Szép házak

Szép házak: Keleti kényelem

6 Perc olvasási idő
Szép házak

Szép házak: Keleti kényelem

6 Perc olvasási idő

Van úgy, hogy egy jó masszázsra vágyik az ember, de sem a nyüzsgő szalonokhoz, sem az utazáshoz nincs kedve. Inkább meghitté varázsolná saját fürdőszobáját, és elmerülne a habokban újságot olvasva? Nem, már újságot sem kell vinnie, léteznek olyan masszázskádak amelyekbe egyenesen televízió van építve. No persze már csak meg kell fizetni.
Vágjunk bele, lássuk mi a kínálat egy korszerű, modern, pihentető fürdőhöz.

Hidromasszázs 2 négyzetméteren?
Akár lehetséges. A régebbi építésű, lakótelepi lakásoknak sajnos nem jutott nagyobb fürdőszoba, és sokaknak még a WC is ide került, nem beszélve arról, hogy a mosógépet sem tudja máshová tenni. A modern masszázskabinokat nekik találták ki. Már 80×80 cm-es kabinok is választhatók, sőt, akár aszimmetrikus sarokmegoldással is. Ha pár centin múlik a kényelme, ne csüggedjen, a legjobb megoldás ilyenkor beépíteni egy padlóösszefolyót, biztonsági üvegből készült paravánokat akár egyedi méretre is készítenek. Lehet fix, vagy nyíló, áttetsző, vagy tejüveg, színezett, mintás, csak az Ön fantáziája határozza meg a stílust. Ezután nincs más dolga, mint egy minden igényt kielégítő zuhanypanelt felszereltetni, amely épp úgy lehet esőztetőfejes, masszázspaneles és levehető zuhanyfejes egyszerre. Kerülhet még a zuhanyzóba külön felszerelhető ülőke, amelyből gyártanak felhajtható változatot is.
Gőzfürdő otthon
Masszázskabinokból kapható olyan változat, amely rendelkezik gőzbefúvó rendszerrel is. A gőz jótékony hatásai közé tartozik a közérzet javítása, relaxál, kitűnő stresszoldó, bőrünket is szebbé teszi. Segít leküzdeni a légúti megbetegedések tüneteit, valamint reumás panaszok esetén is ajánlott, enyhíti az ízületi fájdalmakat. Keringési, érrendszeri betegségek esetén azonban kérje ki előbb kezelőorvosa véleményét.
Az optimális időtartam kb. 15 perc, amely után hűtse le testét zuhanyzással, alkalmanként 3-4 ciklust alkalmazva ideális. Különösen jó hatással van a bőr feszességére, rendszeres használat mellett visszanyeri bőre rugalmasságát, puhább tapintásúvá válik. Ha szárazabb bőre van meglátja, egy idő után elhagyhatja a testápolót is. A gőzfürdő hőmérséklete 43-46 Celsius fok körül van, amely ugyan meg sem közelíti a szauna 90-100 fokos hőmérsékletét, de 80-100%-os páratartalom mellett ekkor érzi legkellemesebbnek. A gőzkabin energiafelhasználása is kedvezőbb, mint egy infraszaunáé.
A szerző a spanyol Porcelanosa egy régebbi típusát használja immár 5 éve megelégedéssel, így személyes tapasztalatai alapján is jó szívvel ajánlja a cégcsoport gőzkabinjait. Mellette szól még a segítőkész forgalmazó, egyszerű hibaelhárítást telefonon is megold. Szervizhátterük országos, és amely szinte egyedülálló, hogy több, mint tíz éves modellhez is beszereznek minden alkatrészt. Ezt nagyon kevés gyártóról mondhatjuk el. Több év elteltével pedig az ember ettől is érzi azt, hogy megérte a kiadás, minőséget kapott a pénzéért.

Vérpezsdítő pezsgőfürdők

Sokan vásárolják hirtelen ötlettől vezérelve, vagy amikor kádvásárlás közepette meglát egy méretben megfelelő kifutó, vagy akciós modellt olyan kedvező áron, amely épp belefér az elképzeléseibe. A nehézségekbe csak otthon ütközik, mikor kénytelen villanyszerelőt is hívni, hogy a kád áramellátását biztosítandó, némi falbontással járuljon hozzá a már meglévő felforduláshoz. Ez csak apró bosszúság ahhoz képest, ami azután jön, hogy használatba vette. Beszéljünk a főbb hibákról, amiket elkövetnek kezdő hidromasszázs kád tulajdonosai:
– a hidromasszázs funkciót csak alapos tisztálkodás után ajánlott használni, ellenkező esetben a csövekben fokozottan lerakodó szennyeződés nem csak szagával, de a vizet elszennyező, random feloldódó apró törmelékével fogja elriasztani
– a masszázs funkció csak tiszta, habzó, lerakódásképző anyagoktól mentes vízzel használható
– a masszázs időnkénti, alkalmi használata többet árt, mint használ, csak akkor vegyen ilyet, ha rendszeresen használja
– a többlet vízfogyasztást előre kalkulálja bele a rezsibe, és számoljon heti, kétheti rendszerességgel plusz egy kádnyi vízzel és a hozzá való tisztító, fertőtlenítő szerrel is: enélkül gyorsan használhatatlanná válik kádja
Kül- és beltéri telepítésre szánt jakuzzikat egyaránt beszerezhet, 2 személyestől a 4, vagy 6 személyes kialakításig széles válaszékban kaphatók. Relaxációs hatását beépített fényekkel növeli, vize fűthető, valamint a hozzá való, különböző vízkezelő vegyszerekkel karbantartható. Nem csak drága parti kellékként üzemeltetheti, a hétköznapokban is kihasználhatja előnyös tulajdonságait. Mai rohanó világunkban jól esik egy ellazító, stresszoldó fürdő, főleg ha az ember fizikai munkát végez, de sportolás után is jó levezetés.

