Fitten és egészségesen okos eszközökkel

okosóra

 

A változásra sarkalló intő jelek

A 21. század nagy dilemmája a globális elhízás kérdése. Magyarország az élvonalban van, a túlsúlyos és elhízott emberek számát illetően. Az okok feltérképezése és a tenni vágyás gondolata már megfogalmazódott, számos szaktekintély foglalkozik e területtel, egyértelműen a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás áll mindezek hátterében. Az állandó rohanás, a nők és férfiak egyenjogúsága, az állandó ingázás, a szakmai és ezzel együtt egzisztenciális, valamint családi háttér megteremtése miatt az emberek kapkodják a fejüket, mindenki igyekszik minden fronton megfelelni, így sajnos többeknek nem marad idejük, egészségük megóvására.

Hívjuk segítségül a technika vívmányait!

Mikor már nagy a baj, sokkal nehezebb elkezdeni mindent, sokan csak egy betegség felismerése után jutnak el arra a szintre, hogy változtassanak, pedig a legfontosabb a prevenció lenne. Nem lesz mindenki maratoni futó, világbajnok vagy olimpikon, nem ez lenne a cél, hanem hogy elkezdjük valahol, felismerve egyéni lehetőségeinket, és korlátainkat. Már napi fél óra sétával is teszünk egészségünk megőrzéséért. Nem vagyunk egyedül, már néhány ezer forintért kaphatóak lépésszámlálók, amelyek segítenek, hogy ellenőrizhessük a megtett távolságot, az elégetett kalóriák mennyiségét, valamint akad olyan is, ami már pulzusmérésre is alkalmas, ezek között is óriási tudásbeli különbség van. Itt a jó idő, még edzőterembe sem kell menni.  Kezdd el ma! !Menj ki a szabadba és sétálj, hidd el menni fog és még jól is érzed magad! Ugyanis az egészségügyi jótékony hatása mellett a mozgás jó közérzetet varázsol, jókedvünk lesz, sokkal könnyebben tudjuk kezelni a napi stresszt, kihívásokat.

Az okosórák széles tárháza

Természetesen ez a kezdet. Az út hosszú, de semmi mással sem kell foglalkoznunk, csak azzal, hogy napról-napra könnyebb lesz, és egyre jobban megy, többet bírunk. Ha már elég fittnek érezzük magunkat, elkezdhetünk futni is. Mindezekhez számos mobil alkalmazás is támpontot adhat, de a technikai modernizáció révén, olyan műszaki kütyük széles körét kínálják a gyártók, amelyek segítségével a haladók már komoly edzésterveket is követhetnek (ha a futásnál maradunk, említem példaként a résztávos futást, amikor meghatározott rövid szakaszokat kell adott időre, vagy maximum pulzus megjelöléssel futni, itt leginkább a gyorsaság a lényeg). Az ilyen összetett edzésterveket az okosórákhoz (GPS-es, pulzusmérős) kapcsolható mobil alkalmazáson keresztül tudjuk rögzíteni, majd Bluetooth-on keresztül tudjuk feltölteni és már indulhatunk is edzeni! Ezek már sok esetben GPS-el rendelkeznek, műholdas jeleken keresztül bemérik pontosan a távolságokat, vagyis minket és az útvonalat, amelyen haladunk. Léteznek még vízálló típusok, hiszen van, aki úszásra használja, például triatlonosok. Árban a különbséget, mint minden műszaki terméknél (a márkát figyelmen kívül hagyva) a funkciók és lehetőségek tárháza adja (színes-vagy mono kijelző, van-e benne GPS, vízállóság, pulzusmérésre alkalmasság). Nekünk pedig aszerint kell döntenünk, hogy milyen célból szeretnénk használni. A GPS-es, pulzusmérős-és vízálló órák általában a legdrágábbak. Léteznek olyan órák, amelyek csuklón is képesek pulzusmérésre, viszont akadnak olyanok, amelyekhez külön pánt vásárlása szükséges, azoknak, akik edzésterveket követnek, vagy élsportolók ajánlott a pulzusmérő öv vásárlása.

Lazulj el! Hallgass zenét! Fülhallgató kell és mozgásra fel!

Táplálkozás

Sportolás közben kikapcsolunk, vannak, akik ilyenkor szeretnek az élet nagy dolgain merengeni. Nem vagyunk egyformák, ez nagy igazság. Azonban ha nem madárcsicsergésre és a természet egyéb hangjaira vágysz, hallgass zenét, lazulj el! Számos típusú és márkájú fülhallgató közül választhatsz, mindenkinek más típus jön be. Lényeg, hogy megtaláld az igazit és hű társad legyen az „énidő” alatt. Léteznek fülbe „bedugós” darabok, amelyek mozgás közben is a helyükön maradnak, nem mozdul el, nem zavar a mozgásban. Vannak, akik nem szeretik, ha a fülükben valami van, mert egyszerűen zavarja, nyomja, nekik kifejezetten ajánlatos az úgynevezett „retro”, fejet átívelő fejpánt, ami viszont elődeikhez képest, sokkal kisebb súlyú és biztonságos érzetet ad, nem esik le. Azoknak, akik pedig attól tartanak, hogy a hőn áhított darab majd útközben észrevétlenül elvész, ajánljuk a hátul összekötő zsinórral ellátott, a bedugós részt egy fül mögé rögzíthető, hosszabbítással rendelkező verziót.

