halloweenünnep

Szellemes-jelmezes ünnep

5 Perc olvasási idő
halloweenünnep

Szellemes-jelmezes ünnep

5 Perc olvasási idő

Tökfejek
Hazánkban már jó néhány éve egyre nagyobb népszerűségnek örvend halloween ünnepe, amelynek dátuma, október 31-e. Az eredetileg kelta gyökerű hagyomány leginkább Amerikában hódított teret és minthogy sok amerikai filmben láthattuk legfőbb ismérveit, már gyermekkorunkban megragadta fantáziánkat, habár itthon sokáig nem foglalkoztunk vele. Az 1845 utáni ínséges időkben több százezren vándoroltak Írországból Amerikába, magukkal víve szokásaikat, így terjedt át Európából az ősi hagyomány. Sokaknak nem szimpatikus, hogy egy úgymond pogány ünneppel megsértik a keresztény hagyományokat tisztelőket, de nem így kell felfogni, ugyanis időben sem egybeesnek ezek a dátumok, habár mindegyik az élet és halál témája köré rendezhető. A halloween, vagyis az „All Hallows Eve”, azaz mindenszentek előestéje rövidítéséből elnevezett ünnep egyes elemei a kelták ősi hagyományára vezethető vissza. Hitük szerint két isten létezett, a napisten és a holtak istene, s két részre különítették az évet. Október 31-én a holtak istene rabságba ejtette a napistent és megengedte, hogy a holtak szelleme ilyenkor hazatérjen. Az emberek félelmükben tüzet gyújtottak és különböző állatok bőrébe bújtak, hogy elijesszék a holt lelkeket.
A katolikus vallás szerint november elseje mindenszentek napja, amikor már az üdvözült lelkeket ünnepeljük, míg november másodikán, halottak napján, az elhunyt, de még üdvösséget el nem nyert hívekről emlékezünk meg. A protestáns vallások pedig e napokon az elhunytak emléke előtt tisztelegnek. A régiek úgy vallották, hogy halloween napján az élők és holtak közti mesgye elvékonyodik, így kénytelenek voltak megvédeni magukat a holtak szellemétől, ezért eltorzították kinézetüket, jelmezekbe bújtak, arcukat kifestették, hogy az ártó démonok elkerüljék őket. A töklámpás készítése is erre vezethető vissza, rémséges tökarcokat formáztak, amelybe gyertyát helyeztek, szintén az ijesztő hatás fokozása céljából.
Vissza a szeretteinkhez!
Mivel az ünnepek szorosan követik egymást, egy közös vonás biztosan fellelhető, legyen valaki hívő vagy sem. Ebben az időszakban ellátogatunk szeretteink sírjához a temetőbe és gondozzuk azt, virágokat ültetünk, mécsest gyújtunk, lerójuk tiszteletünket, ezzel is megemlékezve a szívükhöz közel állókról, akik már fizikailag nem lehetnek velünk. Ennek a hagyománynak eredetileg az volt az alapja, hogy régen úgy tartották, ezen a napon a holtak kikelnek a sírból, ezért igyekeztek minél díszesebbé varázsolni a végső nyughelyüket, hogy ne kísértsék az élőket.

