Digitális tervezőnaptárak – kézzel írva

Sokan már novemberben gondoskodnak a jövő évi naptárról, mivel munkaeszközük, s van, aki csak több hónapos határidővel tud dolgozni. Általában a szolgáltatóknak nélkülözhetetlen egy mindig kéznél lévő, megfelelő beosztású naptár, ahová beírhatják a vállalt időpontjaikat. Ha elveszik, súlyos károkat okoz, nem csak anyagi értelemben. A szépségiparban rengeteg egyéb információt jegyeznek fel pl. a fodrászok vendégeikkel kapcsolatban, a hajfesték színkódjától kezdve az optimális hatóidőkig. A papír alapú “offline” naptárakat nem szívesen cserélik le, mert nincs megfelelő alternatíva, a laptop nehéz, kényes, drága, a mobil kicsi és túl kötött a rendelkezésre álló hely a megjegyzéseinknek. Akkor mégis a papír naptár a nyerő?

Igen, és nem

A papír alapú naptárnak néhány hátrány róható fel, viszont többsége végzetes. Például nem lehet egyetlen gombnyomással akár több helyre menteni, nem lehet archiválni, több példányban őrizni. Legfeljebb fénymásolni, viszont ez keveseknek megfelelő lehetőség. Ha elveszítjük mindig kérdéses, hogy visszakerül-e? Ki van téve az elemeknek, elázhat, de ráborulhat a kávé is. Nehéz törölni egy-egy lemondott időpontot, hibajavítóval kell újból használhatóvá tenni a szabad sávot. De ne feledkezzünk meg az előnyeiről sem! Bármikor, szinte bárhol jegyzetelhetünk bele, akár a semmi közepén, ahol nincs áram sem, s ha év végére leamortizáljuk nem gond, hiszen úgyis újat kell venni.

Adatok a felhőben

A legfontosabb szempont az adataink védelmén túl a helyreállíthatóság. Akár megsemmisül, akár elveszik, vagy több eszközön vagyunk kénytelenek nyomon követni teendőinket, a legjobb megoldás a felhő alapú tárolás. Az adatvesztés rémét tehát kihúzhatjuk. Mi a helyzet a használhatósággal? Lényeges tehát a méret, a szoftverválaszték és az eszköz kompatibilitás. A megoldás a tablet.

Lényeges az eszköz

Magam részéről a szoftver és megbízhatóság miatt az Apple 2018-as iPad-ét használom. A tabletem 4G változat, így bárhol “net közelben” vagyok, ahol van mobilhálózat. Az efféle felhasználáshoz nincs szükségünk nagyobb internetcsomagra, részemről mindössze havi 1 GB bőven elegendő. Ebbe belefér a levelezés, jegyzetelés, naptárkezelés, fotók felhőbe mentése és böngészés, meg az apróságok, úgy mint mobil bank, csekkek befizetése, stb. Lényeges azonban, hogy a kézírást kezelő szoftvereknek nincs szükségük állandó net kapcsolatra, viszont amint észlelik a kapcsolódást azonnal mentenek, akár egyszerre több helyre is. Méretét tekintve legalább 8″-os tablet szükséges, aki sokat használja és nem lényeges a szállítási méret, akkor inkább a 9.7″-10.2″-es méreteket javaslom. Ezek már kb. akkorák, mint egy szokványos A5 körüli méretű határidőnapló.

Mivel írjunk?

Az Apple tabletekhez kapható a saját Apple Pencil, amely ugyan az egyik legjobb, de elég érzékeny. Ha nem látjuk el külön védőtokkal, akkor hamar beadja a kulcsot, akárcsak anno a Mighty Mouse. Hacsak nem kaptunk ajándékba a tablethez, akkor vessünk egy pillantást a többi gyártó termékére is. Itt van pl. a Wacom Bamboo. A Wacom mindig is élen járt a digitális rajzeszközök terén, ha az ő terméküket választjuk ismét nem fogunk csalódni. Kiváló ergonómia, jó minőség és tartósság elérhető áron. Szintén kedvező áron juthatunk hozzá a Logitech Crayonhoz, ami akár gyerekeknek is ajánlható speciális háromszög profilú formája és ergonomikus fogása miatt. Ha tényleg csak írásra használjuk, és nem fontos a nyomás- és dőlésszögérzékelés, akkor az Adonit, vagy egyéb “no name” tollak is megfelelőek lehetnek.

Vigyázat! A sima kapacitív érintőeszközök nem alkalmasak erre, gumiszerű érintőfelületük teszi alkalmatlanná a folyamatos és gördülékeny jegyzetelésre. Vészhelyzetekben, mikor a digitális tollunkat otthon felejtettük, elhagytuk, megette a kutya…
A legegyszerűbb, semmilyen más eszközt nem igénylő vészmegoldás egy fém testű betétes toll. Nem szükséges kivenni a betétet sem, kapcsoljuk ki, az elejébe pedig bármi megfelelő, ami természetes, tehát vezető anyag. Ami egy átlagos irodában előfordulhat. Mondjuk egy darabka tiszta papír zsepi. Vagy eldobható pamut törlőkendő darab, esetleg fültisztító pálca vatta vége. Egyszerűen “tekerjük” az elejébe, vágjuk le annyira, mint egy filctoll vége, majd leheletnyit benedvesítve voilà, máris írhatunk. Egy-két értekezletet ki lehet vele húzni, vagy amíg megérkezik a pótlás, de hosszú távon azért kényelmetlen. Mivel mindenki másképp ír, másképp fogja a tollat, így bizony nem minden véletlen érintést fog kiszűrni a szoftver, “maszatolni” fogunk. De ha azonnal kell egy toll, nos akkor a helyzet megoldva.
Persze lehet venni egy- kétezer forint körül is érintőceruzákat, amik kis szilikon tappanccsal tartják fenn az elektromos kapcsolatot a kezünk és a tablet érintőfelülete között, de ezekkel épp ugyanaz a probléma, mint a vészhelyzeti megoldással: nem párosítható a tablettel és minden, akár a tenyerünk okozta érintéseket is papírra vetik. Egyszóval kényelmes felhasználáshoz nem érdemes ezekbe beruházni.

Tokot viszont nagyon is érdemes vásárolni. Rengeteg féle tablet tok kapható, a sima szilikon hátlapoktól kezdve a kitámasztható notesz tokokig, valamint billentyűzettel ellátott tok is kapható, amely ha akarjuk mini laptoppá alakítja tabletünket. Ha pedig jegyzetelünk, akkor csak fordítsuk meg, akár egy füzetet és máris írhatunk. A billentyűzetes toknak további előnye, hogy összecsukva lekapcsolja a képernyőt, kinyitva pedig feloldja (beállítás függő!), kapható világító változat is, kemény tokozása megvédi tabletünket a durvább fizikai hatásoktól is. Fogyasztása elenyésző, külön beépített akkumulátora hónapokig bírja egy töltéssel. Segítségével a táblázatkezelés sem lesz esetlen, kényelmesen gépelhetünk akár hosszabb szövegeket is, nem beszélve arról, hogy még a legkönnyebb, legkisebb laptopnál is könnyebb egy tablet tokkal együtt.

A “papír”

Ahogy fentebb említettem, én leginkább a szoftver elérhetőség miatt használok iPad-et. Az Androidos verziókat sajnos nem volt alkalmam tesztelni, ha már van egy tablet, ami a célnak megfelelne és az Android rendszerű, akkor érdemes körülnézni a Google áruházban megfelelő appért. De ha most vásárol tabletet, akkor érdemes inkább valamelyik Apple tabletbe beruházni, mivel itt két nagyszerű app is listavezető helyre került az elektronikus jegyzetelés berkeiben, sajnos mindkettő csak IOS-re készült.

Az egyik termék a Notability, a másik pedig a Goodnotes. Magam az utóbbit használom. Szolgáltatásaiban talán egy leheletnyivel többet tud és gyakrabban is jönnek ki frissítések a Notabilityre, de főbb funkcióiban azonos tudásúak, nekem csupán szimpatikusabb volt a Goodnotes automata “papírtovábbítása”. Érdemes előbb mindkettőt megnézni működés közben, a Goodnotesről és a Notabilityről is találhatunk több teszt videót és összefoglalót is a Youtube-on. Árát tekintve mind a kettő élettartamra vásárolható, nem előfizetéses alkalmazás, ellentétben pl. az EverNote-al. Amely ugyan nagy tudású, de az utóbbi időben drasztikus árakat szabnak, miközben különösebben nagy dobásuk nem volt fejlesztés terén, ezért az EverNote-ot nem tudom ajánlani. Az ingyenes verziója pedig sajnos épp arra alkalmatlan, amire használnánk. Esetleg az ingyenesen elérhető OneNote alternatíva lehet. Mivel a megvásárolt szoftver nem eszközhöz kötődik, így akkor is elég egyszer megvenni, ha tabletet cserél, vagy több eszközön is használja. Áruk kedvező, a Goodnotes 5 2.990 Ft, a Notability 3.490 Ft az App Storeban. Ezért az összegért nagyjából egy viszonylag strapabíró, műbőr vagy kemény karton kötésű A5 méretű éves naptárat vásárolhat. Amelyet viszont évente meg kell vennie újra és újra.

Bármelyiket is választja

Füzeteket hozhat létre a különböző témájú jegyzeteihez, szkennelheti fontos dokumentumait, amelyeket szintén a notesz programban tárolhat. Bármikor elérheti, megjegyzéseket írhat rá, amelyeket később törölhet is, de kiemelheti “filctollal” a lényeges részeket. Akár tanfolyami jegyzetet is feltölthet különféle formátumokban, egyszerre több lapon dolgozva megkönnyíti a tanulást. Akár diktálhat is noteszének vagy hangfelvételt is készíthet. Használhatja szövegszerkesztőnek is, képek, médiatartalmak beszúrásának lehetőségével. Kezeli a hiperlinkeket is, jegyzetének egészét, vagy egy lapját exportálhatja is, pdf formátumban, vagy egyből küldheti e-mailben. A különböző vonalvastagságon kívül választhatunk golyóstollat, filctollat vagy töltőtollat és persze bármilyen színnel írhatunk.

Készítsen egyedi tervezőt

Bármely pdf szerkesztő alkalmas erre, de ingyenes megoldás a Google Keynote, amely tableteken is elérhető és az egyik legkényelmesebb szerkesztő erre a célra. Használhatja a szoftverekben található lapokat is, bár ezekből nincs túl bőséges választék. Ha nem szeretne kezdetben szerkesztéssel foglalkozni, akkor a neten rákeresve rengeteg ingyenesen letölthető tartalmat talál, akár komplett éves tervező csomagot, háztartási naplót, bevásárló listákat, iskolai szervező lapokat, gyakorlatilag szinte bármit. Ha nyomtatható tartalomként van megjelölve, akkor is fel tudja használni: az összes pdf formátum alkalmas elektronikus noteszünkhöz. Később felhasználhatjuk alapnak, vagy mintaként használva újat hozhatunk létre.

Mire jó még a digitális ceruza?

Számtalan jó és még jobb kifestőt találunk az áruházakban akár Android, akár iOS rendszerre. Találhatunk kicsiknek valót, úgy 3 éves kortól és készítenek felnőtteknek is a legkülönfélébb témákban. Jól jöhet a digitális rajzolási lehetőség ingatlanosoknak, lakberendezőknek, bárkinek, akinek szüksége van helyszíni skiccek készítésére. Persze vannak komolyabb alkalmazások rajzolásra, vannak kifejezetten illusztrációs célokra készült szoftverek, amelyekkel akár képregényt is tervezhetünk. Ez utóbbi célra nekem legjobban a Wacom terméke vált be, általános kézíráshoz egy Logitech Crayont használok már lassan egy éve. Nem érzékeny a leesésre, pontos az érzékelés, a beépített akku meglepően jól bírja a strapát. Nem gurul le az asztalról és nekem tökéletes a fogása. De meg kell jegyezni, hogy aki még sosem fogott háromszög alakú ceruzát, annak érdemes tenni előbb egy próbát vele, mert hallottam már olyat, hogy nem tudta megszokni a felhasználó. Ami hátránya lehet, hogy könnyebb, mint egy Wacom Bamboo és erős igénybevétel esetén elkezd kopni a festék a fogásponton. Azonban kedvező áráért cserébe elnézhető apróság, valamint tokkal ez is kivédhető.

Reméljük, hogy összefoglalónk hasznos tanácsokkal szolgált, s aki eddig haszontalan kütyüként tekintett a tabletekre már másként vélekedik.

Első a biztonság, második a Ferencváros

2007-09-25-safety-helmet

És itt kérnénk elnézést a címért, hiszen mi is tudjuk hogy a Fradi a másodosztályban is alig remekel. Szóval ahogy azt az adatbiztonság témaköréből is nagyon jól megtanulhattuk, valamint híres-hírhedt hackerek által írt könyvekben is remekül meg van fogalmazva, vagy akár még túl is van magyarázva: az adataink kikerülésének elsővonalas védelme nem más, mint a fizikai. Most nagyot mondtunk, de persze ez sem jelent semmi különöset, csupán annyit, hogy ne hagyjuk, hogy bárki, aki a buzzworddé csépelt “social engineering” alkalmazásával csak úgy besétál hozzánk – legyen szó a cégünkről, de durvább esetben beszélhetnénk a villanyszámlásnak álcázott tolvajról -, könnyűszerrel hozzáférjen mondjuk a nyitott ajtó “mögött” tárolt szervereinkhez, és kapva az alkalmon egy pendrive-ot beledugva másolja le az amúgy brutálerős tűzfallal védett titkos adatainkat, aztán egyből rohanjon is vele a konkurenciához. Ugyanígy ne hagyjuk az irodaajtót tárva-nyitva – és hasonlóképpen az irodai gépeinket lezáratlanul, bár ez már nem a fizikai védelem – ha csak ebédelni ugrottunk le a szomszéd kifőzdébe, vagy a éppen a vadiúj dombornyomott bankkártyánkat se hagyjuk elöl csajozási célból asztalunkon, hiszen bárki leolvashatja róla a szükséges adatokat, és már vásárolhat is vele a neten a mi számlánkra, anélkül hogy nehéz munkával ki kellett volna csempésznie a pénztárcában tartott kártyát kabátunk becipzározott belső zsebéből. De legegyszerűbb példaként mondhatnánk azt is, hogy ne felejtsük nyitva a lakásunk ajtaját, ha már a lakatossal rátetettük azt a többszázezres zárat.

Vagy ha már óvatlanok voltunk, és figyelmen kívül hagytuk a fizikai védelem szükségességét, és megtörtént a baj, tegyük azt visszakövethetővé. Mondjuk szereljünk fel kamerákat, ilyeneket ni, mint amit mi is árulunk itt az Olcsóbbaton:

Kő, papír, fénymás, olló

2007-08-27-coffee

Eszméletlen jó reggelt kívánunk minden kedves olvasónknak ezen a kellemes hangulatú hétfő reggelen! Ilyenkor, mikor indul a hét, rendszerint összezsúfolódik az Olcsóbblog teljes szerkesztőgárdája (azaz egyedül én), szűk kis szerkesztőségi irodánkban (a szobámban, ami nagyjából 20 négyzetméteres lehet), hogy kigondoljuk, milyen témákkal fogjuk elkápráztatni Önöket, nyájas olvasókat a héten. Általában úgy kezdődik a dolog, hogy mindenki leül a saját csúcsteljesítményű számítógépe elé (az én középkategóriás céges laptopom), gúvadt szemekkel fürkészi a különböző hír- és techsite-ok újdonságait (csukott szemmel nézem a monitort és gondolkozom), amikről Önöknek írhatnánk, aztán mikor kifogytunk a saját öteleteinkből, reménykedve a főszerkesztőre (jobbára én volnék) tekintünk, mentőötletek gyanánt. Ezután, körülállva a szerkesztőségi tárgyalóasztalt (közepes, de méreteit tekintve funkcionálisan kihasznált íróasztalom van) felírjuk az összegyűlt javaslatokat egy flipchart-ra (frissítem az olcsobbat.txt-t), és pezsgőt bontunk afeletti örömünkben, hogy ezen a héten is felülmúlhatatlant fogunk alkotni az Önök megelégedésére (összeszedem magam, bevánszorgok dolgozni az irodába).

Milyen témák is várhatók a héten, miből is szemezgethetnénk különös árukapcsolásainkat, talán a hétvége eseményeiből? Ajánlhatnánk fegyvereket netán, annak örömére, hogy megalakult a Gárda, de még csak alsókategóriás önvédelmi eszközöket sem árulunk (bár egy ideig azért gondolkoztunk rajta, hogy mondjuk a hűtőszekrény annak számít-e). Ajánlhatnánk turmixgépet nászajándékba, de mi van, ha az ifjú pár inkább pénzt kérne az esüvőre, hogy aztán a “bevételt” jótékony célra ajánlja fel? Írhatnánk telefonokról, annak kapcsán, hogy végre valóban kártyafüggetlenre törték fel az iPhone-t, sőt már perelnének miatta a szolgáltatók, de ez a téma meg már elég unalmas. Szívesen ajánlanánk “Fidel örökké él” címmel kubai szivart és rumot, de sajnos ezt sem forgalmazunk.

Feloldandó ezt a nagy dilemmát, szerkesztőségi gyűlésünkön egyöntetűen a következő megoldást találtuk ki: csukott szemmel kattintunk egyet az Olcsóbbat “Számítástechnika” kategóriájának alkategóriái között, aztán lesz ami lesz. Lássuk, illetve pont hogy ne lássuk, és kattintsunk, az eredmény pedig: jó olvasást kívánunk a reggeli kávé mellé minden irodai dolgozónak a fénymásolókról (jé, árulunk fénymásolót?)! Azon még úgysem csináltuk.