. Ezért is hangsúlyoztuk, hogy előzetesen készüljünk fel, tudatosítsuk magunkban, hogy mi következik és az önfeledt pihenéssel töltött napok adta energiáinkat vessük be, hogy minél gyorsabban és zökkenőmentesen vészeljük át az átállást. A legeslegszuperebb gondolat, ha kicsit díszbe öltöztetjük az otthonunkat, akár együtt készítünk dekorációt, vagy vásárolhatunk hangulatos kiegészítőket, amelyek majd kuckónk ékei lesznek. Máris jobb kedvünk van, ha egy meghitt miliő vár haza bennünket egy dolgos hétköznap után. A lényeg, hogy ne keseregjünk, igyekezzünk optimistán hozzáállni a bekövetkezendő fordulathoz. Továbbá szerezzünk be minden olyan műszaki eszközt, amivel megkönnyíthetjük az életünket, mennyivel egyszerűbb minden, ha segítségünk is van.

Csökkenő napfényadag

Leginkább a hőmérséklet változásban tapasztalhatjuk meg a radikális különbséget. A hosszú nappalok fokozatosan rövidülnek és hűvösebbre fordul az időjárás. Nem kell még mindent feladni, hiszen az úgynevezett vénasszonyok nyara, vagyis a kora őszi, nyarat idéző hőmérséklet még ad egy kis időt nekünk, hogy kiélvezzük a napsugarak kellemes hatását. Milyen jó a kánikulában, mikor kimossuk a ruháinkat, kiteregethetjük a teraszon, vagy a kertben, a napon száradó cuccaink illata semmilyen öblítő aromájához sem hasonlítható, egyszerűen természetes frissességet áraszt. Csakhogy ennek elérésére egyre kevesebb lehetőségünk lesz. Megfigyelhettük, hogy ha a meleg lakásban szárítjuk a gönceinket, olykor bepálnak, vagyis a mosószer és öblítő használat ellenére kellemetlen szagot ontanak. Ennek az oka, hogy a ruhák nem szabad levegőn száradnak, így a folyamat hosszabb, ezáltal a bennük lévő nedvesség csak lassabban tud távozni, ez nem tesz jót az anyagnak, de ezen felül kellemetlen bűzük is lehet. Persze, tehetünk ellene!

Páratlan megoldás pára ellen!

Először is több tényező lehet, amely az előzőekben említett problémát eredményezheti. Figyeljünk oda, hogy rendszeresen tisztítsuk a mosógépünket, törekedjünk azonban arra, hogy ezt lehetőleg vegyszermentesen valósítsuk meg. Fantasztikus megoldás a citromlé, vagy sütőpor, amelyek segítségével saját magunk is karban tarthatjuk az egyik legfontosabb háztartási eszközünket. Ugyanis, ha egy lakásban magasabb a páratartalom az ideálisnál, a zárt mosódobban felütheti fejét a penészgomba is. Az állandó nedves környezetben könnyen megtelepszik. Legyünk előrelátóak, szabályozzuk a fellépő pára mennyiségét, mert különösen kisgyermekek és idősek esetében plusz megterhelést jelent, továbbá az asztmás és egyéb allergiás betegségben szenvedőkre nézve kimondottan veszélyes. Nincs hivatalos állásfoglalás arra vonatkozóan, hogy mi egy adott helyiség ideális hőmérséklete és páratartalma, vagyis milyen esetben legalacsonyabb a kockázata a különböző megbetegedések előfordulásának, vagy mely körülmények között legmagasabb a komfortérzetünk. Ennek meghatározása egyéni érzékenység alapján történjen, hiszen mindannyiunk számára más az elfogadható mérték. Az általános ajánlás, egészséges felnőtt esetében 40-60%, míg gyermekeknél 60-70%. A szobák ideális hőmérséklete 18-21 fok, ne felejtsük el azt a tényt, hogy magasabb hőmérséklet mellett romolhat az alvás minősége is, ami egyéb más negatív hatást is eredményezhet. Mindezt egészítsük ki azzal, hogy a túlságosan száraz levegő sem optimális, hiszen a bőr szárazságához és a nyálkahártya irritációjához, köhögéshez vezethet. Vásároljunk párologtatót és a kellemes otthoni légkör megteremtése mellett varázsoljunk ideális páratartalmat, ehhez csakis a gépre lesz szükségünk, varázspálcára nem. A döntés meghozatalában a fő szempont az adott szoba mérete. Lényeges kritérium még, hogy manuálisan, vagy automatikusan működik-e, az összegyűjtött vizet elvezeti, vagy tartályba szállítja, az energiafogyasztás, illetve, hogy milyen magas a zajkibocsátása, ezt a db mértékegységgel jelzett számérték mutatja. Mint minden műszaki eszköz esetében hangsúlyozzuk, hogy vehetünk olcsóbban is készüléket, de ha hosszútávra tervezünk, törekedjünk arra, hogy ne „eldobható” darabot válasszunk, hanem olyat, amely hosszútávon jó szolgálatot tesz.  Tanácsunknak köszönhetően a vásárlás egyben egy hosszú távú befektetés is!

