Ízes élet, ízletes étkek

„…Nyár van nyár. Röpke lepke száll virágra, zümmög száz bogár…”- mindenki számára ismerősen csenghet, a Nyári kánon szövege és fülpezsdítő dallama. A legforróbb évszakunknak van egy különleges, szívet melengető hangulata, hosszabbak a nappalok, világos reggelre ébredhetünk, többnyire szikrázó napsütésben, kinti programjaink száma érezhetően megsokszorozódik. A hosszú, hideg tél után végre újra érezzük a nap testet-lelket melengető sugarait, a virágzó tavasz után a természet színeit. Kinek ne lenne jobb kedve üde, friss környezetben sétálni, leülni barátokkal egy élénkítő fröccs, vagy limonádé mellé, kibeszélni egy dolgos hétköznap fáradalmait? Akár minden napunkat feldobhatjuk, saját balkonunkon, vagy kertünkben parti hangulatot varázsolhatunk.  A kiegészítőket mi is elkészíthetjük, de szerencsénkre egyre több helyen vásárolhatunk fényfüzéreket, mécseseket, színes étkészleteket, kancsókat, amelyekkel még inkább feldobhatjuk a közvetlen környezetünket.

Közös élmények, közösségi események

Már a civilizáció előtt az előember is azáltal emelkedett ki az állatok közül, hogy képes volt tüzet gyújtani és az ételt nyílt lángon sütni, amely ma már kultúránk szerves része és a 21. században a gasztronómián belül is kiemelt jelentőséggel bír. Társasági lények vagyunk, időnként jólesik közös programot szervezni, a nyári időszakban pedig nincs is jobb, mint egy kerti parti. Készíthetünk akár bográcsban finom pörköltet, ami a magyar konyhaművészet egyik alapja, a lecsó mellett, csak hogy néhány példát említsünk a klasszikusok közül. A grillezés, vagy bográcsban főzés közösség építő hagyomány, ahol a lényeg, hogy közösen, a szabadban készítjük el az ételeket. Baráti társaságok előszeretettel gyűlnek össze, nyárestéken, hogy élvezzék egymás társaságát, idilli környezetben. Ezek a traccs partik igazán alkalmasak arra, hogy kieresszük a fáradt gőzt és egy másik világba csöppenjünk, hiszen ez a kikapcsolódás lényege. Egymásra koncentrálunk és a parti varázslatos hangulatának köszönhetően mindenki ellazul, nem beszélve a finom ételekről és italokról, amelyeket közben fogyaszthatunk. Korunkban egyre jelentősebb szerepet játszik az egészséges táplálkozás, így a többi közösségre gyakorolt jótékony hatása mellett nem elhanyagolható tény, hogy az ételkészítés egyik legegészségesebb és legkíméletesebb módja a szabadban sütés. Ugyanis kevesebb zsiradékot használunk, valamint a lassú sütési mód miatt az ételek tápanyag tartalma nem redukálódik.

A sütögetés művészete

A grillezés legelterjedtebb módja a faszénen vagy gázon sütés, ahol ezen hőforrások alulról sütik az étkeket, ezáltal azok különlegesen ízletesek lesznek, az előbbi esetében maga a faszén egyfajta fűszerré válik, így az sem mindegy, abból milyen fajtát használunk. Figyeljünk arra, hogy megfelelő alapanyagokat válasszunk, hiszen ez a siker egyik kulcsa. Ha lehetőségünk engedi, látogassunk el a közeli piacra, ahol friss és bőséges árukészlettel találkozhatunk, nem utolsó sorban mesebeli hangulata külön élményt nyújt. Az ízesítést illetően számos recept áll rendelkezésünkre, az internetnek köszönhetően kinyílik a világ, aki viszont elzárkózik a modern technológiától, könyvesboltokban teljes készlettel találkozhat a világ összes tájának gasztronómiai remekműveit illetően. Fogjuk meg a mobilunkat, üljünk ki a kertbe és böngészhetjük is a jobbnál jobb ételkészítési tippet! A piacon elérhetőek a faszenes, elektromos és gáz alapú grillek is, ahogy már említettük, különbség közöttük az adott hő forrása. Mint ezt már korábbi bejegyzéseinkben hangsúlyoztuk, a lényeg, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes típust és darabot. Ebben is szeretnénk most segítséget nyújtani.

