Konyhánk lelke

Egy kép jelenik meg előttem. Az otthonomban finom illatok terjengenek, a hangulat igazán magával ragadó, leülünk együtt az asztalhoz a családdal, barátokkal és közösen kanalazzuk az ízletes finomságokat, akár több fogáson át. Közben beszélgetünk, jókedvűen élvezzük egymás társaságát. Ahogy már többször is kiemeltük, az ősz különösen alkalmas arra, hogy színteret adjon az ilyen meghitt, közös programoknak. Volt szó teázásról, a kávézás iránti szenvedélyről, sportról, de ne feledkezzünk meg a saját kuckónkban főzésről sem, mikor azt érezzük, kicsit elvonulnánk a nyilvánosság szeme elől és csak azokkal szeretnénk együtt lenni, akik igazán közel állnak a szívünkhöz. Századunkban igen nagy népszerűségnek örvend a gasztronómia, főzőműsorok sokasága invitál a kanapéra esténként, hogy jobbnál jobb recepteket sajátíthassunk el, továbbá a közösségi portálokon is rengeteg ötlet fellelhető, akár a legkülönlegesebb étkek elkészítésére sarkallva. Én leginkább a csodálatos illusztrációkkal tarkított receptkönyveket részesítem előnyben, nincs is jobb, mint egy ízletes forró tea elfogyasztása mellett lapozgatni az oldalakat. A szokások eltérőek, vannak, akik napi rendszerességgel készítenek főtt ételt a családnak, megint mások idő, kedv hiányában csak ünnepi alkalmakkor ragadnak fakanalat, egy azonban mindenki esetében közös igény, a megfelelő tűzhely és sütő kiválasztása. Ugyanis egyáltalán nem mindegy milyen ételt készítünk a hozzánk vendégségbe érkezőknek, vagy akár saját magunknak. Az alapanyagok minőségén túl, a főzőtudományunkon keresztül, a minőségi és számunkra legmegfelelőbb eszköz kiválasztása éppúgy létfontosságú, amelyen, vagy amelyben a fogásokat főzzük-sütjük. Szeretnénk a döntésben segítséget nyújtani, mindenféle szakzsargonok és fizikai működési elvek leírásának nélkülözése mellett, pusztán gyakorlatias szempontok alapján.

A méret a lényeg!

Az egyik fontos kritérium, mekkora konyhába szeretnénk készüléket vásárolni, továbbá, hogy hány fő kiszolgálását tervezzük. A legáltalánosabb méretű darabok 50-60 cm szélesek, de léteznek 150 cm-es példányok is. Minél nagyobb a főzőfelület, annál több és nagyobb méretű edény fér el rajta, valamint léteznek olyan válfajok is, ahol több zónát is összevonhatunk, ennek köszönhetően a legnagyobb edényeinket és kényelmesen használhatjuk rajtuk. A sütőtér 55-65 literes méretű általában, de ennél is megtalálhatóak a piacon sokkal nagyobb darabok, akár 87 literesek is. A bekötést mindig bízzuk szakemberre! Figyeljünk oda, hogy szabadonálló, vagy beépíthető készüléket szeretnénk-e venni. Manapság nagyon divatos asztalossal egyéni stílus, igény és ízlés szerint konyhabútort készíttetni, ezért kiemelten fontos a megfelelő kiterjedésű darab kiválasztása. Ha pedig nagyobb hely áll rendelkezésünkre, akkor lényegében mindegy mekkorát választunk.

Gázos a gáz?

Ha már eljutottunk idáig, hogy új konyhánkba, vagy a megszokottba csere miatt választás előtt állunk, akkor mérlegeljünk néhány fontos szempontot. Fontos, hogy milyen energiaforrást használó szerkezetet szeretnénk, mert ha nincs gáz bekötve a lakásunkba, úgy hiába az olcsóbb gáztűzhelyet választjuk, az egyéb kiadások miatt, horribilis költségekkel számolhatunk. Ha viszont adottak a feltételek és inkább a hagyományos változat mellett tesszük le voksunkat, számos gyártó kínál alternatívákat számunkra. Ezen típusok jellemzője, hogy nyílt lángon használjuk az edényeinket, a felület gyorsan melegszik és ugyanilyen szempillantás alatt hűl le, így az ételt rajta hagyva sem kozmál oda. A modernizáció hatott ezekre a hétköznapibb darabokra is, amelyek esetében már gyújtóról sem kell gondoskodnunk. Az egykezes szikragyújtás így kiváló megoldás. A wok szerelmeseinek kifejezetten ezt a válfajt ajánljuk. Hátránya, hogy az égő tűz miatt a kifolyt ételek is seperc alatt ráéghetnek az alapzatra, így takarításuk is macerásabb lehet. Ez praktikus tényező, viszont ugyanúgy megvan a veszélye is, gondoljunk csak kisgyermekes családokra. Nyilván mindenki óvja és féltve neveli gyermekét és minden lépésüket követjük, de a legaggodalmaskodóbbak ezt is figyelembe veszik, sokan ezért választanak elektromos árammal működő gépeket. Sok esetben a tűzhely szabályozó funkciói blokkolhatóak, azaz gyerekzárasak.

Az elektromos jobb?

Először is vegyük számításba a lehetőségeinket. Itt most nem az anyagiakra gondolok, hanem az elektromos hálózatunk tekintetében mérjük fel, alkalmas-e a megnövekedett terhelés kiszolgálására. Itt is javasoljuk szakember felkeresését, hogy nehogy rossz döntést hozzunk, megfelelő tudás hiányában.  Kinek mi a jó, ugye mindig ez a kiinduló felvetés. Az érvek és ellenérvek felsorakoztatása és mérlegelése után tudunk megalapozott döntést hozni. Ugyan maga a készülék drágább lehet, viszont használata biztonságosabb, tisztítása egyszerűbb. Esetükben a hőkibocsátásuk egyenletesebb, így hatásuk is tovább tart. Biztonsági szempontból mindenképp győztes, de ebben az esetben sem szabad a felülethez nyúlni közvetlenül használat után. A vasmagos változatok manapság kevésbé elterjedtek, ezeket leginkább olyan helyeken használták, ahol nem volt bekötve gáz. Hasonló elven működik a villanyplatni, ami kifejezetten jó ötlet hétvégi házakba, valamint apartmanokba, hogy ne okozzon fejtörést, ha éppen rántottát fogyasztanánk reggelire. Manapság már a legmodernebb válfajok elérhetőek, a kerámialapos és indukciós darabokat megkülönböztetve. Amiben megegyezik a kettő, hogy sima felületüknek köszönhetően egyszerűbben tisztíthatóak. Ennek alapján szeretnénk mégis egy lényeges eltérésre felhívni a figyelmet, amely működési elvükből fakad. Az előbbi esetében maga az alap melegszik fel és azon keresztül az edény, az elektromos melegítő, a felület alatt helyezkedik el. Utóbbi esetében a hő mágneses indukció alapján keletkezik, ami közvetlenül az edényt és a benne lévő ételt fűti, így a talapzat nem válik olyan forróvá, hogy az akár megégethessen bennünket. Amit semmiképp se felejtsünk el, hogy az indukciós típusú tűzhelyeken csak az erre a célra gyártott edényeket használhatjuk, így ha ezt tervezzük megvenni, gondoskodjunk arról, hogy felszerelést is szerezzünk be.