Ha fenti tanácsainkat betartja, akkor jó esélye van, hogy sokáig élvezheti masszázskádját, jakuzziját. Ne riasszák el a hátrányok, ha valóban erre vágyik, mindössze tartsa szem előtt a két fontos jelszót: higiénia és rendszeresség.

Szaunabérlet élethosszig
Bizonyára sokan emlékeznek még a régi televíziós reklámra, amelyben hófehér bőrű finnek a szaunából kirontva a friss hóban hemperegnek. Vicces, de csupán sztereotípia, olyan, mint hogy a magyar mindig gulyást eszik. A finn szauna megnevezés a típusára utal, a hagyományos, fatüzeléses változatra.
Akinek kertje van, annak nem okoz különösebb fejtörést egy finn szauna elhelyezése. Üzemeltetése is gazdaságos, néhány kiló fával felfűthető. A szauna élettani hatásait tekintve hasonló a fentebb írt gőzfürdőéhez, azzal a különbséggel, hogy lehetősége van száraz és nedves gőzt is előállítani, valamint a hőfokot is Ön szabályozza. Meghibásodási lehetősége is kisebb, mivel nincs szükség bonyolult elektronikára működéséhez. Választhat a készen, szettben vásárolható szauna, vagy saját maga által épített között, utóbbihoz mind a kazánt, mind a felszereléseket könnyen beszerezheti. Kerti szauna esetén jó megoldás a mellé telepített kerti zuhany.
Ha társasházban él, akkor sem kell lemondania az otthoni szauna előnyeiről. Amennyiben elegendő hely áll rendelkezésre fürdőszobájában, és kéménycsatlakozási lehetőség is van, akkor gond nélkül telepíthető. Kéményét vizsgáltassa meg szakemberrel szauna vásárlása előtt.
Ha pedig nincs kémény, akkor az infraszaunát válassza.
Dézsa a kertben
Néhány éve jelent meg hazánkban is ez a kiváló egészségmegőrző, relaxációs eszköz. Kinézetét tekintve olyan, mint egy jókora szüretelő dézsa, persze azért ettől kicsit bonyolultabb. Állítható magasságú padokkal szerelt, fűthető fürdődézsákról van szó, amely lehet hagyományos fatüzeléses, vagy elektromos fűtésű. Kerti fürdődézsája nincs évszakhoz kötve, mint a fedetlen medence, kellő hőmérsékletre fűtve télen is használhatja, nyáron pedig hűsítő élményhez juthat. Bár áruk elég borsos, de megfelelő karbantartással, odafigyeléssel a beruházás évtizedekre szól. Kezdetben elegendő lehet a dézsával vásárolt tető is, de később nem árt fölé egy tetőt, szaletlit emelni, így esős időben is szárazon marad a törölköző, pihenőszék.
Bármely termék típus keltette fel érdeklődését, javasoljuk, hogy tájékozódjon az interneten is fellelhető bőséges információból, hogy biztosan örömöt szerezzen vele magának és családjának, hiszen ezek mindegyike túl nagy kiadás ahhoz, hogy végül megbánja döntését. Tájékozódjon az egyes gyártók termékeiről, keressen róla tapasztalatokat, mert sajnos túl könnyű belenyúlni egy silány kivitelű termékbe. Habár itt tényleg igaz, hogy általában a drágább jobb minőség, de sajnos rengeteg negatív véleményt lehet olvasni az igen drága, hazánkban is forgalmazott és egyébként jó nevű, nagy múltú cég termékeiről.
Mindig tartsa be a kezelési útmutatóban foglaltakat, és ne feledje, készülékét a gyártó szakszervizével helyeztesse üzembe. Ne elégedjen meg félmegoldásokkal, hiszen rengeteg pénze veszne kárba egy nem garanciális meghibásodással!

Ajánlott bejegyzések
energiatakarékoslakásfelújításSzép házak

Szép házak: A vakolat alatt

6 Perc olvasási idő
Korszerű hő-, víz- és hangszigetelési anyagok, technikák bemutatásával folytatjuk Szép Házak sorozatunkat. Az utóbbi években már nem csupán zsebre megy: új házaknál…
Szép házak

Szép házak: Térelválasztás okosan

8 Perc olvasási idő
Esztétikum, vagy praktikum? A gipszkarton sokoldalú felhasználhatóságáról bizonyára Ön is hallott már. Használhatja nagy terek felosztásához, vendégfalként, szárazvakolatként, vagy építhet belőle mennyezetet,…
Szép házak

Szép házak: Kellemes pihenést!

7 Perc olvasási idő
Szép álmokat! Sokunk nem is gondolná, mennyire meghatározza mindennapjainkat ágymatracunk minősége, tulajdonságai. Ne gondoljuk, hogy a legdrágább matrac egyben megfelelő is számunkra. Matrac vásárlásakor…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük