Nyüzsögjetek, endorfinok!

futás ősszel

Biztosan tapasztaltuk már, mikor mozogni kezdünk, egy kis idő elteltével megmagyarázhatatlan örömmámor kerít hatalmába és azt érezzük, legyőzhetetlenek vagyunk. Oké, oké, csak szépen fokozatosan és kezdjük az elején. Mindez természetes, azoknak, akik rendszeresen sportolnak, de az újoncoknak, ahhoz hogy idáig eljussanak, számolniuk kell a kezdeti nehézségekkel. Azonban megéri a fáradtságot, a kitartó munka gyümölcse egy máshoz nem fogható, csodálatos érzés megélése. Aki pedig ezt egyszer megismeri, annak a mozgás szenvedélyévé válik. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ha elszántuk magunkat, akkor kitartóan és rendszeresen űzzünk valamit, hogy szokássá alakuljon és ez által új, egészségesebb életmódot élhessünk. Ne tűzzünk ki elérhetetlen célokat, mindig apró lépésekkel haladjunk előre, nehogy kedvünk szegje egy esetleges teljesíthetetlen vágykép. A lényeg az lenne, hogy lassú ütemben hozzászoktassuk a testünket a fokozatosan növekvő terheléshez. Lehet, ez elsőre egy tempósabb séta, vagy lassú futás, egy-két kör a ház körül, biciklizés, aztán ha már érezzük a változást, ellátogathatunk egy edzőterembe csoportos órákra, vagy akár felkereshetünk egy személyi edzőt is és a haladók kérhetnek segítséget táplálkozási szakértőtől, a tökéletes forma elérése érdekében. De mindent csak szépen, sorjában.

Ha az elhatározás megszületett…

Eldöntöttük, változtatni szeretnénk, ez már fix, azt is, hogy mivel kezdünk, valamint tudomásul vettük, hogy elsőre nem csapunk a lovak közé. Az elején azt érezhetjük, hamar felmegy a pulzusunk, zihálunk, nem lesz egyszerű, az biztos. Bármilyen sportágat kipróbálhatunk, nem ez a lényeg, azért említettem első körben a sétát és futást, mert ezt magunk is elkezdhetjük segítség és jelentősebb anyagi ráfordítás nélkül. Azért ez is csalóka kijelentés volt, mert nagyon fontos a megfelelő ruházat és lábbeli kiválasztása, kimondottan igaz ez a túlsúlyos vállalkozókedvűekre, nehogy az ízületüket rombolják. A legszerencsésebb, ha ellátogatunk egy sportszaküzletbe és kikérjük a szakmailag hozzáértő eladó véleményét. Néhol még futópados futásanalízisre is van lehetőség, előzetesen ennek nézzünk utána interneten, többnyire időpontfoglalás szükséges. . A módszer előnye, hogy a futótechnika elemzése során, megállapítják, milyen cipő is a nekünk való. Higgyük el, hogy nagyon is fontos, mit viselünk a lábunkon mozgás közben, hosszútávon igen komoly következménye is lehet, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Letölthetünk internetről kezdőknek szóló edzéstervet, hogy legyen egy iránymutatás, de számos könyv közül is választhatunk, ha szeretünk inkább kézzelfogható formában infókat olvasni.

Jobb félni, mint megijedni!

Már többször előfordult, hogy sportoló hölgyeket edzés közben támadtak meg, ezért kiemelten fontos, ha elindulunk, mindig tudja valamely közeli hozzátartozónk, merre vagyunk. Legyünk előrelátóak, nem kell rettegni, de tegyük meg a legfontosabb óvintézkedéseket. Lehetőség szerint ne menjünk kietlen területre és kerüljük a sötétben futást egyedül. A közösségi oldalak segítségével bátran fellelhetünk helyi futócsoportokat, ahol rendszeresen szerveznek közös megmozdulásokat, egyébként is olyan szívmelengető érzés másokkal is osztozni a mozgás adta jókedvben, csak hab a tortán, ha egész csapat jön össze, akiknek közös a hobbija. Ha viszont mindenképp futásra adjuk fejünket és a napirendünk sötétedés után biztosít lehetőséget a sport űzésére, vásároljunk egy futópadot és megoldódik problémánk, bármikor időt szakíthatunk, ha szaladni szeretnénk. Ellenőrizzük vásárlás előtt hány fokozattal ellátott, milyen dőlésszögbe állítható, összecsukható-e, pulzusmérésre alkalmas-e. Válasszunk minőségi darabot és éveken keresztül számíthatunk rá.

súlyzós

Kardió vagy súlyzós edzés?