„Trick or Treat!”
Azaz: „Csokit, vagy csalunk!” Ezzel szeretnénk utalni rá, hogy halloween leginkább a gyermekek számára bír mitikus erővel, de felnőttek is szívesen időzítenek erre a napra bulikat, akár házibuli jelleggel, akár nagyobb rendezvény keretében. A szokás az, hogy a gyerekek beöltöznek rémisztő jelmezekbe és bekopognak a környékbeli házakba, a fent megjelölt felkiáltással. Vagyis vagy kapnak édességet, vagy csínytevéseket követnek el. Régen farsangkor öltöztünk jelmezbe, még emlékezünk rá, mennyire készültünk, milyen izgatottan vártuk. Játékok sora és jókedv kísérte és kíséri mai napig ezt az időszakot, az óvodákban és iskolákban egyaránt. Milyen jó dolog, ha nem csak évente egyszer élhetünk át hasonlót. Áruházakban, a neten is megtalálhatunk minden kiegészítőt, amivel kidekorálhatjuk lakásunkat. Nem árt beszerezni fénysort, hogy a hangulatot fokozzuk. Rendkívül fantáziadús ötletekkel találkozhatunk, hogyan varázsolhatunk az ünnepi asztalra, rémisztőbbnél rémisztőbb külső jegyekkel díszített fogásokat. Ha pedig úgy döntünk, mi magunk szeretnénk elkészíteni az egyes díszes elemeket, segítséget nyújt egy jópofa könyv, amely lépésről-lépésre instruál bennünket.
Dínom-dánom
Sokan összegyűlnek ilyenkor, baráti társaságok együtt készülnek, hogy a legemlékezetesebb estét töltsék együtt. Csak rajtunk áll, mit és hogyan szervezünk, küldhetünk félelmetes formákat ábrázoló meghívókat, készülhetünk tökformát megjelenítő étkészlettel és ahogy említettük az ételek készítésében is lehet a fő irányvonal, egy ijesztő forma, minta megalkotása. Mindenképp legyen elegendő inni és ennivaló, hogy senki se távozzon korgó gyomorral, de megállapodhatunk előzetesen, hogy ki-mit készítsen, a munkamegosztás nagyon hasznos, főleg nagy létszám esetén. Adhatunk témát is az estének, de rábízhatjuk a vendégekre is, hogy miben jelenjenek meg. A lényeg úgyis, hogy közösen eltöltsünk egy fergeteges estét. Gyerekes családok külön készülhetnek zöldségekből, gyümölcsökből kreált ételekkel, ötleteket könyvekből és internetről is meríthetünk. Ezekben a hetekben a boltok kínálata minden igényt kielégít, a tökjelképes csokikon át, a fekete macskát megjelenítő kekszeken keresztül, az egyéb motívumokkal díszített gumicukrokkal egyetemben, minden mennyiségben megtalálhatóak a polcokon. Nem csak gyerekek szeretnek rágcsálni, jól mutat az ünnepi asztalon és biztosak vagyunk benne, hogy a felnőttek is rájárnak majd.
Kaja
Tálalható talpalávaló
Egy parti elengedhetetlen kelléke még a jó zene, úgyhogy erről se feledkezzünk meg! Kiváló hanghatást nyújtó hangszórók léteznek, olyanok is, amelyek akár Bluetooth kapcsolaton keresztül működnek, vezeték nélkül, így nem okoz problémát hordozásuk és a kábel sem lesz útban a táncparkett közepén. Ha elzárkózunk ettől a változattól, de már korábban is eszünkbe jutott, milyen jó lenne, ha takarítás, vagy főzés közben dallamra járna a kezünk, válasszunk hifi berendezést. Ne ijedjünk meg a szó hallatán, manapság már nem óriási monstrumokat kell elképzelni, így kis helyen is garantáltan elférnek. De ha egyikre sem áll rendelkezésre keret, a televíziónkon keresztül is kapcsolhatunk muzsikát, ha modernebb okos típus, biztosan kapcsolható rajta Youtube, de ez akár számítógépről is megoldható. Ha ne adj’ isten áramszünet lenne és mi ugye minden lehetséges körülményre szeretnénk felkészülni, a mobilunk és tabletünk is gondoskodhat néhány jó szám lejátszásáról.
Az elengedhetetlen tökfej
Ugyan a sor végére hagytuk, de ki ne hagyjuk, a közös tökfaragás programot. Manapság már külön rendezvényeket szerveznek e célból, ahol a legjobbakat díjazzák is. De nem is az ajándék a lényeg, hanem a közös munka gyümölcse, vagyis díszes tök, amibe gyertyát helyezve különös hangulatot teremt. Helyezhetjük akár a ház elé, úgymond a buliba érkezők fogadóbizottságaként, a hatás igazán szellemes lesz.

Ajánlott bejegyzések
kultúraünnep

Kastélyok és várak Európában

7 Perc olvasási idő
Romantikus programot szervezne, de nincs ötlete, vagy csak szakítana a sablonos wellness hétvégékkel? Összefoglalónkban megmutatjuk Európa legszebb kastélyait és várait, ahová igazán…
ünnep

Ünnepi díszben

5 Perc olvasási idő
Kisgyermekkorom óta augusztus 20-a valamiféle vízválasztó volt a nyár és az ősz között, holott ténylegesen persze ez nem igaz. Valamiért a tűzijátékkal…
játékokünnep

Játékok régen és most

4 Perc olvasási idő
KEDVENCEINK A RÉGMÚLTBÓL Ünnepek környékén az ember sokkal fogékonyabb a nosztalgikus beszélgetésekre, élményekre. Így vagyunk ezzel mi is, s jelen hírlevelünk szerkesztése…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük