Gumit le!

Miért cserélünk?

Téli gumival járni nyáron nem csak luxus, de veszélyes is. Megnő a fékút ha vizes az út és veszít az autó a kanyarstabilitásából is. Arról nem beszélve, hogy a téli gumi a jobb tapadás miatt nyáron gyorsabban kopik és még többet is fogyaszt az autó. Érdemes tehát cserélni. Az általános vélemény az, hogy a tartós 7 fok feletti hőmérsékletnél már le lehet cserélni a téli gumit nyárira.

Kéne egy jó gumi!

Biztonságos, jó komfortérzet, esőben is jól tapad, hosszabb futásteljesítmény és olcsó. Öt olyan állítás, amiből mindig csak négy lehet igaz egy adott abroncsra. De ha mégis mindhez ragaszkodunk, akkor van egy javaslatunk: Continental PremiumContact 6. Mondjuk inkább megfizethető, nem olcsó, de tegyük hozzá, a kétrétegű futófelület anyagának, a kristályos szerkezetű szilikának köszönhetően legalább 15%-al megnöveli a futásteljesítményt. Érdemes elolvasni a teszteket róla, ha minőségi gumit keres.

A legjobb értékelést a német Auto Bild tesztjén a Michelin Pilot Sport 4 kapta. Ez a széria mindig is az élvonalban volt, most sincs ez másként, de az ára sokakat elriaszt, mert a népítéletekben gyakran említik a gyorsabb kopását. Hasonlóan jó eredményt ért el a Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5 és a Falken Azenis FK510 is. Az ajánlott abroncsok között szerepel még a Fulda SportControl 2 és a Hankook Ventus S1 evo.

Négyévszakos abroncsok használatát csak azoknak javasolhatjuk jó szívvel, akik keveset közlekednek autójukkal, havazásban, ónos szitáláskor, csúszós utakon nem ülnek autóba. Akik csak nagy városban közlekednek néhány km-re lévő munkahelyükre, s azt is nagy forgalmú, síkosságmentesített utakon teszik meg. Számukra valóban alternatíva lehet a négyévszakos abroncs.
Meg kell említeni azonban azt a hátrányát, hogy míg a “cserélgető” autós társaink átlag 4 szezont járnak egy-egy garnitúrával, addig a négyévszakos hamarabb szorul majd cserére, hiszen évente két szezont is fut. Ha napi szinten használja autóját a fenti paraméterek szerint, akkor már érdemes utánaszámolni, hogy melyik variáció kifizetődőbb. A biztonság pénzben nem kifejezhető, valamint négyévszakos abroncsokkal korlátozott lesz járműve rendelkezésre állása!

Acélfelni, alufelni?

Én mindkettőre szavazok. Az alufelnin a nyári gumik várják a tavaszt, télen pedig inkább az acélfelni, autónk téli “surranói” eleve erre vannak felrakatva. Így bármikor, amikor az időjárás már alkalmas, cserélhető a téli és nyári abroncs anélkül, hogy be kéne jelentkezni gumishoz, be kéne pakolni a csomagtérbe, majd ugyanezt visszafelé is. Nem rossz, ha van egy nyomatékkulcs, de ami ennél sokkal fontosabb az otthoni kerékcseréhez, az a helyes emelési ponton való emelés. Súlyos károkat lehet okozni több autó típusnál, ha rossz helyen emeljük meg. Ha ezekre figyelünk, akkor pár szezon alatt megtérül egy szett acélfelni. De ne felejtsük el, hogy az időnkénti futóműállítás nem úszható meg, és nem is szabad nagyon elodázgatni, mert vészhelyzetben egy helyesen beállított futómű az életünket mentheti meg.

Tavaszi verdafürdő

A síkosságmentesítésre használt útszóró anyagok nem használnak az autóknak sem. A tél folyamán is jótékony hatású egy-egy alvázmosás beiktatása, de a tél végeztével mindenképpen ajánlatos egy alapos mosás-takarítás. Jobb időben elkapni a kezdődő rohadásokat, mint a műszaki vizsga előtt szembesülni egy előrehaladott állapottal. Vannak típusok, amelyek fokozottabban hajlamosak a rozsdásodásra, ezeknél még nagyobb figyelmet kell fordítani az érintett karosszéria elemek védelmére. A legendásan extrém rohadási hajlandóságot mutató Mazdákat pedig már vásárlás után érdemes üregvédelemmel ellátni.

A latyakos, sáros idő elmúltával át kell vizsgálni az autót, megelőzendő a kisebb festékhiányokból kiinduló korrodálódást. Apróbb felületi karcokat javíthatunk polírozással, szükség esetén gyári színnel egyező javító festékkel, azonban a nagyobb sérüléseket bízzuk szakemberre.