A köztudatban még mindig az a hamis eszme él, hogy fogyni csakis kardió mozgással lehet. Ez azt jelenti, hogy hosszabb ideig kell egyenletes, közepes, vagy gyenge intenzitású mozgást végezni, ahhoz hogy beinduljon a zsírégetés. Igen ám, de ha rendszeresen ugyanolyan megterhelés mellett, hasonlóan sportolunk, úgy szervezetünk ehhez hozzászokik és a kezdeti eredményesség után lassul a fogyás és fejlődés üteme. A legjobb, ha a különböző mozgásformákat vegyítjük, azaz végzünk kardió jellegű és súlyzós edzéseket egyaránt. Ne feledkezzünk meg a nyújtás nélkülözhetetlen szerepéről sem, erre az egyik legkiválóbb módszer a jóga. A súlyzós edzések az izomtömeg növeléséhez járulnak hozzá, ahhoz hogy szép, tónusos testünk legyen. Persze, az étkezésre ugyanúgy oda kell figyelnünk, nem hiába mondják a fitt alak az elfogyasztott ételeken múlik nagyrészt. Hiába van rajtunk izom, ha azt zsír borítja és esztétikai szempontból csak a fedőréteg látszik. Szervezetünknek az izom építéséhez és fenntartásához energiára van szüksége. Sokan attól ijednek meg, hogy felveszik az okosórájukat, ami egy futóedzés végén 1000 kcal energiaégetést mutat, egy erősítő edzés végeztével csak 750-et. Jön a téves felismerés, hogy jaj, de jó, akkor futni kell, mert azzal több energiát égetek el. Ezen megítélések hibásak és sajnos csak az óra által mutatott adatok alapján születnek meg. Azonban egy izmosító edzés utóhatása, hogy még órákon keresztül folyik a zsírégetés. A szervezet energiaigénye nő az izomtömeg növekedésével. Ki szereti a mérlegeket? Sok vicces kép kering az interneten, hogy a mérleg a fürdőszoba valamely zugában elrejtve a legpraktikusabb, mindegy, csak ne is lássuk. A BMI index is arra szolgál, hogy magasság és súly alapján kalkulál egy értéket, amely megmutatja, hogy az illető sovány, normál, vagy túlsúlyos kategóriába tartozik-e. Ez a mérési módszer már elavult, ugyanis ezen a két adaton kívül, sok minden más is meghatározza, hogy is nézünk ki valójában. Ugyanolyan testtömegű és magasságú emberek külsőre teljesen másként festhetnek, a testösszetételük különbsége alapján. Gondoljunk csak bele, mennyire nem mindegy, az izom és zsír aránya a testünkön. Ez is okot adhat arra, hogy egyesek csak a súlyukat figyelik és ha egy kiló pluszt mutat a mérleg, összeomlanak, vagy egy erős edzés után ráállnak a súlymérő kütyüre, azt ellenőrizve, fogytak-e. Ne dőljünk be az efféle elveket vallóknak, inkább figyeljük saját testünk jelzéseit és próbáljunk meg mindig egy kicsit egészségesebbek lenni, napról napra haladva, csakis a saját fejlődésünket nézve. Ne hasonlítsuk magunkat máshoz!

edzés otthon

Alakformálás az otthonunkban

Ha nem szeretnénk szabadban, sem edzőteremben sportolni, mert nincs rá időnk, vagy, mert egyszerűen úgy érezzük, mindez otthon a legjobb, ma már számos lehetőség kínálkozik, hogy akár egy konditermet létesítsünk otthonunkban. Ennek annyi lehet a hátránya, hogy ha a videón ellesett mozdulatokat nem helyesen végezzük, kevésbé lehetünk hatékonyak. Ha lehetőségünk engedi, keressünk fel egy edzőt, aki legalább kezdetekben nyomon követi tevékenységünket. Vásárolhatunk gimnasztikai labdát, fitnesz szőnyeget, kisméretű súlyzókat, gumiszalagot és számos más segédeszközt, amelyekkel máris elkezdhetjük a mozgást. Sokak kedvence még az elliptikus tréner, ami a futással szemben kifejezetten ízületkímélő, bár helyigénye hasonló. A szobakerékpár is a klasszikus kardió gépek közé tartozik, hasonló élményben lehet részünk, mint amikor a szabadban bicajozunk, közben még egy jó filmet is megnézhetünk. Némelyek a lépcsőző gépre esküsznek, mert kis helyet foglal, mégis nagyon hatékony mozgásban lehet részünk, ha ezen taposunk.

Edzzünk testet, szellemet!

Nem véletlen, hogy ebben az összefüggésben említettem, ugyanis a rendszeres testmozgáshoz igenis kitartásra van szükség. Mindenkivel előfordul, hogy egy fárasztó hét után legszívesebben a kanapén tespedne, semmittevéssel töltve szabadidejét.  Nem mondom, néha erre is szükség van, azonban ez nem jelenthet kifogást, hogy ne induljunk el, ha sportról van szó. Mindig tudatosítsuk magunkban, hogy elkezdeni nincs kedvünk, aztán olyan energiák szabadulnak fel, hogy abba sem akarjuk hagyni a fesztelen edzést. Tehát a hangsúly azon van, hogy próbáljuk kikapcsolni agyunkat és ne gondolkozzunk, csak induljunk, teljesen mindegy milyen formáját is választjuk a mozgásnak. A sport jó kedvre derít, életvidámmá varázsol és a rendszeres testedzés megváltoztatja az életünket, a hozzáállásunkat. Ne tétovázz, kezdd el most!

Nekünk végképp befűtöttek!

ősz

Itt a változékony időjárás, éjjelente és reggelente kimondottan csípős a levegő, ami fűtési szezon kezdetét jelzi. Ez az időszak egyértelműen a költségesebb hónapok hajnala, ugyanis kiadásaink megnövekednek, hacsak nem kívánunk jegesmedve üzemmódba kapcsolni. Persze, hogy nem! Szeretjük, ha kellemes hőmérsékletű szobában tölthetjük szabadidőnket, bevackolva magunkat kényelmes kanapénkon. Hogy egy szabadtéri program után, amikor a zimankós körülmények között egész testünk átfagyott, az otthon melege fogadhasson és ragadjon magával bennünket, érdemes a legjobb fűtési módszert kiválasztanunk időben, hogy ne ilyenkor kelljen buksinkat törnünk egy hirtelen ötlettől vezérelve. A gázárak korábbi rohamos léptékű emelkedésével, sokan utánajártak az alternatív technológiáknak, akár egy nagyobb volumenű beruházást fontolgatva, amelynek köszönhetően hosszútávon nemcsak pénzt takaríthatunk meg, de környezettudatosabbak is lehetünk egyben. Kiváltképp gondolok arra, nem mindegy mit juttatunk a levegőbe, miközben lakásunkat fűtjük. Káros anyagok szennyezhetik azt és mennyivel kedvezőbb, ha ennek mértékét csökkenthetjük. Vegyük sorba, milyen lehetőségeink is vannak és kinek milyen típusú rendszer használata, kiépítése, beüzemelése ajánlott.

Taposs a gázra!

No, ne egy hirtelen elinduló autóra asszociáljunk, hanem átvitt értelemben gondoljunk erre. A legelterjedtebb mód a gázzal történő lakásmelegítés, pedig az energiaforrás ára egyre inkább drágult az elmúlt évtizedekben és maga a szerkezet és hozzá kapcsolódó infrastruktúra kiépítése sem olcsó mulatság, mégis többnyire ez élt és vált népszerűvé a köztudatban. Sokan azonban, akik új lakást, házat vásárolnak, vagy felújításon törik a fejüket, újragondolják a lehetőségeket, kikérik szakember véleményét és találhatnak sokkal megfelelőbb megoldást a jelenleginél. Üzemeltetéséhez radiátorokat szükséges felszerelni, állandó karbantartást igényel a rendszer és a termosztát egyaránt, nem elhanyagolható a csővezeték kiépítésének macerás művelete sem. Előzetes tervezés és engedélyeztetés szükséges beüzemeléséhez. Használatakor a keletkező égéstermék a kéményen keresztül távozik a levegőbe, amely környezetszennyező és szmogot is okozhat. Az ezzel kapcsolatos információkat és értékeket megtalálhatjuk az interneten is, ezeket az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat publikálja. Mindezen káros hatások következtében 2015 szeptemberétől már kizárólag kondenzációs kazánokat lehet beszerelni, amelyekkel minimálisra szorítható a szén-monoxid mérgezés előfordulása is, mivel ezek zárt égésterűek, vagyis nem a lakás levegőjét hasznosítják az égés során és duplacsöves kéményrendszert kell hozzájuk kialakítani.

ősz

Villamossal sem olcsóbb

Az elektromos árammal működő fűtőberendezések beszerelése kevésbé költséges, mint az előzőben említett típusé. A készülék karbantartása sem jelent óriási és rendszeres kiadást, valamint a működése során sem keletkeznek ártalmas anyagok, ezért környezetbarát opció. Léteznek helyhez kötött és mobil fűtőeszközök is. Az elektromos kazánok kiemelten jó megoldást jelentenek olyan lakásokban, ahol nem hozzáférhető megfelelő gázhálózat, annak kiépítése hiányában, vagy csak időszakosan használják az ingatlant, így fontos szerepet játszik, hogy csak akkor működjön, ha éppen ott tartózkodnak. A másik fő fűtőszerkezet a falra szerelhető fűtő, vagy infrapanel, utóbbi tervezése és beüzemelése is szakember tanácsadását igényli. Léteznek olyan megoldások, amelyek kiegészítő melegítő testként funkcionálhatnak, ilyen az olajradiátor (fűtőszál segítségével alakítja át az elektromos áramot hőenergiává), a hősugárzó, valamint az elektromos konvektor is. Általában több melegítési fokozatban is használhatóak és hordozható tulajdonságuk sem elhanyagolható, azonban elavult megoldásnak számítanak. Ha gyorsan és alkalomszerűen szükséges 1-1 helyiséget melegíteni, arra tökéletes választás. Ide sorolhatjuk még a padlófűtést, amely komfortérzet szempontjából a legjobb választás, viszont gazdaságtalan, sokat fogyaszt, ezért sokba is kerül. Említeném még az elektromos kandallókat. Sokan álmodoznak róla, hogy egy fatüzeléses modellt szerezzenek otthonukba, a miliő miatt, amelyet hivatott megteremteni. Azonban, ha a feltételek nem adottak, akkor sem kell lemondanunk az álmunk megvalósításáról. Ezzel a típussal tökéletesen imitálható a hagyományos változat nyújtotta látvány. Egy téli estén szívmelengető hangulatot varázsol. Vegyük tudomásul azt a tényt, ha valóban koszmentes, de meghitt hangulatot kívánunk teremteni, annak megvan az ára is. A fogyasztását csökkenthetjük, ha látvány miatt vásároltuk csak, azáltal, hogy lekapcsoljuk a fűtő funkcióját. Summa summárum, ezek már környezetkímélőbb változatok, de haladjunk tovább a sorban.

Hagyományosra vágyva

Sokaknak nem csak energiatakarékossági okokból, legalább annyira esztétikai szempontból a cserépkályha jut eszébe, ha új ingatlant vásárol. Manapság újra népszerű és divatos megoldás is. Ugyanitt említeném meg, hasonló érvek alapján a fatüzeléses egyéb kályhákat, illetve kandallókat is. A fa a legolcsóbb tüzelőanyag, azonban, ha nem kellő szakértelemmel használjuk a tüzelés során, komoly károkat okozhatunk. Először is az aprítása energiabefektetést igényel, így a célközönség máris korlátozott, ha darabolva vásároljuk, úgy drágább. Továbbá a megfelelő méretű anyagot száraz helyen szükséges tartani, hogy éghető legyen, a begyújtás és a rendszeres tűzre rakás is folyamatos figyelmet igényel. Mondhatni, macera van vele. És végül essen néhány szó az úgynevezett biokandallókról, amelyek nem alkalmasak önmagukban lakások, helyiségek felfűtésére, viszont nem bocsátanak ki természetre káros anyagokat, használatuk előtt és után is szellőztetés szükséges, hiszen oxigént von el működése közben. Kimondottan ajánlott fűtési elő-vagy utószezonban, mert 2-3 fokkal képes emelni az adott szoba hőmérsékletét. Sokak számára újdonság lehet az úgynevezett pellet kályha, amelyben préselt faforgácsból, vagy fűrészporból készült henger alakú massza az égetett anyag. Napokon át képesek az elért hőmérséklet szinten tartására, magas hatásfokon égetik a tüzelőanyagot, az egyik leggazdaságosabb és automatizálható fűtési alternatíva.

A modernizáció nyomában

A mai világban nagyon fontossá vált a környezettudatos szemlélet és hogy az elérhető erőforrásainkat a lehető legkedvezőbb módon aknázzuk ki, a természet szennyezésének elkerülése mellett. Sokszor tapasztaljuk, hogy az egyéni érdek a közös felé emelkedik, ennek oka pedig a profitorientáltság. Szerencsére egyre többeket érdekel az öko életforma és nem utolsó sorban, a költségeinket is szeretnénk csökkenteni. Sokszor anyagi forrásaink nem teszik lehetővé a leggazdaságosabb megoldás melletti döntést, de szerencsére egyre színesebb a paletta. A fűtés tekintetében úttörő megoldás a föld megújuló energiáit hasznosító hőszivattyúrendszer. Kivitelezése gondos tervezést és engedélyeztetést követel, ezért előzetesen kérjük ki egy szakmailag kompetens gépésztervező véleményét. A köztudatban is egyre elterjedtebb ez a megoldás, de magas költségei miatt megfontolandó választás, leginkább, hogy megfelelő-e egy adott lakásba, vagy házba. Újépítésű ingatlanokban előszeretettel alkalmazzák, ugyanis hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas és kezdeti beruházási költségei után a rendszeres havi kiadásaink minimálisra csökkenthetőek, legfőképpen, ha napkollektorral kombinálva használjuk. Lényege, hogy az energiát a környezetből nyerjük segítségükkel, vagyis a levegőből, vízből, vagy földből, eszerint több típusuk különböztethető meg. Jól szigetelt épületekben a legkifizetődőbb működésük. Itt mindenképp szeretném megemlíteni a split klímákat, vagyis a hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas elektromos berendezéseket, amelyek szintén a hőszivattyú elvén működnek, vagyis egy adott közegből egy másikba szállítják a hőenergiát. Ebben az esetben a szerkezetet magát elektromos energia működteti, de a hő előállításáért nem felelős, így ötször olyan hatékony, mint egy villanyradiátor.

Ne fázz és nehogy ráfázz!

Körültekintően járjuk körbe a lehetőségeket, a rendelkezésünkre álló anyagi erőforrásainkat vegyük számításba, kérjük ki szakember véleményét és mindent egybevetve hozzuk meg a legmegfelelőbb döntést. Ha minden körülményt számításba veszünk, nem érhet bennünket meglepetés! Törekedjünk arra, hogy környezetbarát fűtési rendszert üzemeltessünk, ne szennyezzük a levegőt, ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy a téli hónapokban is szmog-mentes levegőt szívhassunk.

Őszi lelki-kerti nagytakarítás

Őszi avar

Itt van az ősz, itt van újra! Már kezdünk belerázódni a hűvösebb és borús reggelek monoton ritmusába, az átmenet segít felkészülni testileg és lelkileg egyaránt a hosszú, hideg napokra. Sokszor utaltunk rá, hogy a hozzáállásunkon múlik a dolgok megítélése és a mindenben meglátni a jót pozitív életfelfogás, kizárólag a mentalitásunk változtatásával lehetséges. Ha reggel úgy kelünk fel, hogy ez a nap is csodálatos lesz a maga egyedi jegyeivel, történéseivel, elménket arra buzdítjuk, hogy jótékony gondolatokat szüljön. Ha az ellenkezője valósul meg, könnyen bezárkózhatunk, rossz érzések keríthetnek hatalmukba, ezáltal csakis arra összpontosítunk és a kedvező történések, szép pillanatok messziről elkerülnek bennünket. De hogy az előbbi gondolatmenetet folytassuk, már adtunk néhány tippet, amellyel a melankolikus hangulatból kilábalva, friss és üde énünknek adhatunk teret.

Igényesség mindenkor

Minél jobban odafigyelünk magunkra és közvetlen környezetünkre, annál jobban és komfortosabban élhetjük mindennapjainkat. Mindez igaz a külsőnkre, a megjelenésünkre, de otthonunkra is. Milyen jókedvűen térünk haza egy hosszú fárasztó munkanap után, ha rendezett, meghitt kuckó vár minket és ugyanez igaz a kertünkre is. A lelkünket is elvarázsolja, ha szépet látunk és gyönyörködhetünk. Ha nem maceraként éljük meg a rendrakást, vagy takarítást, hanem feltételeként a maximális elégedettséghez vezető úton. Javasoltuk egy jó kávé, tea, vagy bármilyen forró ital fogyasztását, mint lazulást segítő eszközt, amellyel szintén örömérzetünket fokozhatjuk. Ezek apróságok ugyan, mégis milyen meghatározó erővel bírnak. Ha pedig egy kellemes őszi napsütéses délután kiülünk a teraszra, igazán magával ragadhat a természet közelsége, ahogy szemlélői lehetünk, miként szenderül téli álomra udvarunk élővilága. Nem utolsósorban azok a színek, amelyekben ilyenkor díszbe öltözik a növényzet, önmagában szívderítő, csodaszép látványt nyújtanak. A természet megannyi arcát mutatja számunkra, minden évszakban.

Nyüzsgés, majd befelé fordulás

Miután lelkileg ráhangolódtunk az új évszakra, élvezzük ki minden előnyét és a nyári kavalkád után, próbáljunk kicsit hangolódni a nyugodtabb időszakra. A forró hónapok a szabadtéri programok színpada, viszont ahogy rosszra fordul az időjárás, lehetőségeink is korlátozottak. No, nem arról van szó, hogy innentől kezdve csak a szobában gubbaszthatunk, de időnként jól is esik kicsit a szobánk melegében időzni, csak úgy létezni, a mindenkinek mást jelentő hobbit űzve, lehet ez olvasás, egy jó film megnézése, közös sütés-főzés, társasjátékparti, határt csak fantáziánk szabhat.

Kertek alatt

Miután kifejtettük, hogyan és miként is lehetünk jókedvűek és űzhetjük el a bús hangulatot, gondoljunk a kertünkre, a növényeinkre. Tavasszal már kifejtettük, mi a teendőnk, milyen eszközökre van szükségünk, ha magunk szeretnénk gondosan ápolni a minket körülvevő növényzetet. Viszont jusson eszünkbe, hogy ősszel éppúgy szükséges a kert rendezése és gondozása, hogy majd újra csodaszép gyepre ülhessünk a nyíló virágokat és a természet más csodáit ámulva.

Nemcsak ágyneműt, gyepet is szellőztess!

Az egyik legfontosabb teendőnk, a talaj frissítése a fagy beállta előtt. Ennek legjobb módja, ha saját magunk által előállított komposzt anyaggal szórjuk be, ugyanis tápanyagokkal látja el az elfáradt föld anyagot és füvet. Kezdjük azzal, hogy szerezzünk be egy komposztálót, ami lényegében egy láda, amelyben összegyűjthetjük a kert adta alapanyagokat, vagyis a különböző zöldhulladékot, illetve a metszések során levágott fák gallyait, az összegereblyézett faleveleket. Az Európai Unió környezetpolitikájának egyik fontos irányvonala a hulladék szervesanyag csökkentése, ugyanis annak lebomlása során üvegházhatású gázok szabadulnak fel. Ezért kiváltképp fontos a háztartási és kerti maradékok otthoni komposztálása, előzetes aprításuk után, amellyel a kertünket is értékes tápanyagokhoz juttathatjuk. Lehetőleg magát a ládát a kert félreeső részében helyezzük el, ugyanis nem a legszebb látvány szemünknek, azonban annál hasznosabb a benne rejlő vitaminokban is gazdag anyag. Hogy adjunk egy kis segítséget, komposztálható háztartási hulladéknak minősülnek a gyümölcsök, zöldségek, kávézacc, teafű, összetört tojáshéj, kezeletlen papír, pamutrongy és a már felsorolt egyéb növényzet levágott vagy lehullott és összeszedett maradványai. És hogy egy kis kitérővel, de visszatérjünk a szellőztetés fogalmához, szükséges a gyepet frissíteni, vagyis fűlevegőztető gereblyével vagy vasvillával fellazítani és komposzttal beteríteni, állagát és minőségét javítani. Ha nem érezzük magunkénak a háztáji komposztálást, szedjük össze egy erre a célra hivatott zsákban, amelyet a Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai szállítanak el, a honapjukon feltüntetett időpontokban. Arra figyeljünk oda, hogy ne tegyünk bele fenyő, vagy diófa levelet és gallyakat, mert előbbi savas kémhatású, utóbbi pedig gyantás mivolta miatt lassabban bomlik.

A szezon főszereplője

Külön szeretném kiemelni az őszi időszak egyik legfontosabb kertszépítő eszközét, vagyis a lombfúvó-szívókat. Hívjuk segítségül a modern technika vívmányait és seperc alatt gyönyörű környezetet varázsolhatunk. Alkalmas arra, hogy a lehullott faleveleket egy kupacba terelje, majd a szívó módban a már halomba rendezett leveleket beszippantja. Ha szívó programmal nem ellátott a gépünk, vegyünk egy kimondottan erre a célra gyártott kesztyűt és szedjük össze mi magunk, vagy a komposztálóba, vagy zsákba helyezve el. Általában puttonnyal felszerelt, amelyben egy helyre kerül a felhalmozott mennyiség. Léteznek olyan válfajok is, amelyek nagyobb mennyiséget is képesek összedarálni. Ha a szívó funkciót szeretnénk először használni, mert nem tartjuk logikusnak a kétlépéses folyamatot, van egy rossz hírünk, próba cseresznye! De tartsuk szem előtt, hogy sokkal lassabban haladunk majd, mert nagy területet így körbejárni és ezt az elvet alkalmazni sokkal lassabb. Ügyeljünk arra, hogy ne szedjünk össze kavicsokat, mert tönkre is tehetik a szerkentyűt. Működési elvük szerint megkülönböztethetünk elektromos és benzinmotoros típusokat. Az előbbi tekintetében is kétféle létezik, az akkumulátorosakat nagykiterjedésű területen is bátran használhatjuk, hiszen nincs szükségünk elektromos csatlakozásra, valamint vezetékre, viszont áruk nem csekély. Teljesítményüket illetően azonban elmarad hálózathoz köthető társaikhoz képest. A vezetékes változatok kisebb kertekben ajánlottak, ellenértékük alacsonyabb, mint az előzőekben említett daraboké. Kimondottan nagy fás-erdős területekre pedig a benzinmotoros gépek ajánlottak, hiszen órákon át képesek működni, nagy teljesítménnyel, viszont szívó képességük nincs.

krizantém

Virágom, virágom…

A pázsiton kívül, kertünk meghatározó ékei szintén, színes virágaink. Ha szeretnénk egész évben pompás díszbe öltözve látni udvarunkat, akkor gondoskodjunk, hogy folyamatos legyen az utánpótlás. Ilyenkor kell ültetnünk a majd tavasszal nyíló évelő virágokat, többek között a tulipánt, nárciszt, körömvirágot a teljesség igénye nélkül. Kertészetekben, nagyobb áruházakban, de akár neten rendelve is hozzájuthatunk szuper árakon a legtöbb fajta virághagymához. Továbbá az ősz virágai az árvácska és krizantém ilyenkor virágzanak.

Madáretetés

Gondoskodhatunk az élővilág más tagjairól is, kiváltképp a madarakról, akik télen nagyon kevés élelemhez jutnak. Szinte fillérekből készíthetünk etetőt, vagy vásárolhatunk is készen, beleszórhatunk magvakat és ezzel megmenthetünk számos példányt. Ugyanígy fontos, hogy folyadékhoz juthassanak, erre a célra külön vásárolhatunk madáritatót is.

Levelek

Rend a lelke mindennek!

Ha már mindent megtettünk, kertünket felkészítettük a téli hónapokra, hátradőlhetünk és élvezhetjük munkánk gyümölcsét. Pihenjünk, kicsit lassuljunk le és próbáljuk élvezni a mindennapok kihívásait követően, az otthonunk adta örömöket.

Lélekmelengető fekete

Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre is ébredhetünk. Kell valami, amivel elindíthatjuk a napot, ami feldob bennünket és máris energikusnak érezhetjük magunkat. Most ahogy elmélyedek a témában a sokak által szeretett Szívek szállodája című sorozat képei elevenednek meg előttem. A Gilmore lányok literszámra fogyasztják imádott nedűjüket, már-már megjelennek lelki szemeim előtt, ahogy bele-bele kortyolnak egy bögre, forró feketébe. Valahogy ez az életérzés magával ragad és hasonlóképp érzek én is az aroma dús élénkítő itallal kapcsolatban. Egy sötét hajnalon nincs is jobb érzés, mint elfogyasztani egy csészével és az íz…- semmihez sem fogható. Persze, akadnak, akik nem rabjai eme szenvedélynek, azoknak szívből ajánlom egy jó minőségű tea elkortyolgatását, egy minimális termelői mézzel frenetikus érzést garantál.

Válassz ki!

Miután tisztában vagyunk azzal, hogy nincs is jobb, mint ha otthon is elkészíthetjük kedvenc italunkat, el kell döntenünk, milyen készüléket szeretnénk vásárolni. A paletta színes, csak körvonalazzuk, mik az elképzeléseink és a rá fordítható keret. Szívem szerint egy beépített darálós, automata típus mellett tenném le a voksom, amely ha arra vágyom, tejhabbal megspékelve igazán kávéházi élményben részesít, kezembe egy csodálatos lattét varázsolva. Azonban a realitások talaján állva, vegyük számításba az összes lehetséges alternatívát.

Kotyogó álom

Igazán retro hangulatot varázsol egy kotyogós kávéfőző, amelybe akár frissen darált kávét is önthetünk, egy kis víz kell még hozzá, a tűzhelyre tesszük és néhány perc múlva már hívogat a csábító illat.  Hátránya leginkább, hogy nem nyújtja azt az ízélményt, mint drágább rokonai, hiszen alacsony nyomás mellett készül, a víz túlságosan felmelegszik, így kissé megéghet az őrölt kávé, zaccos íze lehet. Előnye viszont alacsony ára mellett a régmúlt idők miliője, amit idéz. Kivitelezésében találhatunk egészen régi stílusút, de modern változatot egyaránt. Évtizedekkel ezelőtt ez volt az egyetlen hozzáférhető típus, szinte minden háztartásban megtalálható volt, később megjelentek nyugatról a szűrőpapíros gépek, amelyekhez nagy kancsó dukált, ezáltal nagy mennyiség készítésére is alkalmasak voltak. Továbbá léteznek dupla csészés kivitelű modellek is. Ezek a darabok már újításnak számítottak, igazán modern életstílust képviseltek az előző század vége felé. Az előbb említett típusok esetében a víz normál nyomás alatt alakul át forró kávévá, ezáltal az elkészített ital nem lesz olyan aromás, mint például a kapszulás vagy kimondottan eszpresszó főzésére alkalmas szerkentyűk segítségével. A gép először a tartályban lévő vizet melegíti fel, ami aztán a szűrőbe helyezett őrölt kávéra csöpög, onnan pedig a kannába folyik, és már ihatjuk is! Amíg a készüléket bekapcsolva hagyjuk, a kanna alatti fűtő alapzat melegen tartja, így bármikor a friss kávé hatását nyújtja.

Éljen a modernizáció!

A legegyszerűbb és legkedvezőbb árú gépek után szeretném szóba hozni és összehasonlítani a kávépárnás és a közismertebb kávékapszulás masinákat. Az előbbiek szűrőpapírba zárt, őrölt kávéval működnek, egy adag 7 gram őrleményt tartalmaz és egy, vagy két bögréhez elegendő mennyiség. A készülékbe beépített víztartályban lévő vizet a rendszer felforralja, és a párnácskára folyatja, majd a csészébe továbbítja. Előnye a kapszulás változattal szemben, hogy a márkák között átjárhatóságot biztosít, vagyis, bármely gyártótól vásárolt párnácska használható a saját kütyünkben. Ára nagyságrendileg a kapszulás társaik ellenértéke alatt mozognak és környezetbarát mivoltuk sem elhanyagolható. A kapszulák alapanyaga ugyanis műanyag, így ezek szelektív gyűjtéséről gondoskodnunk kell. Egyes gyártók foglalkoznak újrahasznosításukkal is, a honlapjukon bővebb tájékoztatást kaphatunk a teendőkkel kapcsolatban. A 21. század technikai vívmányai közé sorolhatjuk a kapszulás kávéfőzőket, ami népszerűségüket illeti. Az új évezred embere törekszik arra, hogy mindent a lehető leggyorsabban és legpraktikusabban valósítson meg, ezzel időt takarítva meg magának egyéb elfoglaltságokra. A munka és család közötti egyensúly megteremtése önmagában is óriási kihívás. Ezekkel a berendezésekkel valóban csak néhány másodperc és máris elkészült az üdítő aromadús italunk. Nem igényel szakértelmet használatuk, csak kapszula be és egy gomb megnyomása mindössze feladatunk.

French press

Klasszikus alternatíva, viszont nem feltétlenül köztudott módszer a dugattyús kávéfőző, vagy más néven kávéprés. Őrölt kávét és forralt vizet helyezünk bele, majd megfelelő idő eltelte után megnyomjuk a dugattyút és a kávé az aljában gyűlik össze, így azt zaccmentesen fogyaszthatjuk. Mivel semmilyen kiegészítő nem szükséges hozzá, környezettudatos szemléletűeknek kimondottan ajánlott.

Akarom!

Az általam csak „karos” kávéfőzőkként emlegetett klasszikus, de már elektromos gépek között is különbséget kell tennünk, működési elvük szerint. Ránézésre nem igazán tudjuk megmondani melyik-melyik típus, de igyekszünk segítséget nyújtani, az áruk mindenesetre árulkodó. A hagyományos gépek között megtalálható az úgynevezett átfolyós változat, ahol a forralt víz saját nyomása préseli át a vizet, akárcsak a kotyogós fajtánál, csak itt a készülék villamos árammal működik. Az eredmény azonban mindkettő esetében hasonló. Ezzel szemben a már szivattyús gépek nagyobb nyomással dolgoznak (8-9 bar) és ténylegesen aromás presszókávé főzésére alkalmasak. Áruk nagyjából negyven ezres nagyságrendtől kezdődnek.

A kávék királya

Mi is lehetne az? Az automata kávéfőzők egyedi ízorgiát garantálnak, igazi kávéházban érezhetjük magunkat, ha beszerezzük az otthonunkba. Többségük rendelkezik beépített kávédarálóval, amelynek köszönhetően közvetlenül főzés előtt őrli a szemeket, ezáltal a frissesség és zamatosság magától értetődő. A minőséget meg kell fizetni! Ez igaz a kávéfőzők világára is éppúgy, mint az egyéb elektronikai cikkekre. Azonban egy ilyen komoly és színvonalas konstrukció hosszútávon kifizetődő.

Gazdálkodj okosan!

Adunk néhány tippet, mitévő legyél, ha jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő fedezet, hogy a legprofibb gépet megvásárold. Először is a készüléken túl az egyik legfontosabb tényező a minőségi kávé. A legízletesebb fekete lefőzéséhez szükségünk lesz egy kávébab darálóra. Nem eget rengető összeg, mégis fantasztikus hatást érhetünk el , ha bevetjük. A bolti előre csomagolt kávék nyújtotta élvezet közelébe sem ér a frissen őröltének. A másik elengedhetetlen kiegészítő latte, vagyis tejeskávé imádóknak, a tejhabosító. Segítségükkel igazi különlegességeket is alkothatunk, mintha csak egy barista készítette volna. Mindenkit bátorítunk, próbálja ki az otthoni kávékészítést és napról-napra ügyesebbek leszünk.

Kávé, szerelmem, légy az enyém!

A kávét vagy szereti valaki, vagy nem, köztes opció nincs. Abban azonban mindannyian egyetérthetünk, hogy felemelő érzés leülni a barátokkal, meginni egy jó feketét, teát, vagy éppen forró csokit bárhol, bármikor. Az ősz és a tél a forró italok évszakai, előszeretettel gyűlünk össze ilyenkor a jó meleg szobában, vagy cukrászdában, megbeszélni az adott nap történéseit. Ha pedig az otthonunkban is megteremthetjük egy közösségi program feltételeit, jusson eszünkbe az a szerkezet, amellyel elkészíthetjük, ugyanis a kávé szerelmeseinek megteremti az utat a boldogsághoz.

De nehéz az iskolatáska…

Vissza

És eljött ez a hét is, az utolsó napok a nyári szünetből, az iskolakezdés előtt. Mennyire várták a szünidőt a gyerekek, milyen sok színes élményt gyűjtöttünk a lelkünknek, feltöltődtünk és már gondolatban készülünk, hogy aznap, mikor kinyitja kapuit a tanítási intézmény, csak arra összpontosíthassunk. Akiknek első osztályos lesz a gyermeke, vagyis az óvodát felváltja a suli, azoknak kiváltképp eseménydús ez az időszak, várakozással, izgalommal, némi félelemmel teli. Tudjuk, hogy megváltozik az élet, a gondtalan, felhőtlen gyermekkor egy szakasza lezárult és kezdődik a nagybetűs élet. Pedig még csak most született, hogy repült el így az idő?- gondoljuk. Ez később is így lesz, hiszen a gyermekünkön keresztül éljük meg igazán az évek múlását. Szeretnénk, ha minden zökkenőmentesen menne és a legnagyobb vágyunk, hogy szívünk legféltettebb kincse a lehető legjobban alkalmazkodjon a változáshoz, az új környezethez.

Tiszta fejjel

Most pedig, hogy megvitattuk aggályainkat, bele is vághatunk a konkrét tervekbe, hogyan is könnyíthetjük meg számunkra azt a szakaszt, ami következik. Először is tudatosítsuk magunkban, hogy jó helyen lesz gyerkőcünk, hiszen mennyi időt és energiát fordítottunk arra, hogy a számára legmegfelelőbb iskolát válasszuk, ismerjük már a tanító nénit, akinek oltalmára bízzuk a kisiskolásunkat. Lélekben felkészültünk a kezdetekre és arra, hogy a gyermekünket is felkészítsük, mi várja majd őt. Megtanul írni, olvasni, kinyílik előtte a világ. Aki már felsőbb évfolyamos, tudja, hogy mi következik, mire számíthat, mégis a nyaralás utáni visszarázódás hetekig tartó folyamat. Általában várják már augusztus végén a visszatérést, a közösségi létet, az osztálytársak hiányoznak és a hosszú pihi után újra visszacsöppenünk a dolgos hétköznapokba. Hiszen ez az élet rendje. Ahogy erről már beszéltünk, sokunkban ébrednek szomorú érzések a nyár lezárultával, senki sem várja rövidebb nappalokat és a hideget, de tudatosítsuk magunkban, hogy mindig mindenben megláthatjuk a szépet és jót és a munkanapokat is igyekezzünk feldobni, akár egy közös sütés-főzéssel a gyerekkel, vagy valamilyen közösségi programmal, esetleg barátokkal, egy jó cukizás keretében. Egy fincsi süt, vagy forró csoki mellett milyen jókat lehet beszélgetni. Nem beszélve arról, hogy az évszakok eltolódtak, vár még bennünket az úgynevezett vényasszonyok nyara és egészen október végéig kísér miket a meleg nyárutó, ami olykor még novemberben is kitart.

Készülj, tervezz!

Már nyár elején rendelkezésünkre áll a lista, amely tartalmaz mindent, amire szükségünk lesz majd szeptemberben. Sokunk Pató Pál úrként halogat, amíg már kapkodás lesz az utolsó hét, ami feszültséget, idegeskedést szül, ezáltal megkeserítve mindennapjainkat. A cél az lenne, hogy az utolsó napok már a ráhangolódással teljenek, ne rohanással és a beszerzés kényszerének tudatával. Ezért törekedjünk rá, hogy szépen lassan, akár részleteiben vásároljuk meg a szükséges kellékeket. Manapság már mindent megrendelhetünk internetről is, úgyhogy nyisd ki a laptopod és állj neki, ha eddig még nem tetted! Egy jó fekete mindig jó hangulatot varázsol, egy vidám bögréből hörpintve, kössük össze a kellemest a hasznossal! :)

Táska

Ki korán kel, nem kell kapkodnia!

Ha aranyat nem is lelünk, de az érzés felbecsülhetetlen, amikor reggel időben ébredünk, és nem kell kapkodni, rohanni, idegeskedni. Tudjuk jól, amikor a szünetben otthon vannak a gyerekek, vagy éppen elutazunk, megváltozik a napi rutin, átalakul az életritmusunk. Később kelünk, később fekszünk, hiszen nem kell alkalmazkodni külső tényezőkhöz. Talán e téren legnehezebb a visszaállás. Azonban, ha időben elkezdjük és tudatosan készülünk rá, már két héttel megelőzően korábbra tesszük a lámpaoltás idejét, a szervezetünknek is hagyunk időt, hogy átálljon. Feldobhatjuk a reggeli ébredést egy cuki kis vekkerrel, aminek a manók is nagyon örülnek és már ők is vidámabban állnak a korán kelés gondolatához. Apró trükkökkel máris elterelhetjük figyelmüket a suli miatti ébredés tényéről és egy ínycsiklandó reggelivel is hozzájárulhatunk, hogy energiával töltődve, jó hangulatban kezdjük a napot. Ha időben kelünk, lesz erre is idő! Melyik kicsi ne örülne egy gofrinak napindítóként? Teljes kiőrlésű lisztből készítve igazán egészséges és különleges reggeli.

Étkezz tudatosan, dobozolj!

Az iskolatáskán, tanszereken és tisztálkodási csomagon kívül nagyon fontos szót ejtenünk a tudatos táplálkozásról. „Az vagy, amit megeszel!”- Cseng fülünkben, Feuerback német filozófus frappáns tétele, mely szerint az elfogyasztott táplálék nagyban hozzájárul testi és lelki egészségünkhöz. Felnőtt korban is nagyon fontos a megfontolt étkezés, de gyermekeinknek nekünk kell utat mutatni és példával szolgálni. Éppen ezért ne hagyjuk, hogy a suli büfében csokoládét, süteményt és szénsavas üdítőitalt fogyasszanak! Készüljünk előre, jó kis közös program lehet, a másnapi tízórait közösen összeállítani, színes kis dobozkákba együtt bepakolni, így nem kell attól tartanunk, hogy cukros, egészségtelen ételeket fogyasztanak majd napközben. Törekedjünk a felesleges szemétgyártás elkerülésére és vegyünk néhány uzsonnás dobozt, amelybe szeletelhetünk gyümölcsöket, zöldségeket, sajtokat, vagy kész szendvicseket. Különösen jólesik egy meleg szendvics a hideg napokon, jó, ha beszerzünk egy háromszög szendó készítő szerkentyűt és percek alatt elkészíthetjük a finomabbnál finomabb darabokat. Innivalóról se feledkezzünk meg! Egy igazán színes-vidám kulacsba önthetünk szénsavmentes vizet, de készülhetünk forró itókával is, ebben az esetben válasszunk egy hőtartó termoszt.

Iskolakezdés

Könnyű szívvel

Essen néhány szó az iskolatáskáról is, válasszunk mindenképpen egy praktikus, ergonomikus darabot, amely megkíméli gyermekünk gerincét és vállait, ezáltal nem okoz testi deformitást. Kialakításuk mellett, persze nagyon fontos hogy néz ki, hiszen nem szeretnénk évente cserélni. Jó kis közös ráhangolódás a suli tatyó közös megvásárlása, olyat válasszunk, amelyet szívesen hord apró birtokosa. Ha már olyan nehéz az iskolatáska, legalább mi magunk könnyítsük meg hozzáállásunkat a sulikezdés felé vezető úton. Szerezzük be a szükséges kellékeket időben, alakítsuk át szokásainkat, de leginkább hozzáállásunkon változtassunk. Mindent egyszerűbben kivitelezünk, ha nem görcsölünk rá! Éppen ezért ne hagyjunk mindent az utolsó pillanatra. Sulira fel! :)