A változás lehetősége bennünk rejlik

De térjünk vissza a másik fontos kérdéskörhöz, ami az egészséges táplálkozás, ugyanis a kettő együtt működik hatékonyan. Ezek a sport órák irányt mutatnak, az elégetett kalóriák számának rendszeres nyomon követése segítséget ad a szükséges napi táplálékmennyiség kiszámításához is. Az órák között megtalálhatóak már a legmagasabb színvonalú termékek is, amelyek szinkronizálhatóak mobiljainkkal, ezen keresztül applikációk széles köre nyújt támogatást a napi bevitt táplálék rögzítésében és vizsgálatában is, összetételük szerint.

A lényeg tehát, hogy akarjunk nagyot álmodni, higgyük el, hogy képesek vagyunk rá és nem utolsósorban fogadjuk el, hogy az eredmény nem azonnal mutatkozik meg. Azonban, ha kitartóak vagyunk, minden nap mozgunk egy kicsit, fokozatosan emelve a mennyiséget, az eredmények is szembetűnővé válnak. Már néhány kilóval könnyebben is sokkal energikusabbak és vidámabbak leszünk, a sikerélmények pedig előre repítenek bennünket és a mindennapokat is szebbé varázsolják.

Az izzadtság, mint megújuló energiaforrás

Három fiatal nő kocog a hegyekben

Kemping felszerelés túrázóknak | Férfi edzőcuccok | Női edzőcuccok

Bármennyire is óriásléptekkel rója az utakat a technikai fejlődés, még mindig vannak olyan területek, ahol egy-két okos ember szerint elkélne a segítség. Kánikula közepette pedig mi is lenne a legnagyobb bajunk, mint valahogy hűvöshöz jutni, egy idő után már bármi áron! Ilyenkor már-már életfeladattá növi ki magát a küldetés, hogy hideg italt, klimatizált helyiséget találjunk, mindemellett egy legyezőt, amivel szelet csaphatunk, egy sorstársat, akinek panaszkodhatunk, vagy egy imát, aminek hatására lehűl egy kicsit a levegő. Legvégső esetben pedig egy tudós után könyörgünk, hogy „ugyan, találja már fel a hónalj alá szerelhető miniklímát!”

Nincs megállás idén nyáron

20120606-kempingezes-olcsobbat-hu-01

Népszerű kempingfelszerelések | Négyszemélyes sátrak | Komfortos hálózsákok

Végre úgy tűnik, hogy megmarad a jó idő. Így már nem lehet kifogásunk arra, hogy miért is nem megyünk ki a szabadba. Ne rostokoljunk többet a szobában, mint kellene, hiszen a boldogsághoz szükség van egy kis napfényre.

Túrabetyárokat és kempingfanokat vallattunk!

20120525-kempingezes-olcsobbat-hu-01

Népszerű kempingfelszerelések | Komfortos hálózsákok | Távcsövek túrázáshoz

Hányszor esett meg veled, hogy a nyaralások, kirándulások és kempingezések alkalmával bosszúsan csaptál a homlokodra, mert otthon maradt valami? Szégyenszemre bevalljuk, hogy velünk bizony gyakran és bármennyire is igyekeztünk összekapni magunkat és ügyes kis listát írni a dolgokról, mégis hol egy vízforraló, hol egy hajszárító maradt otthon, ezzel fejtörésre sarkallva kávéimádó és tökéletes frizurakedvelő énünket.

Szabadtéri vs. teremsportok 2. rész

shutterstock_71634004

Vibrációs edzőgépek kedvező áron | Pulzusmérő órák a tudatos edzéshez | Futópadok otthoni használatra

Miután beszéltünk egy kicsit arról, hogy miért is jó a szabadban mozogni és edzeni, cikkünk első részében, itt az ideje, hogy szabad teret adjunk a beltéri sportoknak is.

Szabadtéri vs. terem sportok 1. rész

20120509-futas-olcsobbat-hu-01

Női edzőruhák | Túrafelszerelések széles választéka | GT kerékpárok

A naptár váltig állítja, hogy itt van már a jó idő, de sokunknak a hideg szél és a borongós fellegek inkább őszi zimankóról regélnek. Ez a szürke idő sokak kedvét elveszi attól, hogy munka után vagy előtte futni induljanak vagy éppen kirándulással töltsék a hétvégét. Éppen ezért feltettük mi is magunknak a kérdést: kint vagy bent? Melyik a jobb?