A belső takarítás során – alapos porszívózást követően töröljük át a felületeket az anyagnak megfelelő ápolószerekkel, kendőkkel. Fontos a jól megválasztott ápolószer, mivel idővel a nyári erős napsugarak idővel minden anyagot kikezdenek, de jobb ezt minél inkább elodázni. Tisztítsuk meg a szellőzőket is a lerakódott szennyeződésektől és fordítsunk figyelmet a pedálok felületére is. Ha elhasználódott mielőbb gondoskodjunk cseréjükről!

Mi kerüljön a szélvédőmosó tartályba?


Az utóbbi években többször is elém került a tablettás instant ablakmosó “folyadék”. Jópofa dolognak tűnik, kis helyet foglal a kesztyűtartóban, bármikor rendelkezésre áll, akár 4 literhez is elegendő egy tabletta, a legtöbb típus bogároldót is tartalmaz, környezetbarát, és nem tartalmaz egészségkárosító anyagokat. Ez mind szép és jó, de ilyenkor mindig belegondolok, hogy a semmi közepén fogyok ki a nedűből, nos csak bedobok egyet a tartályba és… És? Víz nélkül nem működik. Tehát menet közbeni tartaléknak önmagában nem alkalmas, mert ha ablakmosót nem tudunk épp vételezni, akkor sanszos, hogy (ioncserélt) vizet sem. Ennyi erővel tarthatunk a csomagtartóban egy üveg ablakmosót is. Otthon meg pláne, hiszen még olcsóbban is megúszhatjuk a nagyobb kiszerelésük miatt. További hátránya még, hogy csak nyáron használható, mivel fagyállót nem tartalmaz a tabletta. Ennyi erővel a háztáji (mosogatószeres) keverék is tudja ugyanezt, csak épp fillérekért.

Téli, nyári, nem mindegy?

Röviden: nem. Télen nyilván bírnia kell a kemény mínuszokat anélkül, hogy belefagyna a tartályba a lötty. Ezen kívül jégoldó hatásúnak kell lenni és inkább a koszos, sáros szennyeződésekre kell hatásosnak lennie. Ellenben nyáron egészen más feladatot kap: meg kell küzdenie a szélvédőn szétkenődött szerves maradványokkal, rovartetemekkel, zsíros foltokkal. Ha nem a megfelelő folyadékot használjuk, ugyan kitartó spricceléssel megszabadulhatunk a kilátást zavaró pacáktól, de az ablaktörlő gumitól is – rövidesen. A makacs szennyeződések hamar tönkreteszik az ablaktörlő gumit, egy jó minőségű cseredarab nem épp filléres tétel. Érdemes az évszakváltáskor mindig teljesen kifogyasztani a tartályt, majd csak ezután feltölteni.

A gumifák sem nőnek az égig

Motoroknál kiemelt szerepet kap a jó minőségű, jó állapotú gumiabroncs. Különösen fontos lecserélni akkor is, ha még bőven a kopásjelző felett van a minta, de már az öregedés jeleit mutatja. Egy megkeményedett, hajszálrepedésekkel tarkított gumiabroncs inkább csak orosz rulett még egy kis robogón is. A gumiabroncs kiválasztásának fő szempontját a megfelelő méreten túl a leggyakoribb használathoz kell igazítani. Értem ez alatt azt, hogy egy rendszeresen túrázásra használt motort olyan gumikkal érdemes felszerelni, ami esős időben is megfelelő tapadást produkál, még ha magasabb árkategóriába esik is. Ha az isten háta mögött ér egy nagy zuhé, nem állhatunk félre az autópályán, folytatnunk kell utunkat az első biztonságos helyig. Ha pedig gyakran használjuk terepen, úttalan utakon supermotonkat, akkor jöhet egy jó terepgumi.  De ha mindig csak terv a sarazós hétvége, akkor csak pénzkidobás és többlet fogyasztás az eredmény, bármilyen jól is mutat a körmös gumi.

Nem érdemes a szezonkezdésre hagyni a karbantartási feladatokat sem. Ha inkább csak a motorozás ad élményt, akkor legjobb, ha keresünk egy megbízható szerelőt a környéken, és átnézetjük vele motorunkat. Egy jó szerelő nem csak a kért, vagy előírt karbantartásokat végzi el, hanem át is vizsgálja, felkészíti a szezonra. Gondoskodik a bowdenek kenéséről, orvosolja a hosszú állásból adódó esetleges kontakthibákat. Ellenőrzi a lánc feszességét, felméri a fékbetétek és tárcsák állapotát, elvégzi a műszeres beállításokat, kitisztítja az üzemanyagrendszert. Amikor átvesszük a leszervizelt gépet, ismerteti a kopó alkatrészek hozzávetőleges hátralevő tartamát, így tervezhetővé válnak a költségek, nem ér meglepetésként egy nagyobb kiadás.

Szép nyári nap

4 évszak

Biztosan sokan vagyunk úgy, hogy újjászületünk a tavasz beköszöntével, végre süt a nap és nem a borongós időjárás tudatával éljük mindennapjainkat. A természet díszbe öltözik, minden színes, mindenki jobbkedvű, elkezdünk kimenni és több időt tölteni a szabadban. Világos reggelre ébredünk és a nappalok is hosszabbak. Nem csoda, hogy erre vágyunk, hiszen lételemünk a természetes fény, napsütés. Észrevettük, hogy az év melegebb hónapjaiban az emberek is elfogadóbbak? Nem csoda, bizonyított tény, hogy a napsütéses órák számának emelkedése egyenes arányban áll az emberi hangulat pozitív irányba alakulásával. Augusztus a nyár utolsó hónapja, ilyenkor már elkezdenek sárgulni a levelek és a természet készül az őszre. Egyre többen mennek nyaralni az utolsó hetekben, sőt még szeptember elején is, hiszen az évszakok egykor adott időjárása nagyban eltolódott, így a forróság még akkor is adott és lehetőséget biztosít akár vízparti üdülésre is. A nyár és nyaralás célja a feltöltődés és az energiagyűjtés, hogy majd a hideg hónapokban is legyen miből meríteni. Olyan jó érzés a mínuszok idején visszagondolni az élményeinkre és fejben már tervezni a következőt.

Derűre ború, vagy borúra derű? Rajtunk áll!

Tudatosítsuk magunkban, hogy az ősznek és a télnek, ahogy minden évszaknak megvannak a saját szépségei és próbáljunk lélekben felkészülni a hűvösebb napokra, a borúsabb időre, bár ténylegesen addig azért még sok időnk van, hiszen októberben is igazi kánikula szokott fogadni bennünket. Ha pedig rosszra fordul az időjárás és zárt térbe kényszerülünk, akkor is találhatunk elfoglaltságot. Miért kéne rosszul éreznünk magunkat? Annyi lehetőség van, hogy akár otthonunkban is szórakoztató elfoglaltságot találjunk. Gondoljunk egy jó könyvre egy finom forró ital elfogyasztása mellett. Vagy főzhetünk finom ebédet, süthetünk egy ízletes süteményt bevonva a család többi tagját annak elkészítésébe. Áthívhatjuk barátainkat is, szervezhetünk társasjáték partit, vagy leülhetünk a kanapéra bevackolva magunkat és megnézhetünk egy jó filmet. Manapság már annyi lehetőség adott arra is, hogy ne otthon üljünk, nézzünk ki valami jó kis fedett helyszínes programot és irány!

Szórakoztató kütyük

Ha mégis az otthonlét mellett döntünk egy esős napon, akkor adunk néhány tippet, milyen eszközök lehetnek ebben partnereink. Persze nem csak ősszel, nyáron is jöhet egy-egy nem várt vihar és akár napokra is lehűlhet a levegő. Még moziba sem kell mennünk, hogy egy jó kis élményben lehessen részünk. Persze, nem azt sugalljuk, hogy üljünk egész nap a tévé előtt, de olykor igazán kellemes időtöltést garantál. Meg kell találni az egyensúlyt, az elektronikai eszközök éppen oly mértékben hasznosak is lehetnek, mint romboló hatásúak. Egy felnőtt ember igenis találja meg a helyes arányt, hiszen azt mindenki pontosan tudja, hogy nagyon sokat ad is egyben egy okostelefon is. Bárhol-bármikor segítségünkre lehet egy jó program keresésében, vásárolhatunk online mozi vagy színházjegyet is, de az internet és közösségi oldalak segítségével kommunikálhatunk rég nem látott ismerőseinkkel, rokonainkkal is. Ha pedig nyaralás közben egy olyan szállásunk van, ahol nem áll rendelkezésünkre semmi egyéb, vigyük magunkkal tabletünket, amire előzetesen is másolhatunk fel néznivalót. Jó móka lehet az élmények felelevenítése, kivetíthetjük tévénkre az átélt fantasztikus pillanatok képeit, akár baráti társaságunk körében.

Közösségi élmények     

Ha pedig teljesen elzárkózunk az okoseszközök bámulásától, akkor szervezzünk egy otthoni gasztro fesztet. Nézzünk ki valami jó kis receptet és készíthetünk is valami finomságot, akár egy teljes repertoárt. Annyi jó kis háztartási eszköz állhat ebben rendelkezésünkre. Ha éppen új tűzhelyre van szükségünk, mindenképp előre programozható, időzíthető változatot keressünk, és hosszú távon láthatjuk, milyen csodákat készíthetünk segítségükkel. A legújabb típusokban, már külön sütési terv szerint választhatjuk ki, hogy milyen ételt szeretnénk készíteni. Ezáltal nem kell idegeskedni, hogy esetlegesen rossz hőmérsékletet állítunk be, amelynek következtében kiszárad a hús, vagy egyéb fogás. Manapság közkedveltek az elektromos sütő-és főzőlapok, de vannak, akik a gázzal működő darabok használatát komfortosabbnak érzik, és nem szeretnének próbálkozni, de találhatunk a piacon kombinált kivitelű készülékeket is. A gázzal és elektromos árammal működő darabok között igazából maga az energia forrása a különbség, az előbbiek többsége már elektromos szikragyújtás elvén indítható, így kerülhetjük a nyílt lángú gyújtást, nincs szükségünk gyufára. Használatuk nem igényel különleges szakértelmet. Az elektromos változatok között létezik vasmagos, kerámia lapos és indukciós változat is. Az indukciós működés lényege, hogy az edényt közvetlenül melegíti, anélkül, hogy maga a főzőlap forrósodna. Ez a legmodernebb típus, azonban arra figyeljünk, hogy külön edényeket vásároljunk hozzá, mert az általános darabokkal nem használhatóak.

Válassz rágcsát!

Tudom-tudom, nem az evésen kell, hogy a hangsúly legyen, ha a jó hangulat megalapozásáról van szó! De vannak olyan alkalmak, amikor igenis készüljünk némi rágcsálnivalóval. Praktikus és gyors megoldást kínál a popcorn készítő masina, ki ne szeretné a pattogatott kukoricát? Egy jó film mellé, nagy adag dukál! Ha valami édesre vágyunk fantasztikus ötlet lehet a palacsinta, gofri, vagy muffin, ugyanis viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető, receptek tömkelege áll rendelkezésünkre a neten. Ha ezek közül bármit is választasz, garantált a siker!

Boldogság

Évszakok különleges varázsa

Mindegy, hogy tavasz van, nyár, ősz, vagy tél, minden hónapnak megvan a sajátos, egyedülálló hangulata, csak rá kell éreznünk! Persze, tény, hogy nem mindig lehetünk jókedvűek, de néhány praktikát, programot bevetve, akár egy jó társasággal hangolódhatunk, hogy átjárja lényünket a felszabadító önfeledtség. Élvezzük az életet, találjuk meg mindenben a jót, vagy legalábbis törekedjünk rá!

Cserélje le!

Még nem jött el a csere ideje, de jó, ha előre gondolkodik, és készenlétbe helyezi téli abroncsait. Érdemes figyelni az időjárás jelentést, és amint hidegebbre fordul az idő máris bejelentkezni a gumisnál. Sokan hagyják az utolsó pillanatra, és addigra bizony nem nagyon válogathatnak az időpontok között – mindenki telítve van.

Vizsgálja meg!

A tavalyi téli gumi általában jó még, ha nem hívták fel a figyelmét tavasszal a cserére. Azért nem árt vetni rá néhány pillantást, biztos, ami biztos. Ellenőrizze a minta mélységét, nézze át nincs-e kirepedezve, vagy idegen tárgy belefúródva. Ha felnin tárolja a téli gumiabroncsokat, akkor nézze át a felniket is.

Milyen gumit?

Ha új szett vásárlása válik szükségessé, akkor gondolja át, mennyire volt megelégedve a jelenleg használt abroncsokkal. Ha nem volt vele gondja semmilyen időjárási- és útviszonyok közepette, akkor lehet, hogy nem érdemes kísérletezni. Tartsa meg a márkát, típust, de nézzen körül, mert könnyen lehet, hogy fejlesztettek rajta, és minimális többletköltséggel egy még jobb abroncsot kap. Ha viszont valamely tekintetben elégedetlen volt, akkor érdemes lehet valami mást keresni. A legfontosabb paramétereket keresse ki autója kézikönyvéből, vagy nézze meg a gumikat rajta, azon is megtalálja a méretet. Bár ettől minimálisan eltérhet, de csak a gépkocsi gyártó által megadott ajánlás mértékében.

Mi mit jelent?

A gumiabroncs gyártók egységes jelölést használnak a különféle tulajdonságok jelölésére. Vegyünk egy példát tehát:

205/55 R16 91T

Az első szám, a 205 a profilszélesség, amely mm-ben értendő.
A második szám, az 55 a profilarányt jelöli, amely a profilszélesség és a profilmagasság százalékos aránya. Ebben az esetben 55%. Minél kisebb ez a szám, annál alacsonyabb a gumiabroncs oldalfala, ezáltal jobb a tapadása kanyarban.
R jelölés a radiálabroncs rövidítése, manapság nem is igen lehet mást kapni.