háztartás

Kánikulaitalok – Egyszerű, nagyszerű, filléres…

3 Perc olvasási idő
háztartás

Kánikulaitalok – Egyszerű, nagyszerű, filléres…

3 Perc olvasási idő

A legkedveletebb gyümölcscentrik | Kézi és elektromos citrusprések | Üdítők és ásványvizek
Minél melegebb van, annál jobban vágyunk a felfrissülésre és természetesen annál több jeges hűsítő is fogy, hiszen a megfelelő folyadékpótlásról gondoskodni kell. A csapból is az folyik már, hogy erre a legalkalmasabb folyadék, ami tényleg onnan folyik, azaz a tiszta víz, a cukros, édes és „műanyag” italoktól pedig tartózkodjunk, mert ha nyújtanak is felfrissülést, akkor az csak rövidtávú. Mi azonban találtunk néhány olyan receptet, mely cukrosnak ugyan cukros, viszont mindemellett vitamindús, gyógyhatású, ráadásul maximális felfrissülést nyújt! Megosztjuk veletek!

A hamisítatlan limonádé

Ha nyár, akkor limonádé! Frissít, üdít, tele van C vitaminnal, az emberek többsége azonban rosszul készíti és amennyiben ezen felháborodsz, valószínűleg te is. Persze nem kell agysebésznek lenni ahhoz, hogy a víz, citrom és cukor kombóból iható üdítő kerekedjék, azonban mégsem olyan finom, mint az a recept, amit mi ajánlunk, ráadásul ennél még a cukorkristályok pohárhoz való ragaszkodását is mellőzhetjük. Az igazi és hamisítatlan limonádé titka a cukorszirup: egy bögre víz, egy bögre cukor és irány a tűzhely, ahol felolvadásig kell hevíteni. Ha kihűlt, akkor ízlés szerint hideg vízzel felhígítjuk és néhány citrom levét belefacsarjuk. Őszintén szólva nálunk már nagyüzemi gyártás folyik, ehhez meg a kézi facsaró kevésnek bizonyult, így az elektromos változathoz kellett folyamodnunk. Időnként a gyümölcscentrifugát is kénytelenek vagyunk beizzítani, abba dobáljuk a citromokat, a maximális lékinyerés érdekében és természetesen azért, hogy minél gyorsabban elkészüljön az üdítőnk.

Steba E120 gyümölcscentrifuga

Különleges limonádé variációk

A kánikulával tarkított hetek alatt több változatot is kidolgoztunk arra, hogy milyen egyéb hozzávalók felhasználásával dobható fel még a limonádé, kedvenceink között a mentás és a kókuszos  nyert dobogós helyezést! Az előbbi esetben a menta minden hatóanyaga kioldódik, és gyógyhatását is kifejti frissítő mivolta mellett, utóbbinál pedig egzotikussága és különlegessége ejtett bennünket rabul, így aztán nem győzzük a citromot facsarni és az utánpótlást legyártani! Az igazán meleg napokon a jégdaráló is előkerül és már-már jégkása állaggal szívószálazzuk ki a poharakba töltött limonádét már-már ipari mennyiségben. Bár igaz, ami igaz egy kicsit több időt vesz igénybe az elkészítés, de megéri vele a pepecselés, hiszen olyan finom és különleges üdítőt tehetünk az asztalra, melyet egy boltban sem árulnak! Készítsétek el és kóstoljátok meg!

Kókuszos limonádé

Hozzávalók:
három púpos evőkanál kókuszreszelék
három citrom
egy bögre víz
egy bögre cukor
Elkészítés: a cukrot, a vízzel időnként megkavarva felforraljuk, amikor forr, belerakjuk a kókuszreszeléket és még néhány percig főzzük. A tűzről levéve és lefedve hagyjuk kihűlni. Míg hűl kifacsarjuk a citromok levét, elkészítjük a jégdarát, majd amikor kihűlt a kókuszos cukorszirup, leszűrjük és elvegyítjük a citromok levével, illetve felöntjük tetszőleges mennyiségű vízzel.

Mentás limonádé

Hozzávalók:
egy marék friss, vagy szárított menta
egy bögre cukor
egy bögre víz
három citrom leve
Elkészítés: a cukorszirupot a kókuszos limonádénál leírt módon elkészítjük, annyi különbséggel, hogy ennél a változatnál a forráspontot elérve beletesszük a mentát, majd rögtön levesszük a tűzről, nem főzzük tovább, majd kihűlésig állni hagyjuk.  A cukorszirupnak finomabb lesz az íze, ha apróra vágott friss mentát használunk, de természetesen a szárított mentalevelekből is ízletes frissítő készíthető, bár kevésbé intenzív aromákkal. Ha kihűlt a szirup, leszűrjük, majd összekeverjük a citromok levével és vízzel. Jégkásával, jégkockával, citromkarikával díszítve kínálhatjuk.
Tipp: ha nem akarjátok a tűzhelyet beüzemelni a nagy melegben, hívjatok segítségül egy vízforralót és készítsétek el így, forró vízzel a szirupot!
Reméljük nektek is ízleni fog! Ha kipróbáltátok osszátok meg velünk véleményeteket!
Videóanyag:

Ajánlott bejegyzések
háztartásotthon

Időkibővítő készülékek

19 Perc olvasási idő
Mégis mikor? Biztosan minden családban elhangzik e költői kérdés, amelyre magunk sem tudjuk a választ. Ezt, vagy azt kéne már csinálni, ablakot…
háztartás

Mit is jelent az Eco Bubble, avagy moss okosan és légy környezettudatosabb!

1 Perc olvasási idő
Eco Bubble mosógépek | További energiatakarékos mosógépek >> Régóta keresed a megoldást arra, hogy alacsony hőfokon is hatékonyan moshass? Ha még nem…
háztartáspirítóssütővízforraló

Mit érdemes lecserélni ősszel a háztartásban?

3 Perc olvasási idő
Hajszárítók többféle szűkítővel | Szendvics sütők már 3 100 Ft-tól!  | Multifunkciós konyhai robotgépek Beköszöntött egy új évszak, és az ősz ismét…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük