Szellemes-jelmezes ünnep

Tökfejek

Hazánkban már jó néhány éve egyre nagyobb népszerűségnek örvend halloween ünnepe, amelynek dátuma, október 31-e. Az eredetileg kelta gyökerű hagyomány leginkább Amerikában hódított teret és minthogy sok amerikai filmben láthattuk legfőbb ismérveit, már gyermekkorunkban megragadta fantáziánkat, habár itthon sokáig nem foglalkoztunk vele. Az 1845 utáni ínséges időkben több százezren vándoroltak Írországból Amerikába, magukkal víve szokásaikat, így terjedt át Európából az ősi hagyomány. Sokaknak nem szimpatikus, hogy egy úgymond pogány ünneppel megsértik a keresztény hagyományokat tisztelőket, de nem így kell felfogni, ugyanis időben sem egybeesnek ezek a dátumok, habár mindegyik az élet és halál témája köré rendezhető. A halloween, vagyis az „All Hallows Eve”, azaz mindenszentek előestéje rövidítéséből elnevezett ünnep egyes elemei a kelták ősi hagyományára vezethető vissza. Hitük szerint két isten létezett, a napisten és a holtak istene, s két részre különítették az évet. Október 31-én a holtak istene rabságba ejtette a napistent és megengedte, hogy a holtak szelleme ilyenkor hazatérjen. Az emberek félelmükben tüzet gyújtottak és különböző állatok bőrébe bújtak, hogy elijesszék a holt lelkeket.

A katolikus vallás szerint november elseje mindenszentek napja, amikor már az üdvözült lelkeket ünnepeljük, míg november másodikán, halottak napján, az elhunyt, de még üdvösséget el nem nyert hívekről emlékezünk meg. A protestáns vallások pedig e napokon az elhunytak emléke előtt tisztelegnek. A régiek úgy vallották, hogy halloween napján az élők és holtak közti mesgye elvékonyodik, így kénytelenek voltak megvédeni magukat a holtak szellemétől, ezért eltorzították kinézetüket, jelmezekbe bújtak, arcukat kifestették, hogy az ártó démonok elkerüljék őket. A töklámpás készítése is erre vezethető vissza, rémséges tökarcokat formáztak, amelybe gyertyát helyeztek, szintén az ijesztő hatás fokozása céljából.

Vissza a szeretteinkhez!

Mivel az ünnepek szorosan követik egymást, egy közös vonás biztosan fellelhető, legyen valaki hívő vagy sem. Ebben az időszakban ellátogatunk szeretteink sírjához a temetőbe és gondozzuk azt, virágokat ültetünk, mécsest gyújtunk, lerójuk tiszteletünket, ezzel is megemlékezve a szívükhöz közel állókról, akik már fizikailag nem lehetnek velünk. Ennek a hagyománynak eredetileg az volt az alapja, hogy régen úgy tartották, ezen a napon a holtak kikelnek a sírból, ezért igyekeztek minél díszesebbé varázsolni a végső nyughelyüket, hogy ne kísértsék az élőket.

“Trick or Treat!”

Azaz: “Csokit, vagy csalunk!” Ezzel szeretnénk utalni rá, hogy halloween leginkább a gyermekek számára bír mitikus erővel, de felnőttek is szívesen időzítenek erre a napra bulikat, akár házibuli jelleggel, akár nagyobb rendezvény keretében. A szokás az, hogy a gyerekek beöltöznek rémisztő jelmezekbe és bekopognak a környékbeli házakba, a fent megjelölt felkiáltással. Vagyis vagy kapnak édességet, vagy csínytevéseket követnek el. Régen farsangkor öltöztünk jelmezbe, még emlékezünk rá, mennyire készültünk, milyen izgatottan vártuk. Játékok sora és jókedv kísérte és kíséri mai napig ezt az időszakot, az óvodákban és iskolákban egyaránt. Milyen jó dolog, ha nem csak évente egyszer élhetünk át hasonlót. Áruházakban, a neten is megtalálhatunk minden kiegészítőt, amivel kidekorálhatjuk lakásunkat. Nem árt beszerezni fénysort, hogy a hangulatot fokozzuk. Rendkívül fantáziadús ötletekkel találkozhatunk, hogyan varázsolhatunk az ünnepi asztalra, rémisztőbbnél rémisztőbb külső jegyekkel díszített fogásokat. Ha pedig úgy döntünk, mi magunk szeretnénk elkészíteni az egyes díszes elemeket, segítséget nyújt egy jópofa könyv, amely lépésről-lépésre instruál bennünket.

Dínom-dánom

Sokan összegyűlnek ilyenkor, baráti társaságok együtt készülnek, hogy a legemlékezetesebb estét töltsék együtt. Csak rajtunk áll, mit és hogyan szervezünk, küldhetünk félelmetes formákat ábrázoló meghívókat, készülhetünk tökformát megjelenítő étkészlettel és ahogy említettük az ételek készítésében is lehet a fő irányvonal, egy ijesztő forma, minta megalkotása. Mindenképp legyen elegendő inni és ennivaló, hogy senki se távozzon korgó gyomorral, de megállapodhatunk előzetesen, hogy ki-mit készítsen, a munkamegosztás nagyon hasznos, főleg nagy létszám esetén. Adhatunk témát is az estének, de rábízhatjuk a vendégekre is, hogy miben jelenjenek meg. A lényeg úgyis, hogy közösen eltöltsünk egy fergeteges estét. Gyerekes családok külön készülhetnek zöldségekből, gyümölcsökből kreált ételekkel, ötleteket könyvekből és internetről is meríthetünk. Ezekben a hetekben a boltok kínálata minden igényt kielégít, a tökjelképes csokikon át, a fekete macskát megjelenítő kekszeken keresztül, az egyéb motívumokkal díszített gumicukrokkal egyetemben, minden mennyiségben megtalálhatóak a polcokon. Nem csak gyerekek szeretnek rágcsálni, jól mutat az ünnepi asztalon és biztosak vagyunk benne, hogy a felnőttek is rájárnak majd.

Kaja

Tálalható talpalávaló

Egy parti elengedhetetlen kelléke még a jó zene, úgyhogy erről se feledkezzünk meg! Kiváló hanghatást nyújtó hangszórók léteznek, olyanok is, amelyek akár Bluetooth kapcsolaton keresztül működnek, vezeték nélkül, így nem okoz problémát hordozásuk és a kábel sem lesz útban a táncparkett közepén. Ha elzárkózunk ettől a változattól, de már korábban is eszünkbe jutott, milyen jó lenne, ha takarítás, vagy főzés közben dallamra járna a kezünk, válasszunk hifi berendezést. Ne ijedjünk meg a szó hallatán, manapság már nem óriási monstrumokat kell elképzelni, így kis helyen is garantáltan elférnek. De ha egyikre sem áll rendelkezésre keret, a televíziónkon keresztül is kapcsolhatunk muzsikát, ha modernebb okos típus, biztosan kapcsolható rajta Youtube, de ez akár számítógépről is megoldható. Ha ne adj’ isten áramszünet lenne és mi ugye minden lehetséges körülményre szeretnénk felkészülni, a mobilunk és tabletünk is gondoskodhat néhány jó szám lejátszásáról.

Az elengedhetetlen tökfej

Ugyan a sor végére hagytuk, de ki ne hagyjuk, a közös tökfaragás programot. Manapság már külön rendezvényeket szerveznek e célból, ahol a legjobbakat díjazzák is. De nem is az ajándék a lényeg, hanem a közös munka gyümölcse, vagyis díszes tök, amibe gyertyát helyezve különös hangulatot teremt. Helyezhetjük akár a ház elé, úgymond a buliba érkezők fogadóbizottságaként, a hatás igazán szellemes lesz.

Ünnepi díszben

Kisgyermekkorom óta augusztus 20-a valamiféle vízválasztó volt a nyár és az ősz között, holott ténylegesen persze ez nem igaz. Valamiért a tűzijátékkal egy időben lepergett az összes csodálatos élmény lelki szemeim előtt, melyeket átéltem és némi szomorúsággal töltött el, hogy valaminek ismét vége szakad. Megmagyarázhatatlan érzések ezek és sokáig nem is tulajdonítottam neki jelentőséget, de igazán belegondolva a szeptemberrel egy újfajta világ tárul elénk. Ilyenkor már elkezdenek sárgulni a fa levelei, az egykor forró esték hőmérséklete is már lanyhul és mentálisan készülünk az ősz beköszöntére. Semmiképp sem akartam melankolikus hangulatot teremteni, de van abban valami, hogy az évszakváltásokkor megújulunk, változunk kicsit, alkalmazkodunk egy másfajta környezethez. Persze ez minden évben ciklikusan ismétlődik, mégis mindig kicsit máshogy alakul, ebben az is közrejátszik, hogy időről-időre változik élethelyzetünk, változunk mi magunk is. Más megélni a szeptembert kisgyermekként, iskolába készülődve, izgalommal és várakozásokkal tele, más megélni felnőttként is, mikor a hétköznapjainkban tényleges változás nem történik, hiszen többségünk nyáron is dolgozik, igaz a szabadságok túlnyomó részét a forró hónapokra tervezi számos család.

Ez a nap más, mint a többi!

