FesztiválszezON

„…Hajolj bele a hajamba, dúdold bele, hogy la bamba…”- énekli Péterfy Bori & Love Band. Ugyan már a májusi hangulat tovaszállt, de júliusban is tombol a nyári önfeledt életérzés. És hogy kedélyünk a tetőfokára hágjon, válasszunk egy fesztivált a színes hazai palettáról. Ha már tapasztaltak vagyunk és jártunk effajta rendezvényen, az internet segítségével betáblázhatjuk akár forró hónapjaink mindegyikét, így mindig lesz mit várni!

Menő volt, akkor még nem a VOLT

De kezdjük az elején, honnan erednek ezek a közösségi összejövetelek? Mindennek megvan a miértje, forrása, szeretünk a dolgok mögé látni, hogy összefüggéseiben értékelhessünk egy adott témakört. Kezdetben a fesztiválok vallási, népi eredetűek voltak, már az ókorban is tartottak az istenek tiszteletére közösségi eseményeket. A fesztivál szó a latin festivus, festa szóból származik, amelyek jelentése ünnepi alkalomból tartott előadás sorozat.

Közösségi életérzés

A városiasodással együtt, a tömeg arctalanná vált, már nem ismerjük, akivel egy buszon utazunk, vagy aki a sorban előttünk áll az ügyintézés során. Természetesen ez a nagyobb városokra jellemző, a kisebb településeknek még megmaradt az a bensőséges légköre, ami egy nagyobb városból érkezőnek furcsa lehet. Mindenesetre kisebb közegben a közösségformáló események is hatékonyabban, úgymond természetesen hatottak, egy kisebb lélekszámú helységben egyszerűbb tartani a kapcsolatot, emberközelibb az atmoszféra, gondoljunk csak a helyi piacra, vagy a templomra, azokra a helyszínekre, ahol az ott élők napi szinten találkoznak egymással. Ismerik egymást. Az ismeretlen mindig kicsit félelmetes és az egymás számára idegen emberek sokszor közönyösebbek egymással is. Hogy visszautaljunk eredeti témánkra, ha nem is örökké tartó ismeretségekre tehetünk szert, mégis egy fesztiválon szórakozó, bulizó társaságot összeköt az adott téma szeretete, az együvé tartozás érzését adja maga a hangulat. És ez a lényeg! A közös élmények, a közösségi életérzés részünkké válnak. Teljesen mindegy milyen kulturális (könnyű-komolyzenei, film, színházi, gasztronómiai –a teljesség igénye nélkül) fesztiválról beszélünk, azért megyünk oda, hogy jól érezzük magunkat! És most hogy már értjük, nem csak gyanítjuk miért is vágyunk ilyen rendezvényekre, ugorjunk fejest a részletekbe!

Forró hangulat

Szó szerint és átvitt értelemben is, hiszen a hatalmas népszerűségnek örvendő könnyűzenei fesztiválok, mint a Balaton Sound, a VOLT, az EFOTT, vagy a SZIGET mind-mind lehetőséget nyújtanak, hogy igazán izzon a talaj a talpunk alatt és szívünket átjárja a zene, pezsdítő ritmusa. Baráti társaságok együtt utaznak, de akár a helyszínen is szövődhetnek szorosabb kapcsolatok. Igazi nyári életérzés, a meleg levegő, a hosszú világos nappalok és a banda mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy igazán jó kedvre derüljünk. Ne felejtsük el előre ellenőrizni, hova megyünk, és oda hogyan jutunk el, ne érjen bennünket meglepetés! Jól jön egy autós GPS és biztosak lehetünk benne, hogy nem tévedünk el. Továbbá, hogy a helyszínen ne érjen váratlanul, böngésszük át a lehetséges programokat, koncerteket, egyéb lehetőségeket is. Derítsük fel a környéken fellelhető élelmiszer boltokat, vagy vásároljunk be otthon és vigyünk egy praktikus hűtőládát, hogy mindig kéznél legyen egy jéghideg ital a hőségben. Ha pedig ragaszkodunk az éttermi étkezéshez, azt is előre megszervezhetjük, csak a mobilunkat se felejtsük otthon, ha asztalt kell foglalni, vagy netán elkeverednénk a nagy tömegben, segítségével megtaláljuk társainkat. Ha napközben pedig egy kis nyugalomra vágyunk, nagyszerű kikapcsolódást nyújt, egy klasszikus film a tableten, vagy kereshetünk egy jó kertmozit a közelben, annak hangulata ugyanis semmihez sem fogható. Persze, ezt csak akkor, ha már unjuk kicsit a zajos tombolást.

Édes álmok

 Habár a bulizás nem kimondottan a pihenésről szól, mégis törekedjünk arra, hogy a lehető legkényelmesebb helyen tudjunk álomra szenderülni. Ha nem jut idő a minőségi szunyókálásra, honnan lesz erőnk a partizáshoz? Keressünk szállást már időben, hiszen ezek népszerű rendezvények, közvetlenül előtte szinte már lehetetlen szobát, vagy házat bérelni. Ha mégis lemaradtunk, ne essünk kétségbe! Olyan fantasztikus sátrakat vehetünk, hogy aki nem szokott hozzá a szabadban alvás gondolatához, az is ámulni fog. Nem is kell más, csak egy jó puha matrac és hálózsák és máris megvagyunk. Ha pedig nem akarunk laposan feküdni, jól jöhet egy pumpa is. Lehet ugyan, hogy habár nem tervezünk sokat aludni, de elfáradunk a nyüzsgő forgatagban, kiülhetünk ideiglenes otthonunk elé egy jó pohár itallal kezünkben és a hordozható hangszóró segítségével folytathatjuk a bulit, lehetünk mi a DJ-k. Semmi kétség, hogy nem minden társaságon belül azonos vérmérsékletűek a tagok, így arra is készüljünk fel, hogy a többiek nyugovóra szeretnének térni. Ebben az esetben is legyen kezünkben megoldás, ami egy igazán praktikus fülhallgató, így nem zavarjuk a pihenni vágyókat sem.

Mit vigyünk?

Válasszunk egy sokrétűen kihasználható hátizsákot, amibe minden belefér, amire csak szükségünk lehet, de a kényelmet jobban kedvelőknek egy jó minőségű gurulós bőrönd megkönnyítheti az életét, nem kell cipelni, nem megerőltető, a megspórolt energia pedig megmarad a szórakozásra. Lazulás a cél, aki „első bálozó” ne pakoljon estélyit, sem koktél ruhát, jó lesz egy kényelmes sportcipő, farmer és póló, a „dress code” adott. Persze a lezser viselet nem jelenti a slamposságot is egyben, kövessük az egyszerű, de nagyszerű elvet, bővebb stílustanácsadásba nem mennénk bele. Ha pedig az időjósok esős időt jeleznek, ne hagyjuk otthon a gumicsizmát és az esernyőt sem! Vízparti banzájra dobj be egy fürdőruhát, törülközőt és a strandpapucsod sem felejtsd el!

Fesztelen fesztivál

Amit mindenképp hagyjunk otthon, az a bánat, a rosszkedv és a stressz, integessünk nekik utoljára és már indulhat is a buli járat. Tudatosan engedjünk el mindent, ami lehúz minket, hiszen azért megyünk, hogy átadjuk magunkat oldott énünknek. Minden fejben dől el és egy jó társasággal igazán élménydús napokban lehet részünk. Egy fényképező mindig legyen kéznél, hogy évek múlva is láthatóak legyenek azok a fantasztikus képek, amelyek élethűen visszaadják a megélt pillanatokat.

LG HX906TX házimozi rendszer – térbeli hang nélkül nincsen 3D

20110901-lg-hx906tx-hazimozirendszer-olcsobbat-hu-02

Igazi szörnyeteggel készül az LG a berlini IFA kiállításra, a HX906TX házimozi ugyanis 9.1-es hangrendszerrel érkezik, s a gyártó szerint minden eddiginél jobb térbeli hangzást biztosít, elvégre nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is szórja a hangot, így teljes mértékben körülöleli a 3D-s filmet néző családot. Persze a tökéletes élményhez egy 3D-s okostévé mindenképpen ajánlott, ha az megvan, elkezdhetünk gondolkodni a lehető legjobb házimozi rendszeren!

UltraLink UCube hangszóró – kicsi, de hangos

20110523-ultralink-ucube-hangszoro-olcsobbat-hu-01

Valljuk be, a laptopok hangszórói mindenre jók, csak arra nem, amire szívünk szerint használnánk őket: zenehallgatásra, játékra vagy filmnézésre. Ha a minőséget nem is nézzük, a hangerővel akkor is bajok lesznek, feljebb tekerve a hangerő-szabályozót csak recsegést-ropogást hallunk. Az UltraLink új hangszórója segít leküzdeni ezt a problémát, mostantól ott bömböltetjük majd a zenét, ahol jólesik!

Logitech Surround Sound Speakers Z906 hangfal – a svájci remek

20110309_logitech_surroundsoundspeakersz906_hangfal_olcsobbat-hu-01

A svájci Logitech ezúttal sem cicomázott sokat, a minap bejelentette a legújabb hangfalszettjét, a kissé beszédes elnevezésű Surround Sound Speakers Z906-ot. Tény, hogy a várhatóan még márciusban megjelenő rendszer nem tartozik a legolcsóbb darabok közé a maga 350 dolláros árával, viszont aki ad a hangminőségre, hajlandó lesz egy picivel többet áldozni a Z906-ra.

Toshiba TY-WSD9 hangszóró – zuhanyzáshoz a legjobb

20110304-toshiba-tywsd9-hangszoro-olcsobbat-hu-01

Lássuk be: a zene valamiért különös módon része a zuhanyzásnak. Valószínűleg mindenkivel előfordult már korábban, hogy fürdés közben rázendített egy jóízű nótára, a jobbak pedig már azt is megoldották, hogy a kedvenc dalaikat hallgassák a tisztálkodás perceiben. Utóbbi nem egyszerű feladat, elvégre a fürdőszobában minden párás és nedves, ami nem csak az elektronikus kütyüket teheti tönkre, de számunkra is balesetveszélyes.

Logitech Z305 hangszóró – hifit csinál a laptopból

20101125-logitech-z305-hangszoro-olcsobbat-01

Szakavatott olvasóinknak bizonyára nem mondunk újat, ha a Logitech Z205 ajnározásába kezdünk: a svájci gyártó külső hangszórói tökéletes hangzást varázsoltak a laptopok köré, mindezt ráadásul olcsón és szűk helyen tették. Mostanra megérkezett a kistestvér is, és ami a legjobb, hogy a Z305 szinte mindenben köröket ver elődjére. Ha sokat utazunk, esetleg nem szeretnénk otthonra óriási hangfalszetteket, a Logitech külső egysége tökéletes választás lesz.