Mosógép és szárítógép

Barátunk a mosógép

Réges-régen az asszonyok kézzel mosták a szennyes ruhákat különböző technikákat alkalmazva világszerte. A XXI. századi ember el sem tudná képzelni nélküle az életét. Tegyük hozzá, hogy az emancipációval és a világ rohamos léptékű felgyorsulásával egyre kevesebb időnk jut a háztartásunkra, ezért nagyon fontos, hogy a lehető legjobb döntéseket hozzuk, ha műszaki cikket szeretnénk venni. A gyártók számos alternatívát kínálnak, tudásbéli különbség szerint mosógépeket illetően. Fontos manapság már az előre programozás lehetősége, hiszen sokszor nem tudjuk előre tervezni napjainkat, vagy éppúgy fontos lehet az erőteljes centrifugálási hatékonyság, hogy a lehető legrövidebb ideig száradjanak ruháink, illetve lehetőség szerint minél halkabban dolgozzanak. Kialakításukat illetően kétfajta változat létezik, az elöltöltős és felültöltős. Az utóbbit kisebb fürdőszobákba ajánljuk, ahol fontos a maximális helykihasználás miatt, hogy a mosógép kis helyet foglaljon, mivel felülről tölthetjük meg, így az ajtónyitással nem veszünk el a térből. Továbbá az energiahatékonysági osztály is fontos ismérv, ebből következtethetünk már a  programok választékára (G-A, A+)is. Illetve vegyük mindenképp számításba, hogy hány főre szeretnénk használni, az átlagos 6kg kapacitású darabok egy négyfős családot szolgálnak ki. Továbbá léteznek olyan gépek, amelyek mosásra és szárításra egyaránt alkalmasak és helytakarékosság szempontjából kiváló megoldásnak bizonyulnak. A következőkben választ adunk arra a kérdésre is, hogy kinek-mi a legjobb választás a kettő az egyben készülék, vagy a külön gép beszerzése mindkét funkció ellátására.

Szárítógéppel kényelmünkért

Mennyi időt vesz el és milyen macerás a teregetés, majd ha végeztünk a művelettel, napokon keresztül kerülgethetjük a szárító állványt. A ruhák a már említett pára hatására kellemetlen szagot áraszthatnak, azonban ahogy leírtuk, minderre megoldást jelenthet egy páramentesítő szerkezet. De mi lenne, ha nem foglalna helyet a ruhaszárító? Ha csak egyik készülékből a másikba helyeznénk a felöltőinket és máris hordható állapotban vennénk ki onnan? Ugye milyen jól hangzik? Ha már letettük voksunkat a szárítógép mellett, azt kell eldöntenünk, hogy milyen típust válasszunk. A kombinált gépek dobja kisebb, mint a külön szárításra alkalmasaké, ebből következik, hogy nagyobb mennyiség rendszeres szárítására mindenképpen az utóbbit válasszuk. Működési elvük szerint léteznek kondenzációs és hőszivattyús példányok. Az utólag említett hatékonyabb, alacsonyabb hőfokon (ezáltal kényesebb ruhaneműket is nyugodtan helyezhetünk bele) is ugyanazt az eredményt garantálja, mint társaik, viszont áruk jóval magasabb. Lényeges eltérés, hogy a kondenzációs típus a keringetett meleg levegőt külső levegő segítségével lehűti és azt visszajuttatva újra használja, míg a másik fajta a meleg levegő keringetéséből lecsapódó párát automatikusan a gyűjtőtartályba továbbítja. Ezáltal az energiát újra hasznosítja, vagyis környezetkímélőbb megoldás. Mindennek alapja a ráfordítható keretünk mértéke, hiszen nagyban befolyásolja lehetőségeinket. Bármelyiket is válasszuk, mindenképp jól járunk.

