Merevlemezt vennék – de milyet?

iomega merevlemez

Számítógép winchesterek | Külső merevlemezek | SSD adattárolók

Hiába az új technológiák, a merevlemeznek (más néven HDD-nek, esetleg winchesternek) jó ideig nem lesz olyan versenytársa, ami kiszoríthatná a piacról. Az SSD tényleg gyors, a fogyasztása is alacsony, na meg kevésbé sérül, de drága, a felhőalapú tárhelyekhez pedig hiába férhetünk hozzá bárhonnan, ha egyszer erősen korlátozva vagyunk a szolgáltatók által rendelkezésre bocsátott tárhely tekintetében.

Külső merevlemezek – mindig legyen nálunk minden adat!

20120511-kulso-merevlemez-olcsobbat-hu-01

SSD merevlemezek | 1 TB feletti külső merevlemezek | Hordozható külső merevlemezek

Rendben, a felhős rendszerek világában az ember nem szívesen cipel magával semmilyen adatot, de míg az online tárhelyekre nem fér fel minden fontos fájlunk, és általában a zenéinkről és filmjeinkről is kénytelenek vagyunk lemondani, addig egy könnyen hordozható és olcsó külső merevlemezzel ezek a problémák elhárulnak.

Terítéken az SSD-k – ideje gyorsítani!

20111127-ssd-olcsobbat-hu-01

Aki járatos valamennyire a számítógépes alkatrészek terén, bizonyára találkozott már a solid-state drive-okkal, azaz az SSD-kel: ezek az adattárolók számtalan előnyt tudnak felmutatni a hagyományos merevlemezekkel szemben, igaz, ennek egyelőre meg is kérik az árát a gyártók. Az SSD-kben ugyanis nincsenek forgó lemezek vagy mozgatható író-olvasófejek, sőt úgy egyáltalán minden mozgó alkatrész hiányzik belőlük; ezek az adattárolók nem-felejtő, NAND-alapú memóriát használnak az adatok megőrzésére, ebből kifolyólag kevésbé érzékenyek a külső hatásokra (például rázkódásokra), csendesek, keveset fogyasztanak, ráadásul gyorsabbak is. A technológia újnak mondható, ennek is köszönhető, hogy a gigabájtonkénti fajlagos ár jóval magasabb, mint a HDD-k esetében, tehát azonos áron csak kisebb adattárolóhoz juthatunk hozzá. Az SSD-kkel történő megismerkedés viszont mindenképpen javallott, beszerzésük megfontolandó, akár úgy is, hogy az operációs rendszerünk a gyorsabb futtatása érdekében az SSD-re kerül, míg minden más adatunk egy hagyományos lemezen landol, mert ott több a hely. Mutatunk most három választási lehetőséget!

LaCie 2BIG Quadra merevlemez – gyors és gazdaságos

20110101-lacie-2bigquadra-merevlemez-olcsobbat-hu-01

Ha nem szeretünk lemezeket írni, a hordozható USB-kulcsok pedig nem elégítik ki az igényeinket, célszerű lehet külső merevlemezbe fektetni, annál is inkább, mivel ezek az eszközök manapság kifejezetten olcsón beszerezhetők, egyik-másiknak pedig még különböző extrákra is futja. A LaCie 2BIG ugyan nem éppen a legkönnyebb és legkisebb darab, s lehet, hogy drágább az elődjénél, azonban mégis érdemes lehet vele egy próbát tenni.

Pörgős 2 terabájt: Seagate 2TB 7200rpm 64MB

20100727-seagate-hdd-merevlemez-2-tb-olcsobbat-hu-01

A Seagate Barracuda 2 TB 7200rpm 64MB legfontosabb tulajdonságai már a nevéből is kiolvashatóak: hatalmas tárhely és gyorsaság.

Stílusos útitárs: Microsoft ARC Mouse

20100205-microsoft-arc-mouse-01

Sokan nyaralnak mostanában (reméljük), és közülük is többen viszik magukkal notebookjukat az útra. Nem mindegy ilyenkor, milyen kiegészítők kerülnek a laptop mellé, mennyire egyszerű elpakolni, aztán pedig használni a plusz eszközöket. Dizájn és hasznosság egyszerre: a Microsoft ARC Mouse igazi szépség, amit arra terveztek, hogy nagyon kis helyen, könnyen hordozhassuk notebookunk mellé, de emellett ne legyen olyan aprócska és nehezen fogható, mint a notebook-egerek többsége.