Találjuk meg az igazit!

Az elektromos árammal működő darabok egyszerűen kezelhetőek, és ha rendelkezésünkre áll kültéri aljzat, könnyedén csatlakoztathatjuk is. Kezdőknek bátran ajánljuk! Továbbá érvként szól mellettük, kisebb méretük, mobilis mivoltuk és hogy nem szükséges hozzá semmilyen gyújtós, vagy bármilyen más eszköz, ezáltal használatuk zárt térben is biztonságos. Fontos még megjegyeznünk, ha egy hadsereget várunk vendégségbe, számítsunk rá, órákon keresztül mellette állhatunk, hiszen ezek a darabok 2-4 fő részére ideálisak. Teljesítményüket illetően vegyük figyelembe a lehetséges maximális teljesítmény értékét, ugyanis ha a körülbelül 2000 W-t nem éri el, úgy a fűtőszál akár órákig is melegedhet, ezáltal a sütés hosszú ideig tart. A gáz grillsütők hasonlóan egyszerűen kezelhetőek, mint előbbi társaik. Elegendő egy gombbal begyújtani a lángot és az szinte azonnal forró is lesz. A gázhasználat miatt nagyon óvatosnak kell lennünk, nehogy tűz keletkezzen, az esetlegesen alapra folyó zsír miatt, továbbá, a gázpalacknak köszönhetően nagyobb súlyú készülékek ezek, így kevésbé tudjuk mozgatni egyik helyről a másikra. Az igazi klasszikust nem véletlenül hagytuk a végére, hiszen a faszenes grill adja a lehető legkülönlegesebb élményt, mind az illatokat, mind az ízeket illetően. Használatuk kimondottan kültéri helyszínt igényel, valamint tapasztalat is szükséges a tűz begyújtásához, de aki egyszer megtanulja, a szerelmesévé válik. Áruk alacsonyabb, viszont faszenet rendszeresen vásárolni kell hozzá és maga a beüzemelése is hosszadalmasabb művelet, de az igazi ínyenceket kárpótolja az eredmény. Számos híres séf is erre a válfajra esküszik.

Nem elhanyagolható kiegészítők

A jó hangulathoz adottak már az alapok, a sütőnk és a társaság, mégis mire lehet még szükségünk? Tehetjük fel magunknak a kérdést. A relaxáláshoz elengedhetetlen a jó zene, kinek mi a kedvence, egyeztessük, de a lényeg, hogy legyen eszköz, amin keresztül hallgathatjuk. Manapság már ez a probléma sem akadály a hordozható hangszóróknak köszönhetően. Akár Bluetooth kapcsolat segítségével élvezhetjük a slágereket. A kényelemhez elengedhetetlen egy jó ülő alkalmatosság, ahol a társaság helyet foglalhat, ha elfárad és a beszélgetés is önfeledten folytatódhat. Ezek között is megtalálhatóak igazán exkluzív darabok, amelyek a komfort mellett igazán kellemes hangulatot varázsolnak szemet gyönyörködtető külső jegyeikkel egyaránt. Nagyobb társaságok számára ideálisak a garnitúrák, amelyek között kanapé, asztal és egyszemélyes fotel is megtalálható. Az i-re pedig feltehetjük a pontot egy hintaágy vásárlással, ha elfáradunk, még szundíthatunk is rajta egyet. Egy gyönyörűen karbantartott kertben pedig sokkal jobban érezzük magunkat, ezért nagyon menő robotfűnyírót szerezhetünk be, hogy akár a kerti parti előtt közvetlenül lenyírhassuk a füvet. Nem kell idegeskedni, minden a lehető legnagyobb rendben lesz, főleg ha a kert karbantartását is legújabb barátunkra bízhatjuk. Ezek ára nem a legalacsonyabb, de hosszú távra tervezhetünk velük, így az évek alatt meghálálják a költségük okozta terhet.

Önfeledt öröm

És ha már az udvar is megfelelően karbantartott, semmi sem állhat utunkba, hogy előkészítsük a sütögetős eseményt. Először is fogyasszunk el egy jó kávét, majd miután újult erőre kaptunk, dekoráljuk ki a teraszt, szaladjunk el a közeli piacra, szerezzünk be friss húsokat, zöldségeket, fűszereket, válasszunk ki néhány jó receptet, hűtsünk be néhány üveg italt, üdítőt és már kezdődhet is a buli.

Ép kertben, én élek!

Kert

Itt a nyár, szikrázó napsütés, ilyenkor mindenki a szabadba vágyik. A szerencsések saját kertjükbe ülhetnek ki és élvezhetik a szabadságot, gyönyörködhetnek a zöld környezetben.  Ha gondosan ápoljuk a benne élő növényzetet, több hónapon keresztül örömünk leljük látványukban.

Mindannyian ismerjük azt a mondást: Ép testben, ép lélek! Erre utalva a címben, a kertünk is egy gondozást, törődést igénylő „élőlény”. Jó érzés a gyönyörű pázsiton heverészni, gondolatainkban merengeni, vagy olvasni, körbe tekintve a színes virágokra és fákra. Senki sem szereti a gazok burjánzását, az össze-vissza lombkoronák látványát és a rendezetlen körülményeket. A modern technika ma már segítő kezet nyújt, széles skálán választhatunk a nekünk megfelelő eszközök közül. Kertünk méretének megfelelően, anyagi lehetőségeinkhez mérten és egyéb fontos kritériumot figyelembe véve választhatjuk ki, melyek azok a szerszámok, amelyek akár hosszú távon hű társaink lehetnek. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani, hogy megkönnyítsük a döntést.

A szép gyep titka

kert2

Attól függően, hogy milyen fűmagot használtunk telepítéskor és mennyi öntözést kap a fű, 4-10 naponta ajánlott vágni. Fontos, hogy eltaláljuk az optimális hosszt, mert a túl mély vágás eredményeként kiszárad és utólag ezt a folyamatot visszafordítani nem lehet, viszont, ha túl nagyra hagyjuk nőni, akkor a szálak visszahajlása miatt különböző gombás betegségek terjedésének is utat nyithatunk. Évente néhány alkalommal a gyepnek szellőztetésre van szüksége, amely egy gondos átgereblyézést jelent, hogy felfrissítse azt. Ezt kizárólag tavasszal és ősszel szabad elvégezni, ha nyáron szükséges, akkor gyeplyuggatás ajánlott, amelyet hengeres, tüskés fejű válfajjal tudunk elvégezni.

Fűnyíró, a fő kertszépítő

A pázsit karbantartásának legfontosabb eszköze a fűnyíró. Kertünk méretétől függően, egyéb kényelmi szempontokat figyelembe véve határozhatjuk meg, melyik a nekünk való verzió, ennek kizárólag anyagi lehetőségeink szabhatnak határt. A 21. században mindezek mellett fontos a környezettudatos szemlélet, hogy minél hosszabb időre tervezzünk és az adott gép a lehetőségekhez mérten, ne károsítsa a természetet. Előfordulhat, hogy valaki egy olcsóbb típust szeretne vásárolni, a piac erre is kínál alternatívákat.

A kézi fűnyírók, amelyek erejét az emberi erő adja, ilyen szempontból kompromisszumos megoldás, hiszen környezetbarát és árban is az olcsóbb kategória. Azonban ez a fajta, nehéz önsúlyú és egyenes terepre ajánlott pontosan ezért (vállalkozó szelleműeknek a dombos felületre is, ezzel a napi edzésmennyiség is letudva).

Az elektromos fűnyírók 800 nm-es maximális területig ajánlottak, áruk változó, 10 ezer forinttól már kaphatóak. Szintén környezetkímélő szempontból a drágábbak hosszú távon, akár évtizedekig használhatóak, kisebb karbantartást igényelnek. Amit figyelembe kell vennünk, hogy konnektor szükséges elektromos mivoltukból adódóan, ebből kifolyólag a vezeték gombolyítására figyelni kell. Az akkus gépek magasabb árkategóriába tartoznak, viszont halkan működnek és egyszerű kezelést biztosítanak, nem kell a vezetékkel bajlódni. Az akku a működés idejét befolyásolja, általában fél órára biztosít energiaellátást, ezért kisebb területek karbantartására ajánlott, de akár használható több felvonásban is és akkor ez a probléma áthidalható.

A benzinmotoros fűnyírók között már nagy szórás van tudásbeli különbségük szerint. Az olcsóbb daraboktól egészen az önjáró típusokig széles tárházukat kínálják. Előnyük, hogy gyors munkát garantálnak és a durvább gazzal is megbirkóznak. Vannak közöttük a legmodernebb önjáró darabok, amelyek lehetnek két kerék, de négy kerék meghajtásúak is, ezáltal kisebb erőkifejtést igényelnek, dimbes-dombos telkekre kiváló választás. Továbbá van az úgynevezett mulcsozásra alkalmas fűnyíró, amelynek lényege, hogy a levágott füvet oldalt szórja szét egy-egy sávban működés közben, ezáltal táplálja is a talajt, visszaforgatja a friss vágást.

Nagyobb és/vagy gazos területekre tökéletes választás a fűnyíró traktor, amely óriási vágószélességével és méretével gyors és precíz munkát végez, áruk nagyjából milliós nagyságrendű. Nagyobb szintkülönbségek sem jelentenek akadályt.

Századunk műszaki eszközei között már megjelentek az önműködő darabok, amelyek lényege, hogy emberi jelenlét nélkül is dolgoznak, ezzel időt és energiát spórolnak. A kényelmet azonban meg kell fizetnünk és leginkább zárt területeken, egyenletes felületen használható a fűnyíró robot.

A részletekre is figyelmet kell fordítani!

Hiába szép a kert nagy része, miután lenyírtuk a füvet, ha a szegély mentén áll a gaz. Ezek ugyan nem olyan szembetűnőek, mégis ronthatják az összképet. A fűnyíró mérete miatt nem alkalmas a kertek szélein megbúvó gyom vágására, de ne gondoljuk, hogy nincs megoldás. Kifejezetten ezt a célt szolgálják a szegélynyírók, amelyek kis és nehezen hozzáférhető részeken is eredményesen használhatók. Sokszor összekeverik ezeket a fűkaszákkal, pedig azok kimondottan nagyobb kiterjedésű gazos és sűrű területekre ajánlottak.

Fák, bokrok, cserjék

A gyönyörű pázsit igénye mellett természetesen ugyanúgy fontos, más növényekkel is foglalkozni. Annál szebb egy kert, minél több példány él benne, a sövények akár térelválasztásra, kertek közötti kerítés elfedésére is kiválóak. Van, aki a kézi erőt igénylő sövényvágó ollókat kedveli, de akadnak, akik a gépesített eszközöket részesítik előnyben. A fűnyírókhoz hasonlóan, léteznek elektromos (köztük akkus) és benzines fajták is. Ezek működési elveit a fűnyíróknál már részletesen kifejtettük. Segítségükkel egyszerűbben és gyorsabban dolgozhatunk, mint kézi erőt igénylő társaikkal.

Kertünk ékei a fák, amelyek minden évszakban más arcukat mutatják, különböző színekben pompáznak. Mivel méretük szintén eltérő, erre a célra külön ágvágó ollókat kínálnak a gyártók. Azt hinné az ember, hogy nagy méretük miatt fejtörést okozhat gondozásuk, de az elektromos ágvágóknak köszönhetően ma már ez sem okoz gondot. A legmodernebb típusok teleszkópos nyéllel felszereltek, ezáltal igen nagy magasságban is munkálkodhatunk velük.

Summa summarum

kerti parti

Sokszor elveszünk az információk tengerében, ezért jó, ha vásárlás előtt gondolatban rendszerezzük az igényeinket. Gondoljuk át, mire és milyen célból van szükségünk, mik a prioritások és természetesen anyagi lehetőségeink is korlátot szabhatnak. Azonban, ha tudatosan készülünk fel a vásárlásra, (ez minden egyéb termék esetén is érvényes) elkerülhetőek a későbbi csalódások és akár hosszú távon is megkönnyítjük az életünket.

Szeretünk szép és rendezett környezetben élni, egy gondosan ápolt kertben szívesen pihenünk, töltjük szabadidőnket. A nyári időszakban pedig társasági események helyszíne is lehet, ki ne szeretné a grillpartikat, ahol gyönyörű környezetben ehetünk-ihatunk és tölthetünk el gondtalan és feledhetetlen pillanatokat.

 

 

 

Hogyan készítsük fel a kertünket leghatékonyabban a hidegebb hónapokra?

Anyuka a gyerekeivel a kertben

Kerti szerszámok széles választéka| Kertibútorok az egész család örömére | Kerti játékok gyerekeknek

Időnként még mindig száz ágra süt a nap és bár ereje már nem a régi, mégis nehéz elhinnünk hogy bizony nemsokára ránk köszöntött a leghidegebb évszak, amire nem árt előkészülni. A különböző áruházláncok és hipermarketek kínálatának köszönhetően ma már nem kell szorgos hangya módjára egy egész télre való elemózsiát raktároznunk, azonban így is sok tennivaló adódik, ha máshol nem, hát a ház körül. Lássuk milyen tennivalók várnak rád, még mielőtt hótakaró borítaná kertet!

Egy jó mobilnettel a kertben is tudsz netezni!

A szomszéd kertje zöldebb? Ő biztos öntözi…

Fiatal nő a kertet öntözi locsolókannával

Kerti szerszámok | Kert szivattyúk | Építs saját kerti tavat!

Amikor ezer ágra tűz a nap, a növények kókadoznak,  a zöld pázsit színe pedig a zöld helyett a barna és sárga különböző árnyalatait veszi fel, akkor már a kis kerti csap, a locsolókanna és az időnkénti néhány csepp eső kevés ahhoz hogy túlélje a kert a kánikulát. Ilyenkor kell aztán drasztikusabb és lucskosabb módszerekhez folyamodni, melyekkel rendesen át lehet áztatni a talajt és meg lehet menteni a haldokló növényzetet.

Legyél függő vagy ringatózz lágyan!

20120529-fuggoagy-olcsobbat-hu-01

Ágykellékek a pihentető alváshoz | Ágymelegítők a teljes komforthozKerti bútorok a kinti kikapcsolódáshoz

A kényelem mindenki számára fontos, legyen szó az éjszakai alvásról, egy hosszabb autózásról, vagy éppen a kertben való pihenésről, lazulásról. Az utóbbira sajnos kevesen fektetnek nagyobb hangsúlyt, hiszen jobbára elintézik egy leterített pokróccal, vagy felfújható matraccal a dolgot, melyek se nem esztétikusak, se nem a kényelmesek. Ma már számos olyan megoldás is van, melyekkel mindkettőt egyszerre biztosíthatod, ráadásul ezekért a bankszámládat sem kell lenulláznod!

Homokozó birodalom – Macskáknak kívül tágasabb!

201020523-homokozó-olcsobbat-hu-01

Kerti játékok minden gyerek örömére | Kerti játszóházak | Kertbe való ugrálóvárak

A gyerekekre a játszótereken igen sok veszély leselkedik: hintát lestoppoló, puffogó anyukák, neveletlen kiskölykök, macskakakás homok és persze a rozzant játékok, melyeket itt-ott megrágott az idő vasfoga és azóta nyöszörögve, nyikorogva tűrik a megpróbáltatásokat. Persze nem lehet teljes mértékben általánosítani és le a kalappal a kivételeknek, azonban ha a szívünkre tesszük a kezünket, bevallhatjuk: még napjainkban is szép számmal akadnak hasonlók, az amortizáció pedig mindig két lépéssel a fejlesztések előtt jár…