És nem, nem a szülinapra gondolunk, bár némelyeknek akár kettős ünneplésre is okot adhat ez a nap. J Augusztus 20-a az államalapítás és Szent István napja, a legrégebbi nemzeti ünnepünk. 972-ben Géza fejedelem a törzsszövetség élére került, ebben az időben a Magyar Nagyfejedelemség belpolitikailag és külpolitikailag is súlyos helyzetben volt. A pogány magyar fejedelemség, a Német-római Császárság és a Bizánci birodalom erős keresztény hatalmak közé szorult, így Géza fejedelem elsősorban politikai okok miatt a kereszténység felvételét választotta, hogy elkerülje a háborús helyzetet és békét teremtsen. A másik eszköz, amelynek segítségével ezt az állapotot szilárdítani tudta, az a házasság intézménye, így fiát, Vajkot a bajor hercegnővel, Gizellával eskette össze. 1000. december 25-én Istvánt Esztergomban királlyá koronázta Asztrik pannonhalmi apát „Isten kegyelméből”. Ezzel megszületett a keresztény Magyar Királyság. Géza fia, apja nyomán folytatta útját és megkapta az István nevet, a kereszténység szellemiségében kiépítette az egyházi szervezetet.  Augusztus 15-ét Mária mennybemenetelének napját ünneppé tette, ő maga is később 1038-ban ezen a napon hunyt el. Hosszú időn keresztül augusztus 15-én emlékeztek meg az államalapító királyról. Több mint 600 évvel később Istvánt szentté avatták. 1771-ben XIV. Benedek pápa csökkenteni kívánta az egyházi ünnepek számát és kivette mai egyik legrangosabb ünnepünk dátumát a sorból. Ezt követően Mária Terézia királyi dekrétumával hivatalos nemzeti ünneppé nyilvánította augusztus 20-át, amelyet később Ferenc József munkaszüneti nappá tett. A kommunista időkben igyekeztek tudatosan az ünnep tartalmát megváltoztatni, így az alkotmány ünnepét tartották e napon. A rendszerváltás óta azonban a hagyományoknak megfelelően ünnepeljük és a Bazilika falain kívül évente megtartják az ünnepi Szent Jobb körmenetet. Hosszabb történelmi okfejtésre nem vagyunk hivatottak, de akinek kedve és ideje engedi mélyebben is elmerülhet a témában.

Program, program hátán

Nem igazán kell sokat gondolkoznunk, hova menjünk ezen a napon, az esti tűzijáték máris adott. Ezen kívül országszerte érdemes előre tájékozódni a lehetőségeket illetően, de mindenütt érdekes és színvonalas időtöltési alternatívákat találhatunk. Hopp, elő a mobilt vagy tabletet és kezdjünk el böngészni. a Fővárosban, a Balaton környékén, nagyvárosokban, de kisebb településeken is már hetekkel az események előtt készülnek a szervezők, hogy színesen és szívesen fogadjanak bennünket. Az égi fényjáték időpontját szintén előre nézzük meg, ezt helyenként akár az ünnepnap megelőző estén is tarthatják. Ellátogathatunk a Mesterségek Ünnepe rendezvényre a Budai Várba, biztosan nem csalódunk, vagy az Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazárban szintén szuper kikapcsolódást kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt Budapesten. Ugyanebben az időszakban egész hetes rendezvény sorozattá nőtte ki magát a Debreceni Virágkarnevál, amelynek része a Galiba Gyermekfesztivál szeretettel várja a családokat Debrecenben, a Nagyerdő szívében. Bármilyen ismeretlen helyre is megyünk, üzemeljük be az autóban a GPS készülékünket, így időt takarítunk meg az útkereséssel. A teljesség igénye nélkül néhány ötletet szerettünk volna adni, de mindenki a saját szája íze szerinti eseményt keresse bátran.  Hagyományőrző rendezvénysorozattal készülnek ebben az időszakban, a vidéki nagyvárosokban és kisebb településeken egyaránt.

Vigyél el!

Ebben az évben ráadásul hosszú hétvége keretei között ünnepelhetünk, így akár tervezhetünk egy hosszabb kiruccanást is, kicsit idegenbe, már nem külföldre, csak a megszokottól távol. Készüljünk fel az időjárás esetleges viszontagságaira és mindenképp több réteg ruházattal, kényelmes lábbelivel készüljünk. Jól jön mindig egy esernyő és egy napszemüveg is, ha kéznél van. Egy praktikus és divatos hátizsák pedig nélkülözhetetlen, vihetünk benne uzsit, innivalót, de akár kardigánt is, ha rosszabbra fordul az időjárás, ne érjen bennünket váratlanul. És amit semmiképp se hagyjunk otthon, az a fényképezőgépünk, hogy a varázslatos élményeink kézzel foghatóvá válhassanak és ne csak az emlékeinkben éljenek tovább.

Élmény otthon

Vannak, akik nem szeretik a tömegeseményeket, a zsúfolt sorokat és inkább úgy döntenek, otthonról követik a mozzanatokat. Tévén keresztül persze nem garantált ugyanaz az élmény, de ízlések és pofonok, kinek-mi. Sőt, ha éppen külföldön tartózkodunk, és szintén nem szeretnénk lemaradni a történésekről, az esti fényjátékról, csak nyissa ki a laptopját és máris élőben nézheti a közvetítést, manapság már mindenre van alternatíva.

Frissen, a friss levegőn!

Az igazi mégis, ha a szabadban töltjük az időt, utána majd hónapokon keresztül jóleső érzés a szoba melegében pihenni. Most még a jövés-menés ideje van, még nincs késő, gyorsan lapuzzuk fel a programmagazint, akár online és menjünk! Ha fáradtnak is érezzük magunkat, induljunk el, nem bánjuk meg, este pedig elégedetten hajtjuk majd álomra fejünket, jóleső érzéssel, hogy igen, ma is élveztük az életet! J