egészség

Útipatika kiskáté – Hőgutától a kegyetlen vámosokig…

4 Perc olvasási idő
egészség

Útipatika kiskáté – Hőgutától a kegyetlen vámosokig…

4 Perc olvasási idő

Divatos napszemüvegek a nyárra | Magas faktorszámú naptejek | Kényelmes férfi papucsok a nyaraláshoz
Ha nyár akkor nyaralás, ha nyaralás, akkor általában vízpart. Sokan hiszik azt, hogy egy ilyen utazás elengedhetetlen kellékei a csinos fürdőruha, UV védelemmel ellátott napszemüveg, a törülköző és a matrac, illetve az önfeledt jókedv, arról meg talán el is feledkeznek, hogy bizony mindezeken túl veszélyek is leselkednek ránk, amiket nem árt megelőzni.
A hazai vizeknél a nullával egyenlő az esélye annak, hogy cápa, vagy medúzatámadás áldozatai legyünk, azonban aki külföldi tengerpartok felé veszi az irányt, bizony megfordul a fejében a dolog. Persze igen csekély az esélye annak, hogy a horrorfilmekhez hasonlatos események történnek és a nagy fehér cápa a mi lábunkat kóstolja meg, annál is inkább, mivel 1999 és 2009 között például az Egyesült Államokban mindössze kilenc halálos cápatámadás történt, ezzel szemben egy év alatt ugyanitt közel negyven ezren halnak meg az utakon közlekedve, tehát aggodalomra vajmi kevés ok van, ha ezt vesszük alapul. Balesetek azonban történhetnek és sajnos történnek is, így akár tengerpartra utazunk, akár a hazai állóvizek vagy strandok környékét látogatjuk meg, készüljünk fel alaposan minden eshetőségre.
Gyerekeknek úszógumi, felnőtteknek a megcsúszás esélyét csökkentő papucs kerüljön a csomagba, mindemellett pedig elsősegély láda, amibe gondosan össze van válogatva a kötszertől kezdve a különböző gyógyszerekig minden, főleg ha külföldre, vagy hosszabb távra utazunk. Alapdolognak számít a ragtapasz és a kötszer, a fertőtlenítőszer és sebhintőpor, amik elengedhetetlen tartozékai az útipatikának, hiszen egyetlen éles kő, egyenetlen útszegély, vagy kátyú mellé sem tesznek figyelmeztető táblákat, így könnyen előfordulhat, hogy megbotlunk, elesünk, vagy az esti bográcsos előkészületei mellett megszalad a kés és elvágjuk az ujjunkat.
A nyaralás során a napfényvédelem különösen fontos szerepet kap és itt nem csak arról beszélünk, hogy megfelelő faktorszámú naptejet és szemüveget dobunk bele a táskába, hanem arról is hogy ha óvatlanok vagyunk, akkor bizony a hőguta és a leégés veszélyével is szembe kell néznünk, ennek kezelésére pedig igen csak ajánlott hogy legyen valami a tarsolyunkban.