Vegyesen szép az élet?

Ha pedig még most sem sikerült választanunk, van egy jó hírünk, kombinálhatóak is a különböző energiaforrásokkal működő részek. Vagyis, ha nem akarunk lemondani a gáztűzhelyről, mert meggyőződésünk, hogy az a legjobb, attól még beszerezhetünk hozzá egy elektromos árammal működő sütőrészt. Ez egy elég népszerű megoldás, mert a gázzal működő sütők hátránya, hogy nem egyenletesen fűtik fel a teret, alulról kizárólag, ellenben az elektromos változattal, ahol több oldalról is melegszik a tér és ezáltal az ételt is sokszorosan éri a hő. Nem beszélve az egyéb funkciókról, amelyek használatával megkönnyítjük az életünket. Még a leginkább gázbarát gondolkodásúak is emiatt váltanak többnyire, mivel sütemények készítése esetében nem elhanyagolható tényező a légkeveréses funkció, vagy, hogy a hő egyenletesen érje a tésztát. Ugyanez vonatkozik, a húsok elkészítésére is. Megint mások a megszokott változatra esküsznek, és nem kívánnak kipróbálni mást. Épp ezért általános érvényű szabályokat nem lehet hozni, csak tanácsokat adni, a fellépő igényeknek megfelelően. Nem szeretnénk megfeledkezni még a „társított” változatról sem, vagyis a tűzhelyek esetében, a kerámia főzőlapos és indukciós működésű felületekkel egyaránt rendelkező darabokról. Ez jó lehetőség azoknak, akik nem akarnak teljes edény kollekciót lecserélni, így mindkettő típust használhatják, akár egy időben is.

Takaríts rendszeresen!

Nincs is kiábrándítóbb látvány, mint egy odaégett maradványokkal teli sütő. Azon túl, hogy nem nyújt esztétikus látványt, akár káros hatása is lehet, ugyanis sütés közben a lekozmált darabok bűzt áraszthatnak, amely hatással van a készítendő ételünk minőségére is. A régimódi típusok esetében nem marad más lehetőség, mint a suvickolás, de törekedjünk a környezetbarát, lebomló anyagok használatára, a vegyszerek helyett. Azonban az újabb modellek esetében a rendszerbe épített tisztító funkciónak köszönhetően elkerülhető a kézzel történő dörzsölés és vakarás. A katalitikus tisztítás lényege, hogy magas hőmérsékleten a speciális zománccal borított felületen a szennyeződések oldódnak, így a program befejeztével, ezeket könnyedén letörölhetjük. A pirolitikus módszer a leghatékonyabb és legegyszerűbb, ugyanis egy gomb benyomásával extrém hőfokon leégeti a szennyeződéseket. A sütő automatikusan lezár, így biztonságos. Ez az előzővel szemben sokkal több időt vesz igénybe. Az aquaclean metódus vízpárologtatással lazítja fel a koszt, amit azután könnyedén letörölhetünk.

Lényeg az elégedettség!

Akkor sikeres egy vásárlás, ha nem csak az adott pillanatban, hanem később is úgy érezzük, a lehető legjobb döntést hoztuk. Mindig mérlegeljünk minden fontos szempontot, mielőtt elindulunk vásárló körutunkra, akár lábbusszal, akár az online piactéren, magabiztosabbak leszünk, ha már felkészültek vagyunk. Ha pedig megszerezték áhított tűzhelyüket és sütőjüket, használják egészséggel és főzzenek egészségesen, jókedvűen! J

Lélekmelengető fekete

Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre is ébredhetünk. Kell valami, amivel elindíthatjuk a napot, ami feldob bennünket és máris energikusnak érezhetjük magunkat. Most ahogy elmélyedek a témában a sokak által szeretett Szívek szállodája című sorozat képei elevenednek meg előttem. A Gilmore lányok literszámra fogyasztják imádott nedűjüket, már-már megjelennek lelki szemeim előtt, ahogy bele-bele kortyolnak egy bögre, forró feketébe. Valahogy ez az életérzés magával ragad és hasonlóképp érzek én is az aroma dús élénkítő itallal kapcsolatban. Egy sötét hajnalon nincs is jobb érzés, mint elfogyasztani egy csészével és az íz…- semmihez sem fogható. Persze, akadnak, akik nem rabjai eme szenvedélynek, azoknak szívből ajánlom egy jó minőségű tea elkortyolgatását, egy minimális termelői mézzel frenetikus érzést garantál.

Válassz ki!

Miután tisztában vagyunk azzal, hogy nincs is jobb, mint ha otthon is elkészíthetjük kedvenc italunkat, el kell döntenünk, milyen készüléket szeretnénk vásárolni. A paletta színes, csak körvonalazzuk, mik az elképzeléseink és a rá fordítható keret. Szívem szerint egy beépített darálós, automata típus mellett tenném le a voksom, amely ha arra vágyom, tejhabbal megspékelve igazán kávéházi élményben részesít, kezembe egy csodálatos lattét varázsolva. Azonban a realitások talaján állva, vegyük számításba az összes lehetséges alternatívát.

Kotyogó álom

Igazán retro hangulatot varázsol egy kotyogós kávéfőző, amelybe akár frissen darált kávét is önthetünk, egy kis víz kell még hozzá, a tűzhelyre tesszük és néhány perc múlva már hívogat a csábító illat.  Hátránya leginkább, hogy nem nyújtja azt az ízélményt, mint drágább rokonai, hiszen alacsony nyomás mellett készül, a víz túlságosan felmelegszik, így kissé megéghet az őrölt kávé, zaccos íze lehet. Előnye viszont alacsony ára mellett a régmúlt idők miliője, amit idéz. Kivitelezésében találhatunk egészen régi stílusút, de modern változatot egyaránt. Évtizedekkel ezelőtt ez volt az egyetlen hozzáférhető típus, szinte minden háztartásban megtalálható volt, később megjelentek nyugatról a szűrőpapíros gépek, amelyekhez nagy kancsó dukált, ezáltal nagy mennyiség készítésére is alkalmasak voltak. Továbbá léteznek dupla csészés kivitelű modellek is. Ezek a darabok már újításnak számítottak, igazán modern életstílust képviseltek az előző század vége felé. Az előbb említett típusok esetében a víz normál nyomás alatt alakul át forró kávévá, ezáltal az elkészített ital nem lesz olyan aromás, mint például a kapszulás vagy kimondottan eszpresszó főzésére alkalmas szerkentyűk segítségével. A gép először a tartályban lévő vizet melegíti fel, ami aztán a szűrőbe helyezett őrölt kávéra csöpög, onnan pedig a kannába folyik, és már ihatjuk is! Amíg a készüléket bekapcsolva hagyjuk, a kanna alatti fűtő alapzat melegen tartja, így bármikor a friss kávé hatását nyújtja.

Éljen a modernizáció!

A legegyszerűbb és legkedvezőbb árú gépek után szeretném szóba hozni és összehasonlítani a kávépárnás és a közismertebb kávékapszulás masinákat. Az előbbiek szűrőpapírba zárt, őrölt kávéval működnek, egy adag 7 gram őrleményt tartalmaz és egy, vagy két bögréhez elegendő mennyiség. A készülékbe beépített víztartályban lévő vizet a rendszer felforralja, és a párnácskára folyatja, majd a csészébe továbbítja. Előnye a kapszulás változattal szemben, hogy a márkák között átjárhatóságot biztosít, vagyis, bármely gyártótól vásárolt párnácska használható a saját kütyünkben. Ára nagyságrendileg a kapszulás társaik ellenértéke alatt mozognak és környezetbarát mivoltuk sem elhanyagolható. A kapszulák alapanyaga ugyanis műanyag, így ezek szelektív gyűjtéséről gondoskodnunk kell. Egyes gyártók foglalkoznak újrahasznosításukkal is, a honlapjukon bővebb tájékoztatást kaphatunk a teendőkkel kapcsolatban. A 21. század technikai vívmányai közé sorolhatjuk a kapszulás kávéfőzőket, ami népszerűségüket illeti. Az új évezred embere törekszik arra, hogy mindent a lehető leggyorsabban és legpraktikusabban valósítson meg, ezzel időt takarítva meg magának egyéb elfoglaltságokra. A munka és család közötti egyensúly megteremtése önmagában is óriási kihívás. Ezekkel a berendezésekkel valóban csak néhány másodperc és máris elkészült az üdítő aromadús italunk. Nem igényel szakértelmet használatuk, csak kapszula be és egy gomb megnyomása mindössze feladatunk.

French press

Klasszikus alternatíva, viszont nem feltétlenül köztudott módszer a dugattyús kávéfőző, vagy más néven kávéprés. Őrölt kávét és forralt vizet helyezünk bele, majd megfelelő idő eltelte után megnyomjuk a dugattyút és a kávé az aljában gyűlik össze, így azt zaccmentesen fogyaszthatjuk. Mivel semmilyen kiegészítő nem szükséges hozzá, környezettudatos szemléletűeknek kimondottan ajánlott.

Akarom!

Az általam csak „karos” kávéfőzőkként emlegetett klasszikus, de már elektromos gépek között is különbséget kell tennünk, működési elvük szerint. Ránézésre nem igazán tudjuk megmondani melyik-melyik típus, de igyekszünk segítséget nyújtani, az áruk mindenesetre árulkodó. A hagyományos gépek között megtalálható az úgynevezett átfolyós változat, ahol a forralt víz saját nyomása préseli át a vizet, akárcsak a kotyogós fajtánál, csak itt a készülék villamos árammal működik. Az eredmény azonban mindkettő esetében hasonló. Ezzel szemben a már szivattyús gépek nagyobb nyomással dolgoznak (8-9 bar) és ténylegesen aromás presszókávé főzésére alkalmasak. Áruk nagyjából negyven ezres nagyságrendtől kezdődnek.

A kávék királya

Mi is lehetne az? Az automata kávéfőzők egyedi ízorgiát garantálnak, igazi kávéházban érezhetjük magunkat, ha beszerezzük az otthonunkba. Többségük rendelkezik beépített kávédarálóval, amelynek köszönhetően közvetlenül főzés előtt őrli a szemeket, ezáltal a frissesség és zamatosság magától értetődő. A minőséget meg kell fizetni! Ez igaz a kávéfőzők világára is éppúgy, mint az egyéb elektronikai cikkekre. Azonban egy ilyen komoly és színvonalas konstrukció hosszútávon kifizetődő.

Gazdálkodj okosan!

Adunk néhány tippet, mitévő legyél, ha jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő fedezet, hogy a legprofibb gépet megvásárold. Először is a készüléken túl az egyik legfontosabb tényező a minőségi kávé. A legízletesebb fekete lefőzéséhez szükségünk lesz egy kávébab darálóra. Nem eget rengető összeg, mégis fantasztikus hatást érhetünk el , ha bevetjük. A bolti előre csomagolt kávék nyújtotta élvezet közelébe sem ér a frissen őröltének. A másik elengedhetetlen kiegészítő latte, vagyis tejeskávé imádóknak, a tejhabosító. Segítségükkel igazi különlegességeket is alkothatunk, mintha csak egy barista készítette volna. Mindenkit bátorítunk, próbálja ki az otthoni kávékészítést és napról-napra ügyesebbek leszünk.

Kávé, szerelmem, légy az enyém!

A kávét vagy szereti valaki, vagy nem, köztes opció nincs. Abban azonban mindannyian egyetérthetünk, hogy felemelő érzés leülni a barátokkal, meginni egy jó feketét, teát, vagy éppen forró csokit bárhol, bármikor. Az ősz és a tél a forró italok évszakai, előszeretettel gyűlünk össze ilyenkor a jó meleg szobában, vagy cukrászdában, megbeszélni az adott nap történéseit. Ha pedig az otthonunkban is megteremthetjük egy közösségi program feltételeit, jusson eszünkbe az a szerkezet, amellyel elkészíthetjük, ugyanis a kávé szerelmeseinek megteremti az utat a boldogsághoz.