Okosan, gyorsan, hatékonyan!

A célunk az lenne, hogy a szabadidőnket ne felesleges macerával töltsük, ha akad okos megoldás, okos eszközökkel. Tisztában vagyunk vele, hogy ezek a gépek nem kis beruházást igényelnek, de spórolhatunk is rá és akkor a kisebb elcsípett részösszegek nem okoznak jelentős kiesést. Legalább lesz időnk átgondolni, mire is van szükségünk, milyen tényezők játszanak szerepet a legtökéletesebb darab kiválasztásában. Döntsünk okosan, párátlanításra, mosásra, szárításra fel! J

Mit is jelent az Eco Bubble, avagy moss okosan és légy környezettudatosabb!

WF1802WFVS_Samsung_ecobubble_mosogep

Eco Bubble mosógépek | További energiatakarékos mosógépek >>

Régóta keresed a megoldást arra, hogy alacsony hőfokon is hatékonyan moshass? Ha még nem hallottál  az Eco Bubble technológiáról, akkor éppen itt az ideje!

Mit terem a szappanfa?

20120504-mosodio-olcsobbat-hu-02

Mosódió különböző kiszerelésekben | Folyékony mosószerek | Mosóporok széles választéka

Ha pénzt ültetsz el a kertben, pénzfa nő belőle? És ha szappanfát ásol el, szappant terem majd? Míg az előbbi kérdésre egyértelmű fejrázás és határozott nem a válasz, addig a második nagyon is igaz, bár hozzá kell azt is tenni, hogy ez a szappan, nem az a szappan. Sem nem illatos, sem nem krémes, sőt díszes csomagolása sincs, ellenben természetes…

Bemutatjuk az öt legjobb mosógépet

20111225-bemutatjukazotlegjobbmosogepet-olcsobbat-hu-01

Szerintetek van különbség tiszta ruha és tiszta ruha között? Elvileg nem kellene lennie, de mint ahogy azt már a reklámokból is tudjuk, mégis van különbség a fehér ing és a FEHÉR ing között. Ugyanis nem mindegy, hogy mivel mosunk. Nos, ez halmozottan igaz a mosógépünkre is.

Felejtsük el a csipeszt és a ruhaszárítót

2007-09-28-drying

Ha már tegnap elindultunk a mosógép vonalon, ma haladjunk is tovább ezen az irányon, jöjjenek a szárítógépek. Jövő héten meg a vasalók (nem). A szárítógép azért jó – feltéve, hogy elfér a fürdőszobánkban vagy mosókonyhánkban még egy mosógépnyi méretű háztartási gép -, mert nem kell bajlódnunk a teregetéssel, nem kerülgetjük napokig a ruhaszárítót, a kertbe kitett száradó ruhák színét nem szívja ki a nap, és szinte már a mosás után foghatjuk is a szárítóból kivet friss és meleg ruhákat, és hajtogathatjuk be a szekrénybe. Ez utóbbira kellene már csak valami okos szerkezetet kitalálni, szerintünk ugyanis a ruhahajtogatásnál alig létezik unalmasabb házimunka.

Egyszóval most jöjjenek a szárítógépek, a mosó- és egyben szárítógépeket meg már tényleg nem fogjuk külön bemutatni, fedezzék fel Önök.

Szépséges mosógépes

2007-09-27-lg-design

Bár már nem mai dolog – tavaly nyáron dobta piacra az LG -, mi a minap futottunk bele egyik kedvenc blogunkban ezekre a designolt mosógépekre. Annyira szépek, hogy kötelességünknek éreztük feltenni ide az Olcsóbblogba is, ha már egyszer nálunk – mármint Magyarországon – nem kaphatók ezek a modellek, csak az Egyesült Királyságban, legalább nézegessék meg őket így. Egyébként “gőzölős” technológiával működő mosógépek ezek, tehát kevesebb vizet használnak a tisztításhoz, és a maradék víz helyett egyszerűen forró gőzzel mosnak. A külsejüket a Designers Guild angol cég tervezte, összesen negyvenféle ilyen modellt dobtak piacra, a virágos tavaszi és nyári mintástól kezdve az őszi és téliig, négyféle színváltozatban úgy mint Imperial Flower (fehér alapon piros virágok), Sevilla (zöld növényi formák), Ribailauga (geometriai formák, körök), és Cloisonne (fekete alapon virágminták és lepkék).