Rezsicsökkentés mesterfokon

 

Minden változik

A világ változik és mi alkalmazkodunk, ez az élet rendje. De, amit megszoktunk, arról nehéz lemondanunk, kompromisszumokat viszont köthetünk. És eljött ez a nap is, amikor egyik napról a másikra kénytelenek vagyunk megoldást keresni, hogy a megemelt rezsiárakat majd hol tudjuk kispórolni. Bizony, sok háztartásban meg kell húzni a nadrágszíjat, de néhány okos megoldásnak köszönhetően talán nem kell a kényelmünkről lemondani. A baj az, hogy a megszokás következtében sokan kicsit túl kényelmessé és nemtörődömmé váltak, ami a mindennapok energiafelhasználását illeti. Pedig a rezsicsökkentés szó most minden nap arra sarkall bennünket, hogy gondolkozzunk, figyeljünk jobban és találjunk új lehetőségeket, amivel jut is, marad is.

Gazdálkodj okosan! Néhány tipp a spórolásra!

Amikor otthon épp nem tartózkodunk az egyik helyiségben odafigyelünk, hogy ne maradjon égve a lámpa? Ha mosást, vagy mosogatást indítunk el, megvárjuk, hogy tele legyen a gép, vagy csak beteszünk pár holmit és máris indítjuk? Ha épp télen nem vagyunk otthon, visszavesszük a fűtést? Mikor fogat mosunk, elzárjuk közben a csapot, vagy hagyjuk, hadd csobogjon? Elolvassuk a háztartási gépek műszaki leírásait, hogy melyik program mennyit fogyaszt és megéri-e hosszabbat választani, vagy magasabb hőfokot használni? Vagy mikor nem használod, kikapcsolod a tévét, rádiót, kihúzod a töltőd a konnektorból? Ugyanis ezek is mind elektromos áramot fogyasztanak, sokszor még abban az esetben is, ha Stand by módban vannak (az egyes készülékek készenléti üzemmódban történő fogyasztásáról a használati útmutatóban tájékozódhatsz). A rutinosabbakban nem először merülnek fel ezek a kérdések, de valljuk be őszintén, sokszor a mindennapi rutin szerint járunk el és nem mindig gondoljuk át logikusan a dolgokat. A kényszer nagy úr, most minden hasznos tipp jól jön! Vásároljunk fogyasztásmérőt, hogy az egyéni számításokon túl kissé pontosabb képet is kapjunk a tényleges elhasznált energiáról.

Megfontoltan – spórolósan

A műszaki cikkek energiabesorolási jelzéssel ellátott termékek. 2021-től egy sokkal átláthatóbb és tényleges teszteléseken alapuló osztályozási rendszert vezettek be, amelynek köszönhetően könnyebb eldöntenie egy laikusnak is, hogy milyen szempontok alapján válasszon készüléket otthonába. Az A jelzésű a legenergiatakarékosabb, a skálán zöld színezéssel és a G a legkevésbé az, pirossal. Ha új készüléket vásárolunk éppen, jusson eszünkbe, hogy nem csak az ára az, ami egyedüli szempont kell, hogy legyen, ha a hosszú távú spórolás a cél. Az EU szabvány szerinti energiabesorolási adatlapon pedig nem kizárólag az adott termék hatékonysági betűjelét láthatjuk, hanem a fogyasztással kapcsolatos információkat is leellenőrizhetjük. Az adatok éves energiafogyasztást mutatnak, és éves vízfogyasztást is csekkolhatjuk egy mosógép, vagy mosogatógép esetén.

Többet ésszel, mint pénzzel – Mosás gazdaságosan

Az úgynevezett Eco programokat mindig megéri használni, ugyanis ezek gazdaságosabb működéssel bírnak. Az üzemideje ugyan hosszabb, de csak a víz felfűtéséig használ nagyobb energiát a gép, a működése a program elindításától a végéig gazdaságosan megy végbe. A mosógépnél kimondottan lényeges, hány fokon mosunk! Nagyjából kétszer annyi energiát emészt fel a víz felfűtése 60 fokra, mintha csak 40 fokra kellene melegítenie a mosógépnek. Lehet a megszokás miatt, vagy hogy él bennünk az a sztereotípia, hogy csak akkor lesznek makulátlan tisztaságúak a ruháink, ha magas hőfokon mossuk, de ezt igyekezzünk elvetni. Mondunk  egy példát: 1 liter víz 1 fokkal való felfűtése az ~4,2 kJ energiát emészt fel. Egy mosógép egy mosáshoz (öblítést kivéve) nagyjából 5 liter vizet használ/melegít fel.

40°C-os mosás esetén ez:,

4,2*5*20=420kJ, ami 0,12 kWh

ugyanez 60°C-os mosás esetén: 4,2*5*40= 840kJ, ami ~=0,23 kWh

A két energiafogyasztás különbözete: 0,11 kWh, ami 100 mosás esetén már 11 kWh energia megtakarítást jelent. És a megszokás helyett tudatosan gondoljuk át mielőtt elindítjuk a gépet, hogy csak akkor alkalmazzunk magas hőfokot, ha kimondottan szennyes ruhákat szeretnénk tisztítani. Az energiacímkén szereplő éves vízfogyasztás értelmezése is megemlítendő. Az érték 220 mosási ciklusra vonatkozik, a legtakarékosabb Eco üzemmódban. Hasznos még, ha figyelmeztetjük magunkat, hogy csak teli adag ruhával indítsuk be a szerkezetet, így csökkentve a mosások darabszámát. A szűrőket lehetőség szerint minden mosás után takarítsuk, ezáltal is biztosítva a gép optimális működését.

Hűts ésszel!

A hűtőgépet és fagyasztóberendezéseket hűvösebb, árnyékosabb helyre tegyük, hogy ne süsse a nap és lehetőség szerint igyekezzünk a faltól is távolabb elhelyezni. A hűtési hőfokot pedig rendszeresen ellenőrizzük.

Hidegben is melegben, vagy melegben pedig hűvösben?

A legnagyobb problémát számunkra a fűtési szezon jelenti, ami a kiadások emelkedését jelentősen befolyásolja, valamint ugyanilyen fejtörést okozhat a nyári hőségben némi hűvösre szert tenni otthonunkban. Számos tipp látott napvilágot, mióta kirobbant a rezsicsökkentés globális dilemmája. Először is a nyílászárók korszerűsítése, valamint a szigetelés rendszeres minőségi ellenőrzése jelenthet megoldást arra, hogy a fűtési szezonban a felmelegített hő a lakásban is maradjon. Ezen túlmenően nagy a kereslet a villamos energiával működő radiátorokra, konvektorokra, de a kályhák és kandallók színes palettája is előtérbe került. Alternatív megoldásként a napelemek használata is sokakban felsejlett. A klímák vásárlása és beszereltetése előtt is érdemes szakember segítségét kérni, hogy a megfelelő hűtési képességgel bíró változatot válasszuk. A hűtő berendezések (klímák) és a víz melegítésére szolgáló bojlerek rendszeres karbantartása és tisztíttatása is növeli élettartamukat és biztosítja egyenletes működésüket, hogy hosszútávon élvezhessük áldásos hatásukat.

Alacsony fogyasztású, A energiaosztályú hűtőszekrényeinket ITT találod.

Rezsicsökkentéssel a stressz csökkentéséért

Sajnos az elkerülhetetlent nem tudjuk megkerülni, de a lehetőségeinkhez mérten tudunk tenni azért, hogy a legkevésbé viselje meg a családi kasszát az energiaár drágulása.

Vigyázz, kész éééééééééés REZSICSÖKKENTÉS!

 

Spórolni tudni kell!

Megtakarítás okosan

Gyakran kerülünk választás elé vásárlásaink során, és sok esetben érzelmi alapon hozunk döntést. Megvegyük most? Mikor látjuk, hogy csak pár darab van már nem gondolkodunk, nem nézünk körül, hogy hol mennyibe kerül. Persze mindig kerül ki belőle néhány újabb darab, de ezt mi már nem látjuk, már meggyőztek, a kosarunkban van a termék. Megelőzhetjük a felesleges vásárlást, ha mindig bevásárlólistával érkezünk.

Amikor olyan terméket kínálnak verhetetlen, vagy már-már nevetséges áron, amelyre egyébként nincs szükségünk, vagy nem volt tervben a megvásárlása, gyakran elcsábulunk, és megvesszük csak azért, mert olcsó. Van amikor valóban jól járhatunk, de többnyire inkább az üzlet jár jól, mert kisöpörheti a raktárkészletét egy kifutott termékből.
Vagy itt van pl. a jól ismert marketingfogás, amikor a szupermarketekben a polcvégre kerülnek árucikkek hatalmas AKCIÓS feliIrattal. Persze jól is járhatunk vele, hiszen ezek általában háztartási fogyóeszközök, amelyeket valóban akkor érdemes megvenni, ha éppen leárazás van. Ilyen tipikusan a mosogatógép tabletta, a mosószerek, öblítők, egyéb tisztítószerek és higiéniai papíráruk. No és persze a babatermékek, különösképp a pelenkák. Ezekkel az akciókkal tulajdonképpen mindenki jól jár, a gyártó, vagy importőr szívesen ad engedményt és fizet az áruháznak a látványos, nagy forgalmú polchelyekért, mert jelentős forgalomnövekedést ér el. Nekünk, vásárlóknak pedig jó árat kínál. De valóban jó ár? Az ilyen termékeknél jó, ha ismerjük kb. az árakat, tudjuk, mit mennyiért vettünk legutóbb.

Black Friday, avagy a Jolly Joker karácsony előtt

A Black Friday fogalmát már bizonyára jól ismerik azok, akik vásárlásaik javarészét a neten intézik. Nekik már megvan a listájuk, mi mindent szeretnének beszerezni és mely áruházban fognak rekordidő alatt szétnézni – mielőtt lerabolják a készleteket.
Akik pedig még nem találkoztak ezzel a típusú akcióval, azoknak néhány mondatban összefoglalnánk, mi is ez és hogyan kezdjen hozzá?
- akár -70-80% az eredeti árból
- évente egyszer, de van olyan bolt, ahol két hétvége is akciós
- idén november 25-én lesz
- készletkisöprés, kifutó modellek, és minden, ami helyet foglal a raktárakban
- vadiúj termékek a piacon olyan alacsony árakon, hogy gyakran haszon nincs rajta, de a kereskedőnek bőven megéri, mert általában senki sem vásárol csak egy terméket
- ha megvan a kiszemelt termék, akkor csapjon le rá, a készlet véges!
- tájékozódjon előre, mely boltnál érdemes körülnéznie, és az akció indulásakor azonnal vesse össze az árakat
- nem elég kosárba tenni, mert általában a kosár időlimitét lejjebb viszik. Amint befejezte a válogatást, rendelje meg!

Mi mindent érdemes ilyenkor vásárolni?

Természetesen olyan dolgokat, amikre egyébként is szüksége van. Amire régóta vágyik, de teljes vételáron nem engedhetné meg, vagy csak sajnál érte annyi pénzt kiadni. Nos, itt a lehetőség. Legyen háztartási termék, gép, számítástechnika, ruházat, vagy barkácsgép, nagyot szakíthat!

Spórolási és újrahasznosítási tippjeink a hétre

fiatal lány megtakarított pénzt dob a malacperselybe

Finom teák | Minőségi kávék | Konyhai edények széles választéka

Lássuk, hogy minek érdemes utána nézni a héten, mit érdemes beszerezni vagy éppen megújítani otthon.

Spórolási és újrahasznosítási tippjeink a hétre

20120610-sporolasi-tippek-olcsobbat-hu-01

Akkus csavarhúzók barkácsoláshoz | Kézi eszközök ezermestereknek | Takarítóeszközök a rendrakáshoz

Manapság már csak azok boldogulnak igazán, akik okosan élik mindennapjaikat és meglátják, hogy egyetlen dolgot hány módon tudnak újra hasznosítani a ház körül. Mondhatnánk úgy is, hogy számukra a mások által szemétnek ítélt tárgyak kincset érnek. Tanuljunk el tőlük néhány trükköt, hogy mi is spóroljunk néhány ezrest és közben még környezetünket is védjük.