Az otthon melege

Otthon melege

„Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinege madárnak…”- cseng fülemben Móra Ferenc: A cinege cipője című verse. Az ősz beköszöntével, valahogy mindig ez a néhány sor jut eszembe és kissé melankolikus hangulat kerít hatalmába. No, nem azért, mert nem tudom értékelni az évszak csodálatos adottságait, csak még lélekben benne vagyunk a nyárban, hirtelen történik a váltás, hiába dolgozunk a legmelegebb hónapokban is, mégis a nyár a vakáció, a kikapcsolódás és lazulás időszaka. Ezért is hangsúlyoztuk, hogy előzetesen készüljünk fel, tudatosítsuk magunkban, hogy mi következik és az önfeledt pihenéssel töltött napok adta energiáinkat vessük be, hogy minél gyorsabban és zökkenőmentesen vészeljük át az átállást. A legeslegszuperebb gondolat, ha kicsit díszbe öltöztetjük az otthonunkat, akár együtt készítünk dekorációt, vagy vásárolhatunk hangulatos kiegészítőket, amelyek majd kuckónk ékei lesznek. Máris jobb kedvünk van, ha egy meghitt miliő vár haza bennünket egy dolgos hétköznap után. A lényeg, hogy ne keseregjünk, igyekezzünk optimistán hozzáállni a bekövetkezendő fordulathoz. Továbbá szerezzünk be minden olyan műszaki eszközt, amivel megkönnyíthetjük az életünket, mennyivel egyszerűbb minden, ha segítségünk is van.

Csökkenő napfényadag

Leginkább a hőmérséklet változásban tapasztalhatjuk meg a radikális különbséget. A hosszú nappalok fokozatosan rövidülnek és hűvösebbre fordul az időjárás. Nem kell még mindent feladni, hiszen az úgynevezett vénasszonyok nyara, vagyis a kora őszi, nyarat idéző hőmérséklet még ad egy kis időt nekünk, hogy kiélvezzük a napsugarak kellemes hatását. Milyen jó a kánikulában, mikor kimossuk a ruháinkat, kiteregethetjük a teraszon, vagy a kertben, a napon száradó cuccaink illata semmilyen öblítő aromájához sem hasonlítható, egyszerűen természetes frissességet áraszt. Csakhogy ennek elérésére egyre kevesebb lehetőségünk lesz. Megfigyelhettük, hogy ha a meleg lakásban szárítjuk a gönceinket, olykor bepálnak, vagyis a mosószer és öblítő használat ellenére kellemetlen szagot ontanak. Ennek az oka, hogy a ruhák nem szabad levegőn száradnak, így a folyamat hosszabb, ezáltal a bennük lévő nedvesség csak lassabban tud távozni, ez nem tesz jót az anyagnak, de ezen felül kellemetlen bűzük is lehet. Persze, tehetünk ellene!

Páratlan megoldás pára ellen!

Először is több tényező lehet, amely az előzőekben említett problémát eredményezheti. Figyeljünk oda, hogy rendszeresen tisztítsuk a mosógépünket, törekedjünk azonban arra, hogy ezt lehetőleg vegyszermentesen valósítsuk meg. Fantasztikus megoldás a citromlé, vagy sütőpor, amelyek segítségével saját magunk is karban tarthatjuk az egyik legfontosabb háztartási eszközünket. Ugyanis, ha egy lakásban magasabb a páratartalom az ideálisnál, a zárt mosódobban felütheti fejét a penészgomba is. Az állandó nedves környezetben könnyen megtelepszik. Legyünk előrelátóak, szabályozzuk a fellépő pára mennyiségét, mert különösen kisgyermekek és idősek esetében plusz megterhelést jelent, továbbá az asztmás és egyéb allergiás betegségben szenvedőkre nézve kimondottan veszélyes. Nincs hivatalos állásfoglalás arra vonatkozóan, hogy mi egy adott helyiség ideális hőmérséklete és páratartalma, vagyis milyen esetben legalacsonyabb a kockázata a különböző megbetegedések előfordulásának, vagy mely körülmények között legmagasabb a komfortérzetünk. Ennek meghatározása egyéni érzékenység alapján történjen, hiszen mindannyiunk számára más az elfogadható mérték. Az általános ajánlás, egészséges felnőtt esetében 40-60%, míg gyermekeknél 60-70%. A szobák ideális hőmérséklete 18-21 fok, ne felejtsük el azt a tényt, hogy magasabb hőmérséklet mellett romolhat az alvás minősége is, ami egyéb más negatív hatást is eredményezhet. Mindezt egészítsük ki azzal, hogy a túlságosan száraz levegő sem optimális, hiszen a bőr szárazságához és a nyálkahártya irritációjához, köhögéshez vezethet. Vásároljunk párologtatót és a kellemes otthoni légkör megteremtése mellett varázsoljunk ideális páratartalmat, ehhez csakis a gépre lesz szükségünk, varázspálcára nem. A döntés meghozatalában a fő szempont az adott szoba mérete. Lényeges kritérium még, hogy manuálisan, vagy automatikusan működik-e, az összegyűjtött vizet elvezeti, vagy tartályba szállítja, az energiafogyasztás, illetve, hogy milyen magas a zajkibocsátása, ezt a db mértékegységgel jelzett számérték mutatja. Mint minden műszaki eszköz esetében hangsúlyozzuk, hogy vehetünk olcsóbban is készüléket, de ha hosszútávra tervezünk, törekedjünk arra, hogy ne „eldobható” darabot válasszunk, hanem olyat, amely hosszútávon jó szolgálatot tesz.  Tanácsunknak köszönhetően a vásárlás egyben egy hosszú távú befektetés is!

Mosógép és szárítógép

Barátunk a mosógép

Réges-régen az asszonyok kézzel mosták a szennyes ruhákat különböző technikákat alkalmazva világszerte. A XXI. századi ember el sem tudná képzelni nélküle az életét. Tegyük hozzá, hogy az emancipációval és a világ rohamos léptékű felgyorsulásával egyre kevesebb időnk jut a háztartásunkra, ezért nagyon fontos, hogy a lehető legjobb döntéseket hozzuk, ha műszaki cikket szeretnénk venni. A gyártók számos alternatívát kínálnak, tudásbéli különbség szerint mosógépeket illetően. Fontos manapság már az előre programozás lehetősége, hiszen sokszor nem tudjuk előre tervezni napjainkat, vagy éppúgy fontos lehet az erőteljes centrifugálási hatékonyság, hogy a lehető legrövidebb ideig száradjanak ruháink, illetve lehetőség szerint minél halkabban dolgozzanak. Kialakításukat illetően kétfajta változat létezik, az elöltöltős és felültöltős. Az utóbbit kisebb fürdőszobákba ajánljuk, ahol fontos a maximális helykihasználás miatt, hogy a mosógép kis helyet foglaljon, mivel felülről tölthetjük meg, így az ajtónyitással nem veszünk el a térből. Továbbá az energiahatékonysági osztály is fontos ismérv, ebből következtethetünk már a  programok választékára (G-A, A+)is. Illetve vegyük mindenképp számításba, hogy hány főre szeretnénk használni, az átlagos 6kg kapacitású darabok egy négyfős családot szolgálnak ki. Továbbá léteznek olyan gépek, amelyek mosásra és szárításra egyaránt alkalmasak és helytakarékosság szempontjából kiváló megoldásnak bizonyulnak. A következőkben választ adunk arra a kérdésre is, hogy kinek-mi a legjobb választás a kettő az egyben készülék, vagy a külön gép beszerzése mindkét funkció ellátására.

Szárítógéppel kényelmünkért

Mennyi időt vesz el és milyen macerás a teregetés, majd ha végeztünk a művelettel, napokon keresztül kerülgethetjük a szárító állványt. A ruhák a már említett pára hatására kellemetlen szagot áraszthatnak, azonban ahogy leírtuk, minderre megoldást jelenthet egy páramentesítő szerkezet. De mi lenne, ha nem foglalna helyet a ruhaszárító? Ha csak egyik készülékből a másikba helyeznénk a felöltőinket és máris hordható állapotban vennénk ki onnan? Ugye milyen jól hangzik? Ha már letettük voksunkat a szárítógép mellett, azt kell eldöntenünk, hogy milyen típust válasszunk. A kombinált gépek dobja kisebb, mint a külön szárításra alkalmasaké, ebből következik, hogy nagyobb mennyiség rendszeres szárítására mindenképpen az utóbbit válasszuk. Működési elvük szerint léteznek kondenzációs és hőszivattyús példányok. Az utólag említett hatékonyabb, alacsonyabb hőfokon (ezáltal kényesebb ruhaneműket is nyugodtan helyezhetünk bele) is ugyanazt az eredményt garantálja, mint társaik, viszont áruk jóval magasabb. Lényeges eltérés, hogy a kondenzációs típus a keringetett meleg levegőt külső levegő segítségével lehűti és azt visszajuttatva újra használja, míg a másik fajta a meleg levegő keringetéséből lecsapódó párát automatikusan a gyűjtőtartályba továbbítja. Ezáltal az energiát újra hasznosítja, vagyis környezetkímélőbb megoldás. Mindennek alapja a ráfordítható keretünk mértéke, hiszen nagyban befolyásolja lehetőségeinket. Bármelyiket is válasszuk, mindenképp jól járunk.

Okosan, gyorsan, hatékonyan!

A célunk az lenne, hogy a szabadidőnket ne felesleges macerával töltsük, ha akad okos megoldás, okos eszközökkel. Tisztában vagyunk vele, hogy ezek a gépek nem kis beruházást igényelnek, de spórolhatunk is rá és akkor a kisebb elcsípett részösszegek nem okoznak jelentős kiesést. Legalább lesz időnk átgondolni, mire is van szükségünk, milyen tényezők játszanak szerepet a legtökéletesebb darab kiválasztásában. Döntsünk okosan, párátlanításra, mosásra, szárításra fel! J

Nekünk az otthonunk a Riviéra

Mi is jut eszünkbe először, ha a nyaralásra gondolunk? Elutazni valahova, ahol meleg van, vízpartra, kezünkben ínycsiklandó jégkrémmel hűsölünk a medence partján, finom ételeket eszünk, barátokkal a holdfényben beszélgetünk, andalgunk a városban esténként… Ilyen és hasonló képek lebegnek lelki szemeink előtt, amikor az üdülésünket tervezzük. Eme felsorolás, a teljesség igénye nélkül teljesen szubjektív, van, aki idegen kultúrákat szeretne megismerni, világot látni, mások jól érzik magukat akár egész nyáron a nyaralójukban, meghitt, egyben megszokott közegükben. Megint másoknak, akiknek nincsenek efféle lehetőségei, esetlegesen egy üdülőben eltölteni néhány napot jelenti a boldogságot.

Éld meg, éld át!

A lényeg, hogy kiszakadjunk a mókuskerékből, hogy elhagyjuk a mindennapit, hogy más környezetben, csak magunkra koncentrálhassunk. Persze, ez sem ilyen egyszerű, általában idegesek vagyunk utazás előtt, várunk valamit, ami lehet, hogy nem is úgy alakul és izgatottak is vagyunk egyben. Mindez hihetetlenül felpezsdítő érzés és van, hogy egész évben azért az egy, vagy két hétért gürizünk, hogy aztán megint egy évig várhassunk rá. Természetesen szándékos a sarkítás, hogy megértsük, a lényeg a pillanat megélése lenne, és hogy átadjuk magunkat a felhőtlen szabadság érzésének, csak sokszor görcsösek vagyunk és pontosan az ellenkezője történik. Mindent akarunk egyszerre és azt is, hogy az a minden tökéletes legyen. Csábítanak az utazási irodák prospektusai, a közösségi portálokon keresztül felugró hirdetések, akciók, sőt az ismerőseink utazós posztjai is azt éreztetik velünk, juj, nekik mennyire jó, nekünk is menni kell.

Egy hét a 365 napból

Mennyivel jobb lenne nekünk, ha nemcsak egy héten keresztül tartana a varázs, ha munka után, hétvégén, akár több napos szabadság alatt az otthonunk lehetne a nyaralónk, mindenkinek saját igénye szerint, kinek a nyugalom szigete, egy jó könyv társaságában, vagy a kertben akár a szűk családdal, vagy baráti társaságunk körében. Külföldön már létezik a kifejezés, hogy „STAYCATION”, vagyis az otthon nyaralás fogalma, az angol vacation (vakáció) és a stay (maradni) igék összemosásából származik. Hiszen a szabadságunk alatt a lényeg, hogy szabadabbak lehessünk és az időt önmagunkra fordíthassuk, mindenféle konvenció nélkül.

Vízparti parti otthon

Ha már gondolatban megfogalmaztuk, hogy igen, jó ötlet nyaralni otthon is, ne legyen ez csak egy hét az évben, akkor cselekedjünk! Nincs is jobb egy forró nyári délután, mint munka után a saját medencénkbe csobbanni. Ki ne szeretne kánikula idején megbújni az árnyékos, hűs vízben. A legforróbb évszakunk leginkább a fürdőzéshez köthető, így az első lépés az otthon nyaralás megvalósításában a pancsi hangulat megteremtése. Természetesen számos más praktika is bevethető, hogy kényelmünk fokozzuk. Feldíszíthetjük a teraszt, este világító gömbsorral, beszerezhetünk színes fagylaltos poharakat és étkészletet, hagyjuk, hogy szárnyaljon a fantáziánk! De maradjunk a legmeghatározóbb elemnél, a medencénél. Vegyük alapul a számunkra fontos kritériumokat és máris kiválaszthatjuk a nekünk tökéletes fajtát. Kezdjük a legkisebbeknek való felfújható, mesefigurás darabokkal, amelyek tökéletes választásnak bizonyulnak egy meleg nyári délután. Aki kicsit összetettebb, úgymond élmény pancsolót szeretne, kiváló egy csúszdás részt is magában foglaló, vizet is spriccelő verzió. Ezek általában néhány ezer forinttól már elérhetőek a piacon, a kombináltak is tízezres nagyságrendben megvásárolhatóak. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy gyermekek kizárólag szülő jelenlétében fürödhetnek, mert hiába sekély a víz, sajnos pillanatok alatt tragédiába torkollhat egy ártalmatlan lubickolás.

Nagyobb gyereknek nagyobb medence dukál

Minél idősebb gyerekeink vannak, annál több elvárásunk merülhet fel, a nekünk való válfajt illetően. A magasabb puhafalú medencékbe, amelyek nagyobb alapterületűek, már kényelmesen elférünk többen is, kiváló választás olyan családoknak, akik nagyobb lélegzetvételű beruházás nélkül szeretnék megvalósítani az otthoni „vízélményt”.

Ahány ember, annyi igény

Ma már sokaknak lehetősége adódik, hogy jelentősebb pénzösszeget befektetve, hosszabb távra is tervezhessen, így akár évtizedeken keresztül is élvezhetik a kerti pancsolás nyújtotta felfrissülést. Mondhatjuk, hogy némely darab borzasztóan drága, ha csak az árát nézzük, de ha belegondolunk, hogy egy külföldi nyaralás alkalmával mekkora terhet vállalunk magunkra, akkor arányaiban ez a megoldás sokkal kedvezőbb. Nem lehet általános érvényű tanácsokat adni, hiszen mint minden más, ennek megítélése is egyénileg eltérő. Léteznek fémvázas, merevfalú változatok is, amelyekben a fürdőzés egészen visszaadja a strandon töltött idő életérzését. Ezek néhány tízezer forinttól, néhány százezer forintig elérhetőek, az árbéli különbséget anyaguk, méretük és egyéb minőségbeli tényezők adják.

Természetesen az egészen komoly medencékig mindenféle változatban elérhetőek a boltokban. Évtizedekkel ezelőtt, sokak számra még elérhetetlennek tűnt a mindenki által ismert Dallas című filmben, Southfork birtokon látott óriási, úszásra is alkalmas medence. Ma pedig, számos formájú, méretű, színű, anyagú óriás méretű, akár házi uszodaként funkcionáló típust ajánlanak a gyártók, kizárólag pénztárcánk szabhat határt álmaink megvalósításának. Áruk nagyjából félmillió forintnál kezdődik és a fent felsorolt szempontok szerint a luxus kategória akár többszöröse is lehet.

Lélekemelő kikapcsolódás

Egy túlhajszolt időszak után, a napi mókuskerék, rossz beidegződések, kapkodás, rohanás, megszokott hétköznapi rutin okozta stressz és rosszkedv elűzéseként a legjobb, ha tudatosítjuk magunkban, hogy először a lelkünk megnyugvására van szükség. Hiába utazunk el, akár nagyon távolra, ha nem tudjuk elengedni az energiarabló tényezőket, semmi sem fog változni.  Vegyünk egy mély levegőt, üljünk be a kellemes hőmérsékletű saját „riviéránkba” és lazuljunk. Olvassunk egy jó könyvet, igyunk egy hűsítő limonádét és máris szebbnek látjuk a világot!

iHome: a jövő a kezünkben van

A közelmúltban több beszélgetésben is szóba került a mesterséges intelligencia témája, pontosabban az okos otthon kérdése. A fogadtatás vegyes, a termékfelhozatal óriási, a lehetőségek száma nem végtelen, de rohamléptekben bővül. A fejlődés olyan gyors ütemben zajlik, hogy tulajdonképpen alig van információnk a működésükről, így aztán jómagam is azt gondoltam, hogy ezek valami nagyon drága, teljes átalakítást igénylő bonyolult holmik. Azt hiszem tehát, hogy mindenkinek igaza van, annak, aki szkeptikus, aki lelkesedik érte, aki használja, és aki fél tőle. Esetleg utóbbi tud valamit, amit mi nem. Viccet félre, vágjunk bele!


Mi az a Smart Home?

Olyan eszközök, melyek önállóan, vagy egymással együttműködve központilag, távolról vezérelhetőek, vagy a környezet változásait érzékelve, azokat kiértékelve automatikusan működtetik otthonainkat.

Leginkább a mobiltelefonok fejlődésével tudnánk párhuzamot vonni, emlékezzünk honnan indult: szürkeárnyalatos apró kijelzők, óriási méretek jellemezték, de legalább biztosan nem hagytuk el a készüléket. Magam részéről azt hiszem a középutat szeretem, nem vettem jó néven a miniatürizálást, rizsgombokat, gyufásdoboznyi készülékeket. Most pedig a sütőlap méretű kijelzők zavarnak, melyek betakarják a fél arcomat telefonáláskor. Mikor szembe találom magam az újabb, nagyobb modellekkel, valahogy az az érzésem támad, hogy szépen lassan ismét eléri a mobiltelefon gyártás az egykori 450 mHz-en működő aktatáskányi Ericssonokat. Méretben. Igen, akkoriban nem ismertük még a DualBand kifejezést sem, most meg már jelentős részük DualSIM, vagyis két SIM kártyát kezel. Volt ugyan próbálkozás a Tri-SIM mobilok irányába, de nem értek el vele jelentős sikert, így a piacot áttekintve kihalt ez az ág.

Ha nem is ugyanilyen, de hasonló mértékben fejlődnek a háztartási gépek, szerszámgépek, sőt, az autók is. Manapság a mosógép felismeri a koszt, a kávéfőző a kapszulát, a felmosó robot a törlőrongyot, miért is maradt volna ki a fejlődésből a világítástechnika, biztonságtechnika, felügyelet, hűtés-fűtés és minden, amit az otthonunkban használunk? Ez persze nem jelenti azt, hogy a régi már rossz. Hiszen a LED technológiás világítástechnika jelenleg a legmodernebb, azonban mégis jó, ha akad egy petróleumlámpa áramkimaradás esetére. Vagy akkumulátoros viharlámpa is megteszi.

Szinte mindenre van okos megoldás

Lássuk, mi mindent kaphatunk nagyobb befektetés nélkül, amelyekkel akár még spórolhatunk is. Itt van mindjárt a testérzékelő. Bár a név megtévesztő, nem csak az emberi testet érzékeli, hanem a nyílászárókat is. Olyan akár egy asszisztens. Mobilalkalmazásból vezérelhető, szinte minden további SmartHome (vagy külső applikációval okosított) készülékkel kommunikál. Zseniális találmány, csak tegye a nappaliba, és többé nem fog bosszankodni, hogy senki sem nézi a tévét mégis be van kapcsolva, égve maradt a lámpa, melyek áramot fogyasztanak. A szenzor érzékeli, ha nincs a közelben senki és a készülékeken kívül akár a klímát is lekapcsolja, vagy csökkenti a szoba hőmérsékletét. A hálószobában elhelyezve pedig éppen ellenkezőleg működik: amint mozgást érzékel felkapcsolja a lámpát. De képes okostelefonunkra hangjelzést küldeni, ha háziállatunk áthaladt a bejárón.

Szemünk fénye

Szeretjük biztonságban tudni szeretteinket, s vannak, akik olykor a hazatéréshez a mi segítségünkre szorulnak. Legfőképp a gyermekek, idős, vagy beteg személyek. De szeretett háziállatunkat is könnyen megtaláljuk egy aprócska GPS tracker segítségével. Kicsi de okos. És olcsó. Ráakasztható az iskolatáska zippzárjára, egy nyakörvre, vagy beletehetjük nagyi kabátjának belső zsebébe. Persze párosítsuk előbb okostelefonunkhoz, és baj esetén a készülék által megadott koordinátákkal és telefonunk segítségével könnyűszerrel megtalálhatjuk a trackert. Van aki bizarrnak tartja, mert olyasmi ez, mint kutatni a tinédzser fiókjában. De vannak esetek, mikor végtelenül hasznos, akár életet is menthet. Például egy elkóborolt kutyát mielőbb megtalálunk, annál nagyobb az esélye, hogy gond nélkül ússza meg a kalandot. De jól jöhet akkor is, ha gyermekünk eltévedt, vagy hozzátartozónk nem válaszol aggódó telefonhívásunkra. Talán mégsem ördögtől való ez a kis apróság.

Az otthon biztonsága

A vezetékes technológiák csillaga leáldozóban van, és vége a káosznak is. Korábban még csak vadkamerákat, egy készülékes térfigyelőt tudtunk elhelyezni, amelyek saját belső tárolóra mentették a látottakat. Ugyan rendelkeztek mozgásérzékelővel és támogatták a nagyméretű TF kártyákat is, de valljuk be, ennek rendszerben van értelme és az sem hátrány, ha felismeri a mozgást, hogy humán-e. Térfigyelő rendszert ma már elérhető áron telepíthetünk mi magunk is, nem igényel bonyolult kábelezést, sem különösebb szakértelmet. A biztonsági kamerákat többféle típusban, különféle látószögű optikákkal, éjjellátó funkcióval, vízmentes burkolattal vásárolhatjuk meg rendszerben de akár egyesével is. A kamerák Wi-Fi-n kommunikálnak a rögzítőegységgel. Továbbá rendszerbe köthető a videó kaputelefon, a kaputechnika, riasztórendszer, valamint a kül- és beltéri világítás is. A kamerák képét megtekinthetjük távolról, mobil appon keresztül. Egyfajta távfelügyeletet is biztosít, vannak olyanok, amelyek távoli riasztást is képesek küldeni telefonunkra, így megelőzésképpen bekapcsolhatjuk a riasztót.

Ne féljünk a kínai termékektől!

Okosórák és okoskarkötők régebb óta kaphatóak, de a közelmúltig csak két végletből válogathattunk: vagy neves gyártó megbízható termékét vettük arcpirító áron, vagy a kínai ipar tömegcikkeit fillérekért, ennek megfelelő tudással. Végre eljött a mi időnk, nem kell választanunk. Jót kapunk jó áron. Már hazánkban is elérhetőek a taiwani, koreai és komoly kínai gyártók minőségi termékei. Itt van pl. a Xiaomi. Sokan már a neve alapján elvetik, pedig nem kellene. Az az igazság, hogy a Xiaomi az utóbbi években óriásit fejlődött a robotika és automatizálás terén. Termékeik minőségi anyagokból készülnek, olyan ügyfélszolgálatot és terméktámogatást kapunk a pénzünkért, amelyről csak álmodhattunk. A “nagy gyártóktól átvett funkciók integrálása egy készülékben” projekt után felismerték az egyedi fejlesztésben rejlő előnyöket. Helyet foglaltak maguknak az európai piacon és üzletpolitikájukat is hozták, mely szerint az ügyfelet megtartani kell. És mindent meg is tesznek ezért, figyeljük csak meg a termékvéleményeket. Nem engedhetik meg maguknak a negatív tapasztalatokat egy-egy gyártáshibás termék miatt. Sok esetben azonnal egy újat küldenek, a hibásat, hiányosat pedig még visszaküldenünk sem kell. Tehát ne féljünk a távol keleti termékektől, ma már szinte mindennek megtalálhatjuk az olcsóbb alternatíváját. Viszont javasoljuk, hogy csak ismert gyártók termékeit keressék és csak olyan terméket vásároljanak meg, amely rendelkezik megfelelőségi tanúsítvánnyal és hazai, vagy EU garanciával értékesítik. Mindig nézzük meg a termék támogatottságát, hogy lehet-e pótalkatrészeket beszerezni hozzá.

Apróságok otthonra

A nagyon hasznos, hiányt pótló holmiktól az egészen hasztalan kütyükig lassan bármit beszerezhetünk, legyen szó biztonságról, utazásról, vagy sportról. Itt van pl. az okos barométer, amely külső-belső hőmérsékletet, páratartalmat érzékel, előrejelzi a várható időjárást online szervereket igénybe véve. Összeköthető az okos öntöző automatával, valamint ha nem vagyunk otthon, akkor is látjuk mire számíthatunk hazaérve. Van amelyikben a fent említett humán szenzor is helyet kapott.

Vannak egészen olcsó biztonságtechnikai eszközök is, pl. telefonról vezérelhető ajtó- és ablakriasztó. Vagy okoskulcs, amely ujjlenyomattal működik, kapható hozzá a postaládába valótól a komoly hevederzárakig mindenféle zártípus. Az egész kütyü akkora mint egy kocsikulcs és még az is érintőképernyős. Társasházakban, munkahelyeken jól jöhet az ujjlenyomat azonosítós beléptető.

Smart dugaljak és kapcsolók. Már nem kell, hogy a mikrosütő, vagy a kávégép is okos legyen, elég, ha a dugalj az. Vezérelje telefonról. Ha Önnel is előfordult már, hogy munkába rohanva menet közben eluralkodott a pánik, hogy kihúzta-e a vasalót, akkor ennek most véget vethet. Kapcsolja ki távolról. Okos kapcsolókkal pedig nem kell többé visszamennie a garázsba, pincébe, ha égve hagyta a villanyt. Az sem baj, ha nem emlékszik. Kapcsolja le egy egyszerű appból.
Feltöltődik a padló, ráz a kilincs? Száraz a levegő. Persze ebből még nem derül ki, mennyire. Párásítsunk, de mennyire, meddig érdemes? Vannak okos párásítók amelyek illataroma diffundálására is alkalmasak, valamint vásárolhatunk légtisztítót, okos levegőelemzőt, melynek adataiból nem csak sok mindent leszűrhetünk de szükség esetén riasztást is küld. Sőt némelyik vezérli is a többi készüléket.
Ha egy távirányítható készülék nem rendelkezik smart funkcióval nem feltétlenül buta. Olcsóbb a mobilhoz vásárolni egy külső IR egységet. Pici, microUSB és máris távirányíthat tévét, hifit, redőnyt, vagy bármi egyebet.
Egyre több jó fitness alkalmazás van okostelefonokra, nem csak a sport tevékenységet érdemes rögzíteni, hanem a bevitt tápanyagot is és a testsúlyunkat is. Már nem kell ezeket kézzel beírni, számolgatni a kalóriákat. Kapható okos személymérleg és konyhai mérleg is, amelyek a 100 leggyakrabban használt élelmiszer minden adatát tárolni képesek. De nem csak megmutatják ezeket hanem telefonunkra el is küldik.
S ha még ennyi újdonság nem volna elég, vannak LED világítórendszerek melyeknek nem csak a fel és lekapcsolását tudjuk távirányítani, hanem színhőmérsékletet, fényerőt, sőt, még színt is tudunk telefonról vezérelni.

Ha pedig mindezt megfejeljük egy olcsó tablettel, amelyet a lakás központi részén helyezünk el, telepítjük rá az otthonvezérlő alkalmazásokat, akkor további kényelmes funkciókat is elérhetünk, amelyek mindig a közelünkben vannak. Használhatjuk pl. szakácskönyvnek, vagy vonalkódolvasóval ellátott bevásárlólistát is vezethetünk. Már mindegyikben van mobil újságos, így elfelejthetjük a szerteszét heverő magazinokat is. Érdemes időnként böngészni az alkalmazás áruházat, kincsekre lelhetünk ingyen, vagy fillérekért.

R2 márpedig létezik

Persze valamivel laposabb kivitelben. Korábbi bejegyzésünkben már körüljártuk a robotporszívókat, amelyből szintén érdemes lehet kínait, taiwanit venni. Hogy mit tudnak még a takarításon kívül? Itt van pl. a Haier XShuai HXS-C3 modellje, amely nem csupán port szív, feltöröl, hanem üzenetrögzítő és házőrző is egyben. Bámulatos! Pl. ebédszünetben hazanézhetünk, mit művel az új kutya a lakásban. A porszívót telefonról irányítva, kiváló felbontású kameráját használva megkereshetjük az ebet, s ha épp a fikuszt készül felborítani még meg is dorgálhatjuk. Szükség esetén fényképet is rögzíthetünk egy esetleges illetéktelen behatolóról. Az idén biztosan elő fogjuk venni az ablaktisztító robotokat, hogy alaposabban szemügyre vegyük, és sort kerítünk hamarosan a felmosó robotokra is, mert nemsokára itt a tavasz, és vele a nagytakarítás.

Időkibővítő készülékek

Mégis mikor?

Biztosan minden családban elhangzik e költői kérdés, amelyre magunk sem tudjuk a választ. Ezt, vagy azt kéne már csinálni, ablakot is pucolni, rendet tenni a pincében. Mégis mikor?
Talán nem vagyok egyedül azzal az érzéssel, hogy időnként kicsúsznak a háztartási teendők a kezemből. Elegendő egy hirtelen jött programváltozás, és máris úgy érzem szalad az egész lakás. Persze besegít a ház ura, ha épp jut rá ideje, de gyakran akkor járok a legjobban, ha inkább lefoglalja az ifjabb nemzedéket valami házon kívüli tevékenységgel. Sokunk eljátszott már a gondolattal, hogy segítséget fogad egy takarítónő személyében, de ez az opció nem mindenki számára elérhető, vagy épp optimális megoldás. Ha van rá módja és fontolóra veszi ezt a lehetőséget, akkor az alábbiakat vegye figyelembe:

A modern Mary Poppins

Településenként változó, hol, mennyiért találunk segítséget, csak tájékoztató adatként vehetjük figyelembe az általunk beszerzett árajánlatot, amely heti egy alkalomra szól, ennek ára 9.000 Ft. Van aki órabérben számol, annak is megvan az előnye, a fix összegben pedig előre egyeztetett fix feladatok elvégzése foglaltatik, időlimit nélkül. Mi fér bele ebbe az árba?
- porszívózás, felmosás, portörlés
- mellékhelyiségek takarítása, vízkőmentesítés
- mosógép elindítása, teregetés
- mosogatás, átlagos szennyezettségű konyha rendberakása
- növények öntözése
- kárpitok porszívózása, időnként abroszok, székpárnák kimosása
- alkalmilag bevásárol


Igen ám, de ezért az árért
- nem mos ablakot, ajtót, függönyöket
- nem pakolja el a mosott ruhát
- nem vasal
- nem szedi össze a gyerekeknél a szétszórt játékokat
- nem pakolja el az elöl hagyott holmijainkat
- alkalmilag sem húzza el a bútorokat

És még számos dolgot nem tesz, amely már a feláras nagytakarítás részét képezi. Persze ezeket megcsinálhatjuk mi magunk, amíg segítségünk elvégzi a többi munkát. Nekem a legfőbb ellenérvem az volt, hogy csak hetente egyszer jön. A mi lakásunk por szempontjából nem szerencsés, és ezzel biztosan nem vagyok egyedül. A hét egyetlen napján kapnék segítséget, de nekem minden nap porszívóznom kell, a kiborult DUPLO épp úgy rám vár, ahogy a frissen mosott ruhák elpakolása is. Mi hát a megoldás?

Okos háztartás

Ma már számos olyan gép, robot kapható, amely minimális törődést igényelve leveszi vállunkról a terhek egy részét. Minél több ilyennel szereljük fel háztartásunkat, annál több szabadidőnk marad. Vannak persze ügyes marketingfogások is a piacon, mi most az igazán hasznos holmikat kutattuk fel Önnek amelyek tényleg megérik az árukat, amely nem csupán egy drága giccs.

A mosógép, amely tényleg felismeri a koszt

Amelybe már tényleg csak be kell dobálni a szennyest. A Samsung mindenre gondolt, amikor az Eco Bubble termékcsalád modelljét kifejlesztette. A WW10H9600EW modell 10 kg kapacitású Smart technológiás mosógépével már tényleg nem nagy ügy a mosás. Bár el kell ismernünk, ára valóban borsos, de lássuk mit kapunk ezért az árért?