Erdő, erdő, erdő…

Túra

Napok vannak hátra a nyárból, igyekezzünk kiélvezni a nap utolsó forró sugarai adta felüdülést egy kicsit másként. Sokszor szó volt már a szabadtéri programlehetőségekről, külföldi és belföldi nyaralásról, hogy hol és miként pihenhetünk igazán, akár sportolással egybekötve. Egy frenetikus érzést kiváltó időtöltésről azonban még nem beszéltünk, ez pedig nem más, mint a túrázás. Hiszen nem feltétlenül az tölt el nyugalommal, ha fekszünk a napon, vagy várost nézünk. Sokszor annyira jólesik kiszakadni a megszokott, nyüzsgő hétköznapokból és olyan elfoglaltságot találni, ami mind mentálisan, mind fizikálisan feltölt. Haladók választhatnak úti célként egy romantikus hangulatú kis falvat az osztrák Alpokban, vagy más távoli vidéken, de nem kell feltétlenül messzire menni. Nyissunk ki egy Magyarország térképet és válasszunk célpontot, böngésszük az internetet, vagy vásároljunk egy útikalauzt, hogy segítségünkre legyen. Fedezzük fel csodás országunk kincseit!

Appra fel!

Újdonság, a Magyar Természetjáró Szövetség első online térképes útikalauza a Természetjáró túravezető alkalmazás. Ez a német fejlesztésű Európában jól ismert Outdooractive program alapján készült és útvonaltervekkel, egyéb hasznos információkkal nyújt segítséget a kültéri sportok kedvelőinek. Használhatják túrázók, kerékpárosok, vízi sportok kedvelői, akár tájfutók is. Csak vegyük elő a mobilunkat, töltsük le az alkalmazást így máris indulhatunk, és könnyedén navigálhatunk terepen. Ha pedig internet elérhetőség hiányában majd nem tudnánk használni, előre töltsük le, mentsük le a lehetséges útvonalakat, így nem érhet bennünket meglepetés. Ha már efféle gondolataink vannak, mindenképpen jó úton haladunk a minőségi időtöltés felé. Hányszor pazaroljuk el az értékes perceket, hogy csak bambuljuk a tévét, vagy bolyongunk otthon céltalanul. Persze, tisztában vagyunk azzal, hogy egy zsúfolt hét után az ember pihenésre vágyik, hogy ne kelljen egyik helyről a másikra rohanni és végre azt érezzük, nem sürget minket az idő és a tettek kényszere. Viszont óvakodni kell attól, hogy mindig csak a kényelmünket tekintsük fő szempontnak. Először macerásnak tűnhet fejben összeállítani egy természetjáró barangolást, végiggondolni, hogy mire lehet szükségünk, de amikor átéljük azt a szabadságot, amit a lakatlan tájon érezhetünk, minden kárpótol.

Egészségben az erő!

Orvosok és életmód tanácsadók megalapozott kutatásokkal alátámasztva hangoztatják a rendszeres mozgás jótékony hatását közérzetünkre és szervezetünkre egyaránt. Ha megnyitunk egy internetes oldalt, belelapozunk egy magazinba, vagy akár napközben utazunk és plakátokat látunk, mindenhol ezzel szembesülünk. Nagyon sok a túlsúlyos és elhízott ember hazánkban és ennek leginkább a rendszertelen élet az oka. Nem figyelnek oda mit esznek, mozogni pedig nem mernek, vagy nem akarnak. Azzal a rossz berögződéssel léteznek, hogy félnek mit gondolnak az edzőteremben, vagy az utcán majd mindenki rajtuk nevet, ha meglátják futni. Ezekkel leginkább megnyugtatjuk önmagunkat, hogy miért is ne tegyünk azért, hogy változtassunk. Természetesen lehetnek olyan egészségügyi problémák, amelyek némelyeket akadályoznak a sportolásban, de a legtöbb esetben inkább a kényelem az oka és a félelem érzése a változtatástól. Erről már korábban is beszéltünk, ezért aztán ebben a témakörben kiváló megoldás a túrázás, vagy kerékpározás az erdőben. Ott aztán nem kell tartanunk attól, hogy a figyelem ránk irányul, vagy, hogy bárki is velünk foglalkozna. Csodálatos élményekben lehet részünk, akár barátokkal, a párunkkal, vagy családdal indulunk útnak. Csak előre gondoljunk át mindent a helyszíntől, a csomaghordozó eszközökön át, a fogyasztani kívánt élelmiszerekkel együtt.

Felöltő

Először is, essen néhány szó az öltözékről. Általában a kijelölt túraútvonalakon nem kell attól tartanunk, hogy nagy gazon kell átgázolnunk, ezért negyven fokban ne vegyünk fel hosszú nadrágot. Viszont törekedni kell az élősködők elleni maximális védelemre, elsősorban itt a kullancsokra gondolunk, hiszen nagyon komoly betegségeket is terjeszthetnek, tehát elsődleges a megelőzés. Nem kevésbé bosszantó a szúnyogcsípés sem, így választhatunk kettő az egyben védő spray-t is. Kánikulában mindenképpen legyen nálunk naptej is, ha éppen egy csupasz tisztáson kívánunk piknikezni, ne okozzon kellemetlenséget egy esetleges leégés. Arra az eshetőségre is számítsunk, ha elfárad a lábunk egy hosszú kirándulás alkalmával. Vigyünk magunkkal sportkrémet, csak bekenjük vele a lábunk és újjászületünk, a vérkeringést serkenti. Lényeges még a kényelmes ruházat, kiemelten a lábbeli, hiszen órákon keresztül egy kényelmetlen cipő, borzasztó érzés. Válasszunk kifejezetten erre a célra gyártott túrabakancsot és garantált a komfort. Léteznek szintén kimondottan túrázásra, vagy egyéb szabadtéri sportra tervezett funkcionális ruházati cikkek, amelynek lényege, hogy az anyag jobban szellőzik, ezáltal az izzadtságot elvezeti. Érdemes beszerezni néhány darabot sortból, trikóból, fehérneműből egyaránt. Gondoskodjunk váltóruháról, ha netán mégis összeizzadjuk, leöntjük. Lehet, bagatellnek tűnik, de a zoknira is figyeljünk, hogy megfelelő legyen, ez esetben is válasszuk az e célra megálmodott típust.

Fogyjunk és fogyasszunk!

Gondoskodjunk megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékról, hiszen az elégetett kalóriákat pótolni kell, hogy legyen energiánk! Készítsünk szendvicseket lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készült zsemlébe, finom felvágottal, sajttal, zöldségekkel, vegák külön vásárolhatnak húsmentes készítményeket. Lehetőleg környezettudatosan csomagoljunk, sport kulacsokba a vizet, szalvétába, vagy szendvicstartóba az ételeket. Ne szemeteljünk! Ha nem találunk kihelyezett hulladékgyűjtőt, vigyünk külön tasakot, amiben könnyedén szállíthatjuk a következő szemetesig. Finom, friss gyümölcsökkel is készüljünk desszert gyanánt és máris kész a menü. Egy jó minőségű fehérjeszelet is jól jöhet az édesség szerelmeseinek, ráadásul kis helyet foglal, de annál nagyobb örömforrás. Mindez hurcolásához találjunk egy praktikus hátizsákot, amiben minden elfér és viselése is kényelmes.

Erdő

Ismeretlen tájon, jól tájékozódj!

Az előzőekben szó esett a külön e célra fejlesztett appról, ami segíthet a tájékozódásban, de vásárolhatunk GPS készüléket is, amelynek birtokában igazán magabiztosak lehetünk, mert fix, hogy nem tévedünk el. Ha pedig összetettebb adatokra lennénk kíváncsiak, akkor vásároljunk okosórát, hiszen minden infót nyomon követhetünk velük. Sokat segít az is, ha korábban megtervezzük az utunkat, továbbá, ha egyedül indulunk, mindenképpen legyen nálunk mobiltelefon és családtagok, ismerősök tudjanak róla, hogy hova indultunk. Jobb félni, mint megijedni elv alapján inkább gondoljunk arra is, hogy történhet baleset, vagy egyszerűen csak jöhet egy hirtelen rosszullét. Persze, nem kell ezt mantrázni, csak legyünk óvatosak és körültekintőek.

