Lélekmelengető fekete

Beköszöntött az ősz és vele egy új világ nyitotta meg kapuit. Rövidebbek a nappalok, hajnalban már hűvös van és akár borongós reggelre is ébredhetünk. Kell valami, amivel elindíthatjuk a napot, ami feldob bennünket és máris energikusnak érezhetjük magunkat. Most ahogy elmélyedek a témában a sokak által szeretett Szívek szállodája című sorozat képei elevenednek meg előttem. A Gilmore lányok literszámra fogyasztják imádott nedűjüket, már-már megjelennek lelki szemeim előtt, ahogy bele-bele kortyolnak egy bögre, forró feketébe. Valahogy ez az életérzés magával ragad és hasonlóképp érzek én is az aroma dús élénkítő itallal kapcsolatban. Egy sötét hajnalon nincs is jobb érzés, mint elfogyasztani egy csészével és az íz…- semmihez sem fogható. Persze, akadnak, akik nem rabjai eme szenvedélynek, azoknak szívből ajánlom egy jó minőségű tea elkortyolgatását, egy minimális termelői mézzel frenetikus érzést garantál.

Válassz ki!

Miután tisztában vagyunk azzal, hogy nincs is jobb, mint ha otthon is elkészíthetjük kedvenc italunkat, el kell döntenünk, milyen készüléket szeretnénk vásárolni. A paletta színes, csak körvonalazzuk, mik az elképzeléseink és a rá fordítható keret. Szívem szerint egy beépített darálós, automata típus mellett tenném le a voksom, amely ha arra vágyom, tejhabbal megspékelve igazán kávéházi élményben részesít, kezembe egy csodálatos lattét varázsolva. Azonban a realitások talaján állva, vegyük számításba az összes lehetséges alternatívát.

Kotyogó álom

Igazán retro hangulatot varázsol egy kotyogós kávéfőző, amelybe akár frissen darált kávét is önthetünk, egy kis víz kell még hozzá, a tűzhelyre tesszük és néhány perc múlva már hívogat a csábító illat.  Hátránya leginkább, hogy nem nyújtja azt az ízélményt, mint drágább rokonai, hiszen alacsony nyomás mellett készül, a víz túlságosan felmelegszik, így kissé megéghet az őrölt kávé, zaccos íze lehet. Előnye viszont alacsony ára mellett a régmúlt idők miliője, amit idéz. Kivitelezésében találhatunk egészen régi stílusút, de modern változatot egyaránt. Évtizedekkel ezelőtt ez volt az egyetlen hozzáférhető típus, szinte minden háztartásban megtalálható volt, később megjelentek nyugatról a szűrőpapíros gépek, amelyekhez nagy kancsó dukált, ezáltal nagy mennyiség készítésére is alkalmasak voltak. Továbbá léteznek dupla csészés kivitelű modellek is. Ezek a darabok már újításnak számítottak, igazán modern életstílust képviseltek az előző század vége felé. Az előbb említett típusok esetében a víz normál nyomás alatt alakul át forró kávévá, ezáltal az elkészített ital nem lesz olyan aromás, mint például a kapszulás vagy kimondottan eszpresszó főzésére alkalmas szerkentyűk segítségével. A gép először a tartályban lévő vizet melegíti fel, ami aztán a szűrőbe helyezett őrölt kávéra csöpög, onnan pedig a kannába folyik, és már ihatjuk is! Amíg a készüléket bekapcsolva hagyjuk, a kanna alatti fűtő alapzat melegen tartja, így bármikor a friss kávé hatását nyújtja.

Éljen a modernizáció!

A legegyszerűbb és legkedvezőbb árú gépek után szeretném szóba hozni és összehasonlítani a kávépárnás és a közismertebb kávékapszulás masinákat. Az előbbiek szűrőpapírba zárt, őrölt kávéval működnek, egy adag 7 gram őrleményt tartalmaz és egy, vagy két bögréhez elegendő mennyiség. A készülékbe beépített víztartályban lévő vizet a rendszer felforralja, és a párnácskára folyatja, majd a csészébe továbbítja. Előnye a kapszulás változattal szemben, hogy a márkák között átjárhatóságot biztosít, vagyis, bármely gyártótól vásárolt párnácska használható a saját kütyünkben. Ára nagyságrendileg a kapszulás társaik ellenértéke alatt mozognak és környezetbarát mivoltuk sem elhanyagolható. A kapszulák alapanyaga ugyanis műanyag, így ezek szelektív gyűjtéséről gondoskodnunk kell. Egyes gyártók foglalkoznak újrahasznosításukkal is, a honlapjukon bővebb tájékoztatást kaphatunk a teendőkkel kapcsolatban. A 21. század technikai vívmányai közé sorolhatjuk a kapszulás kávéfőzőket, ami népszerűségüket illeti. Az új évezred embere törekszik arra, hogy mindent a lehető leggyorsabban és legpraktikusabban valósítson meg, ezzel időt takarítva meg magának egyéb elfoglaltságokra. A munka és család közötti egyensúly megteremtése önmagában is óriási kihívás. Ezekkel a berendezésekkel valóban csak néhány másodperc és máris elkészült az üdítő aromadús italunk. Nem igényel szakértelmet használatuk, csak kapszula be és egy gomb megnyomása mindössze feladatunk.

French press

Klasszikus alternatíva, viszont nem feltétlenül köztudott módszer a dugattyús kávéfőző, vagy más néven kávéprés. Őrölt kávét és forralt vizet helyezünk bele, majd megfelelő idő eltelte után megnyomjuk a dugattyút és a kávé az aljában gyűlik össze, így azt zaccmentesen fogyaszthatjuk. Mivel semmilyen kiegészítő nem szükséges hozzá, környezettudatos szemléletűeknek kimondottan ajánlott.

Akarom!

Az általam csak „karos” kávéfőzőkként emlegetett klasszikus, de már elektromos gépek között is különbséget kell tennünk, működési elvük szerint. Ránézésre nem igazán tudjuk megmondani melyik-melyik típus, de igyekszünk segítséget nyújtani, az áruk mindenesetre árulkodó. A hagyományos gépek között megtalálható az úgynevezett átfolyós változat, ahol a forralt víz saját nyomása préseli át a vizet, akárcsak a kotyogós fajtánál, csak itt a készülék villamos árammal működik. Az eredmény azonban mindkettő esetében hasonló. Ezzel szemben a már szivattyús gépek nagyobb nyomással dolgoznak (8-9 bar) és ténylegesen aromás presszókávé főzésére alkalmasak. Áruk nagyjából negyven ezres nagyságrendtől kezdődnek.

A kávék királya

Mi is lehetne az? Az automata kávéfőzők egyedi ízorgiát garantálnak, igazi kávéházban érezhetjük magunkat, ha beszerezzük az otthonunkba. Többségük rendelkezik beépített kávédarálóval, amelynek köszönhetően közvetlenül főzés előtt őrli a szemeket, ezáltal a frissesség és zamatosság magától értetődő. A minőséget meg kell fizetni! Ez igaz a kávéfőzők világára is éppúgy, mint az egyéb elektronikai cikkekre. Azonban egy ilyen komoly és színvonalas konstrukció hosszútávon kifizetődő.

Gazdálkodj okosan!

Adunk néhány tippet, mitévő legyél, ha jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő fedezet, hogy a legprofibb gépet megvásárold. Először is a készüléken túl az egyik legfontosabb tényező a minőségi kávé. A legízletesebb fekete lefőzéséhez szükségünk lesz egy kávébab darálóra. Nem eget rengető összeg, mégis fantasztikus hatást érhetünk el , ha bevetjük. A bolti előre csomagolt kávék nyújtotta élvezet közelébe sem ér a frissen őröltének. A másik elengedhetetlen kiegészítő latte, vagyis tejeskávé imádóknak, a tejhabosító. Segítségükkel igazi különlegességeket is alkothatunk, mintha csak egy barista készítette volna. Mindenkit bátorítunk, próbálja ki az otthoni kávékészítést és napról-napra ügyesebbek leszünk.

Kávé, szerelmem, légy az enyém!

A kávét vagy szereti valaki, vagy nem, köztes opció nincs. Abban azonban mindannyian egyetérthetünk, hogy felemelő érzés leülni a barátokkal, meginni egy jó feketét, teát, vagy éppen forró csokit bárhol, bármikor. Az ősz és a tél a forró italok évszakai, előszeretettel gyűlünk össze ilyenkor a jó meleg szobában, vagy cukrászdában, megbeszélni az adott nap történéseit. Ha pedig az otthonunkban is megteremthetjük egy közösségi program feltételeit, jusson eszünkbe az a szerkezet, amellyel elkészíthetjük, ugyanis a kávé szerelmeseinek megteremti az utat a boldogsághoz.

De nehéz az iskolatáska…

Vissza

És eljött ez a hét is, az utolsó napok a nyári szünetből, az iskolakezdés előtt. Mennyire várták a szünidőt a gyerekek, milyen sok színes élményt gyűjtöttünk a lelkünknek, feltöltődtünk és már gondolatban készülünk, hogy aznap, mikor kinyitja kapuit a tanítási intézmény, csak arra összpontosíthassunk. Akiknek első osztályos lesz a gyermeke, vagyis az óvodát felváltja a suli, azoknak kiváltképp eseménydús ez az időszak, várakozással, izgalommal, némi félelemmel teli. Tudjuk, hogy megváltozik az élet, a gondtalan, felhőtlen gyermekkor egy szakasza lezárult és kezdődik a nagybetűs élet. Pedig még csak most született, hogy repült el így az idő?- gondoljuk. Ez később is így lesz, hiszen a gyermekünkön keresztül éljük meg igazán az évek múlását. Szeretnénk, ha minden zökkenőmentesen menne és a legnagyobb vágyunk, hogy szívünk legféltettebb kincse a lehető legjobban alkalmazkodjon a változáshoz, az új környezethez.

Tiszta fejjel

Most pedig, hogy megvitattuk aggályainkat, bele is vághatunk a konkrét tervekbe, hogyan is könnyíthetjük meg számunkra azt a szakaszt, ami következik. Először is tudatosítsuk magunkban, hogy jó helyen lesz gyerkőcünk, hiszen mennyi időt és energiát fordítottunk arra, hogy a számára legmegfelelőbb iskolát válasszuk, ismerjük már a tanító nénit, akinek oltalmára bízzuk a kisiskolásunkat. Lélekben felkészültünk a kezdetekre és arra, hogy a gyermekünket is felkészítsük, mi várja majd őt. Megtanul írni, olvasni, kinyílik előtte a világ. Aki már felsőbb évfolyamos, tudja, hogy mi következik, mire számíthat, mégis a nyaralás utáni visszarázódás hetekig tartó folyamat. Általában várják már augusztus végén a visszatérést, a közösségi létet, az osztálytársak hiányoznak és a hosszú pihi után újra visszacsöppenünk a dolgos hétköznapokba. Hiszen ez az élet rendje. Ahogy erről már beszéltünk, sokunkban ébrednek szomorú érzések a nyár lezárultával, senki sem várja rövidebb nappalokat és a hideget, de tudatosítsuk magunkban, hogy mindig mindenben megláthatjuk a szépet és jót és a munkanapokat is igyekezzünk feldobni, akár egy közös sütés-főzéssel a gyerekkel, vagy valamilyen közösségi programmal, esetleg barátokkal, egy jó cukizás keretében. Egy fincsi süt, vagy forró csoki mellett milyen jókat lehet beszélgetni. Nem beszélve arról, hogy az évszakok eltolódtak, vár még bennünket az úgynevezett vényasszonyok nyara és egészen október végéig kísér miket a meleg nyárutó, ami olykor még novemberben is kitart.

Készülj, tervezz!

Már nyár elején rendelkezésünkre áll a lista, amely tartalmaz mindent, amire szükségünk lesz majd szeptemberben. Sokunk Pató Pál úrként halogat, amíg már kapkodás lesz az utolsó hét, ami feszültséget, idegeskedést szül, ezáltal megkeserítve mindennapjainkat. A cél az lenne, hogy az utolsó napok már a ráhangolódással teljenek, ne rohanással és a beszerzés kényszerének tudatával. Ezért törekedjünk rá, hogy szépen lassan, akár részleteiben vásároljuk meg a szükséges kellékeket. Manapság már mindent megrendelhetünk internetről is, úgyhogy nyisd ki a laptopod és állj neki, ha eddig még nem tetted! Egy jó fekete mindig jó hangulatot varázsol, egy vidám bögréből hörpintve, kössük össze a kellemest a hasznossal! :)

Táska

Ki korán kel, nem kell kapkodnia!

Ha aranyat nem is lelünk, de az érzés felbecsülhetetlen, amikor reggel időben ébredünk, és nem kell kapkodni, rohanni, idegeskedni. Tudjuk jól, amikor a szünetben otthon vannak a gyerekek, vagy éppen elutazunk, megváltozik a napi rutin, átalakul az életritmusunk. Később kelünk, később fekszünk, hiszen nem kell alkalmazkodni külső tényezőkhöz. Talán e téren legnehezebb a visszaállás. Azonban, ha időben elkezdjük és tudatosan készülünk rá, már két héttel megelőzően korábbra tesszük a lámpaoltás idejét, a szervezetünknek is hagyunk időt, hogy átálljon. Feldobhatjuk a reggeli ébredést egy cuki kis vekkerrel, aminek a manók is nagyon örülnek és már ők is vidámabban állnak a korán kelés gondolatához. Apró trükkökkel máris elterelhetjük figyelmüket a suli miatti ébredés tényéről és egy ínycsiklandó reggelivel is hozzájárulhatunk, hogy energiával töltődve, jó hangulatban kezdjük a napot. Ha időben kelünk, lesz erre is idő! Melyik kicsi ne örülne egy gofrinak napindítóként? Teljes kiőrlésű lisztből készítve igazán egészséges és különleges reggeli.

Étkezz tudatosan, dobozolj!

Az iskolatáskán, tanszereken és tisztálkodási csomagon kívül nagyon fontos szót ejtenünk a tudatos táplálkozásról. „Az vagy, amit megeszel!”- Cseng fülünkben, Feuerback német filozófus frappáns tétele, mely szerint az elfogyasztott táplálék nagyban hozzájárul testi és lelki egészségünkhöz. Felnőtt korban is nagyon fontos a megfontolt étkezés, de gyermekeinknek nekünk kell utat mutatni és példával szolgálni. Éppen ezért ne hagyjuk, hogy a suli büfében csokoládét, süteményt és szénsavas üdítőitalt fogyasszanak! Készüljünk előre, jó kis közös program lehet, a másnapi tízórait közösen összeállítani, színes kis dobozkákba együtt bepakolni, így nem kell attól tartanunk, hogy cukros, egészségtelen ételeket fogyasztanak majd napközben. Törekedjünk a felesleges szemétgyártás elkerülésére és vegyünk néhány uzsonnás dobozt, amelybe szeletelhetünk gyümölcsöket, zöldségeket, sajtokat, vagy kész szendvicseket. Különösen jólesik egy meleg szendvics a hideg napokon, jó, ha beszerzünk egy háromszög szendó készítő szerkentyűt és percek alatt elkészíthetjük a finomabbnál finomabb darabokat. Innivalóról se feledkezzünk meg! Egy igazán színes-vidám kulacsba önthetünk szénsavmentes vizet, de készülhetünk forró itókával is, ebben az esetben válasszunk egy hőtartó termoszt.

Iskolakezdés

Könnyű szívvel

Essen néhány szó az iskolatáskáról is, válasszunk mindenképpen egy praktikus, ergonomikus darabot, amely megkíméli gyermekünk gerincét és vállait, ezáltal nem okoz testi deformitást. Kialakításuk mellett, persze nagyon fontos hogy néz ki, hiszen nem szeretnénk évente cserélni. Jó kis közös ráhangolódás a suli tatyó közös megvásárlása, olyat válasszunk, amelyet szívesen hord apró birtokosa. Ha már olyan nehéz az iskolatáska, legalább mi magunk könnyítsük meg hozzáállásunkat a sulikezdés felé vezető úton. Szerezzük be a szükséges kellékeket időben, alakítsuk át szokásainkat, de leginkább hozzáállásunkon változtassunk. Mindent egyszerűbben kivitelezünk, ha nem görcsölünk rá! Éppen ezért ne hagyjunk mindent az utolsó pillanatra. Sulira fel! :)