olcsóbbat

Sajtóközlemény: Legkeresettebb termékek árváltozása

3 Perc olvasási idő

Sajtóközlemény

Budapest, 2022. augusztus 12.

Késleltetve jelenik meg az infláció az e-kereskedelemben

Még most érdemes tartós háztartási gépet, műszaki cikket vásárolni

Az erős piaci verseny a legtöbb esetben késlelteti az online kereskedelemben értékesített termékek áremelkedését, állapította meg az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál annak kapcsán, hogy az oldalon közel 90 termékkategória legkeresettebb termékeinek éves árváltozását vizsgálta, több mint 3.000 termékre kiterjedően.

A legkeresettebb e-kereskedelmi termékek szinte minden kategóriájában a hivatalos fogyasztói árindex alatti árváltozás zajlott le az előző év júliusához képest. (Az infláció magas szintjében fontos szerepet játszó élelmiszerek kevésbé jelennek meg az online kiskereskedelemben.) A sporteszközök körében tapasztalt 14 százalékos átlagos éves áremelkedés gyakorlatilag megegyezik a KSH által júliusra kimutatott 13,7 százalékos inflációval. A legkeresettebb háztartási gépek átlagos drágulása 11,1 százalékos volt, ami szinte megegyezik a népszerű barkácsgépek 11 százalékos áremelkedésével. A napi fogyasztási cikkek esetében 10,2 százalékos, míg a műszaki és számítástechnikai eszközök körében mindössze 1,1 százalékos volt az árak átlagos növekedése.

Egyes termékek esetében árcsökkenés is bekövetkezett: a legnépszerűbb fejhallgató készülékek 3 százalékkal, az okosórák 4 százalékkal, a televíziók 5 százalékkal, a mobiltelefonok 8 százalékkal kerültek most kevesebbe, mint egy évvel ezelőtt. A webkamerák esetében is 8 százalékos áresés következett be, ez utóbbiak esetében az is fontos szerepet játszik, hogy a covid-időszakban sokáig hiány volt ezekből az eszközökből, ami akkor komoly áremelkedést generált.

„Csak a devizaárfolyam gyengülése miatt a kereskedőknek egy adott, importált árucikkért mintegy 15 százalékkal többet kell forintban kifizetnie most, mint egy évvel korábban. Emellett a beszerzési árak euróban is növekedtek. Mindez azonban a javarészt importból származó műszaki és háztartási cikkek jelentős részének árában jelenleg csak részben jelenik meg, mivel a kereskedők a különösen az online piactereken tapasztalható éles árverseny miatt sok esetben inkább az árrést csökkentették, részben arra is számítva, hogy az árfolyam ilyen mértékű kilengése csak időleges lesz – magyarázza Dévavári Dezső, az Olcsóbbat.hu vezetője. – Az euró árfolyama azonban a jelek szerint hosszabb távon sem fog visszatérni a korábbi szintekre, így az új beszerzési árakhoz való igazodás miatt az érintett termékek széles köre valószínűleg már az ősz kezdetétől tovább drágul majd.”

A szokásosnál óvatosabb leárazások várhatók karácsonyig

A kisebb mozgástér miatt az online áruházak várhatóan kevesebb és kisebb mértékű leárazásokkal élnek majd, mint a korábbi években. Mindez azt is eredményezheti, hogy az elmúlt években egyre népszerűbbé vált Black Friday, illetve a karácsonyt megelőző hetek időszakaiban is a korábbinál szolidabb akciózásra lehet majd számítani a kereskedők részéről.

Olcsobbat.hu

Az Olcsóbbat.hu Magyarország egyik legismertebb ár-összehasonlító portálja. Az oldal célja, hogy a magyarországi online kereskedőket – teljes kínálatukat bemutatva – összekapcsolja azokkal a vásárlókkal, akik a kiválasztott termékeket a legkedvezőbb áron szeretnék megvásárolni. Az Olcsóbbat.hu portálon a legtöbb hazai és Magyarországon is jelen lévő nemzetközi webshop több millió terméke szerepel, kategorizálva, csoportosítva, az oldalra látogatók így könnyen ellenőrizhetik, hogy melyik webshop milyen áron és további feltételekkel kínálja a keresett terméket. Az oldalon minden online kereskedő csak regisztrációt és előszűrést követően jelenhet meg, amely a céges és szakmai háttér mellett a vásárlói visszajelzésekre is kiterjed.

Ajánlott bejegyzések
e-kereskedelemmosógépolcsóbbatOnline vásárlás

Hogyan válasszunk mosógépet?

3 Perc olvasási idő
Azt gondolnánk, a világ legegyszerűbb dolga mosógépet venni, hiszen a legfontosabb a választás kapcsán, hogy jól mosson az eszköz. A helyzet azonban ennél összetettebb és jó, ha néhány szempontot bizony megfontolunk akkor, amikor kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbb mosógépet.
AjándékjátékokKarácsonylegoolcsóbbatOnline vásárlás

Ország játékai 2022-2023

3 Perc olvasási idő
Karácsony végével még nem ér véget a a karácsonyi szezon, mivel nagyon sokan, az ajándékba kapott pénzből már akciósan vásárolnak ajándékokat a karácsonyt követő leárazásokban.
olcsóbbatOnline vásárlás

Az online rendelés előnyei a személyes vásárlással szemben

3 Perc olvasási idő
Fejlődő világunkban, ahol egyre több dolog történik az online térben, jócskán felértékelődött az online végezhető vásárlások jelentősége. Mint mindennek, ennek is megvannak…