Vissza a természetbe!

Ha egyszer megtapasztaljuk, milyen felemelő érzés a szabadban bandukolni, ahol hallhatjuk a madárcsicsergést, érezhetjük a fák, friss növényzet illatát és a jó levegőt, akkor igényelni fogjuk, hogy rendszeresen szervezzünk hasonló utakat. Nem kell messzire menni, nem ez a lényeg. Az ember igazán önmaga tud lenni, távol kerül a stressztől és a mindennapi problémáktól és nemhogy a kalóriák égnek, a felgyülemlett feszültség is tovaszáll. Bizonyított tény, hogy a mozgás hatására boldogsághormonok termelődnek szervezetünkben, ezáltal ellenállóbbá válunk a napi kihívásokkal szemben. Nem véletlen a mindenki fülében ismerősen csengő idézet: „Ép testben, ép lélek!”mai korban is rendkívüli jelentőséggel bíró jelentése. Cipőt fel, túrázni el! Jó kikapcsolódást! :)

Hurrá, nyaralunk!

 

 

Relax

A 21. században élő embereknek már természetes az egyszerre több fronton helytállás fogalma. Minden médiából áramlik a megfelelési kényszer, legyünk csinosak, legyünk kiváló munkaerő, tökéletes családanya/családapa és minta feleség/férj. Ez a ránk erőltetett modell valójában folyamatos elégedetlenséget vált ki, hiszen a nap 24 órából áll mindenki számára, viszont a kritériumokhoz történő igazodáshoz a duplája sem lenne elég. Pontosan ezért van szükségünk arra, hogy az éves szabadságunkat a számunkra lehető legmegfelelőbb módon töltsük, hiszen a testi-lelki feltöltődéssel újult erőre kapunk és könnyebben teszünk eleget a mindennapi kihívásoknak.

 Hurrá, utazunk!

Korábban már írtunk az otthon eltöltött szabadság adta lehetőségekről és hogy mennyire szubjektív, ki-hogyan képzeli el a pihenést. Ha mégis úgy döntünk, utazni szeretnénk ,mindenképpen beszéljük meg kinek-mik az igényei, melyek azok a helyek, ahova szívesen eljutnánk. Lehet ez egy wellness szálloda, természetbarátoknak kemping, külföldi fehér tengerpartos paradicsomi miliő, de akár egy kisebb osztrák tó partja, hangulatos környezetben, vagy történelmi helyszínek, városnézés céljából az adott kultúra megismerése okán. Ne felejtsük el, némelyek az aktív pihenést részesítik előnyben, de akadnak olyanok, akiknek inkább a passzív pihenés okoz örömöt, egy szállodai medence, vagy tenger partján. A lehetőségek tárháza végtelen. Manapság nem ritka a ténylegesen sport tevékenységhez kötött úti cél megválasztása, a teljesség igénye nélkül lehet hegymászás, túrázás, futás, biciklizés, de akár búvárkodás is az adott hobbi.  A legfontosabb, hogy olyan úti célt válasszunk, ahol mindenki azt teheti, amit szeret.

Pakolj össze időben!

Az utazás előtti néhány nap várakozással és izgalommal teli időszak. Már egy ideje megszerveztünk mindent, mégis úgy szeretnénk elindulni, hogy otthon, a munkahelyen minden rendben legyen és semmit sem akarunk otthon hagyni. Éppen ezért, hogy megkönnyítsük magunknak ezt a helyzetet, gondoljuk át előre mire lesz szükségünk és ne csomagoljuk be a fél háztartást, ruhatárat. Persze ez nagyban függ a nyaralás jellegétől is, ahol nagyobb családok utaznak ott ez a kérdés kissé bonyolultabb, de felkészülten minden sokkal flottabbul megy. Egy jó bőrönd pedig a lehető legjobb barátunk, amelyben szépen rendszerezni tudjuk ruháinkat és egyéb kiegészítőinket. Olyan, mint a csokoládé, bármilyen márkájú, színű, formájú is legyen, ha megtaláljuk az igazit, imádni fogjuk, legalább olyan boldogságérzetet nyújt. Egy szuper gurulós bőrönd szettel az egész család cuccainak bepakolása és szállítása semmiség lesz.

Aktív pihenés, nélkülözhetetlen „útitársaink”

Egy wellness szállodába a ruháinkon kívül másra nem is lesz nagyon szükségünk, de mindenhol jól jön, ha viszünk magunkkal digitális fényképezőgépet, hogy megörökítsük az élményeinket. Ha később vissza nézzük a képeket újra és újra felelevenednek az átélt pillanatok.  Léteznek vízálló készülékek, amely kifejezetten azoknak készültek, akik a búvárkodás szerelmesei és szeretnék megörökíteni a víz alatti élővilágot. Továbbá léteznek úgynevezett sportkamerák, hogy a mozgás szerelmeseinek is élmény legyen a fényképezés és videózás. Akik csak amatőr szinten szeretnék egyénileg kipróbálni a merülést, azoknak a kiegészítők előzetes beszerzése javasolt. A már régóta ismert Polaroid gépek azonnal kézzel foghatóvá varázsolják az megélt momentumokat. Ha pedig extrém környezetben szeretnénk fényképeket készíteni akár a mobiltelefonunk is hű társunk lehet, hiszen egy hegyi túra alkalmával nem kell több kütyüt magunkkal cipelni, továbbá olyat válasszunk, ha eme hobbinak élünk, ami víz-és törésálló, így mindenféle extrém helyzetben biztonságérzetet ad. Ha az álmunk egy biciklitúra, ne feledkezzünk el a részletekről sem, hogy gondtalanul hódolhassunk a bringázás örömének. A nélkülözhetetlen cuccaink tárolására léteznek csomagtartóra szerelhető, vagy oldalra lelógó táskák, így nem kell a hátunkon cipelni plusz súlyt, ezáltal kényelmesebb lesz a tekerés. A teljesség igénye nélkül néhány példát említettem az aktív pihenés variációira. Sokan szeretik összekötni egy hosszabb túrát akár kempingezéssel, persze autós kíséret sem árt, ha ilyen terveink vannak, hiszen a szükséges eszközök száma bővül, gondolok itt a sátorra, amelyben alszunk, illetve így menet közben is biztosított a pihenés, aki elfárad, az autóban is tud hűsölni. Az verdás és biciklis utazás alapvető kelléke a GPS, vagyis műhold segítségével pontosan tudjuk, éppen merre tartózkodunk. Több lehetőség is adott, léteznek az autós GPS-ek, amelyek közül ma már a legtöbb előre programozott térkép készlettel rendelkezik, így nem érhet váratlan meglepetés bennünket. Azoknak pedig, akik a bicajozás közben is szeretnek képben lenni, netán ha eltévednének, vásároljanak okosórát, amely segítségével nyomon követhetik milyen sebességgel haladnak, továbbá jelenlegi helyzetüket is azonosítani tudják.

Sütkérezés vízparton

Nem lehet általánosítani és szabályokat felállítani arra vonatkozóan, hogy egyik ember miért szeret jönni-menni a szabadsága alatt, a másik pedig miért inkább a lábát lógatja a vízparton.  Kisgyermekes családok és idősebbek között is többen szeretik, ha nincsenek korlátok közé szorítva, nem kell időre menni bárhova, ezáltal egy parti pihenés tökéletes választás lehet. Gyerekek szeretnek a homokos parton játszani naphosszat, és ha apartmanban szállnak meg, akkor sem kötelező főzni, az üdülő övezetek számos alternatívát kínálnak az étkezésre. Akinek pedig kimondottan jólesik a nagy melegben ebédre némi gyümölcs és szendvics, egy hűtőtáskában mindezek elférnek, az üdítő sem melegszik fel, gondtalanul élvezhetjük a napsütést és a káprázatos parti hangulatot. Gyermekeknek szuper időtöltés a lubickolás, de hogy örömüket fokozzunk, vehetünk felfújható matracot is, a parton pedig szuper időtöltést kínál egy szuper társasjáték is. Semmiképp sem felejtsünk el magunkkal vinni törülközőt, ha nem biztosítanak napágyat, ne érjen bennünket meglepetés, hogy felhőtlenül napozhassunk. Úti könyvek és az adott környék gasztronómiai és kulturális életét bemutató kisokos mellett ma már a legpraktikusabb barátunk maga az internet, ahol másodpercek alatt elérhető minden fontos információ, így nehogy otthon hagyjuk mobilunk, vagy tabletünk. Persze, lehetőleg ne ennek nyomkodásával töltsük értékes időnket, de applikációk sora áll rendelkezésünkre, bármilyen felmerülő kérdés gyors megválaszolására.

Tengerpart

Hagyjuk otthon a problémákat

Nagyon nehéz megállni, de kikapcsolódni indulunk, zárjuk le folyamatban lévő otthoni teendőinket és ne rágódjunk! Akkor tudunk önfeledten lazítani, ha nem agyalunk és rágódunk semmin. a feladatok megvárnak, higgyünk benne, ha hagyunk magunknak néhány napot, amit csak magunkra fordítunk, akkor pozitív energiákkal telítődünk, sokkal ellenállóbbak leszünk hazaérkezésünkkor. Együnk-igyunk finomakat, olvassunk el egy jó könyvet, vagy sportoljunk, tegyük, ami boldoggá tesz bennünket.

 

Ki vesz ma már GPS készüléket?

20120108-akai-gps3280-gps-olcsobbat-hu-01

Fogós kérdés, és egyáltalán nem alaptalan. Az okostelefonok egyre erőteljesebb népszerűsödése számos másik termékkategóriát rosszul érintett, a kompakt fényképezőgépek mellett például a GPS készülékeknek sem megy úgy, mint hajdanán. Gondoljunk bele, ma már minden mobilban van helymeghatározó rendszer, gyakorlatilag nem is fizettetik meg velünk az életmentő alkatrészt, sőt sok gyártó profi szoftvert ajándékoz a készüléke mellé, hogy a telefon a lehető legteljesebb élményt nyújtsa. A GPS-gyártóknak befellegzett: aki tud, az a szoftverekre koncentrál, aki teheti, megpróbál alternatív piacokra betörni, például az autók fedélzeti számítógépét pécézik ki maguknak. Ennek ellenére bizonyára vannak olyanok, akik a jó öreg GPS készülékekre voksolnak, amin nem csodálkozunk, hiszen ezek az eszközök jobbára még mindig felkészültebbek, mint a telefonos megoldások – ezekből ajánlunk most három típust.

Elindult az Olcsóbbat.hu nyári aloldala

20110622-olcsobbat-nyaraloldal-olcsobbat-hu-01

A nyár hivatalosan is kezdetét vette, az iskola véget ért, a vizsgaidőszak végén járunk, és most lesz érdemes szabadságot kivenni a munkahelyről. Az időjárás ugyan olykor megviccel bennünket egy komolyabb esőzés formájában, de cserébe máskor meleg és napsütés várja a nyaralni vágyókat: a strandon lángosozhatunk, fesztiválokon mulathatunk, és annyit utazunk, amennyit az időnk és a pénztárcánk megenged.

Toshiba Thrive tablet PC – a japánok is megérkeztek

20110607-toshiba-thrive-tabletpc-olcsobbat-hu-01

Kissé megkésve, de a Toshiba is betörni készül a nyugati piacokra a maga tablet PC-jével. A Thrive nem vállal túl sokat, de panasz mégsem érheti, mert így is helytáll az élmezőnyben, ráadásul több saját szoftveres megoldással érkezik, ami megkönnyíti a készülék használatát, olykor pedig a hétköznapi feladatok megoldását is segíti. Lássuk, mi jót rejt az új eszköz!

TomTom Go 2435 GPS készülék – hangfelismeréssel

20110226-tomtom-2435-gps-olcsobbat-hu-01

A GPS-eiről ismert TomTom bemutatta legújabb navigációs készülékeit; a gyártó ezúttal két modellel készül, a Go 2435-tel és annak nagytestvérével, a Go 2535-tel. A két eszköz sok tekintetben hasonló egymáshoz, egyedül az érintőképernyő mérete az, ami különbözik. Szerencsére a legfontosabb funkciót mindkét változat megkapta: ez pedig a hangfelismerés.