A hőguta igen gyakori probléma a vízpartot választó nyaralóknál, amit elsősorban a dehidratáció és a extrém hőmérsékleti behatások váltanak ki, ezzel együtt igen magas lázzal is jár. A betegség megelőzésére nem árt az erős napfényt elkerülni, ez ellen pedig nem csak naptejekkel, de egy szalmakalappal, napernyővel is illik védekezni, illetőleg jó dolog lehet egy hűtőtáska magunkkal cipelése is, melyben elsősorban a víz, üdítő és jeges tea foglaljon helyet és ne a sör, bor, pálinka. Ha pedig megtörtént a baj, legyen mihez nyúlni, így az elsősegély doboz tartalmazzon lázcsillapítót, hányingercsökkentőt és egy orvos telefonszámát, akit nem árt majd felkeresni.
Nagyanyáink szerint a leégés legjobb gyógymódja a hűs tejfellel való kenegetés, azonban a tejtermékek a nyári melegben hajlamosak megrottyanni, így mi inkább olyan készítményeket és kenőcsöket csomagoljunk be, amiket speciálisan a napégés kellemetlen tüneteinek enyhítésére találtak ki. Ha pedig elfeledkeztünk ezek becsomagolásáról, vagy nem maradt elég hely hozzá a bőröndben, akkor marad a sarki kisbolt meglátogatása és a tejföllel, vagy joghurttal való pacsmagolás, illetve némi türelem beszerzése, mert a fájdalom múlására ez esetben többet kell várni.
Míg a fentiek kivédése elsősorban a mi felelősségünkön és odafigyelésünkön múlik, addig a különböző baktériumokat nem tudjuk a „tessék inkább máshol áldozatokat szedni” felszólítással arrébb tessékelni. Többek között a nedves és meleg helyeket különösen kedvelő E.coli sem szokott érteni a szép szóból és a vízparton önfeledten pancsikolók között meglehetősen jó alanyokat talál a támadásához. A hányással, hasmenéssel, hasi fájdalommal és enyhe lázzal járó betegség ellen talán úgy tudunk védekezni, ha előnyben részesítjük a tiszta strandokat (ha még létezik ilyen), igyekszünk vizet még véletlenül sem nyelni a lubickolás során, úszás után és étkezés előtt pedig kiöblítjük a szánkat, lehetőleg nem a medence vizével, továbbá odafigyelünk arra, hogy mit és hol eszünk, iszunk. Ha ez sem volt elég és összeszedtük a betegséget, akkor legyen nálunk hasfogó, fájdalomcsillapító és a hőgutánál említett szerek mindegyike, beleértve az orvos telefonszámát is.
Ha már a különböző betegségekről említést tettünk lenne itt még egy dolog, ami a gondtalan nyaralni vágyókra leselkedik, ezek pedig a külföldi vámosok, akik kegyetlenül falhoz állítanak és átmotoznak, ha számukra gyanús pirulákat találnak a kofferodban és ne adj isten drogfutárnak titulálnak. Egyes országok vámhivatalaiban bizony előfordulhat, hogy a migrénünkre becsomagolt kapszulát mosolygótablettának nézik, így aztán az egészségügyi csomagunkat elkobozva, hosszas vallatásba kezdenek. Amennyiben ennek az esélyét a legminimálisabbra akarod csökkenteni, akkor figyelj oda arra, hogy minden gyógyszert eredeti dobozában, annak használati utasításával együtt rakj a bőröndbe. Ha olyan betegséged van, melynek kezeléséhez például fecskendő és tű is szükségeltetik (pl. cukorbetegeknél inzulininjekció), akkor nem árt ha az utazás előtt erről a tényről kérsz egy igazolást a háziorvosodtól és magadnál tartod, így elkerülheted, hogy kábítószerfogyasztónak nézzenek és a gondtalan nyaralásod egy csapásra rémálommá váljon.

Ajánlott bejegyzések
egészségszépségápolás

Kipróbáltunk pár szaunát, összeszedtük a tapasztalatokat

4 Perc olvasási idő
Népszerű szauna típusok: finn, infra és arc szauna | Szaunaparfümök a relaxáláshoz | Finom illóolajok szaunázáshoz Úgy tűnik a tavaszi verőfényes napsütésre…
egészségszépségápolás

Stresszoldás a fürdőszobában – Erre figyelj a hidromasszázs kabinok vásárlásánál!

3 Perc olvasási idő
Pezsgőfürdő otthon| Hidromasszázs zuhanykabinok | Különleges formájú kádak A stressz népbetegség, kihathat egész életünkre, megkeserítheti mindennapjainkat és amíg mindezt nem tudjuk egy…
egészségéletmód

A legolcsóbb elfoglaltság a világon

2 Perc olvasási idő
Szélesvásznú TV-k az otthoni kikapcsolódáshoz | Merülj el a zenében! | Fejhallgatók a relaxációhoz Valahogy mindig úgy tűnik, hogy bármilyen kikapcsolódási formát…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük