Téli kertek – Télikertek

Sokaknak okoz fejtörést évről évre a nagyra nőtt növények teleltetése. És persze a kicsik is, ha számuk rendszeresen csak gyarapodik. Akár a kertben, akár a balkonon pompázó növényekről van szó, módot és helyet kell találnunk a téli pihentetésükhöz.

Citrusok és leanderek

Éghajlatunk a hidegre forduló ősz után nem kedvez számukra, az első éjjeli fagyot követően fagymentes helyre kell vinnünk őket. A leanderek és olajfák nagyjából 10 fok körül érzik jól magukat tartósan a teleltetés során, a citrusok melegebben, tehát akár a nappali sarkában is helyet kaphat. Viszont míg a leandereket ritkán, addig a szobában lévő citromfát, mandarint ugyanolyan gyakorisággal kell öntözni, mint a nyár során. Ha a leander kényszerül a lakásba ugyan nem túl szerencsés, de egy többéves nagyobb példány jobban átvészeli a telet a lakás leghűvösebb, legkevésbé napfényes részén. A fiatalabb, mondjuk magról nevelt 1-3 éves növények azonban nagyobb eséllyel sínylik meg a melegben telelést. Sok növény esetén ügyelni kell arra, hogy megfelelő távolságba kerüljenek egymástól, mert zsúfolt helyen gyorsabban terjednek a kórokozók, kártevők, pl. atkafélék, feketepenész, stb. A tél során rendszeres ellenőrzést kívánnak, hogy egy esetleges kedvezőtlen változást időben észrevegyünk. Ezt akkor sem szabad elmulasztani, ha még az őszi behordás előtt alaposan letisztítottuk és megelőző célzattal permeteztük minden növényünket.

Társasházban garázs nélkül

A balkont fixen beépítani nem érdemes, hiszen elveszti funkcióját. Viszont egy megfelelően rögzített, csővázas, PVC borítású mobil üvegházzal megóvhatjuk balkonnövényeinket. Vannak polcokkal gyárilag ellátott típusok is, kapható kifejezetten teleltetésre szánt csekély fényáteresztő képességű fóliák is. Elengedhetetlen a teleltetésre használt melegház hőmérsékletének rendszeres ellenőrzése. Erre tökéletesen alkalmas egy digitális barométer, melynek kültéri egységét a melegházban elhelyezve a lakásból könnyen ellenőrizhetjük. Ha a tél során szükség volna fűtésre, akkor néhány fokkal növelhető a hőmérséklet hősugárzóval, vagy elektromos radiátorral. Mindössze arra ügyeljen, hogy ne fújja a hősugárzó közvetlenül a növényekre a levegőt.

Télikertet a szabadba

Ha a teraszt beépíteni nem is javasoltuk, de egy teraszkapcsolatos télikert kialakítását – mérettől függően – már egész olcsón megúszhatjuk. Számos céget talál a neten, akik erre szakosodtak. Készülnek zárt szelvény és alumínium vázzal is, de egy-két kivitelezőnél már elérhető az üvegszálas, gondozásmentes technológia is. Igaz, ez utóbbi a legdrágább a három közül. Árakat nehéz írni, nagyban függ mérettől, terepviszonyoktól és a meglévő épület paramétereitől, pl. a fal teherhordó képességétől, meglévő tetőszerkezettől is. Az árat jelentősen befolyásolja még a kiválasztott kivitelező cég telephelye és a felvonulási hely közötti távolság. Különösen emiatt fontos több cégtől ajánlatot kérni, mivel egy olcsóbb négyzetméter árat jelentősen megnövelhet a szállítás költsége.

Kivitelezés házilag

Nem lehetetlen, de nem homokvár, tehát érdemes alaposan körüljárni a témát, beszerezni minden szükséges szerszámot és eszközt. Megint az internetet javasolnám kiindulásnak, érdemes megkeresni az ezzel foglalkozó fórumokat, ahol nem csak tanácsokat kaphatunk, hanem akár kész terveket is lehet találni, amelyeket fel lehet használni saját rajzunkhoz. Ötletekért lehet böngészni a Pinterestet is. Az anyagok kiválasztásánál fontos szempont az időjárás állóság -mivel általában déli-délkeleti oldalra kerül, emiatt a fa fokozottan kényes, sok időt és energiát kell a megfelelő felületkezelésbe fektetni és azt rendszeresen ismételni.

Üveg helyett – hacsak nem áll rendelkezésre nagyobb mennyiségű síküveg,  olcsóbb a polikarbonát. De felhasználható bontott ablak, ajtó üvege is, kiváló újrahasznosítási alap. A télikerten belül mindenképp érdemes kialakítani egy árnyékosabb és félárnyékos részt is, hogy az ilyen körülményeket kedvelő növényeknek is legyen megfelelő helyük. Érdemes meggondolni, hogy az árnyékolást napelemekkel valósítsa meg. Ezt az energiát felhasználhatja az öntözőberendezések, éjszakai világítás, csobogó, szivattyúk, vagy akár szellőztető ventilátorok működtetésére is. A helyszükséglet felmérésénél gondolni kell a bővülésre – mert lesz, valamint el kell kerülni a zsúfoltságot. Részint a könnyebb öntözés, ápolás céljából, részint a betegségek terjedésének megelőzésében is fontos szerepe van a szellős elhelyezésnek.

Palántanevelés a balkonon

Ha nem szeretnénk a nyári paradicsom, paprika és egyéb háztáji zöldség termést a véletlenre bízni, van egy kis időnk és türelmünk, akkor nevelhetünk magunknak palántát. Olcsóbb ugyan, de nekünk kell gondoskodni róla, hogy megerősödjön. Ehhez nagyszerű segítség az úgynevezett mini üvegház, amelyek mérete lehetővé teszi, hogy az ablakpárkányokra kerülhessen. Kialakítása pedig praktikus, automata öntözőrendszer használatához általában elő van készítve, így biztosan nem feledkezünk el róluk.